FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 16 april 2016

Massaal protest in Londen tegen bezuinigingen

Vele tienduizenden mensen zijn zaterdag in Londen de straat op gegaan om te betogen tegen het bezuinigingsbeleid van de conservatieve premier David Cameron. De betogers die in optocht door het centrum van de Britse hoofdstad trokken, eisten vooral een einde aan de bezuinigingen in het onderwijs, de gezondheidszorg en de sociale voorzieningen.

De optocht eindigde op Trafalgar Square. Daar zouden volgens schattingen van Britse media meer dan 150.000 demonstranten zijn samengekomen. Ze eisten het aftreden van Cameron.

De betoging was georganiseerd door activisten die zich Volksvergadering noemen. De tocht heette "de mars voor gezondheid, woningen, werk en onderwijs". Vakbondsleiders en de linkse oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour), hebben hun steun voor de manifestatie uitgesproken.

Massaal protest in Londen tegen bezuinigingen
Massaal protest in Londen tegen bezuinigingen (Foto: ANP)

Korfbaltitel TOP na thriller

TOP heeft voor de derde keer in clubhistorie de nationale titel in het korfbal veroverd. In de finale werd vanavond PKC na een thriller met 24-22 verslagen.

De finale werd voor het eerst in jaren niet in Ahoy gespeeld, ditmaal was de Ziggodome het decor. De finalisten waren dezelfde als de voorgaande twee jaar. In 2014 was TOP de beste, vorig jaar won PKC. In de eerste helft leek vandaag PKC wederom op weg naar de titel. De ploeg uit Papendrecht bleef in het reguliere seizoen ongeslagen en nam ook vandaag al snel een comfortabele voorsprong. Via 7-2 en 11-8 kwam de ruststand uit op 17-13.

In de tweede helft ging het een stuk moeizamer voor PKC en kwam TOP punt voor punt dichterbij. Het werd 17-16 en daarna 18-18. Daarna namen de Sassenheimers voor het eerst een voorsprong maar ook die werd niet vastgehouden. Het werd 22-22, maar toen TOP met nog een minuut te spelen de 22-23 scoorde bleek dat de beslissing. PKC slaagde er in daaropvolgende aanval niet in te scoren en toen TOP met nog 20 seconden te gaan zelf mocht gaan aanvallen was de wedstrijd beslist. Via een vrije worp werd de eindstand bepaald op 24-22.


Vreugde bij de spelers van TOP na de overwinning. (PRO SHOTS /  Martijn Buskermolen)

Uitslag Roda JC - PSV

Het einde van het eredivisieseizoen nadert en de laatste zaterdagavondwedstrijd is gespeeld. Roda JC verloor met 0-3 van PSV, die van de vorige vijf ontmoetingen er maar 1 wist te winnen van de Limburgers. Hierdoor blijven de Eindhovenaren in de race om de titel. Luuk de Jong scoorde de eerste twee doelpunten en tien minuten voor tijd zorgde Davy Propper voor de 0-3. Hieronder de statistieken:

Roda JC

0 - 3

PSV

     10' De Jong
 59' De Jong
 81' Propper
 
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 17.159
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Van Leer
Milec
Swinkels
Buijs
Van Peppen
Inceman
Gullon
Van Hyfte
Zhukov
Juric (Poepon/71)
Peterson (Ngombo/63)
  Zoet
Brenet
Isimat-Mirin
Moreno
Willems
Hendrix (Schaars/22)
Van Ginkel
Propper
Narsingh
De Jong
Pereiro (Bruma/73)

Uitslagen Eredivisie 16/04/2016

Vanavond werden er twee wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Feyenoord kwam in de eigen Kuip niet verder dan 1-1 tegen FC Groningen. AZ won thuis met 5-1 van PEC Zwolle, Vincent Janssen scoorde maarliefst vier keer.

Feyenoord

1 - 1

FC Groningen

 65' Vilhena    24' De Leeuw
 
 Gele kaart: Botteghin, (Feyenoord), Hateboer, (FC Groningen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Karsdorp
v.Beek
Botteghin
Nelom
El Ahmadi
Kuijt
Vilhena
Toornstra (Basacikoglu/61)
Kramer
Elia
  Padt
Hateboer
Reijnen
Lindgren
Burnet
Maduro
Drost
Tibbling
Idrissi (Hoessen/88)
De Leeuw (Sörloth/55)
Rusnák (Bacuna/75)

AZ

5 - 1

PEC Zwolle

 20' Janssen(pen)
 25' Janssen
 64' Dos Santos
 69' Janssen(pen)
 83' Janssen
   63' Ehizibue
 
 Gele kaart: , Schenkeveld, Brama, (PEC Zwolle)
 Rode kaart: , v.d.Hart (66) (PEC Zwolle)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.341
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Rochet
Johansson (Luckassen/75)
Vlaar
S.Wuytens
Haps
v.Overeem
Henriksen (Haye/80)
Rienstra
Jahanbakhsh
Janssen
Dos Santos (Tankovic/80)
  v.d.Hart
Schenkeveld (Ehizibue/25)
Marcellis
Lam (Becker/ 46)
v.Hintum
Dekker
Brama
Bouy
Marinus (El Hasnaoui/60)
Veldwijk
Menig

Bahreinse tennissters: 27 keer 0-6, één keer 1-6

Goed nieuws voor het tennis in Bahrein: de vrouwelijke tennissters uit het land hebben deze week hun debuut gemaakt in de Fed Cup, het toernooi voor landenteams. Het goede nieuws houdt daar wel zo ongeveer op, want heel lekker ging het nog niet voor het team bestaande uit de 19-jarige Malak Jassim Fardan, de 14-jarige Maram Mohamed Sharif en de sinds dinsdag 15-jarige Nazli Nader Redha.

Op dinsdag begon Bahrein in de groepsfase met het duel tegen Hong Kong. Fardan verloor met 0-6, 0-6 van Ho Ching Wu, de nummer 1199 van de wereld. Redha ging vervolgens met 0-6, 0-6 onderuit tegen Ling Zhang, de mondiale nummer 303. Redha en Sharif speelde daarna het dubbelspel, maar de pubers verloren van het duo uit Hong Kong: 0-6, 0-6.

Woensdag was Iran aan de beurt, op papier de minste tegenstander in de groep. Sadaf Sadeghvaziri bleek met 0-6, 0-6 te sterk voor Redha, maar in de tweede partij kon oud-Davis Cup-speler en huidig Fed Cup-bondscoach Esam Abdul A'al dan eindelijk juichen: de 14-jarige Sharif won zowaar een heuse game tegen Sara Amiri! Het werd 0-6, 1-6. De 'ervaren' Fardan speelde in het dubbelspel samen met Sharif, maar het werd wederom 0-6, 0-6.

Het werd donderdag in Hua Hin in Thailand en de Bahreinse meiden stonden tegenover 'Pacifisch Oceanië', dat de tweede garnituur een kans gaf. Mayka Zima uit Tahiti en Ayana Rengill uit Palau wonnen hun duels tegen Fardan en Redha met, verrassing, 0-6, 0-6 en 0-6, 0-6. In het dubbelspel kwam het jongste duo van Bahrein helaas tot niet meer dan een handvol punten, resulterend in een 0-6, 0-6 nederlaag.

