FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 25 maart 2016

Nasrdin Dchar in nieuwe seizoen Dokter Corrie

Acteur Nasrdin Dchar duikt op in het nieuwe seizoen van de Dokter Corrie Show. Hij kruipt in de huid van Dokter Sven waar Dokter Corrie stiekem een crush op heeft.

De Dokter Corrie Show keert zondag 17 april terug bij de NTR op NPO Zapp met acht nieuwe afleveringen. In het programma geeft Martine Sandifort seksuele voorlichting aan kinderen vanaf negen jaar en beantwoordt zij vragen over puberteit, relaties en seksualiteit.

Behalve met de komst van Sven wordt de show ook vernieuwd met games via de website van het programma. Verder verplaatst Corrie zich voortaan niet meer in haar oldtimer, maar op een motor.

Dit seizoen komen Tim en Tom Coronel langs om te praten over prostitutie. De mannen van StukTV vertellen over de risico's van internetliefde. Voor de aflevering over piemels heeft Corrie de jongens van Streetlab uitgenodigd. DJ Tony junior komt vertellen over puberteit. Met actrice Anna Speller praat Corrie over het krijgen van borsten. Zanger Frans Bauer komt vertellen over zijn eerste verkering.

Nasrdin Dchar in nieuwe seizoen Dokter Corrie
Nasrdin Dchar in nieuwe seizoen Dokter Corrie (Foto: BuzzE)

Amerikanen stap dichter bij overname Brink's

De Amerikaanse geldautomatenmaker Diebold heeft een belangrijke horde genomen in de voorgenomen overname van zijn Duitse branchegenoot Wincor Nixdorf, het moederbedrijf van geldtransporteur Brink's. Op de aandeelhoudersvergadering van Wincor werd net voldoende steun verkregen voor de beoogde overname, werd vrijdag bekend.

Diebold meldde in november al dat het Wincor over wil nemen. De Amerikanen hadden als voorwaarde gesteld dat twee derde van de stukken Wincor voor de deadline, die in de nacht van dinsdag op woensdag afliep, zouden zijn aangeboden. Uiteindelijk kreeg het de steun van 68,9 procent van de aandeelhouders. Diebold verwacht de transactie nu komende zomer af te ronden.

Brink's Nederland kwam vorig jaar in handen van Wincor, dat de onderneming samenvoegde met dochterbedrijf SecurCash.

Amerikanen stap dichter bij overname Brink's
Amerikanen stap dichter bij overname Brink's (Foto: ANP)

Filipijn voor dertigste keer gekruisigd

Een diepgelovige Filipijn heeft zich vrijdag voor de dertigste keer aan het kruis laten nagelen. Ruben Enaje en zestien anderen schreeuwden van pijn toen ze op Goede Vrijdag de kruisiging van Jezus Christus naspeelden. Duizenden toeristen sloegen het schouwspel gade, meldt de Australische zender ABC.

Enaje bad voorafgaand aan zijn kruising voor vrede in België en in andere landen die door islamitische extremisten worden belaagd. Hij bad ook voor vreedzame verkiezingen op de Filipijnen en voor een betere baan.

Het Goede Vrijdagritueel wordt veroordeeld door religieuze leiders op de Filipijnen, maar in het streng katholieke land blijft de bloedige traditie voortleven.

Filipijn voor dertigste keer gekruisigd
Filipijn voor dertigste keer gekruisigd (Foto: ANP)

Boer Geert weer vrijgezel

Boer Geert gaat weer als vrijgezel door het leven. Zijn relatie met Hetty, die hij leerde kennen dankzij Boer zoekt vrouw, is gestrand. Dat maakten de twee vrijdag bekend via de website van het KRO-programma.

Geert en Hetty waren ruim een jaar samen. "En hebben een mooie tijd gehad, maar de verschillen in hun karakters blijken toch te groot om samen een toekomst te hebben." In Boer zoekt vrouw was vorig jaar al te zien dat Hetty moeite had met het bijzonder enthousiaste gedrag van Geert.

Geert en Hetty gaan 'als goede vrienden' uit elkaar.

Boer Geert weer vrijgezel
Boer Geert weer vrijgezel (Foto: BuzzE)

Babygiraffe in Blijdorp overleden

In Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is vrijdag een babygiraffe overleden. Dat bevestigt een woordvoerster van de dierentuin. Het dier werd woensdag geboren. Vermoedelijk heeft hij niet genoeg moedermelk binnengekregen omdat de moeder het jong aanvankelijk niet wilde laten drinken.

Het girafje werd vrijdagochtend gevonden terwijl hij slap en lusteloos in het verblijf lag. Een dierenarts heeft het dier laten inslapen.

In Blijdorp zijn kortgeleden nog twee giraffenbaby's geboren. Daarmee gaat het goed. Ze zijn met hun moeders te zien in het binnenverblijf.

Babygiraffe in Blijdorp overleden
Babygiraffe in Blijdorp overleden (Foto: ANP)

Meneer Kaktus-pyjama levert 471 euro op

Peter Jan Rens heeft 471 euro verdiend aan de verkoop van de beroemde blauwe pyjama van Meneer Kaktus. Vrijdagavond werden spullen geveild van Rens, die schoon schip maakt omdat hij naar Turkije vertrekt.

Het meeste geld verdiende Peter Jan aan de verkoop van de Tros TV Ster die hij kreeg voor het programma Doet-ie 't of doet-ie 't niet. Het sieraad leverde 2600 euro op. Andere spullen, zoals een paar schaatsen, een klok met Swarovski stenen en een radio, wisselden voor een paar tientjes van eigenaar.

In totaal leverde de veiling bijna 10.000 euro op. De opbrengst gaat volledig naar Rens' dochter Djelisa, liet zijn manager weten aan Telegraaf. "Hij is dolblij. Hij had niet verwacht dat zijn spullen zo veel zouden opleveren."

Peter Jan Rens ruimt zijn spullen op omdat hij naar Turkije emigreert. Hij gaat zijn ex Virginia van Eck, de moeder van Djelisa, achterna. "Deze week vlieg ik naar Turkije", zei Peter Jan tegen Shownieuws. "Misschien loop ik wel een blauwtje bij Virginia. Ik weet niet hoe het loopt."

Meneer Kaktus-pyjama levert 471 euro op
Meneer Kaktus-pyjama levert 471 euro op (Foto: BuzzE)

Uitslag Nederland - Frankrijk

Nederland leek een 2-2 uit het vuur te slepen door een late goal van Ibrahim Afellay, maar de nummer veertien van de Fransen bracht Oranje daarna alsnog een nederlaag toe (2-3).

Toen het publiek in de Amsterdam ArenA in de veertiende minuut massaal opstond en applaudiseerde voor Johan Cruijff, had Frankrijk er al twee inliggen. Nummer veertien zal vanaf een wolkje hoofdschuddend hebben toegekeken. Antoine Griezmann schoot kiezelhard raak vanuit een vrije trap en toen het publiek al bezig was met de veertiende minuut, zei Olivier Giroud "wacht even", en verdubbelde hij met een laag schot van binnen de zestien de score.


Eerbetoon aan Johan Cruijff in de veertiende minuut (Pro Shots / Peter Lous)

Oranje speelde slecht in Amsterdam, was de enige conclusie na drie kwartier. Buiten de doelpunten om was Frankrijk nog twee keer gevaarlijk geweest en kon Nederland alleen schermen met een zwak schotje van Quincy Promes. Weinig hoop was er voor het restant van de wedstrijd want daarin zou natuurlijk, zoals het een oefeninterland betaamt, veel gewisseld gaan worden. Twaalf keer mocht er in totaal een speler een collega aflossen. Wesley Sneijder was op dat vlak al na een halfuur aan de beurt, toen hij grijpend naar de hamstring van het veld strompelde, de aanvoerdersband om de arm van Danny Blind schoof en Riechedly Bazoer noodgedwongen zijn tweede interland gunde.

Uitgerekend toen Danny Blind had geschakeld naar het voor Johan Cruijff zo logische 4-3-3 maakte Nederland de aansluitingstreffer. De Jong mocht bij zijn tweede goal als international de hand gebruiken, maar het was precies wat Oranje nodig had: hoop, mooi of lelijk deed er niet toe. Memphis was overigens in de ploeg gekomen en had met de vrije trap die aan de 1-2 voorafging meteen zijn stempeltje een keer gebruikt. Virgil van Dijk en Jordy Clasie hadden plaatsgemaakt voor de aanvaller van Manchester United en Ibrahim Afellay.

Oranje voetbalde iets meer met het hart na rust. Quincy Promes gaf een uitstekende voorzet vanaf rechts en zag hoe Klaassen hard, maar vergeefs op doel kopte. Maar ook Frankrijk was nog wakker: Dimitri Payet, al acht keer trefzeker namens West Ham United, krulde de bal op de buitenkant van de paal. Klaassen kreeg, voordat hij een kwartier voor tijd werd afgelost door Georginio Wijnaldum, nog twee mogelijkheden op de 2-2. Eerst raakte hij de bal verkeerd toen hij die na een voorzet van Jetro Willems plotseling op de slof kreeg en later had Mandanda het niet al te moeilijk met het schot van de Ajacied, nadat Luuk de Jong had klaargelegd.

Ibrahim Afellay leek vijf minuten voor het einde met Oranje toch nog Cruijff een mooi resultaat te bezorgen. Met een geplaatst schot zorgde de middenvelder voor 2-2 en toonde hij aan de camera afwisselend tien en vier vingers. Het was een mooi eerbetoon, zo kort voor het eind evan de wedstrijd, maar toen was nog niet bekend dat het officiële slotakkoord van de nummer veertien van de Fransen kwam: Blaise Matuidi brak door over de linkerkant en schoot laag langs Cillessen raak: 2-3. Hij vergat bij het juichen naar zijn nummer te wijzen, maar de Fransen waren daar vandaag wellicht minder mee bezig dan de Nederlanders.


