Bahreinse tennissters: 27 keer 0-6, één keer 1-6

Goed nieuws voor het tennis in Bahrein: de vrouwelijke tennissters uit het land hebben deze week hun debuut gemaakt in de Fed Cup, het toernooi voor landenteams. Het goede nieuws houdt daar wel zo ongeveer op, want heel lekker ging het nog niet voor het team bestaande uit de 19-jarige Malak Jassim Fardan, de 14-jarige Maram Mohamed Sharif en de sinds dinsdag 15-jarige Nazli Nader Redha.

Op dinsdag begon Bahrein in de groepsfase met het duel tegen Hong Kong. Fardan verloor met 0-6, 0-6 van Ho Ching Wu, de nummer 1199 van de wereld. Redha ging vervolgens met 0-6, 0-6 onderuit tegen Ling Zhang, de mondiale nummer 303. Redha en Sharif speelde daarna het dubbelspel, maar de pubers verloren van het duo uit Hong Kong: 0-6, 0-6.

Woensdag was Iran aan de beurt, op papier de minste tegenstander in de groep. Sadaf Sadeghvaziri bleek met 0-6, 0-6 te sterk voor Redha, maar in de tweede partij kon oud-Davis Cup-speler en huidig Fed Cup-bondscoach Esam Abdul A'al dan eindelijk juichen: de 14-jarige Sharif won zowaar een heuse game tegen Sara Amiri! Het werd 0-6, 1-6. De 'ervaren' Fardan speelde in het dubbelspel samen met Sharif, maar het werd wederom 0-6, 0-6.

Het werd donderdag in Hua Hin in Thailand en de Bahreinse meiden stonden tegenover 'Pacifisch Oceanië', dat de tweede garnituur een kans gaf. Mayka Zima uit Tahiti en Ayana Rengill uit Palau wonnen hun duels tegen Fardan en Redha met, verrassing, 0-6, 0-6 en 0-6, 0-6. In het dubbelspel kwam het jongste duo van Bahrein helaas tot niet meer dan een handvol punten, resulterend in een 0-6, 0-6 nederlaag.

Een krantenartikel over het Bahreinse Fed Cup-team, althans, zo vermoeden wij. Als je het kunt lezen ben je van harte welkom om in de reacties hieronder te delen wat er zo ongeveer staat (Foto: Bahrain Tennis Association)
Een krantenartikel over het Bahreinse Fed Cup-team, althans, zo vermoeden wij. Als je het kunt lezen ben je van harte welkom om in de reacties hieronder te delen wat er zo ongeveer staat (Foto: Bahrain Tennis Association)

Op vrijdag wachtten de dames uit de Filipijnen, die hun sterspeelsters - de nummer 439 van de wereld - een dagje rust gaven. Khim Iglupas won van Redha, helaas opnieuw met 0-6, 0-6. Sharif ging vervolgens ten onder tegen Anna Clarice Patrimonio en de 14-jarige winnares van nog altijd Bahrein's enige game kon er geen tweede aan toevoegen: 0-6, 0-6. Waarom de dubbelpartij niet gespeeld werd is ons niet helemaal duidelijk, mogelijk leek coach Abdul A'al het verstandig om een extra half uurtje rust in te gelasten. 

Zaterdag was het dan tot slot de beurt aan Pakistan in het duel om de negende en tiende plek in Groep II van de Aziatisch/Oceanische zone van de Fed Cup. Sarah Mahboob Khan nam het op tegen Redha, die wederom met 0-6, 0-6 verloor. Ushna Suhail, met haar 1001e plek op de wereldranglijst dé Pakistaanse tennisster bij uitstek, sloeg Sharif met 0-6, 0-6 van de baan. In het dubbelspel en de laatste wedstrijd van het toernooi greep Bahrein helaas naast een stunt: 0-6, 0-6. 

Opvallend genoeg eindigde Bahrein niet als laatste in de Aziatisch/Oceanische zone van Groep II. Die bestond namelijk uit een Groep A en Groep B, waarna de nummers één van beide groepen tegen elkaar speelden, net als de nummers twee en zo verder. Bahrein speelde daarom als nummer vijf - en laatst - tegen Pakistan, de nummer vijf van de andere groep. Daarin deden echter zes landen mee en Kirgizië werd laatste. Dat Centraal-Aziatische land eindigde dus als elfde, onder Bahrein.