Een krantenartikel over het Bahreinse Fed Cup-team, althans, zo vermoeden wij. Als je het kunt lezen ben je van harte welkom om in de reacties hieronder te delen wat er zo ongeveer staat (Foto: Bahrain Tennis Association)
Een krantenartikel over het Bahreinse Fed Cup-team, althans, zo vermoeden wij. Als je het kunt lezen ben je van harte welkom om in de reacties hieronder te delen wat er zo ongeveer staat (Foto: Bahrain Tennis Association)

Op vrijdag wachtten de dames uit de Filipijnen, die hun sterspeelsters - de nummer 439 van de wereld - een dagje rust gaven. Khim Iglupas won van Redha, helaas opnieuw met 0-6, 0-6. Sharif ging vervolgens ten onder tegen Anna Clarice Patrimonio en de 14-jarige winnares van nog altijd Bahrein's enige game kon er geen tweede aan toevoegen: 0-6, 0-6. Waarom de dubbelpartij niet gespeeld werd is ons niet helemaal duidelijk, mogelijk leek coach Abdul A'al het verstandig om een extra half uurtje rust in te gelasten. 

Zaterdag was het dan tot slot de beurt aan Pakistan in het duel om de negende en tiende plek in Groep II van de Aziatisch/Oceanische zone van de Fed Cup. Sarah Mahboob Khan nam het op tegen Redha, die wederom met 0-6, 0-6 verloor. Ushna Suhail, met haar 1001e plek op de wereldranglijst dé Pakistaanse tennisster bij uitstek, sloeg Sharif met 0-6, 0-6 van de baan. In het dubbelspel en de laatste wedstrijd van het toernooi greep Bahrein helaas naast een stunt: 0-6, 0-6. 

Opvallend genoeg eindigde Bahrein niet als laatste in de Aziatisch/Oceanische zone van Groep II. Die bestond namelijk uit een Groep A en Groep B, waarna de nummers één van beide groepen tegen elkaar speelden, net als de nummers twee en zo verder. Bahrein speelde daarom als nummer vijf - en laatst - tegen Pakistan, de nummer vijf van de andere groep. Daarin deden echter zes landen mee en Kirgizië werd laatste. Dat Centraal-Aziatische land eindigde dus als elfde, onder Bahrein. 

Uitslag Vitesse - Heracles

De laatste eredivisiezaterdag van het seizoen is begonnen met een spannende en vermakelijke wedstrijd tussen Vitesse en Heracles Almelo. De ploegen kwamen allebei een keer tot scoren en deelden zodoende de punten. Net na rust kwam de thuisploeg op voorsprong en kreeg kansen op meer, maar Wout Weghorst schoot na hands de bijbehorende penalty binnen. Hieronder de statistieken:

Vitesse

1 - 1

Heracles Almelo

 48' Rashica    80' Weghorst (pen)
 
 Gele kaart: Rashica, Nakamba, (Vitesse),
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 21.231
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Diks
Kashia
Van der Werff
Ota
Yeini
Qazaishvilli
Nakamba
Rashica
Solanke (Zhang/81)
Olynjik
  Castro
Droste
Te Wierik
Zomer
Fledderus (van Ooijen/73)
Bruns
Pelupessy
Bel Hassani
Navratil
Weghorst
Gosens

Overeenkomst EU en Ghana over migratie

De Europese Unie heeft zaterdag met Ghana een akkoord bereikt over migratie, terugkeer en ontwikkeling. Dat gebeurde tijdens een bezoek van minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, die vrijdag al tot overeenstemming kwam met Mali.

De Ghanese minister van Binnenlandse Zaken Prosper Bani zegde toe in juni af te reizen naar Brussel om de gemaakte afspraken over migratie opvolging te geven, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag. "De EU en Ghana zijn het erover eens dat een goed functionerend terugkeerbeleid integraal onderdeel moet uitmaken van de aanpak van de migratiestromen tussen West-Afrika en Europa", aldus Koenders. "We hebben ons beide gecommitteerd aan deze overeenkomst. Het bezoek van minister Bani in juni aan Brussel onderstreept dat."

Koenders sluit zondag zijn reis door Afrika af in Ivoorkust, waar hij op verzoek van Federica Mogherini (hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid) ook het gesprek aangaat over migratie.

Overeenkomst EU en Ghana over migratie
Overeenkomst EU en Ghana over migratie (Foto: ANP)

Zege United veroordeelt Aston Villa tot degradatie

Manchester United kende thuis tegen Aston Villa een makkelijke middag. De ploeg van Louis van Gaal won desondanks maar met 1-0. Aston Villa is daardoor officieel gedegradeerd.

Al snel was duidelijk dat Aston Villa, de hekkensluiter, niet opgewassen was tegen Manchester United. Het spel speelde zich in het eerste halfuur constant af op de helft van de bezoekers. Dat er niet gescoord was, mocht United zich aanrekenen; telkens ontbrak het aan de juiste eindpass.

Na 31 minuten kwam dat doelpunt dan toch. Marcus Rashford schoot tegendraads raak uit een voorzet van Antonio Valencia vanaf rechts. Rashford had zijn productie kunnen verdubbelen, maar kwam na rust net tekort bij een voorzet van Memphis Depay. 

Dat het lang bij 1-0 bleef was te wijten aan de precisie bij de ploeg van Louis van Gaal. Manchester had namelijk 70 procent balbezet, Aston Villa had helemaal niets te vertellen en kwam niet tot een noemenswaardige kans. Aan United-kant kregen Marouane Fellaini, Juan Mata en Depay kansen op de 2-0.

In het laatste halfuur sloeg de gemakzucht toe. Dat kostte United nog bijna de kop. Aston Villa kreeg in de laatste tien minuten nog drie goede kansen om gelijk te maken. Tweemaal stond David De Gea op de juiste plek, één keer voorkwam de paal een gelijkmaker. Memphis had in de slotminuut de 2-0 alsnog op zijn voet, maar raakte de paal.

Voor United betekent de zege dat de ploeg nog volop meedoet om de Champions League-plekken. Voor Aston Villa is degradatie uit de Premier League na deze nederlaag een feit. Het was voor het eerst sinds het ontstaan van de Premier League (1992) dat Villa degradeerde. 

Spelers Aston Villa teleurgesteld na degradatie uit Premier League (Pro Shots/Action Images)
Spelers Aston Villa teleurgesteld na degradatie uit Premier League (Pro Shots/Action Images)

Referendum over TTIP in de maak

Nu we er toch lekker inzitten, kunnen we net zo goed doodleuk doorgaan. Wellicht ten overvloede willen we er de Fok!kers op wijzen dat er is opnieuw een referendum in de maak is, deze keer over een onderwerp dat wel erg belangrijk is de nabije toekomst. Meer Democratie, foodwatch, Milieudefensie en het Transnational Institute zijn krabbels aan het verzamelen, teneinde een referendum tegen het TTIP en het CETA-verdrag te organiseren.

We hebben er al een keertje een ANP-tje over gehad, maar het kan wellicht geen kwaad om onze liever lezertjes hier nogmaals op te wijzen. 

Het Platform TTIP CETA Referendum, zoals ze zichzelf noemen, maken zich grote zorgen over de invloed die grote bedrijven zouden kunnen hebben op het reilen en zeilen in Europa. De -nog in de maak zijnde- verdragen met de Verenigde Staten en Canada, zouden wat verder gaan dan 'normale' handelsverdragen. Critici vrezen dat onze democratisch gekozen wetgeving eronder gaat lijden, als de verdragen doorgezet worden.

Erg democratisch verlopen de onderhandelingen van de betrokken partijen over TTIP en CETA trouwens niet. Het hele proces vindt plaats achter gesloten deuren. Zelfs volksvertegenwoordigers -mochten die nog bestaan- worden er nauwelijks bij betrokken.