Frankrijk-aanvoerder Blaise Matuidi scoort de 2-3. Anthony Martial viert rechts mee. (Pro Shots / Stanley Gotha)

Nederland

2 - 3

Frankrijk

 47' L.de Jong
 86' Afellay
   6' Griezmann
 13' Giroud
 87' Matuidi
 
 Gele kaart: , Matuidi, (Frankrijk)
 
Stadion: Amsterdam ArenA
Toeschouwers: ?
Arbiter: Zwayer (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Veltman
Bruma
v.Dijk (Afellay/46)
Blind
Willems (v.Aanholt/78)
Klaassen (Wijnaldum/76)
Clasie (Depay/46)
Sneijder (Bazoer/37)
L.de Jong (Janssen/81)
Promes
  Mandanda
Jallet
Varane
Koscielny
Evra (Digne/46)
Pogba (Sissoko/86)
L.Diarra (Kanté/46)
Matuidi
Griezmann (Martial/46)
Giroud (Gignac/73)
Payet

5000 kilo cocaïne verstopt tussen ananassen

De douane heeft maandag in de Antwerpse haven een partij van bijna 5000 kilo cocaïne aangetroffen die vermoedelijk bestemd was voor Nederland. De politie hield dinsdag in Drimmelen en Breda, twee mannen aan (33 en 51 jaar). De cocaïne heeft een straatwaarde van 150 miljoen euro. De drugs zaten in een container met ananassen.

Volgens een woordvoerder van de Landelijke Eenheid bleek uit de papieren dat de container vermoedelijk Nederland als bestemming had. Daarop is de Nederlandse politie ingeschakeld. De drugs zijn uit de container gehaald en de container is teruggezet in afwachting van de transporteur. Dinsdag is de container opgehaald en vervoerd naar een loods in Drimmelen, waar een man is aangehouden. Een tweede verdachte werd even later aangehouden in Breda.

De politie sluit niet uit dat op de vangst van deze grote partij "een reactie" kan komen. Volgens de politie is in de liquidatie-onderzoeken van de afgelopen jaren gebleken dat iemand slachtoffer kan worden als een criminele organisatie een grote partij drugs kwijtraakt. "De organisatie houdt binnen hun kringen daar iemand voor verantwoordelijk." Daarom roept de recherche getuigen op, die kennis hadden van dit transport, zich te melden bij de politie.

5000 kilo cocaïne verstopt tussen ananassen
5000 kilo cocaïne verstopt tussen ananassen (Foto: ANP)

Russische snelwandelcoach geschorst voor het leven

De Rusische snelwandelcoach Vikton Chegin is door het Russische antidopingbureau RUSADA voor het leven geschorst. Alle Russische snelwandelkampioenen die de laatste jaren op doping werden betrapt stonden onder zijn leiding.

De afgelopen jaren ging er een ware beerput open waaruit bleek dat er Russische snelwandelaars massaal aan de doping zaten. Onder de kampioenen die door Chegin getraind werden waren Sergey Kirdyapkin (goud in 2012 in Londen op de 50 kilometer) en Olga Kaniskina (zilver in 2012 in Londen op de 20 kilometer). Zij zijn door het CAS met terugwerkende kracht geschorst en zullen hun titels waarschijnlijk moeten inleveren.

FOK! sportfoto-onderschrift week 12

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was Gowzah met het volgende onderschrift: "Lustaaaaag!!"

De opgave van deze week:

Het Moto GP-seizoen is weer begonnen. Hier zien we Valentino Rossi afgelopen weekend, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Het Moto GP-seizoen is weer begonnen. Hier zien we Valentino Rossi afgelopen weekend, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Flinke bonussen voor top Aegon

Voor de top van Aegon heeft de kassa afgelopen jaar opnieuw stevig gerinkeld. Zowel bestuursvoorzitter Alex Wynaendts als financieel directeur Darryl Button kreeg bijna een extra jaarsalaris aan bonussen bijgeschreven op de bankrekening. Dat blijkt uit het jaarverslag van de verzekeraar, dat vrijdag is gepubliceerd.

Wynaendts kreeg een bonus van 923.000 euro. Daarvan wordt de helft in contanten uitgekeerd en de andere helft in aandelen Aegon. De bonus komt bovenop zijn vaste salaris van 1,15 miljoen euro. De bankrekening van Button, die vorig jaar voor 991.000 euro op de loonlijst stond, werd met 784.000 euro extra gespekt.

De bestuurders krijgen 40 procent van het bedrag direct. De rest wordt gespreid over drie jaar betaald, als de resultaten van Aegon voldoen. De bonussen zijn hoger dan een jaar eerder. Aegon benadrukte dat de verhoging van Button een wisselkoerseffect betrof.

Wynaendts

Met ingang van 2015 zijn de bonussen voor de meeste bedrijven in de financiële sector beperkt tot maximaal 20 procent van het vaste jaarsalaris. De bonus voor bestuursvoorzitter Wynaendts bedroeg echter krap 80 procent van zijn basissalaris. Het zelfde gold voor Button. Een woordvoerder legde uit dat Aegon voor meer dan 75 procent buiten Nederland actief is. Om die reden zijn de bonussen voor de top van Aegon tot maximaal 100 procent van het salaris wettelijk te rechtvaardigen.

Aegon nam in het jaarverslag geen voorziening op voor eventuele claims voor woekerpolissen. De onderneming heeft volgens een woordvoerder de afgelopen jaren al 900 miljoen euro aan 'reparatiekosten' betaald.

In 2006 kwam aan het licht dat bij veel beleggingsverzekeringen bij financiële instellingen veel te hoge kosten in rekening zijn gebracht. De woekerpolisaffaire houdt de gemoederen in de financiële wereld al jaren bezig. Claimorganisaties proberen gedupeerden te mobiliseren om schadevergoedingen los te krijgen bij de verzekeraars.

Flinke bonussen voor top Aegon
Flinke bonussen voor top Aegon (Foto: ANP)

Koreaanse clash op Olympische Spelen verpest door blessure

Een veelverwachte clash tussen Zuid- en Noord-Korea op de Olympische Spelen van 2016 gaat naar alle waarschijnlijkheid niet door. De Zuid-Koreaanse turner Yang Hak-seon heeft zich moeten laten opereren aan een achillespeesblessure. "We moeten het even afwachten, maar het lijkt een heel moeilijk verhaal te worden om mee te doen in Rio", liet zijn coach weten tegenover Koreaanse media.

Yang is de regerend olympisch kampioen op het onderdeel sprong. Daarop werd hij in 2011 en 2013 wereldkampioen, waarna hij de wereldtitel in 2014 en 2015 naar Ri Se-gwang zag gaan - een Noord-Koreaan. Verwacht werd dat de twee in Rio de Janeiro komende zomer een stevig duel uit zouden vechten om het olympisch goud, maar dat lijkt dus niet door te gaan. 

Oppermachtig Kampong overklast Frans kampioen in EHL

Hockeyclub Kampong heeft zich vrijdagavond in het Wagener-stadion in Amsterdam overtuigend geplaatst voor de kwartfinales van de EHL. In de achtste finale trakteerden de Utrechters, dankzij goals van Bjorn Kellerman, Quirijn Caspers (2x), Racing Club de France op een regelrechte oorwassing (1-6).

Al in de 5e minuut van het duel kreeg Kampong de handen van het massaal toegestroomde publiek op elkaar. Bjorn Kellerman nam de bal met de rug naar de goal handig aan, draaide naar zijn forehand en schoot de bal knap in de verre hoek op de planken. Wie had gedacht dat de regerend Frans kampioen ten aanval zou trekken kwam bedrogen uit. Kampong bleef domineren, gaf hoog druk en zette de Fransen vast op het middenveld. Het klassenverschil op papier was dan ook op het veld goed zichtbaar.

In de slotseconden van het eerste kwart zette Quirijn Caspers Kampong op een 0-2 voorsprong. Zijn inzet in de korte hoek leek een prooi voor de Franse doelman Corentin Saunier, maar deze zag de bal tussen zijn legguard en de paal het doel binnenschieten. Drie speelminuten later, in het tweede kwart, was het opnieuw Casper die doel trof. Op aangeven van Constantijn Jonker tikte hij ogenschijnlijk simpel binnen.

Nadat de rook van het vuurwerk – dat de fanatieke Kampong-fans in de rust hadden afgestoken – was opgetrokken, begonnen beide ploegen aan het derde kwart. Hierin probeerden de Fransen in de openingsminuut nog de aanval te zoeken, maar Kampong had weinig moeite om onder die druk vandaan te hockeyen. Sterker nog, de ploeg van coach Alexander Cox hervatte waarmee het voor de rust was geëindigd: domineren.

Dat resulteerde in de 33e minuut van het duel opnieuw een goal op. Waar hij bij de 0-3 nog de assist leverde, schreef Constantijn Jonker nu een doelpunt op zijn eigen naam. 10 minuten later was het de beurt aan Philip Meulenbroek. Sander de Wijn sloeg de bal hard de cirkel binnen richting zijn voorhoede, waarna Meulenbroek de bal bekeken binnentikte.

In het vierde kwart liep Kampong dankzij een heerlijk binnengesleepte strafcorner van Martijn Havenga verder uit naar 0-6. Hij vond de linkerkruising. Het slotakkoord was voor Racing Club de France. Jacinto Domingo-Perez schoot de eretreffer op het scorebord.

Zaterdag komen er nog twee Nederlandse clubs in actie. Amsterdam speelt tegen Wimbledon en Oranje Zwart zal in de achtste finales uitkomen tegen het Belgische Royal Leopold Club.

Wereldrecord rugbyer: betrapt op 11 dopingproducten

Rugby is een fysiek zware sport en daar is de Italiaanse amateur Davide Vesta het roerend mee eens. De speler van Amatori Catania - uitkomend op het derde niveau in Italië - dacht daar echter wel een handige oplossing voor te hebben bedacht: anabole steroïden als testosteron, methandrostenolon, mesterolon en nandrolon.

Een dergelijke cocktail zou voor een indrukwekkend setje manboobs kunnen zorgen en dus nam Davide ook nog maar wat spul om de vorming daarvan tegen te gaan. Bij een dopingcontrole buiten de wedstrijden om werd hij betrapt op maar liefst elf verschillende producten, een 'record'. 

Hollande waarschuwt

De Franse president François Hollande heeft vrijdag gewaarschuwd dat water nat is voor een aanhoudende terreurdreiging.

Het netwerk van islamistische extremisten dat achter de aanslagen in Parijs en Brussel zat wordt langzaam opgerold, maar "wij weten dat er meer netwerken zijn". Hollande zei dit voorafgaand aan besprekingen met de vroegere Israëlische president Shimon Peres in Parijs.

