SGP boos op D66

SGP-opperhoofd Van der Staaij vind het belachelijk dat D66 probeert een einde te maken aan de uitzonderingspositie die religie binnen de Nederlandse staat heeft. De man die ernaar streeft om 'vanuit de Bijbelse waarden en normen constructief bij te dragen aan goede besluitvorming' verwijt D66 'afbraakpolitiek' en 'politiek vandalisme'.

De plannen van D66 om het verbod op godslastering, de zondagswet en het betekeningsloze 'bij gratie gods' en 'zowaar helpe mij, god almachtig' uit de wet te schrappen is Van Staaij een doorn in het oog.

"Terwijl de wereld in brand staat, komt D66 met de ene schrapwet na de andere om de politieke sfeer te zuiveren van alle christelijke invloeden", liet de leidsman zijn toehoorders weten op een bijeenkomst van de politieke partij. "Dat heeft niets met zuiver staatsrecht te maken, maar alles met platte seculiere politiek met een sterke ideologische lading".

Van Staaij maakt zich ongeveer net zo verdrietig over een mogelijk einde aan de voorkeurspositie die het geloof nu nog bij wet heeft als zijn collega van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers. Die laatste speelde al eerder de gewilde slachtoffersrol toen hij riep dat VVD'ers en D66'er zijn begeesterd door 'een kwalijke impuls om gelovigen naar de rand van de samenleving te duwen'

Alexander Pechtold heeft in een reactie hierop verklaart het verwijt niet te begrijpen. Hij vindt juist dat zijn partij probeert 'juist weer een vrijheid te creëren die er vroeger niet was'.