Een van de voorbeelden die het Platform aandraagt is dat grote (Amerikaanse) bedrijven schadevergoedingen zou kunnen eisen van de Nederlandse staat, wanneer door een democratisch proces zij bepaalde winsten zouden kunnen mislopen. Hierbij moeten we denken aan milieubescherming, verbeterde arbeidsvoorwaarden of consumentenbescherming. De claims zouden tot in de miljarden kunnen gaan lopen. In de praktijk zouden de verdragen mogelijk een vrijbrief voor de grote multinationals in speeltuin Europa zijn.

Dat wil het Platform dus niet. Meer dan honderdduizend mensen hebben inmiddels de petitie ondertekend. Om een referendum af te dwingen zijn 600.000 handtekeningen nodig. Ondanks dat TTIP er nog niet doorheen is gedrukt, is het misschien handig om ze maar vast bij elkaar te sprokkelen. 

Individuen die het oneens zijn met een onevenredig grote invloed van buitenlandse bedrijven in de Nederlandse maatschappij, kunnen hier de petitie vinden en eventueel ondertekenen.

Toeschouwer E-pupillen probeert scheids te steken

De scheidsrechter die zaterdagochtend de voetbalwedstrijd tussen twee jeugdteams van Den Hoorn en Haaglandia floot, is mishandeld door een toeschouwer. De man kwam het veld oplopen nadat hij al een paar opmerkingen gemaakt had. Hij trok een mes en probeerde de arbiter te steken. De scheidsrechter kon dit ontwijken maar kreeg wel een klap tegen zijn hoofd.

De dader is een 39-jarige man uit Den Haag. Hij werd overmeesterd door andere toeschouwers. Een persoon raakte daarbij lichtgewond.

De man is aangehouden en zit nog vast voor verhoor.

De wedstrijd ging tussen de E5 van Den Hoorn en de E4 van Haaglandia. Daar zitten spelers in met de leeftijd van 8 tot 10 jaar. Haaglandia won met 2-5.

Man mishandelt scheidsrechter bij pupillen
Man mishandelt scheidsrechter bij pupillen (Foto: ANP)

Hogenkamp kan niet stunten tegen Mladenovic in Fed Cup

Het Nederlandse Fed Cup-team gaat morgen met een gelijke stand de tweede dag in van de halve finale tegen Frankrijk. Waar Kiki Bertens eerder vandaag nog een knappe zege boekte, wist Richel Hogenkamp dat niet te doen. Ze verloor met 2-6 en 4-6 van Kristina Mladenovic.

De jarige Hogenkamp (24) wist niet onder de druk uit te komen van de nummer 28 van de wereld en liep al snel achter de feiten aan. De Nederlandse nummer 139 van de wereld, kon in de tweede set nog redelijk bijblijven, maar leverde bij een 4-5 stand haar service op love in en verloor dus het duel.

Morgen staan de overige twee single-partijen gepland en een eventuele beslissend dubbelspel. In het eerste duel spelen de twee winnaars van hun eerste duel, Bertens en Mladenovic, tegen elkaar.

'Duizenden banen op de tocht bij Intel'

Er verdwijnen duizenden banen bij chipfabrikant Intel. Dat meldt The Oregon op basis van anonieme bronnen binnen het bedrijf. De ontslagen zouden eind dit jaar moeten vallen.

Waarschijnlijk worden de plannen dinsdag bekendgemaakt, als de kwartaalcijfers van het miljardenbedrijf worden gepresenteerd. De bezuinigingen worden naar verluidt doorgevoerd omdat de verwachte omzetgroei is uitgebleven. Een teruglopende verkoop van computers zou hier de oorzaak van zijn.

Vorig jaar verdwenen al 1100 arbeidsplaatsen bij het Amerikaanse deel van Intel. Wereldwijd werken 107.000 mensen bij het bedrijf.

'Duizenden banen op de tocht bij Intel'
'Duizenden banen op de tocht bij Intel' (Foto: BuzzT)

Douwe Bob treedt midden op snelweg op

Douwe Bob heeft zaterdagmiddag op een wel heel bijzondere locatie opgetreden. De singer-songwriter speelde op het Kleinpolderplein, een van de drukste verkeersknooppunten van Nederland.

Om zijn nummer Slow Down, waarmee Douwe Bob Nederland dit jaar vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival, kracht bij te zetten, arriveerde de zanger te paard. Met zijn gitaar op zijn rug ging Douwe Bob in draf over het Kleinpolderplein, waar normaal gesproken auto's met heel wat meer pk's rijden. "En toen reed ik met m'n gitaar op de snelweg...", schreef de zanger op Instagram bij een foto van het tafereel. "#kleinpolerpleinpark #lovemylive #rotterdam."

De flyover van Rotterdam naar de A13 is dicht vanwege werkzaamheden. Dat bracht Kunstenaarscollectief Observatorium en Stichting Werkgemeenschap Kleinpolder op het idee een festival op het verkeersplein te organiseren: Flaneren op de Flyover. Op de snelweg werd zaterdag ontbeten, gedebatteerd en geyogaad.

 

En toen reed ik met m'n gitaar op de snelweg... #kleinpolderpleinpark #lovemylife #rotterdam

Een foto die is geplaatst door Douwe Bob (@douwebob) op16 Apr 2016 om 5:15 PDT

Douwe Bob treedt midden op snelweg op
Douwe Bob treedt midden op snelweg op (Foto: BuzzE)

Bestuurder zonder rijbewijs ramt politieauto

Een 30-jarige man uit Haarlem heeft zaterdagmorgen vroeg op de Stentorstraat in Amsterdam met opzet een politieauto geramd. De man reed tegen de wagen aan, nadat agenten hem bij een controle aan de kant hadden willen zetten.

Na de botsing vluchtte de automobilist met hoge snelheid richting Oostzaan. Agenten zetten de achtervolging in en reden de automobilist op de Dors/Kerkstraat in Oostzaan van de weg. De automobilist werd direct aangehouden. Hij wordt verdacht van doodslag. Hij bleek geen rijbewijs te hebben. Ook vermoedde de politie dat de man onder invloed van drugs en/of alcohol was. Om daarover uitsluitsel te krijgen, heeft een arts bloed bij de bestuurder afgenomen.

De man had een 34-jarige passagier uit Haarlem in de auto die tevergeefs probeerde te ontsnappen. De passagier bleek een bekende van de politie te zijn. Hij had nog een straf openstaan.

Bestuurder zonder rijbewijs ramt politieauto
Bestuurder zonder rijbewijs ramt politieauto (Foto: ANP)

ZZ Top moet concerten afzeggen na val bassist

ZZ Top kan voorlopig niet optreden. De schouder van bassist Dusty Hill is uit de kom na een val, liet de band weten via zijn website.

De 66-jarige Hill viel toen hij uit de tourbus stapte. De bassist werd naar een ziekenhuis gebracht, maar kon toch niet optreden in Lubbock, Texas, waar de band net was gearriveerd. Het concert is verschoven naar 29 mei.

Ook een concert in Oklahoma en nog een show in Texas kunnen dit weekeinde niet doorgaan. De eerstvolgende show van de rockers staat gepland op 22 april. Of die wel door kan gaan, is nog niet bekend.

ZZ Top moet concerten afzeggen na val bassist
ZZ Top moet concerten afzeggen na val bassist (Foto: BuzzE)

Man uit Meppel ligt maanden dood in huis

In Meppel is een zeventigjarige man gevonden die maanden dood in zijn woning heeft gelegen. De politie ging poolshoogte nemen na meldingen van buren over stankoverlast. Ook lag er veel post in de brievenbus, waarvan een deel al in het najaar was bezorgd.