Hollande waarschuwt voor terreurdreiging
Hollande waarschuwt voor terreurdreiging (Foto: ANP)

Marcouch: "Nederland naïef over salafisme"

Nederland is naïef als het gaat om het salafisme. Ons land zou meer moeten doen om het tegen te gaan. Dat zegt PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch vrijdag in een interview met Het Financieele Dagblad. "De jihadisten en terroristen worden gedreven door idealen die hun oorsprong vinden in het salafisme. De ideologie van Isis is salafisme. Alles wat Isis doet, onderbouwt het met religieuze teksten zoals salafisten dat ook doen".

"Het volstaat niet om te zeggen: zo doen we dat hier niet. Je moet keihard grenzen stellen. Het spreekt toch boekdelen dat daar waar de salafistische organisaties het sterkst zijn de meeste Syriëgangers vandaan komen. De regio Haaglanden is hofleverancier voor jihadisme. Dat is geen toeval", aldus Marcouch. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen sprak zich onlangs uit tegen een verbod op salafistische organisaties.

Volgens Marcouch zou het helpen als de politie meer agenten zou werven met een Marokkaanse, Turkse of Antilliaanse achtergrond. Zo kan ze meer informatie loskrijgen uit die gemeenschappen.

Probleemwijken
"Ik zie veel te weinig agenten met een Marokkaanse, Turkse of Antilliaanse achtergrond bij de politie werken. Het is nog voornamelijk autochtoon. Die hebben in probleemwijken vaak een achterstand omdat ze een intermediair of tolk nodig hebben. Het kost de politie daarom ontzettend veel moeite om informatie te krijgen. Ze moeten echt meer mensen uit de gemeenschappen werven", aldus Marcouch, zelf oud-politieman in Amsterdam. Allochtonen voelen "een psychologische drempel om informatie met een witte wijkagent te delen", meent hij.

PvdA en SP drongen onlangs al aan op meer allochtone agenten na het recente geweld tussen voornamelijk Marokkaanse bendes in Amsterdam.

'Nederland naïef over salafisme'
'Nederland naïef over salafisme' (Foto: ANP)

VS: nummer twee IS gedood in Syrië

De nummer twee van terreurbeweging Islamitische Staat is omgekomen in Syrië. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter vrijdag bekendgemaakt. Ook enkele andere sleutelfiguren van IS werden gedood.

De commandant, die ook een religieuze rol bekleedde binnen de terreurorganisatie, stond bekend onder diverse namen, waaronder Abdar Rahman Mustafa al-Qaduli. Ook een kopstuk dat verantwoordelijk was voor het uitbetalen van strijders in Irak werd gedood.

VS: nummer twee IS gedood in Syrië
VS: nummer twee IS gedood in Syrië (Foto: ANP)

Amerikaan legt bekentenis af in Noord-Korea

Een Amerikaan van Koreaanse komaf die in Noord-Korea is opgesloten, heeft bekend militaire geheimen te hebben willen stelen. De gevangene, Kim Dong-chul, heeft volgens meldingen vrijdag van Chinese en Japanse persbureaus bekend en om vergiffenis gevraagd. Kim Dong-chul werd in oktober in Noord-Korea opgepakt.

Zijn bekentenis lijkt op die van een andere Amerikaan, Otto Warmbier. Warmbier werd eerder deze maand in Noord-Korea tot vijftien jaar dwangarbeid veroordeeld. Noord-Korea heeft eind vorig jaar een Canadees van Koreaans komaf, Hyeon Soo-lim, tot levenslange dwangarbeid veroordeeld. De evangelist had sinds 1997 Noord-Korea meer dan honderd keer Noord-Korea bezocht toen hij in februari vorig jaar werd opgesloten. Eind dat jaar werd hij veroordeeld wegens pogingen het regime omver te werpen.

Amerikaan legt bekentenis af in Noord-Korea
Amerikaan legt bekentenis af in Noord-Korea (Foto: ANP)

23-jarige Helmondse kneus opgepakt voor dreigen met aanslag

Woensdag is een 23-jarige Helmondse kneus aangehouden omdat hij dreigde op een aantal grote treinstations bommen te laten ontploffen, meldt de politie vrijdag pas.

De sukkel stuurde de bedreigingen met een vals mailadres. Bij zijn aanhouding nam de politie zijn computer en mobiele telefoon in beslag. Hij heeft inmiddels bekend en is met een dagvaarding weer naar huis gestuurd. Hem is bedreiging met een terroristische aanslag ten laste gelegd, waarvoor hij maximaal zes jaar gevangenisstraf kan krijgen. De man moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.

Bertens naar derde ronde Miami, treft Kerber

Kiki Bertens heeft bij het WTA-toernooi van Miami knap de derde ronde weten te bereiken. De Wateringse was in de tweede ronde te sterk voor de als 25e geplaatste Anastasia Pavlyuchenkova; 6-1, 4-6 en 6-1.

Na een vlot gewonnen eerste set, moest Bertens in de tweede set direct in de achtervolging. Ze wist de break achterstand nog goed te maken, maar capituleerde in de tiende game alsnog voor de Russin. In de derde set waren de rollen omgedraaid; Bertens nam direct een break voorsprong en wist deze verder uit te bouwen. Na een kleine twee uur had ze Pavlyuchenkova op de knieën.

In de derde ronde treft Bertens zondag Angelique Kerber, de nummer twee van de plaatsingslijst en de winnares van de Australian Open. De Duitse won zelf vandaag eenvoudig met tweemaal 6-1 van de Tsjechische Barbora Strycova.

Waterpolosters treffen Spanje in belangrijke kwartfinale OKT

De Nederlandse waterpolosters zullen zaterdagavond tegen Spanje de allesbepalende kwartfinales van het OKT spelen. Na het gelijkspel tegen Italië leek dit al de meest waarschijnlijke optie, aangezien enkel een remise tussen Italië en Rusland nog hoop bood op een eerste plek. Dit was echter niet het geval; Italië won relatief makkelijk met 6-2.

Italië wist direct een marginale voorsprong van 2-1 op te bouwen in het eerste part en kon deze in de rest van de wedstrijd relatief gemakkelijk steeds verder uitbouwen. Veel aanvallen eindigden op de palen of in de handen van de Russiche keepster, maar desondanks kon Rusland hier niet van profiteren. Italië treft de nummer vier uit poule A, Canada, Rusland treft Griekenland.

Eerder vandaag trof Spanje nog Canada. De winnaar van die wedstrijd zou derde worden in poule A. Spanje had verrassend veel moeite met Canada, dat aan het begin van de wedstrijd zelfs op een 5-3 voorsprong wist te komen. Spanje kwam echter terug, en wist er alsnog een 9-6 overwinning uit te slepen.

Geheel vast staat het echter nog niet voor Nederland en Rusland, aangezien er een Nederlandse overwinning op Nieuw-Zeeland benodigd is vanavond. De tot nu toe nog puntenloze ploeg zal echter geen groot struikelblok vormen voor Oranje. De wedstrijd wordt om 18:30 gespeeld. Precies een dag later zal Nederland tegen Spanje om een Olympische ticket spelen.

PVV-Junk jatte 175.000 euro uit fractie-kas

Voormalig fractievoorzitter Michael Heemels van de PVV Limburg heeft sinds 2011 zo'n 175.000 euro gejat uit de partijkas. Dat geld gebruikte de junk onder meer om zijn drank- en drugsverslaving te financieren. Dat blijkt uit een onderzoek door een extern accountant in opdracht van de PVV Limburg.

De fractievoorzitters van de partijen in het Limburgs Parlement reageerden vrijdag "met grote afkeuring en ontsteltenis" op de hoogte van het bedrag. Het gaat om provinciale gelden bedoeld ter ondersteuning van de fractie. De partijen willen dat de PVV alles netjes terugbetaalt. De PVV heeft een terugbetalingsvoorstel gedaan.

Aangifte
PVV Limburg heeft aangifte tegen Heemels gedaan. De recherche is bezig met een strafrechtelijk onderzoek. Heemels was, tot hij enkele weken geleden door de mand viel, ook woordvoerder van partijleider Geert Wilders.

Heemels stal 175.000 euro uit PVV-kas
De stelende junk die 175.000 euro uit PVV-kas jatte (Foto: ANP)

Kwiatkowski verslaat Sagan in E3 Prijs Harelbeke

Michal Kwiatkowski heeft de E3 Prijs Harelbeke op zijn naam geschreven. De voormalig wereldkampioen was in een sprint met de huidige wereldkampioen Peter Sagan verrassend de sterkste.

De vroege vluchters kregen geen grote vrijgeleide. Dit mede doordat de koers al vroeg losbarstte, namelijk op de Taaienberg op 75 kilometer van het einde.  Even daarna leek favoriet Fabian Cancellara al af te moeten haken nadat hij lang moest wachten op nieuw materiaal. Een groepje met Tom Boonen, Sep Vanmarcke, Lars Boom en Niki Terpstra was op dat moment vooruit, maar werd niet later ingerekend.

Dit gaf de sterke Cancellara om dichterbij te komen, maar het duurde tot 35 kilometer voor de streep totdat hij weer was aangesloten bij een elitegroepje dat op dat moment aan de leiding ging. Daarbij zaten naast weer de al eerder genoemde Boonen, Vanmarcke, Boom en Terpstra, maar ook Sagan, Kwiatkowski zaten erbij in de groep van in totaal vijftien renners.

Op de één na laatste klim, de Karnemelkbeekstraat wisten Sagan en Kwiatkowski een gaatje te slaan en in de achtergrond moesten de renners van Etixx-Quick Step het gat zien te overbruggen. Dit lukte niet, waardoor de Pool en Slowaak om de zege mochten sprinten. Daarin zat Sagan niet helemaal op te letten, werd compleet verrast door de uitval van Kwiatkowski, en mocht weer een tweede plaats op zijn palmares bijschrijven.

De sprint in het achtervolgende groepje werd gewonnen door Ian Stannard, voor Fabian Cancellara. Boom was op de zesde plaats de beste Nederlander.

Dagzege Poels in Catalonië

Wout Poels heeft voor de eerste Nederlandse WorldTour-zege van het seizoen gezorgd. De wielrenner van Team Sky was de sterkste in de vijfde etappe van de Ronde van Catalonië nadat hij een solo succesvol afrondde.