Hoe lang de man dood in zijn appartement heeft gelegen is niet te zeggen, aldus een politiewoordvoerster. Volgens omwonenden was de man heel erg op zichzelf en zagen ze hem weinig. Onderzoek heeft aangetoond dat de man een natuurlijke dood is gestorven, zei de woordvoerster zaterdag.

De dode man werd dinsdag al gevonden. Dat het niet eerder naar buiten is gekomen, heeft er volgens de woordvoerster mee te maken dat de politie van dit soort zaken geen melding maakt. Pas na berichten in lokale en regionale media is de vondst bekend geworden.

Man ligt maanden dood in huis
Man ligt maanden dood in huis (Foto: ANP)

Fed Cup-team pakt verrassende voorsprong in halve finale

Het Nederlandse Fed Cup-team blijft maar verbazen. Nadat ze eerder dit jaar Rusland versloegen in de eerste ronde van de Wereldgroep I, won Kiki Bertens de eerste duel in de halve finale van de Française Caroline Garcia; 6-4 en 6-2.

De tennissters, onder leiding van bondscoach Paul Haarhuis, wonnen de afgelopen jaren al hun duels en wist daardoor Wereldgroep I te bereiken. Na de winst tegen Rusland mogen ze dit weekend aantreden tegen Frankrijk, dat met enkele hooggeplaatste speelsters in de selectie zit.

In het eerste duel bleek van een groot verschil in kwaliteit geeneens sprake. Sterker nog; Bertens (net in de top 100) bleek zowel fysiek als mentaal sterker dan haar opponente Garcia, die de nummer 45 van de wereld is.

In beide sets pakte Bertens een vroege break voorsprong. In de tweede gaf ze deze nog weer weg, maar toen Bertens direct weer door de service van de Française ging was het verzet gebroken. Later vandaag staat de tweede partij gepland. Dan komt Richel Hogenkamp in actie tegen Kristina Mladenovic.

Kiki Bertens zet Nederlands Fed Cup-team op voorsprong (Pro Shots/Panoramic)
Kiki Bertens zet Nederlands Fed Cup-team op voorsprong (Pro Shots/Panoramic)

Tafeltennisster Li Jie naar Olympische Spelen

Li Jie heeft zich bij het OKT in het Zweedse Halmstad geplaatst voor het olympische tafeltennistoernooi. De Nederlandse, die eerder deze week nog kwalificatie miste, won vandaag de herkansingsfinale van thuisspeelster Matilda Ekholm met 4-3.

Li Jie speelde verre van goed tegen de door het publiek gesteunde Ekholm. De nummer 24 van de wereld leek na de vijfde game (toen ze een 3-2 voorsprong pakte) het lek gevonden te hebben, maar maakte in de daarop volgende zesde game toch teveel fouten. Daardoor kwam Ekholm, de  nummer 60 van de wereld, weer langszij en kreeg zelfs als eerste een wedstrijdpunt in de spannende beslissende zevende game.

Twee wedstrijdpunten waren niet aan Ekholm besteed, waarna Li Jie wel toesloeg op haar tweede wedstrijdpunt en zich zo voor de derde opeenvolgende keer voor de Spelen wist te kwalificeren. Landgenote Li Jiao had zich daarvoor vorig jaar al geplaatst toen ze op de Europese Spelen goud won. Beide dames kunnen zich ook nog met het team plaatsen voor het toernooi, maar dat wordt pas volgende maand beslist. 

IS-propaganda bij chauffeurs Europarlement

Bij twee chauffeurs van het Europees Parlement is propagandamateriaal van terreurorganisatie Islamitische Staat gevonden, zo berichtte het Duitse magazine Der Spiegel zaterdag.

Een geval deed zich in Straatsburg voor, het andere in Brussel, schreef het blad op gezag van met de zaak vertrouwde bronnen.

De twee betrokken personen zijn ontslagen, de politie onderzoekt de zaak. Wanneer het propagandamateriaal, in het bijzonder cd's, precies werd gevonden, is niet duidelijk. Het Europees Parlement wenst voorlopig niet te reageren.

Het vervoer van de Europarlementariërs in Brussel en Straatsburg vormt al langer onderwerp van discussie, zeker nadat bleek dat een van de daders van de aanslagen in Brussel korte tijd voor het Europees Parlement gewerkt had. Deze week werd in het Europees Parlement nog gestemd over een voorstel om een eigen vervoersdienst te beginnen.

Op dit moment staan externe bedrijven in voor het vervoer van parlementsleden, goed voor 65 chauffeurs in Brussel en 85 in Straatsburg. Door een eigen vervoersdienst op te starten hoopt Europa deze chauffeurs beter te screenen en op te leiden. Een eigen dienst zou wel miljoenen euro's extra kosten.

IS-propaganda bij chauffeurs Europarlement
IS-propaganda bij chauffeurs Europarlement (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 15

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was 3rr0r met het volgende onderschrift: "Eindelijk weer eens een cup in handen van Oranje."

De opgave van deze week:

Feyenoord-speler Michiel Kramer is iets van plan met FC Twente-speler Kamohelo Mokotjo maar wat? (Pro Shots / Erwin Spek)
Feyenoord-speler Michiel Kramer is iets van plan met FC Twente-speler Kamohelo Mokotjo, maar wat? (Pro Shots / Erwin Spek)

Audi bovenaan na natte kwalificatie 6u van Silverstone

Het Audi Sport Team is sterk begonnen aan het nieuwe WEC-seizoen. Op een besneeuwd en zeiknat Silverstone pakte de #7 bestuurd door Marcel Fässler, André Lotterer en Benoit Tréluyer pole-position vlak voor de #8 bestuurd door Lucas di Grassi, Loïc Duval en Olivier Jarvis. Porsche volgde in slagvolgorde op plek 3 en 4 op een seconde. Toyota lijkt ook dit seizoen het tempo niet te kunnen volgen en kijkt tegen een achterstand van vijf en zeven seconden aan.

In de LMP2 pakte het team G-Drive Racing pole-position met een ruime seconde voorsprong op De Nissan Ligier van Extreme Speed Motorsports. Ho Ping Tung reed als enige Nederlander met Baxi DC Racing Alpine naar een magere tiende plaats. Achter het LMP2 veld bleven de twee Rebellions steken op de laatste startrij. Geen van beide wagens wist een geldige tijd neer te zetten.

Tijdens twintig minuten durende kwalificatie moeten er voor elk team minstens twee rijders in actie komen. De gemiddelde tijd van de twee beste rijders van een team wordt gebruikt bij het bepalen van de uitslag.

De seizoensopener zal morgenmiddag plaatsvinden tussen 13:00 en 19:00 Nederlandse tijd.

Val voorkomt mooi resultaat Van der Mark in Assen

Michael van der Mark heeft een mooie resultaat in de World Superbikes op het TT-circuit verloren zien gaan. De Nederlander reed op een podiumpositie en vocht zelfs nog voor de winst in de eerste race op Assen, toen hij enkele ronden voor het einde onderuit ging.

Van der Mark startte als vijfde in de eerste race en streed met Jonathan Rea, Chaz Davies en Nicky Hayden om de plaatsen op het podium, mede geholpen door een vroege val van pole-sitter Tom Sykes.

Nadat Van der Mark enkele ronden op de derde plek reed veroverde hij de tweede plek van Davies en ging op weg naar Rea. Dit totdat hij te hard pushte en de controle van zijn Honda verloor. De Brit Rea wist ondertussen zijn voorsprong vooraan te vergroten en pakte zijn vierde opeenvolgende zege in Assen, voor Davies en Hayden, die zijn eerste podiumpositie pakte. Door de zege bereidde Rea ook zijn voorsprong uit in de strijd om het kampioenschap. Morgen wordt om 13.00 uur de tweede race verreden.

Paus neemt vluchtelingen mee van Lesbos

Paus Franciscus neemt wanneer hij zaterdag terugreist van het Griekse eiland Lesbos tien asielzoekers mee naar Rome. Volgens de Griekse staatstelevisie gaat het om acht Syriërs en twee Afghanen.

De tien kwamen aan op het Griekse eiland voordat de Europese Unie een akkoord sloot met Turkije over de vluchtelingenstroom, waardoor ze niet hoeven te worden teruggestuurd naar Turkije. De kerkvader is op Lesbos om vluchtelingen te ontmoeten in een kamp in Moria.

Het Vaticaan besloot vorig jaar ook al enkele vluchtelingengezinnen op te vangen.

Paus neemt vluchtelingen mee van Lesbos
Paus neemt vluchtelingen mee van Lesbos (Foto: ANP)

Drie plaatsen gridstraf voor Hülkenberg

Nico Hülkenberg heeft na afloop van de kwalificatie voor de Grand Prix van China drie plaatsen straf gekregen. Tijdens de tweede kwalificatiesessie verloor de Duitser zijn linkervoorwiel, waardoor hij zijn wagen aan de kant moest zetten. Volgens de FIA was Hülkenberg op een onveilige manier het circuit op gestuurd voor het incident. Hülkenberg had op dat moment een tiende plaats in handen, waar hij ook op is gekwalificeerd. Felipe Massa en beide McLaren-coureurs schuiven hierdoor één plek op.

Ook hebben Lewis Hamilton en Pascal Wehrlein toestemming gekregen om morgen van start te gaan, waarbij de uitslag van de derde vrije training bepalend is voor de positie op de grid. Dit betekent dat de vijf plaatsen straf voor Lewis Hamilton geen verdere gevolgen hebben voor de startopstelling.

SGP boos op D66

SGP-opperhoofd Van der Staaij vind het belachelijk dat D66 probeert een einde te maken aan de uitzonderingspositie die religie binnen de Nederlandse staat heeft. De man die ernaar streeft om 'vanuit de Bijbelse waarden en normen constructief bij te dragen aan goede besluitvorming' verwijt D66 'afbraakpolitiek' en 'politiek vandalisme'.

De plannen van D66 om het verbod op godslastering, de zondagswet en het betekeningsloze 'bij gratie gods' en 'zowaar helpe mij, god almachtig' uit de wet te schrappen is Van Staaij een doorn in het oog.

"Terwijl de wereld in brand staat, komt D66 met de ene schrapwet na de andere om de politieke sfeer te zuiveren van alle christelijke invloeden", liet de leidsman zijn toehoorders weten op een bijeenkomst van de politieke partij. "Dat heeft niets met zuiver staatsrecht te maken, maar alles met platte seculiere politiek met een sterke ideologische lading".

Van Staaij maakt zich ongeveer net zo verdrietig over een mogelijk einde aan de voorkeurspositie die het geloof nu nog bij wet heeft als zijn collega van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers. Die laatste speelde al eerder de gewilde slachtoffersrol toen hij riep dat VVD'ers en D66'er zijn begeesterd door 'een kwalijke impuls om gelovigen naar de rand van de samenleving te duwen'

Alexander Pechtold heeft in een reactie hierop verklaart het verwijt niet te begrijpen. Hij vindt juist dat zijn partij probeert 'juist weer een vrijheid te creëren die er vroeger niet was'.

Gekke Erdogan, gewoon omdat het kan

Maar ook op ons eigen forum worden er creatieve fotosoepjes gebrouwen met de lange tenen van de Turkse dictator als basisingrediënt.

Twee doden bij ongeluk Zuidoostbeemster

Een eenzijdig ongeluk heeft de twee inzittenden van een auto in Zuidoostbeemster bij Purmerend het leven gekost. Zaterdagochtend vroeg kwam bij de politie een melding binnen van een voorbijganger die een auto op zijn kop in een sloot had zien liggen.

Toen de politie aankwam waren de twee mannen in de auto al overleden. Hoe de auto in het water heeft kunnen belanden is nog niet bekend. Volgens het Noordhollands Dagblad heeft de politie vrijgegeven dat de twee slachtoffers twee mannen van 56 en 22 jaar zijn. Beiden zijn afkomstig uit De Rjip. 

Uitslag kwalificatie GP van China

Nico Rosberg zal de Grand Prix van China van pole-position aanvangen. De Duitser was met een 1:35.402 een halve seconde sneller dan een verrassende Daniel Ricciardo, die Kimi Räikkönen op plek 3 met een halve tiende voor bleef. Sebastian Vettel eindigde nogmaals drie tienden daarachter. Max Verstappen eindigde de dag op 1,7 seconde als negende, één plek achter teamgenoot Carlos Sainz.

Voorafgaand aan de kwalificatie werd de kwalificatie voor de Porsche Supercup nog in drijfnatte omstandigheden verreden en ook voor de kwalificatie zelf was er 30% kans op regen. Bij aanvang bleek er echter geen vuiltje aan de lucht en kon er gewoon op de droogweer-banden gereden worden. Dat het eerder op de dag geregend had, ontdekte Pascal Wehrlein op het rechte stuk, toen hij op het rechte stuk door een plas reed, de controle over zijn Manor verloor en zo de muur in gleed. Hiermee veroorzaakte hij een rode vlag, die ook gebruikt werd om de plas droog te vegen. Nadat de rode vlag was opgeheven zagen we Lewis Hamilton meteen na zijn outlap weer naar binnen gaan met technische problemen. Omdat hij nog geen tijd had gezet, zal de Engelsman morgen achteraan moeten starten.

Ook de tweede sessie verliep niet incidentloos. Terwijl Rosberg op de medium-band een tiende moest toegeven op beide Ferrari-coureurs, gleed de linkervoorband van Nico Hülkenberg van zijn velg af, waardoor de Duitser zijn Force India aan de kant moest zetten en zo een tweede rode vlag veroorzaakte. Omdat er niet meer genoeg tijd was om weer naar buiten te komen, betekende deze rode vlag een einde van Q2, met Felipe Massa als grootste slachtoffer.

In de laatste sessie leek Räikkönen op weg naar pole, door in zijn eerste run een ruime voorsprong op Rosberg te pakken. Sebastian Vettel besloot om maar één run te doen en bleef binnen. In de tweede run kwam Rosberg als eerste over de finish, waar hij ruim een halve seconde van de tijd van Räikkönen af reed. Vlak daarna reed Ricciardo verrassend naar een tweede tijd en kwam Vettel niet verder dan P4. Räikkönen wist zich door een fout in de voorlaatste bocht niet meer te verbeteren en eindigde de kwalificatie als derde.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:35.402   6
2 D. Ricciardo Red Bull 1:35.917 +0:00.515 6
3 K. Räikkönen Ferrari 1:35.972 +0:00.570 6
4 S. Vettel Ferrari 1:36.246 +0:00.844 3
5 V. Bottas Williams 1:36.296 +0:00.894 6
6 D. Kvyat Red Bull 1:36.399 +0:00.997 6
7 S. Perez Force India 1:36.865 +0:01.463 6
8 C. Sainz Toro Rosso 1:36.881 +0:01.479 6
9 M. Verstappen Toro Rosso 1:37.194 +0:01.792 6
10 N. Hülkenberg Force India -:--.--- -:--.--- 0
11 F. Massa Williams 1:37.347   4
12 F. Alonso McLaren 1:38.826 +0:01.479 4
13 J. Button McLaren 1:39.093 +0:01.746 4
14 R. Grosjean Haas F1 1:39.830 +0:02.483 4
15 M. Ericsson Sauber 1:40.742 +0:03.395 4
16 F. Nasr Sauber 1:42.430 +0:05.083 4
17 K. Magnussen Renault 1:38.673   9
18 E. Gutierrez Haas F1 1:38.770 +0:00.097 9
19 J. Palmer Renault 1:39.528 +0:00.855 9
20 R. Haryanto Manor 1:40.264 +0:01.591 9
21 P. Wehrlein Manor -:--.--- -:--.--- 2
22 L. Hamilton Mercedes -:--.--- -:--.--- 3

Antifa’s gaan Fa op Woenselse woning

Een roedel Antifa’s heeft zich uitgeleefd op een woning in Woensel omdat ze vermoeden dat de bewoonster voor Pegida is. Op en rond de woning gelegen aan de Samarialaan waren leuzen gekalkt als 'Pegida slet' met racistische witte verf. Ook werd er naar goed Antifa-gebruik brand gesticht met vuurwerk.