Poels, die zijn vierde seizoenszege boekte, was al vroeg actief in de 187 kilometer lange heuvelachtige etappe. Het duurde echter tot ver over half koers voordat een groepje vooruit mocht waarbij dus ook Poels zat. Daarnaast zaten ook onder meer Dario Caltaldo en Tosh Van Der Sande in de groep. Op de laatste klim besloot Poels om solo weg te gaan en schraapte een aardige voorsprong bijeen.

In de slotfase leek een deel van het groepje toch nog aan te sluiten, maar zover liet Poels het niet komen en kwam solo over de meet in Valls. Nairo Quintana bleef in het klassement aan de leiding staan, al pakte naaste concurrent Alberto Contador wel een seconde terug en staat nu op zeven seconden.

De demonen, wapens en power-ups van Doom

Bethesda en id Software hebben opnieuw een trailer vrijgegeven van de aankomende Doom-game. Ditmaal wordt er aandacht besteed aan de 'power weapons', de demonen wier vorm je kunt aannemen en de verschillende powerups.

Net als de showcase-trailer van de verschillende multiplayermodi is ook deze trailer erg kort, maar niettemin krachtig. Bekijk het geweld hieronder. Doom wordt op 13 mei verwacht voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Luchtruim dicht tijdens Ronde van Vlaanderen

Na de aanslagen in Brussel afgelopen dinsdag heeft de organisatie van de Ronde van Vlaanderen besloten om meer veiligheidsvoorschriften in te stellen dan er tot nu toe getroffen zijn langs het traject van de Ronde.

De Oost-Vlaamse gouverneur wil deze editie van de Ronde koste wat kost door laten gaan en heeft dan ook diverse maatregelen aangekondigd. Zo zal er een rugzak verbod gelden bij diverse activiteiten en zal er in bepaalde veiligheidszones drank niet in glas uitgeschonken worden. Ook zal het luchtruim boven het traject geheel afgesloten worden voor al het luchtverkeer. Enkel koers- en politiehelikopters worden toegestaan.

De Ronde van Vlaanderen wordt dit jaar voor de honderdste keer verreden. De wedstrijd vindt plaats op 3 april met de start in Brugge en de finish in Oudenaarde. Het totale traject is 255,9km lang en bevat achttien beklimmingen.

Tusk schopt kont in Killer Instinct Season 3-trailer

Microsoft heeft een trailer van Tusk losgelaten op internet als onderdeel van seizoen 3 van Killer Instinct. Zoals gewoonlijk zien we naast een showcase van de klassieke vechter ook een hint naar het volgende te onthullen personage.

Het derde seizoen van Killer Instinct komt naar zowel Xbox One als pc op 29 maart. De pc-versie is uitsluitend beschikbaar op Windows 10 via de Windows Store. Het derde seizoen van Killer Instinct wordt aangeboden in verschillende varianten met verschillende extra's en bijbehorende prijzen. Een overzicht hiervan kun je hier vinden.

Verdachte neergeschoten bij politieactie Schaarbeek

De Belgische politie is momenteel bezig met een grote politieactie in de Brusselse voorstad Schaarbeek. Bij de operatie, die wordt gehouden in de omgeving van het Meiserplein, is minstens één persoon neergeschoten in een bushokje. Ook werd er rond 14.30 uur een ontploffing gehoord. Waarschijnlijk werd er een verdacht pakket opgeblazen door de ontmijningsdienst van het Belgische leger.

De antiterreuroperatie in Shariabeek Schaarbeek heeft te maken met de gisteravond in Frankrijk verijdelde aanslag, aldus Franse politiebronnen. Donderdagavond werd Reda Kriket aangehouden op verdenking van vergevorderde plannen voor een aanslag. In de woning van Kriket werd een hoeveelheid springstof aangetroffen. Kriket werd eerder al samen met Abdelhamid Abaaoud door een Brusselse rechtbank veroordeeld voor het ronselen van Syriëstrijders.

Het Meiserplein is momenteel nog afgesloten voor alle verkeer en ook de pers en publiek is gevraagd om voldoende afstand te houden.

Eis: 10 jaar cel en tbs bomaanslag Wormer

De 27-jarige Milco G. uit Purmerend krijgt wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft tien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor het plegen van een bomaanslag op een woonboot in Wormer. Als de rechtbank G. niet veroordeelt tot tbs, dan moet twintig jaar gevangenisstraf worden opgelegd, aldus de aanklaagster vrijdag in de rechtbank in Alkmaar.

Bij de aanslag op 13 april vorig jaar kwam de 53-jarige Frenk Roemahroeson om het leven. Zijn vriendin Monique van den Burg (51) raakte zwaargewond en liep blijvend letsel op.

Eis: 10 jaar cel en tbs bomaanslag Wormer
Eis: 10 jaar cel en tbs bomaanslag Wormer (Foto: ANP)

Populariteit chat- en muziekapps in de lift

De populariteit van chatapps neemt nog altijd toe. Ook hebben steeds meer Nederlanders muziekapps op hun smartphone staan. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van onderzoeksbureau Telecompaper.

Van de chatapps blijft WhatsApp veruit het populairst. Het programmaatje waarmee gebruikers elkaar gratis berichten kunnen sturen is geïnstalleerd op maar liefst 92 procent van alle smartphones in Nederland. Dat was een jaar eerder nog 87 procent. Facebook Messenger staat inmiddels op 57 procent van alle smartphones, de algemene app van Facebook op 74 procent.

Bijna de helft van de Nederlanders met een smartphone maakt gebruik van een of meerdere muziekapps, tegen 41 procent een jaar eerder. Daartoe worden streamingapps als Spotify, Deezer en Napster gerekend, maar bijvoorbeeld ook apps waarmee radiozenders kunnen worden beluisterd.

Populariteit chat- en muziekapps in de lift
Populariteit chat- en muziekapps in de lift (Foto: BuzzT)

Familie Cruijff: afscheid in besloten kring

De familie van Johan Cruijff neemt in besloten kring afscheid. Dat meldt het management van de donderdag overleden voetbalicoon op zijn website. "Op dit moment treffen wij de voorbereidingen voor het afscheid in besloten kring van Johan als echtgenoot, vader, grootvader en vriend. Wederom vragen wij u nadrukkelijk om de privacy van de familie te respecteren in deze bedroefde en moeilijke tijden", aldus de mededeling.

Volgens diverse media vindt de crematie reeds vrijdagmiddag plaats in Barcelona.

"Namens mijn moeder, zussen en de rest van de familie wil ik graag iedereen bedanken voor alle liefde, warme woorden en mooie herinneringen die met ons zijn gedeeld, sinds gisteren en ook gedurende de afgelopen maanden", meldt zoon Jordi Cruijff vrijdag op diezelfde site. "Het heeft ons diep geroerd dat Johan zo'n inspiratie is geweest voor zovelen van u. Een bijzonder woord van dank verdienen de dokters en medische staf die ons en Johan hebben ondersteund tot het laatste moment."

Het management meldt zich ervan bewust te zijn dat veel mensen een eerbetoon willen houden ter gelegenheid van Cruijffs leven. "Ook zijn we op de hoogte van verschillende initiatieven ter nagedachtenis aan Johan en wij zijn vereerd met iedere viering van het leven van Johan. We hechten er aan te noemen dat geen van deze initiatieven door de familie worden georganiseerd of anderszins officieel worden gesteund door de familie Cruijff of het Cruijff Management. Wij zullen zelf in de komende dagen en via johancruyff.com communiceren wanneer een herdenkingsbijeenkomst zal plaatsvinden."

Familie Cruijff: afscheid in besloten kring
Familie Cruijff: afscheid in besloten kring (Foto: ANP)

Vlamingen en Nederlanders daten naakt bij TLC

In de nieuwe datingshow Undressed van TLC gaan Nederlanders en Vlamingen naakt met elkaar daten. Dit maakte de vrouwenzender vrijdag bekend.

Singles die meedoen aan het programma kruipen naakt bij elkaar in bed. In een half uur leren ze elkaar vervolgens kennen aan de hand van persoonlijke filmpjes op het scherm aan het voeteneind, onderlinge gesprekken en opdrachten. Na afloop draait het om de vraag of ze hun kleren weer aantrekken om te vertrekken of dat ze besluiten wat langer bij elkaar in bed te blijven liggen.

TLC noemt het programma een uniek datingexperiment in een tijd van swipen en screenen. Het programma wordt gemaakt in coproductie met TLC Vlaanderen. Deelnemers kunnen zich nog opgeven tot eind april via www.tlc.nl/dating.

Undressed is vanaf dinsdag 3 mei tot en met dinsdag 12 juli om 20.30 uur te zien.

Vlamingen en Nederlanders daten naakt bij TLC
Vlamingen en Nederlanders daten naakt bij TLC (Foto: BuzzE)

Frankrijk overtreft begrotingsdoelstelling

Frankrijk heeft zijn begrotingstekort afgelopen jaar teruggedrongen tot 3,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen 4 procent een jaar eerder. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van statistiekbureau Insee. Het tekort blijft daarmee boven de Europese norm van 3 procent, maar is wel sterker gedaald dan de Franse regering aan de Europese Commissie had beloofd.

Frankrijk kampt al sinds het begin van de financiële crisis in 2008 met een fiks hoger tekort dan de regels van de Europese Monetaire Unie (EMU) toestaan. Het land wist in Brussel echter keer op keer meer tijd los te peuteren om de overheidsfinanciën weer in het gareel te brengen. Voor dit jaar was een daling van het tekort naar 3,8 procent afgesproken. Uiterlijk volgend jaar moet Frankrijk aan de EMU-norm voldoen.

Frankrijk overtreft begrotingsdoelstelling
Frankrijk overtreft begrotingsdoelstelling (Foto: ANP)

Superlatieven in condoleanceregister Cruijff

"Is dat nu Johan Cruijff, papa?", vraagt de achtjarige Peter aan zijn vader als hij naar een foto van de donderdag overleden voetbalicoon in het Amsterdam Museum kijkt. "Ja, jongen dat was de beste voetballer van de wereld", krijgt het ventje te horen. "Beter nog dan Lionel Messi?" "Ja, toen zeker", zegt papa.