De bewoners waren de vrijdag dat de aanslag plaatsvond niet thuis. Een buurvrouw wist te melden dat de donderdag er voor een roedel ‘jongeren’ door de straat liep die de woning observeerden. Ook zag de vrouw dat er vuurwerk in de partytent werd gegooid.

Centrum Almere even één groot plaats delict

Politie, brandweer, Defensie, GGD, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, de kustwacht en de Reddingsbrigade pakken uit op de Landelijke Veiligheidsdag. Zaterdag is de derde editie in Almere. Een deel van het centrum is volgens de organisatie dan even 'één groot plaats delict'.

In de middag is te zien wat hulpdiensten doen bij incidenten en rampen en vooral hoe zij samenwerken. Doel is ook om de bezoekers uit te dagen hun zelfredzaamheid te vergroten. Er zijn de hele middag demonstraties en oefeningen. Defensie laat zien wat militairen doen, reddingsdiensten te water simuleren een overstroming, de Kustwacht is er met een vliegtuig, de politie neemt honden mee en valt met de brandweer een huis binnen. Handhavers die gewoonlijk op straat opereren, leggen uit wat ze precies doen en het publiek kan bewakingscamera's bedienen.

Thema dit jaar is veiligheid in en om het huis. Vorig jaar kwamen 35.000 mensen op de Veiligheidsdag af, en dat waren er 10.000 meer dan het jaar daarvoor.

'Minder kinderbijslag naar buitenland'

Nederlanders met kinderen in het buitenland hebben vorig jaar in totaal 41,3 miljoen euro aan kinderbijslag ontvangen. In 2011 was dat nog 51,9 miljoen euro, blijkt uit cijfers die NU.nl heeft opgevraagd bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Die daling komt voornamelijk door aangepaste wet- en regelgeving rondom kinderbijslag.

Het grootste bedrag gaat naar Polen. Daar werd vorig jaar voor 16,1 miljoen euro aan kinderbijslag uitgekeerd. Ook België (7,8 miljoen euro), Duitsland (7,8 miljoen euro), Marokko (2,9 miljoen euro) en de Verenigde Staten (959 duizend euro) staan in de top vijf.

'Minder kinderbijslag naar buitenland'
'Minder kinderbijslag naar buitenland' (Foto: ANP)

Meer kans op atoomproef na mislukte rakettest

Zuid-Koreaanse functionarissen en internationale experts denken dat Noord-Korea mogelijk binnen enkele weken een vijfde atoomproef houdt, nu een raketlancering jammerlijk is mislukt.

De regerende Noord-Koreaanse Arbeiderspartij houdt begin mei een congres. Leider Kim Jong Un wil dan vermoedelijk zijn prestaties bij het versterken van het militaire vermogen van Pyongyang over het voetlicht brengen. Er moet dan wel iets zijn om trots op te zijn, en een mislukte raketlancering is dat niet.

"Noord-Korea is in staat elk moment een nieuwe kernproef te houden, als Kim Jong Un daartoe besluit", zei een Zuid-Koreaanse functionaris die betrokken is bij het nationale veiligheidsbeleid. Na de mislukte raketlancering mogen "aanvullende provocaties" worden verwacht.

Een nieuwe rakettest is niet waarschijnlijk, als Noord-Korea de oorzaak van het mislukken van de lancering van vrijdag niet heeft achterhaald, zegt John Schilling van de website 38 North. De website, die ontwikkelingen in Noord-Korea volgt, meldde vrijdag nieuwe activiteit bij het atoomcomplex Nyongbyon die er op wijst dat Noord-Korea bezig is plutonium te winnen uit atoomafval, mogelijk voor een atoombom.

Meer kans op atoomproef na mislukte rakettest
Meer kans op atoomproef na mislukte rakettest (Foto: ANP)

Klein deel kermisattracties onveilig

De meeste van de ongeveer duizend kermisattracties in Nederland zijn veilig. Maar een klein deel vertoont mankementen of risico's, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Over 124 attracties kwamen meldingen binnen over onveiligheid. Daarvan voldeden er 34 niet aan de eisen, waarna maatregelen volgden. Zo werden zes attracties onmiddellijk stilgelegd, zes werden verzegeld en één moest worden hersteld. De problemen gingen onder meer over haperende veiligheidsbeugels, een onveilige elektrische installatie en het ontbreken van een geldig keuringscertificaat.

Het rapport van de NVWA gaat over inspecties in 2014 en 2015. Alle kermisinspecties vonden plaats naar aanleiding van signalen over het vermoeden van onveiligheid.

Klein deel kermisattracties onveilig
Klein deel kermisattracties onveilig (Foto: ANP)

Steekpartij in Utrecht: drie gewonden

Drie mensen zijn op de vroege zaterdagmorgen gewond geraakt bij een steekpartij in snackbar de Baron in het centrum van Utrecht. Onder de gewonden is de vermoedelijke dader. Hij is opgepakt, liet de politie weten.

De confrontatie vond plaats op de Donkere Gaard, niet ver van de Domtoren. De verdachte, die bebloed was, werd later elders gearresteerd.

Over de toestand van de gewonden kon een woordvoerster alleen zeggen dat die "niet levensbedreigend"is. Ze kon nog niets vertellen over de toedracht van de steekpartij.

Steekpartij in Utrecht: drie gewonden
Steekpartij in Utrecht: drie gewonden (Foto: ANP)

Gesink verlengt contract bij Lotto-Jumbo

Robert Gesink zal Lotto-Jumbo tot en met 2018 trouw blijven. De wielrenner en de WorldTour-ploeg kwamen een contractverlenging voor nog eens twee seizoenen overeen.

Gesink rijdt al zijn hele carriere voor de ploeg, die voort is gevloeid uit Rabobank en daarna als Belkin door het leven ging. Hij won in hun dienst onder meer de Tour of California en enkele eendagskoersen. Ook behaalde hij mooie ereplaatsen in de Tour de France en de Vueta. Hij kende ook wat minder mooie momenten, met als dieptepunt in 2014 toen hij vanwege hartritmestoornissen lang uit de roulatie was.

Gesink, inmiddels 29 jaar, is uiteraard blij met het verlengen van zijn contract. "Het team heeft een goed plan richting de toekomst, dat geldt voor zowel de sportieve als de zakelijke lijn. Dat geeft mij vertrouwen. Het voelt echt als mijn ploeg, waar ik al jaren op een prettige manier begeleid word. Ik hoop de aansluiting bij de wereldtop te houden, zoals ik de afgelopen Tour de France heb laten zien."

'Mind the gap'

Wie in Londen in de metro heeft gezeten kent de melding "Mind the gap" waarschijnlijk wel. De man die deze tekst, en vele andere, heeft ingesproken is vrijdag overleden.