Peter heeft niet echt een boodschap voor Cruijff en schrijft daarom alleen zijn voornaam in het condoleanceregister. Zijn papa kiest voor vier hoofdletters: HELD. Het register is pas een paar uurtjes open maar vele tientallen, zo niet honderden bezoekers zijn vader en zoon al voorgegaan. "Icoon, held, geweldenaar, trots van Mokum, jij bent Ajax."Superlatieven schieten tekort in het dikke boek.

Superlatieven in condoleanceregister Cruijff
Superlatieven in condoleanceregister Cruijff (Foto: ANP)

'Waken voor terugval homo's Oekraïne'

Homoactivisten uit Oekraïne zien 'voorzichtige verbeteringen' in hun land als het gaat om de situatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Dat constateert minister Jet Bussemaker (Emancipatie) vrijdag na een gesprek in Amsterdam met vier van die activisten. "We moeten blijven waken voor een terugval."

Oekraïne is er ook nog lang niet, aldus de bewindsvrouw. " Zolang mensen niet uit komen voor hun geaardheid, lijkt er weinig aan de hand. Maar zodra ze uit de kast komen beginnen de problemen. Mensen die op de werkvloer genegeerd worden. Leraren die hun werk niet kunnen doen. Om nog maar te zwijgen over de Oekraïners die zich actief inzetten voor gelijke rechten."

Ze was blij te horen dat discriminatie op grond van geaardheid wel strafbaar is gesteld. ,,De nieuwe wet moet geen papieren tijger worden, hij moet gaan leven. "

Ze denkt dat het veelbesproken verdrag tussen de Oekraïne en de EU de levens van homo's, lesbiennes, transgenders en biseksuelen ook kan verbeteren.

'Waken voor terugval homo's Oekraïne'
'Waken voor terugval homo's Oekraïne' (Foto: ANP)

Drukte op wegen door toeristen en ongeval

Na een rustige ochtendspits is het in de loop van vrijdag toch nog druk geworden op de Nederlandse wegen, vooral in het zuiden en midden van het land. Oorzaken zijn Duitse en Belgische toeristen en een ongeluk op de A1 bij Muiden, meldt de ANWB.

Op de A1 is in de richting Amsterdam een auto met aanhanger geschaard. Twee rijstroken zijn er dicht waarachter een file van negen kilometer is ontstaan. De vertraging is opgelopen tot ruim een uur.

Verder is het druk op de A12 tussen de Duitse grens en Arnhem. Veel Duitsers bezoeken deze paasdagen ons land. Ook vanuit België stromen toeristen toe. Die krijgen op de A4 tussen Antwerpen en Bergen op Zoom te maken met grenscontroles. Er staat zes kilometer file. De vertraging is bijna 30 minuten.

In totaal stond er rond 12 uur zo'n zestig kilometer aan files.

Drukte op wegen door toeristen en ongeval
Drukte op wegen door toeristen en ongeval (Foto: ANP)

Google geeft Nik-fototools gratis weg

Google heeft een voorjaarscadeautje in petto voor fotografen en fotografieliefhebbers. Alle Adobe Photoshop- en Lightroom-plugins van softwaremaker Nik zijn voortaan gratis te downloaden. Google nam Nik een tijd geleden over om de succesvolle mobiele foto-app Snapseed in handen te krijgen.

De actie van Google is opmerkelijk gezien de aanvankelijke waarde van de plugins. Voor de overname door Google verkocht Nik de plugins voor zo'n 500 euro. Nadat de Duitsers door Google waren ingelijfd, daalde de prijs al aanzienlijk naar 150 euro.

Dat de plugins nu helemaal gratis de deur uit mogen, is niet alleen maar goed nieuws trouwens. Volgens Gizmodo is de kans groot dat Google de ontwikkeling van de plugins op een laag pitje zet of zelfs helemaal stopt.

Google geeft Nik-fototools gratis weg
Google geeft Nik-fototools gratis weg (Foto: BuzzT)

Weer voorzorgslanding Apache-heli in weiland

Opnieuw heeft een Apache-helikopter van defensie een voorzorgslanding gemaakt op een weiland. Vrijdagochtend gebeurde het in Beek en Donk, vorige week bij Babyloniënbroek, eveneens in Brabant. Het gaat niet om het zelfde toestel.

De piloot kreeg vrijdagochtend tijdens een training een aanhoudende foutmelding in de cockpit. De standaardprocedure is dan een voorzorgslanding te maken. Volgens een woordvoerster van de luchtmacht gaat een monteur kijken wat het probleem is met de helikopter. Niemand raakte gewond. Het toestel komt van de basis Gilze-Rijen.

Vorige week werd de voorzorgslanding ook gemaakt na een foutmelding in de cockpit.

Weer voorzorgslanding Apache-heli in weiland
Weer voorzorgslanding Apache-heli in weiland (Foto: ANP)

Nieuwe motor Alonso in Bahrein

McLaren-coureur Fernando Alonso zal in 2016 de eerste Formule 1-coureur zijn die zijn tweede nieuwe motor in zal gaan zetten. De reden hiervoor is dat de Spanjaard zijn bolide na een crash volledig afschreef en motorleverancier Honda tijd nodig heeft om te kijken welke onderdelen nog gered kunnen worden.

Alonso klapte in de Grand Prix van Australië tegen de Haas van Esteban Gutierrez aan, waarna zijn McLaren door de lucht vloog en enkele malen over de kop ging. Uiteindelijk kan de bolide op zijn zij tegen de bandenstapels tot stilstand.

Om te kijken in hoeverre de aandrijflijn beschadigd is geraakt is deze in zijn geheel naar Japan gevlogen voor onderzoek. Om hiervoor genoeg tijd te hebben zal Alonso volgend weekend in Bahrein met zijn tweede beschikbare aandrijflijn gaan rijden. Dit seizeon heeft een team er vijf beschikbaar voordat er gridstraffen volgen.

Ecclestone heeft vertrouwen in toekomst Monza

Formule 1-baas Bernie Ecclestone twijfelt er niet aan dat Monza ook volgend jaar het Formule 1-circus mag verwelkomen. Momenteeel vinden er nog onderhandelingen plaats tussen de circuitbazen en de Italiaanse autoriteiten, maar de Brit heeft vertrouwen in een goede afloop.

Het contract tussen het Italiaanse circuit bij Milaan en de Formule 1 loopt dit jaar af, maar er vinden nog altijd onderhandelingen plaats over de financiële details tussen Ecclestone en de Italianen. Afgelopen week doken er geruchten op dat de onderhandelingen spaak liepen en dat Imola een mogelijke vervanger zou worden voor de Italiaanse Grand Prix. Tegenover het Italiaanse blad La Gazzetta dello Sport ontkent Ecclestone die geruchten.

"Ik denk dat Monza de Grand Prix zal blijven organiseren", zei de Brit. "Het is een discussie tussen volwassen mannen en we praten nog steeds met elkaar. Uiteindelijk zullen we wel een akkoord weten te bereiken, daar ben ik zeker van."

Ecclestone heeft vertrouwen in toekomst Monza (Pro Shots / Action Images)
Ecclestone heeft vertrouwen in toekomst Monza (Pro Shots / Action Images)

Nigeriaanse tafeltennislegende schrijft olympische geschiedenis

De Nigeriaanse tafeltennisgrootheid Segun Toriola heeft zich tijdens het Afrikaans olympisch kwalificatietoernooi geplaatst voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro komende zomer.

Leuk voor de beste man natuurlijk, maar er zit toch een bijzonder tintje aan: de 41-jarige Toriola mag zich op gaan maken voor zijn zevende Olympische Spelen en dat is nog nooit een sporter uit Afrika gelukt, in welke tak van sport dan ook. De tweevoudig Commonwealth Games-kampioen maakte zijn debuut in 1992 in Barcelona en was sindsdien van de partij in Atlanta 1996, Sydney 2000, Athene 2004, Beijing 2008 en Londen 2012. 

Toriola deed in al die keren zeker niet voor spek en bonen mee. In 2008 schopte hij het in Beijing tot de laatste 32, waar hij maar nipt werd uitgeschakeld door de Zuid-Koreaanse wereldtopper O Sang-eun. Gedurende zijn indrukwekkende carrière veroverde de populaire Nigeriaan daarnaast maar liefst dertien gouden medailles op de All-Africa Games.

Dankzij zijn prestaties op het OKT in de Soedanese hoofdstad Khartoum is hij ook komende zomer weer te bewonderen. "Ik had nooit verwacht dat ik voor de zevende keer naar de Spelen zou kunnen", reageerde Toriola. "Dit is heel erg gaaf en ik ben heel trots dat ik dit als eerste Afrikaan ooit heb gehaald. Het was lastig, want ik was op het OKT de favoriet en iedereen wilde mij verslaan, maar gelukkig kon ik de druk aan."

"Ik ben blij dat ik het gehaald heb en ga me nu volledig op Rio richten." Mawussi Agbetoglo uit Togo was de laatste speler die Toriola in de weg stond, maar hij werd vakkundig met 4-0 weggewerkt. Tafeltennis is sowieso een sport waarin men schijnbaar lang meekan. Ook de Belg Jean-Michel Saive, de Zweed Jörgen Persson en de Kroaat Zoran Primorac deden zeven keer mee aan de Spelen.

Het record staat overigens op naam van de Canadese ruiter Ian Millar: hij maakte in 1972 in München zijn debuut en deed vier jaar geleden in Londen voor de tiende keer mee, waarbij gezegd dient te worden dat hij de Spelen van 1980 door de Westerse boycot gemist heeft.

Tekort en schuld overheid flink afgenomen

Het tekort en de schuld van de overheid zijn vorig jaar flink afgenomen. De beursgang van ABN AMRO en aflossing van verstrekte leningen brachten een flinke voorraad geld in het laatje.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) slonk het gat op de overheidsbegroting vorig jaar tot 1,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp), wat neerkomt op een daling van 0,6 procent. De overheid kwam in 2015 ruim 12 miljard euro tekort, 3 miljard minder dan in 2014.

Daarmee voldoet Nederland voor het derde achtereenvolgende jaar aan de 3-procentnorm van Brussel. Het tekort is wel iets lager uitgekomen dan werd aangenomen. De Miljoenennota van een half jaar geleden ging nog uit van 2,2 procent en de recente maartraming van het Centraal Planbureau (CPB) van 1,9 procent.