Phil Sayer (62) werkte in de jaren 80 voor de BBC en was ook nieuwslezer van het regionale nieuws in Manchester. In 1968 is de "Mind the gap-melding ingevoerd omdat het voor concucteurs en stationsmedewerkers steeds moeilijker werd om iedereen te waarschuwen. Sinds de jaren 80 had Sayer, samen met zijn vrouw Elinor Hamilton, een bedrijf dat allerlei gesproken teksten verzorgde. Zo is zijn stem ook te horen bij veel stations-meldingen door heel Engeland.

Vettel snelste in natte derde vrije training

Sebastian Vettel heeft in een door regen geteisterde derde vrije training de snelste tijd neergezet. De Duitser kwam in Shanghai op een natte baan tot één getimde ronde, maar daarmee was hij wel ruim sneller dan nummer twee Valtteri Bottas. Max Verstappen eindigde op plek negen. 

Vettel zette zijn tijd op de intermediate band neer omdat de baan al deels opdroogde. Slechts veertien coureurs zette daadwerkelijk een tijd neer, onder meer Mercedes, Red Bull en McLaren lieten hun coureurs niet verder komen dan enkele installatierondjes. Om 9.00 uur wordt de kwalificatie verreden, vermoedelijk ook in natte omstandigheden.

Uitslag derde vrije training

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:57.351   3
2 V. Bottas Williams 1:58.061 +0:00.710 7
3 S. Perez Force India 1:58.689 +0:01.338 4
4 C. Sainz Toro Rosso 1:58.800 +0:01.449 9
5 E. Gutierrez Haas F1 1:59.526 +0:02.175 7
6 J. Palmer Renault 1:59.677 +0:02.326 7
7 K. Magnussen Renault 1:59.761 +0:02.410 9
8 P. Wehrlein Manor 1:59.964 +0:02.613 8
9 M. Verstappen Toro Rosso 2:00.150 +0:02.799 6
10 N. Hülkenberg Force India 2:00.158 +0:02.807 4
11 F. Nasr Sauber 2:00.197 +0:02.846 8
12 K. Räikkönen Ferrari 2:00.812 +0:03.461 5
13 F. Massa Williams 2:02.438 +0:05.087 4
14 R. Haryanto Manor 2:02.732 +0:05.381 5
15 J. Button McLaren -:--.--- -:--.--- 3
16 F. Alonso McLaren -:--.--- -:--.--- 3
17 R. Grosjean Haas F1 -:--.--- -:--.--- 4
18 D. Kvyat Red Bull -:--.--- -:--.--- 4
19 N. Rosberg Mercedes -:--.--- -:--.--- 2
20 D. Ricciardo Red Bull -:--.--- -:--.--- 3
21 L. Hamilton Mercedes -:--.--- -:--.--- 2
22 M. Ericsson Sauber -:--.--- -:--.--- 1

Zonnepanelen vergeten aan te sluiten

Steeds meer daken worden "gesierd" met zonnepanelen. In de wijk Tussen de Vaarten in Almere waren ze vooruitstrevender, daar werden bij de bouw 15 jaar geleden alle daken al voorzien van zonnepanelen. Er is alleen een klein foutje gemaakt, ze zijn nooit aangesloten.

De bewoners hebben dus nooit geld teruggekregen voor de stroom die ze opgewekt zouden hebben. Energiemaatschappij NUON en netbeheerder Liander hebben de Almeerders laten weten dat de zonnepanelen op het electriciteitsnet worden aangesloten als voldoende bewoners aangeven gebruik ervan te willen maken.

Vermissing Haarlem opgelost

Bij het politiebureau aan de Koudenhorn in Haarlem liep al een aantal dagen een poes rond. Het dier zag er vermagerd uit en bleef bij het bureau rondhangen. Omdat het erop leek dat de poes hulp nodig had plaatsten agenten van het bureau foto's van het dier op hun facebookpagina. Ook voerden ze de poes brokjes.

Veel poezenliefhebbers deelden het bericht op Facebook, waarna de politie diverse tips kreeg wie de eigenaar zou zijn. De poes zou Bunker heten en uit Haarlem afkomstig zijn. Nadat de dierenambulance de eigenaar had getraceerd bleek Bunker al een week kwijt te zijn. Inmiddels is Bunker terug bij haar baasjes.

A2 uren na appelsapongeluk weer vrij

Het bergingswerk op de A2 in Midden-Limburg zit erop. Ongeveer een half etmaal nadat een tankwagen met appelsap omkiepte ter hoogte van Echt, liet Rijkswaterstaat weten dat alle rijbanen weer beschikbaar zijn voor het verkeer. Het werk ging tot diep in de nacht van vrijdag op zaterdag door.

Eerst moest het appelsap uit de verongelukte wagen worden gepompt. Daarna moest een grote kraan het voertuig weer rechtzetten. Rond 2.30 uur meldde Rijkswaterstaat dat al het werk erop zat.

Het ongeluk op de A2 zorgde voor veel overlast. Niemand raakte gewond, maar de weg was na het ongeluk urenlang helemaal dicht.

Paus op bezoek op Lesbos

Paus Franciscus brengt zaterdag een bliksembezoek aan het Griekse eiland Lesbos. De kerkvader wil de duizenden vluchtelingen op het eiland, veelal Syriërs, een hart onder de riem steken.

Honderdduizenden vluchtelingen zijn sinds vorig jaar naar de Griekse eilanden getrokken, hopend vanaf daar hun tocht richting West-Europa te vervolgen. Maar nu de Europese Unie en Turkije een akkoord hebben over de vluchtelingencrisis kunnen vluchtelingen die op bijvoorbeeld Lesbos aankomen niet meer doorreizen.

Turkije heeft ermee ingestemd iedereen die illegaal per boot naar Griekenland reist op te nemen. Voor elke vluchteling die de EU terugstuurt zal zij een ander uit een Turks vluchtelingenkamp opvangen.

Franciscus liet al eerder blijken begaan te zijn met het lot van vluchtelingen in Europa. Vlak na zijn aantreden in 2013 bezocht hij Lampedusa, het Italiaanse eiland waar toentertijd veel vluchtelingen vanuit Libië aankwamen.

Paus op bezoek op Lesbos
Paus op bezoek op Lesbos (Foto: ANP)

Geen reddingsvloot meer bij overstroming

De nationale reddingsvloot, die bij overstromingen mensen moet redden, dreigt te worden ontmanteld. Deze vrees heeft de Reddingsbrigade Nederland, die de vloot beheert, vrijdag uitgesproken.

Tot nu toe betaalde het ministerie van Veiligheid en Justitie een financiële bijdrage aan de nationale reddingsvloot, die nu negentig vaartuigen telt. Den Haag wil dat de veiligheidsregio's die kosten vanaf 2017 overnemen. Die hebben daar echter nog geen akkoord over gesloten. Als eind mei geen oplossing is gevonden, ziet de Reddingsbrigade zich naar eigen zeggen gedwongen te beginnen met de ontmanteling van de reddingsvloot.

Ruim duizend speciale vrijwilligers staan 365 dagen per jaar paraat om binnen een uur met de nationale reddingsvloot uit te rukken als ergens een overstroming dreigt. Zaterdag wordt op de Kagerplassen een grote oefening gehouden.

Volgens de Reddingsbrigade dreigt de vloot een "speelbal te worden" in een discussie over de financiering. Directeur Raymond van Mourik stelt in een verklaring dat het "onvoorstelbaar zonde zou zijn als het niet lukt om nieuwe afspraken te maken over relatief zo weinig financiering, waar waterland Nederland zoveel voor terugkrijgt." De Reddingsbrigade rekent voor dat de reddingsvloot voor minder dan 5 cent per Nederlander per jaar in stand wordt gehouden: 770.000 euro in totaal.