Tekort en schuld overheid flink afgenomen
Tekort en schuld overheid flink afgenomen (Foto: ANP)

Belasting-app flink meer gebruikt

Voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting maken dit jaar veel meer mensen gebruik van de app. De Belastingdienst heeft al ruim 231.000 aangiftes binnen die op die manier zijn gedaan, een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar rond deze tijd. In totaal zijn er nu al meer aangiftes binnen via de app dan vorig jaar in totaal binnenkwamen.

Mensen kunnen de app gebruiken als hun gegevens bij de Belastingdienst al bekend zijn. Ze hoeven dan alleen maar te controleren en in te sturen. De applicatie is vooral populair onder jongeren tussen 16 en 29 en kent veel gebruikers in de grote steden.

In totaal zijn al ruim 4,6 miljoen aangiftes gedaan. Dat zijn er al ruim 600.000 meer dan vorig jaar rond deze tijd. De toename komt volgens de Belastingdienst vooral door de vergroting van de capaciteit van de systemen en minder storingen.

Belasting-app flink meer gebruikt
Belasting-app flink meer gebruikt (Foto: BuzzT)

Rolling Stones aangekomen op Cuba

The Rolling Stones zijn in Cuba gearriveerd voor hun allereerste concert in de hoofdstad Havana. De rocksterren arriveerden in een privévliegtuig op de Cubaanse luchthaven José Martí.

Vrijdag geven ze een gratis concert en Mick Jagger heeft alle Cubanen uitgenodigd in een filmpje op YouTube, in het Spaans. "We hebben opgetreden op geweldige plaatsen, maar dit concert in Havana wordt historisch voor ons. We hopen dat het voor jullie ook zal zijn. We hopen jullie vrijdag allemaal te zien", aldus Mick Jagger.

Het concert vindt plaats in sportstadion Ciudad Deportiva de la Habana, waar naar schatting 200.000 Cubanen op afkomen. Het optreden volgt op het historische bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama.

Rolling Stones aangekomen op Cuba
Rolling Stones aangekomen op Cuba (Foto: BuzzE)

Extra potjes voor armoedebestrijding

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) trekt twee maal 4 miljoen euro uit voor projecten tegen armoede en schulden. De 8 miljoen in totaal is een "steuntje in de rug" voor projecten die "landelijke betekenis hebben en die een duurzame bijdrage leveren aan het tegengaan van armoede en schulden."

De initiatieven moeten bedoeld zijn voor bijvoorbeeld kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen, jongeren met financiële problemen, alleenstaande oudergezinnen, huishoudens met een langdurig laag inkomen en niet-westerse huishoudens.

Vanaf 23 mei kunnen de aanvragen voor een deel van de eerste 4 miljoen worden ingediend. Volgend jaar kan de andere 4 miljoen worden aangesproken. Belangstellende organisaties en stichtingen moeten zelf 25 procent van de kosten van hun initiatief bijdragen. Er werd al 90 miljoen euro extra beschikbaar gesteld aan gemeenten om armoede en schulden te bestrijden.

Extra potjes voor armoedebestrijding
Extra potjes voor armoedebestrijding (Foto: ANP)

Douwe Bob ontmoet Songfestivalconcurrenten

Zanger Douwe Bob staat zaterdag 9 april oog in oog met zijn Songfestivalconcurrenten tijdens Eurovision in Concert in Amsterdam. Zeker 25 van de 43 deelnemende landen komen naar het concert in de Melkweg in Amsterdam. Douwe Bob gaat tevens voor het eerst zijn Songfestivalliedje Slow Down voor een publiek zingen.

Onder de deelnemers in de Melkweg zitten de bij de bookmakers favoriete acts uit Kroatië, Malta en Frankrijk. Nederland staat momenteel in de middenmoot bij de wedkantoren.

Douwe Bob doet dit jaar voor Nederland mee aan het Eurovisiesongfestival, dat op 8, 10 en 12 mei wordt gehouden in Zweden. De zanger moet tijdens de eerste halve finale proberen een finaleplek te veroveren. Trijntje Oosterhuis strandde vorig jaar in de halve finale. The Common Linnets werden het jaar daarvoor tweede, een historisch goede prestatie voor Nederland.

Douwe Bob ontmoet Songfestivalconcurrenten
Douwe Bob ontmoet Songfestivalconcurrenten (Foto: BuzzE)

Regeling moeilijk te slijten huizen Groningen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat in het aardbevingsgebied in de provincie Groningen huizen opkopen die langdurig te koop staan. Bij de regeling gaat het in eerste instantie om een proef met ongeveer vijftig woningen.

Om in aanmerking te komen moet een huis minimaal een jaar te koop staan en daarbij wordt gekeken naar maatschappelijke factoren. Het gaat dan bijvoorbeeld om eigenaren die een indicatie hebben voor het verpleeghuis of iemand die een baan in Zeeland heeft gekregen en de woning niet kwijtraakt.

De NAM heeft voor de regeling, die 2 mei ingaat, 10 miljoen euro beschikbaar gesteld. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de Nationaal Coördinator Groningen. Incidenteel kocht de NAM al woningen op in schrijnende situaties na advies van de Commissie Bijzondere Situaties.

Regeling moeilijk te slijten huizen Groningen
Regeling moeilijk te slijten huizen Groningen (Foto: ANP)

Guardian blundert met foto 'Cruijff'

Over de hele wereld staan kranten stil bij het overlijden van oud-voetballer Johan Cruijff. Zo ook The Guardian: de Britse krant plaatste een grote foto van de voetballer, met daarbij de vergelijking met Britse iconen als The Beatles. 

Althans, dat dacht men...de voetballer in kwestie blijkt namelijk de nog altijd in leven zijnde Rob Rensenbrink te zijn - de man die in 1978 tijdens de slotminuut van de WK-finale de bal op de paal mikte. Eerlijk is eerlijk, de gelijkenis met Cruijff is groot, maar het nummer 15 had de betreffende redacteur toch wel aan het denken moeten zetten.

Hoogste omzet ooit voor luchthavens

Nederlandse luchthavens en verwante dienstverleners als de luchtverkeersleiding en afhandelaars hebben vorig jaar de hoogste omzet ooit behaald. Het gaat om een totaalbedrag van 1,8 miljard euro. Dat is bijna 5 procent meer dan een jaar eerder en zelfs een kwart meer dan in 2010, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De groei hangt samen met de verdere toename van het aantal reizigers. Het aantal vertrokken en aangekomen passagiers op de luchthavens bereikte in 2015 eveneens een record, met bijna 65 miljoen reizigers.

Het merendeel van de passagiers werd afgehandeld door Schiphol, de grootste luchthaven van het land. Die verwerkte een record van meer dan 58 miljoen passagiers, maakte de luchthaven zelf eerder al bekend. De Schiphol Group zag zijn omzet vorig jaar overigens met 1 procent dalen tot ruim 1,4 miljard euro. Dat komt met name door de verkoop van een belang in winkelbedrijf Schiphol Airport Retail.

De hoeveelheid luchtvracht die via Nederlandse luchthavens werd vervoerd, daalde in 2015 licht tot bijna 1,7 miljoen ton goederen. Dit kwam vooral door een kleinere aanvoer van goederen vanuit Azië. Schiphol handelde bijna 97 procent van de luchtvracht af. De rest kwam voor rekening van de luchthaven Maastricht.

De omzet van luchtvaartmaatschappijen heeft het CBS niet in de cijfers meegenomen.

Hoogste omzet ooit voor luchthavens
Hoogste omzet ooit voor luchthavens (Foto: ANP)

Madonna reageert cynisch op dwangsom

Madonna heeft op Instagram uitgehaald naar de stad New York die haar deze week sommeerde om het eigenhandig gecreëerde parkeerverbod in de straat snel ongedaan te maken. "Ja vrienden, ik ben Madonna en dit is mijn oprit. En als mensen de ingang van mijn oprit blokkeren kan ik niet parkeren op mijn oprit", schrijft ze.

De Material Girl had werknemers een aantal nepborden in haar straat laten plaatsen. Daarop viel te lezen dat de parkeerplaatsen alleen bedoeld waren voor bewoners. Ook hadden ze de trottoirband geel geverfd. Naast de gele stoeprand was de tekst 'no parking' in reliëfletters aangebracht.

Buren hadden hierover geklaagd bij de verkeersdienst van de stad New York. Die verordonneerde woensdag dat Madonna de stoep binnen dertig dagen in originele staat moet terugbrengen, anders krijgt ze een boete van 250 dollar. "Het spijt me zo dat de stad geen liefhebber is van de kleur geel", briest Madonna. ''We zullen het weer saai grijs gaan verven om de buren tevreden te houden. Ik zal met Pasen drie keer extra tot Maria bidden voor deze overtreding."

Madonna woont in Upper East Side in een appartement van 40 miljoen dollar.

Extra snelle e-biker moet aan de helm

Wie vanaf volgend jaar op de extra snelle elektrische fiets 'speed pedelec' stapt, zal een helm op moeten. Het rijwiel wordt met ingang van 2017 namelijk behandeld als een bromfiets. De helm mag echter een lichtere en comfortabelere zijn dan de helm voor op een brommer.

De markt is zo'n helm al aan het ontwikkelen, aldus het ministerie van Infrastructuur na een bericht in het AD.

De reden voor de nieuwe verplichting is dat de speed pedelec tot wel 45 km per uur kan rijden.

De speed pedelecs krijgen ook een geel plaatje in plaats van het huidige blauwe, maar de kosten voor de verzekering blijven gelijk. De plaatjes zullen gratis worden toegestuurd aan de mensen die al als eigenaar van een speed pedelec geregistreerd staan. Alleen de helm moeten ze zelf betalen.

De minimumleeftijd om de speed pedelec te bestijgen is en blijft zestien jaar.

Extra snelle e-biker moet aan de helm
Extra snelle e-biker moet aan de helm (Foto: ANP)

Drie Nederlanders dood door aanslag Brussel

Door de aanslag op het vliegveld in Brussel zijn drie Nederlanders om het leven gekomen. Dat meldt minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vrijdag vanuit Indonesië waar hij op bezoek is.

De slachtoffers zijn een broer en zus, woonachtig in de Verenigde Staten, en een vrouw uit Deventer. Het ministerie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de families van de slachtoffers ingelicht. Ook heeft het departement nauw contact met de nabestaanden en staat ze bij.

De Belgische autoriteiten zijn op dit moment nog druk bezig met de identificatie van de overige slachtoffers van zowel de aanslag op het vliegveld als die op metrostation Maalbeek.

Koenders is bedroefd door het nieuws. "Terrorisme kent geen grenzen en geen enkel mededogen."

Drie Nederlanders dood door aanslag Brussel
Drie Nederlanders dood door aanslag Brussel (Foto: ANP)

OKT tafeltennissers weg uit Turkije uit angst voor terroristen

Het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) voor de Europese tafeltennissers wordt niet langer in Istanbul gehouden. Turkije heeft te maken met alsmaar meer aanslagen, waaronder in Istanbul en hoofdstad Ankara. Het toernooi zou van 6 tot en met 10 april gehouden worden, maar de Europese tafeltennisbond ETTU heeft besloten om het te verhuizen naar het Zweedse Halmstad. 

De data worden iets opgeschoven: Europa's nog niet geplaatste tafeltennissers kunnen van 12 tot en met 16 april strijden om de olympische tickets. Voor Nederland zullen Li Jie en Britt Eerland er de strijd aangaan met de rest; Li Jiao heeft zich al geplaatst. 

"Met tegenzin hebben we dit besluit moeten nemen, in samenspraak met de ITTF (de wereldtafeltennisbond, red.)", zegt de Nederlandse ETTU-president Ronald Kramer. "Gezien de huidige omstandigheden hebben veel bonden, trainers en spelers ons laten weten er geen goed gevoel bij te hebben om nu naar Istanbul te reizen. Daarnaast twijfelden we of we van onze Turkse collega's wel konden verlangen om zich volledig te blijven focussen op het organiseren van het OKT."

Eerder besloot de wereldcurlingbond al om het WK voor junioren te verplaatsen van het Oost-Turkse Erzurum naar de Deense hoofdstad Kopenhagen. 

Economie groeide iets harder dan gedacht

De Nederlandse economie is vorig jaar iets harder gegroeid dan eerder werd aangenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de groei naar boven bijgesteld naar 2,0 procent, waar in eerdere raming nog werd uitgegaan van 1,9 procent.

Het licht positievere cijfer is te danken aan de overheidsuitgaven. Die kwamen in de nieuwe berekening iets hoger uit dan gedacht. Ook bleken er in het vierde kwartaal meer banen bij te zijn gekomen, namelijk 60.000 in plaats van 48.000.

Het algemene beeld van de economie blijft hetzelfde. Het verder dichtschroeven van de gaskraan in Groningen drukte de groei zoals eerder gemeld met ongeveer 0,4 procentpunt.

Het groeicijfer voor het vierde kwartaal (0,3 procent op kwartaalbasis) heeft het statistiekbureau niet herzien. Maar de twee voorgaande kwartalen zijn wel met 0,1 procent opwaarts aangepast: beide van 0,1 naar 0,2 procent.

Economie groeide iets harder dan gedacht
Economie groeide iets harder dan gedacht (Foto: ANP)

Madonna best verdienende soloartiest op tour

Madonna is de best verdienende soloartiest op tournee. Met haar Rebel Heart Tour heeft de zangeres Bruce Springsteen van de troon gestoten. Dat meldt NME.

De tour die Madonna zondag afsloot in Sydney bracht 169,8 miljoen dollar (1,5 miljoen euro) in het laatje, wat de totale ticketopbrengst uit haar carrière op een bedrag van 1,31 miljard dollar (1,17 miljard euro) brengt. De kaartverkoop van Springsteens concerten brachten in totaal 1,25 miljard dollar (1,12 miljard euro) op.

Met concerten van The Rolling Stones en U2 werd nog meer verdiend aan de kaartverkoop: respectievelijk 1,84 miljard dollar (1,65 miljard euro) en 1,67 miljard dollar (1,5 miljard euro).

De Rebel Heart Tour van Madonna bestond uit 82 concerten over heel de wereld.

Madonna best verdienende soloartiest op tour
Madonna best verdienende soloartiest op tour (Foto: BuzzE)

Groen licht overname Perry en Aktiesport

De Autoriteit Consument & Markt ziet geen bezwaren tegen de overname van Perry Sport en Aktiesport door het Britse JD Sports Fashion. Er blijft voor consumenten genoeg te kiezen over, dus de deal mag doorgaan, meldde de concurrentiewaakhond vrijdag.

Deze week werd bekend dat JD Sports Fashion de twee sportwinkelketens voor 26,5 miljoen euro overneemt uit de failliete boedel van moederbedrijf United Sports Group (USG). Dat ging eerder dit jaar ten onder aan de aanhoudende malaise in de Nederlandse detailhandel.

Onduidelijk is nog hoeveel winkels open zullen blijven. Op termijn zal naar verwachting een aantal slecht lopende filialen worden doorverkocht of gesloten. Van enkele tientallen winkels is al langer duidelijk dat zij de deuren definitief zullen moeten sluiten. Dat geldt onder meer voor de shop-in-shops bij V&D en Scapino.

Een groot deel van het personeel kan aan het werk blijven in de overgenomen winkels. Ook op het hoofdkantoor in Amsterdam blijft een groot deel van de banen behouden. Bij USG werkten op het moment van faillissement in totaal ruim 2500 werknemers, waarvan 850 bij Perry Sport. Aktiesport had 1150 man personeel op de loonlijst staan.

De curatoren hebben met in totaal negen partijen gesproken sinds vorige maand het faillissement werd uitgesproken. Vorige week bleek al dat het beursgenoteerde JD Sports Fashion de enig overgebleven kandidaat was. Woensdag werd de deal beklonken, op voorwaarde dat de ACM akkoord zou gaan.

Groen licht overname Perry en Aktiesport
Groen licht overname Perry en Aktiesport (Foto: ANP)

WK Kwalificatie: Di María helpt Argentinië langs Chili

Argentinië heeft vrijdagnacht een belangrijke zege geboekt op Chili. Beide landen ontmoetten elkaar in de WK-kwalificatiereeks. Het werd 1-2 voor de bezoekers uit Argentinië.

In Santiago de Chile kwam het thuisland echter na tien minuten al op voorsprong. Vanuit een hoekschop was het FC Twente-speler Felipe Gutiérrez die raak wist te koppen. Niet lang daarna was de score echter weer in evenwicht toen Ángel Di María de bal in de verre hoek schoot.

Vijf minuten later, nog binnen het halfuur, stond zelfs de 1-2 eindstand al op het scorebord. Op aangeven van Lionel Messi scoorde Gabriel Mercado (River Plate) met een aardige halve omhaal. Door die zege stijgt Argentinië naar plaats vier van de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatiereeks. Chili staat nu zesde.

Koploper Ecuador (dertien punten) liep tegen het eerste puntenverlies op tegen Paraguay, dat derde is en op gelijke hoogte staat met de Argentijnen (acht punten). Vrijdag staan de nummers twee en vijf Uruguay en Brazilië tegenover elkaar.

Hagenaars vast voor maken valse ID-kaarten

In Den Haag zijn twee mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat ze op grote schaal valse Nederlandse reis- en identiteitsdocumenten hebben gemaakt. Het vermoeden bestaat dat de ID-bewijzen werden gebruikt voor onder meer mensensmokkel.

Volgens het Openbaar Ministerie was een theehuis in Den Haag de ontmoetingsplaats voor de criminele activiteiten. Zowel het theehuis als twee woningen zijn dinsdag doorzocht. De Koninklijke Marechaussee arresteerde de mannen van 45 en 50 jaar ook op dinsdag, maakte het OM vrijdag bekend.

De zaak kwam aan het rollen toen de marechaussee tussen 2010 en 2013 Nederlandse identiteitskaarten aantrof die vaak op dezelfde manier waren vervalst.

Hagenaars vast voor maken valse ID-kaarten
Hagenaars vast voor maken valse ID-kaarten (Foto: ANP)

In 2015 ruim 17 miljoen trekvogels geteld

Vorig jaar zijn er door liefhebbers 17,2 miljoen vogels geteld. Deze trektellers gaven de resultaten door van tellingen gedurende 30.000 uren. Trektellen is het vanaf een vast punt tellen van overtrekkende vogels. Dat staat in het jaarverslag van Trektellen.nl, de site waar de resultaten kunnen worden ingevoerd.

In ons land wordt al ongeveer een eeuw trekgeteld, voor het eerst vanaf een duintop en een hoteldak in Noordwijk. Inmiddels is het mogelijk de telling via een app door te geven.

Vorig jaar waren de trektellers vooral enthousiast over de massale trek van storm- en kokmeeuwen begin april. Ook trokken vanuit het IJsselmeergebied half juli ineens grote aantallen visdieven weg. Hoewel oktober normaal gesproken de trekmaand bij uitstek is, viel de score toen tegen.

Op de site van Nature Today staat dat de voorjaarstrek nu in volle gang is. Door de tegenwind (uit noordelijke richting) en veel bewolking (die de trekkers goed doet afsteken) zijn de vogels goed te zien.

In 2015 ruim 17 miljoen trekvogels geteld
In 2015 ruim 17 miljoen trekvogels geteld (Foto: ANP)

Energiecentrales verstoken record aan kolen

Nederlandse elektriciteitscentrales hebben vorig jaar een recordhoeveelheid steenkool verbruikt. Er ging bijna een derde meer kolen doorheen dan in 2014, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

In totaal steeg de productie van elektriciteitscentrales met 7 procent. Deze toename ging grotendeels naar het buitenland. Het binnenlands elektriciteitsverbruik veranderde in 2015 nauwelijks, aldus het CBS.

Door de lagere kolenprijs konden de centrales goedkoper stroom produceren. Vanwege hun impact op het milieu zijn de kolencentrales veel mensen echter een doorn in het oog. Daarom zijn in het Enenergieakkoord afspraken gemaakt die er toe moeten leiden dat de oudere kolencentrales uiterlijk in 2017 uit gebruik genomen zijn. Het gaat hierbij in totaal om 2,7 gigawatt. Eind vorig jaar was 1,7 gigawatt hiervan al gesloten.

Het overgrote deel van de in Nederland geproduceerde elektriciteit wordt nog altijd opgewekt met fossiele brandstoffen. Maar hernieuwbare bronnen worden wel steeds belangrijker. In 2015 werd 13,7 miljard kilowattuur elektriciteit opgewekt uit biomassa, zonne- en windenergie en waterkracht. Dit was 17 procent meer dan in 2014 en komt overeen met ongeveer 12,5 procent van de totale elektriciteitsproductie in Nederland. De inzet van aardgas daalde met 12 procent.