De organisatie wijst erop dat geen enkele andere hulpdienst dezelfde kennis en kunde op dezelfde schaal in huis heeft. Van Mourik: "Op veel plaatsen vindt men onze rol vanzelfsprekend, terwijl het eigenlijk heel bijzonder is dat onze mensen dit werk niet alleen vrijwillig doen, maar ook nog aan hoge kwaliteitseisen moeten voldoen én er zelf nog contributie voor betalen om het te mogen doen."

'Geen reddingsvloot meer bij overstroming'
'Geen reddingsvloot meer bij overstroming' (Foto: ANP)

Edsilia Rombley bij DWDD door slaap overmand

Edsilia Rombley kon haar ogen vrijdag niet meer openhouden tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door. Rombley zat in het publiek te wachten tot ze zou aanschuiven bij Matthijs van Nieuwkerk, maar dutte even weg. Op sociale media werd de slapende Edsilia meteen een hit.

Edsilie verontschuldigde zich op Twitter en Facebook voor het gebeuren. Ze wijt het aan de lange dagen die ze maakt en een gebrek aan nachtrust. In een video die ze deelde op haar Facebookpagina maakt ze er maar het beste van door er grappen over te maken. De zangeres ziet ook de positieve kant van het verhaal in: "Gelukkig stond mijn mond niet open."


Knetterende ruzie in basketbal, toplanden mogelijk van EK geschopt

Het is niet bepaald feest in de Europese basketbalwereld. Er is namelijk een forse ruzie gaande tussen de overkoepelende Europese bond, FIBA Europe, en de organisatie van de grootste Europese clubcompetitie, de Euroleague. 

De meest prestigieuze clubcompetitie in Europa wordt al jaren georganiseerd door de ECA, maar deelname aan het toernooi is niet volledig open voor alle clubs. Zo zijn er ruim tien rijke clubs uit de grote basketballanden, zoals Spanje en Turkije, die elk jaar gegarandeerd zijn van deelname aan de Euroleague. 

FIBA Europe is van plan om vanaf komend seizoen haar eigen 'Europese topcompetitie' op te zetten, de Champions League. Dat zou grofweg zo moeten werken als in het voetbal, waar in theorie elke club op het hoogste nationale niveau van een Europees land zich voor het toernooi kan plaatsen. 

Zoals te verwachten valt zijn de Euroleague en de Champions League inmiddels stevige concurrenten en dus gooit FIBA Europe het nodige gewicht in de strijd: landen die clubs komend seizoen mee laten doen aan de Euroleague - en de Eurocup, één niveau lager - mogen voorlopig niet meer meedoen aan competities van basketbalbond FIBA.

Dat zou een flinke klap betekenen, want FIBA organiseert bijvoorbeeld elke twee jaar EuroBasket, het EK. Op het moment lijkt het erop dat maar liefst veertien landen zich op kunnen maken voor een schorsing en het EK van 2017 dus kunnen vergeten. Daarmee zou de bond zich overigens flink in de eigen voet schieten, want acht van de genoemde teams zijn al geplaatst voor het toernooi - waaronder nota bene gastlanden Turkije en Israël, die beiden één speelstad leveren. 

Het zou vermoedelijk gaan om Italië, Kroatië, Montenegro, Bosnië & Herzegovina, Servië, Macedonië, Turkije, Spanje, Slovenië, Griekenland, Rusland, Litouwen, Polen en Israël. Dat zijn niet zomaar landen, want daaronder vallen bijvoorbeeld vijf van de acht kwartfinalisten van EuroBasket 2015 en hetzelfde aantal gaat op voor het WK van 2014 - waaronder vice-wereldkampioen Servië.

De nationale bonden uit de betreffende landen hebben tot 20 april de tijd om te reageren. Dat kunnen ze niet doen door te zeggen dat ze het ermee oneens zijn, maar door aan te tonen dat clubs uit hun land toch niet mee zullen doen aan de Euroleague, Eurocup of de daaraan gelieerde Adriatic League. Die laatste competitie brengt bijvoorbeeld Slovenië in de problemen, zoals in onderstaande brief van FIBA Europe aan de Sloveense bond te lezen is.

Ice Cube geeft ouders opvoedtips

De Amerikaanse rapper en acteur Ice Cube heeft vrijdag enkele tips gegeven hoe ouders kunnen voorkomen dat hun kinderen het verkeerde pad op gaan. In een vraaggesprek over zijn nieuwe film 'Barbershop: the next cut' wordt gevraagd naar het geweld in grote steden.

"Het gaat het hele land door", aldus Ice Cube. "Het is gewoon zo dat je aanwezig moet zijn in het leven van jongeren. We moeten ze advies geven. We moeten ze een schouderklopje geven als ze iets goed doen en ze een schop onder hun je weet wel geven als ze dat niet doen. Dat is een beetje het verhaal."

Hoe hij zelf het juiste pad heeft gevonden is volgens de acteur simpelweg 'kansen zien'. "Dat is alles wat het leven je biedt: kansen, weet je wel. Die deur staat op een kier en het is aan jou, als je in jezelf wil geloven en vooruit wil, om de deur open te trappen en het een kans te geven. Dat is wat mij heeft geholpen."

Ice Cube geeft ouders opvoedtips
Ice Cube geeft ouders opvoedtips (Foto: BuzzE)

Radiohead ontkent geruchten over album

Berichten dat Radiohead in juni met een nieuw album komt zijn volgens het management van Thom Yorke en zijn mannen niet waar. De uitspraken over het album kwamen van Brian Message. Courtyard Management laat volgens TheWrap echter weten dat Message wel bij Courtyard werkt, maar dat hij geen 'operationele rol bekleedt binnen de organisatie'.

"Op een evenement van de muziekindustrie in Londen gisteravond (donderdag, red.) werd Brian Message gevraagd naar nieuwe muziek van Radiohead", aldus een verklaring van Courtyard. "Uitspraken die aan hem worden toegeschreven werden vervolgens gepubliceerd. Hij werd daarin beschreven als de manager van Radiohead. Brian Message is niet de manager van Radiohead."

Radiohead ontkent geruchten over album
Radiohead ontkent geruchten over album (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: groeizaam weer

Ook vandaag is het bewolkt tot zwaar bewolkt en trekken er van tijd tot tijd buien over het land. In het noordelijke kustgebied wordt het maximaal 9 graden, in het zuidoosten loopt het kwik op tot maximaal 14 graden. De wind draait naar het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig. 

Zon op 06:39
Zon onder 20:40
Zonkracht

 4 / 2 

Van qltel kreeg ik deze mooie foto van een ven in de Herpse bossen.

Een ven in de Herpse Bossen (Foto: qltel)

Een ven in de Herpse Bossen (Foto: qltel)

Vlammende zonsondergang in Alkmaar (Foto: Papabear)
Vlammende zonsondergang in Alkmaar (Foto: Papabear)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1925 Bij een bomaanslag op de Sveta Nedeliakathedraal in Sofia vinden 150 mensen de dood. 
 1945 Groningen werd bevrijd, en ook de joden in concentratiekamp Buchenwald werden bevrijd. 
 1962 Bob Dylan zong het nummer Blowin' in the wind voor het eerst voor publiekelijk in een zaaltje in Greenwich Village (New York)
 1972 De Apollo 16 werd gelanceerd voor een reis naar de maan. 
 1975 De Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh werd veroverd door de Rode Khmer


Blowin' in the wind

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.