Energiecentrales verstoken record aan kolen
Energiecentrales verstoken record aan kolen (Foto: ANP)

'Besmette chocolade-paashazen'

Twee chocolade-paashazen, waarvan volgens onderzoek in Duitsland is gebleken dat ze vervuild zijn met minerale oliën, zijn ook in ons land te koop. Volgens de consumentenorganisatie foodwatch gaat het om de Riegelein Confiserie-goudhaas (60 gram) bij Sligro en de Lindt-goudhaas (100 gram), te vinden bij Sligro en Albert Heijn.

De Duitse tak van voedselwaakhond foodwatch vond de minerale oliën in acht van de twintig onderzochte paashazen. "In Nederland zijn ze niet getest, maar ze zien er met dezelfde verpakking precies het zelfde uit."

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) verdenkt de oliën ervan onder meer kankerverwekkend te zijn, aldus foodwatch. Mogelijk is het spul afkomstig uit de jutezakken waarin de cacaobonen zaten.

Ook werd in Duitsland bij vijftien van de twintig paashazen meer dan 2 milligram per kilo verzadigde koolwaterstoffen aangetroffen, wat zich kan ophopen in organen en daar schade kan veroorzaken, meldt foodwatch verder.

'Besmette chocolade-paashazen'
'Besmette chocolade-paashazen' (Foto: ANP)

Snapchat koopt bitmoji-maker voor 100 miljoen

Snapchat heeft Bitstrips gekocht, meldt Fortune. Het sociale netwerk zou 100 miljoen dollar (89 miljoen euro) overhebben voor de maker van zogenoemde bitmoji's, op maat gemaakte emoji's. Dat bedrag wordt volgens bronnen deels in cash en deels in aandelen betaald.

Het in Toronto gevestigde Bitstrips werd in 2007 opgericht. Aanvankelijk konden gebruikers van de service stripverhalen maken, maar sinds 2014 ligt de focus op het zelf maken van emoji's. Gebruikers van de app kunnen kiezen uit een breed scala aan gezichtsvormen, huidskleuren en andere uiterlijke eigenschappen, zodat ze een emoji kunnen maken die erg veel op henzelf of hun vrienden lijkt. Vervolgens kunnen de bitmoji's in verschillende houdingen or met verschillende accessoires online worden gedeeld.

Het is niet bekend wat Snapchat precies met Bitstrips wil gaan doen. Woordvoerders van beide bedrijven wilden nog niet op het bericht reageren.

Snapchat koopt bitmoji-maker voor 100 miljoen
Snapchat koopt bitmoji-maker voor 100 miljoen (Foto: BuzzT)

Cosby eist medische dossiers aanklagers

Bill Cosby wil de medische dossiers inzien van vrouwen die hem van seksueel misbruik hebben beschuldigd. Zijn advocaten proberen dit via de rechtbank voor elkaar te krijgen, meldt New York Post.

De 78-jarige komiek, die door meer dan 50 vrouwen is beschuldigd van seksueel misbruik, hoopt hier volgens de tabloid mee te bewijzen dat de vermeende slachtoffers liegen over de emotionele schade die ze zouden hebben opgelopen. Hij wil dat een rechter de vrouwen opdraagt de namen van al hun dokters en psychologen en hun medische dossiers te overhandigen.

Ondertussen lijkt het erop dat er wordt geschikt in een lasterzaak die zeven vrouwen tegen Cosby hebben aangespannen, omdat hij hen ervan beschuldigt te liegen. Woensdag lieten advocaten van beide partijen de rechter weten hiertoe bereid te zijn.

Cosby eist medische dossiers aanklagers
Cosby eist medische dossiers aanklagers (Foto: BuzzE)

Paaspop biedt voor elk wat wils

170 acts maken de komende dagen hun opwachting op Paaspop 2016 in Schijndel. Het is een breed scala aan artiesten, zoals Golden Earring, Jett Rebel, Douwe Bob, The Prodigy, Chef'Special en Typhoon.

In tegenstelling tot vorig jaar is het festival deze keer niet helemaal uitverkocht. Er zijn nog dagkaarten en weekendkaarten. Paaspop heeft ruimte voor ruim 60.000 bezoekers. Het muziekspektakel geldt als aftrap voor het festivalseizoen.

De weersverwachtingen zijn niet onverdeeld gunstig. Vrijdag kan het licht regenen, zaterdag wordt het lenteachtig met veel zon en temperaturen tot 14 graden, maar zondag - eerste paasdag - kan er weer een bui vallen bij vrij veel wind. Zo slecht als vorig jaar zal het niet worden. Toen was het terrein veranderd in een modderpoel door extreem weer met harde wind en veel regen.

Paaspop biedt voor elk wat wils
Paaspop biedt voor elk wat wils (Foto: BuzzE)

Dode door woningbrand Nieuwerkerk

Een woningbrand in het Zeeuwse Nieuwerkerk heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een leven geëist. De politie heeft de identiteit van het slachtoffer nog niet bekendgemaakt. Drie mensen wisten het huis aan de Esdoornstraat op tijd zelf te verlaten.

De brand woedde in de keuken van het huis en veroorzaakte flinke rookwolken. De rook bereikte ook het huis van de buren. Zij moesten naar buiten, maar bleven ongedeerd.

Een klein uur na het uitbreken van de brand gaf de brandweer het sein 'brand meester'. In de eerste meldingen liet de brandweer weten dat één persoon uit de woning was gehaald en overgedragen aan ambulancepersoneel. De politie meldde later dat een dodelijk slachtoffer was gevallen.

De hulpdiensten onderzoeken de oorzaak van de brand.

Dode door woningbrand Nieuwerkerk
Dode door woningbrand Nieuwerkerk (Foto: ANP)

Moslims demonstreren tegen aanslagen

Op de Dam in Amsterdam komen vrijdagmiddag diverse moslimorganisaties, vredesbeweging PAX en het Humanistisch Verbond bijeen voor een manifestatie tegen de recente aanslagen die uit naam van de islam zijn gepleegd. Het gaat onder meer om de aanslagen in Brussel, maar ook die in Parijs en Istanbul.

Vooral met die laatste stad wordt het protest breder getrokken dan eerder werd vermeld. De nadruk ligt evenwel op Brussel. Initiatiefnemer Saïd Bouharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeëen Nederland: "Jood, moslim, christen of niet-gelovig: ieder mens van goede wil is geraakt door de verschrikkelijke beelden die ons dinsdag vanuit Brussel hebben bereikt."

De organisaties willen op de bijeenkomst hun afschuw uitspreken en solidariteit tonen aan de nabestaanden. Er zijn sprekers, onder wie voorzitter Boris van der Ham van het Humanistisch Verbond, en er wordt een minuut stilte in acht genomen.

Ook in de Al Kabir-moskee in Amsterdam wordt vrijdagmiddag stilgestaan bij de aanslagen. Die bijeenkomst is georganiseerd door het Veiligheidspact tegen Discriminatie, waarin religieuze en maatschappelijke organisaties van moslims, joden, christenen en andersdenkenden zijn verenigd.

Moslims demonstreren tegen aanslagen
Moslims demonstreren tegen aanslagen (Foto: ANP)

'Aanpassing hypotheek vaak nodeloos duur'

Hypotheekverstrekkers jagen consumenten vaak onnodig op kosten door ze bij simpele aanpassingen van hun hypotheek automatisch naar een tussenpersoon te sturen. Dat zegt de Consumentenbond donderdag.

Een bezoek aan een financieel adviseur is volgens de Consumentenbond alleen logisch wanneer het gaat om aanpassingen met mogelijk grote fiscale en financiële gevolgen. Bij kleine veranderingen, zoals het oversluiten naar een lagere rente, is zo'n kostbare tussenstap overbodig.

Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) oordeelde eind vorig jaar al dat geldverstrekkers geen advies van een tussenpersoon mogen eisen bij een kleine wijziging. De kosten voor aanpassingen van een hypotheek lopen volgens de Consumentenbond bovendien fors uiteen. Zo rekent de Rabobank voor het omzetten van een aflosvorm 250 euro, terwijl SNS daar 1995 euro voor rekent.

'Aanpassing hypotheek vaak nodeloos duur'
'Aanpassing hypotheek vaak nodeloos duur' (Foto: ANP)

Azealia Banks laat borsten zien

Azealia Banks is duidelijk blij met haar borsten, die ze vorig jaar liet vergroten. De rapper laat ze volledig bloot zien op een foto waarmee ze haar nieuwe plaat Slay-Z promoot.

Op de foto, die de 24-jarige Azealia donderdag via Twitter deelde, draagt ze enkel een string, een grote hoed en wat sieraden. Eerder die dag deelde ze een gratis downloadlink voor Slay-Z, dat uit acht nummers bestaat. Eén van de nummers, Big Talk, is een samenwerking met Rick Ross. Op een ander nummer is Nina Sky te horen.

Azealia debuteerde haar nieuwe voorgevel in september in een video die ze via Twitter deelde.

Azealia Banks laat borsten zien
Azealia Banks laat borsten zien (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: goede vrijdag - lang weekend!

In de ochtend trekken er regenbuien over het land, die pas in de middag hun weg vinden naar Duitsland. Ook dan pas klaart het op vanuit het westen. In de middag kan het rond de 10 graden worden. De wind komt aanvankelijk uit het zuidwesten, maar draait in de loop van de dag naar het noordwesten. Boven land is de wind matig, aan zee wat krachtiger. 

Zon op 06:29
Zon onder 19:02

Dankzij de korte vakantietrip van Rewimo en qltel heb ik weer een voorraadje foto's. Prachtig gebied, de Moezel!

Treis Karden (Foto: Rewimo)
Treis-Karden (Foto: Rewimo)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
  Het is Goede Vrijdag, de dag waarop de kruisiging en dood van Jezus op de heuvel Golgotha (nabij Jeruzalem) wordt herdacht. 
 1992 In Japan opende Huis ten Bosch, een attractiepark met diverse nagebouwde Nederlandse gebouwen, zijn deuren. 
 421 Volgens de legende werd de stad Venetië samen met de kerk San Giacomo di Ralto gesticht. 
 2010 Het vliegverkeer in heel Europa had flink last van een vulkaanuitbarsting in IJsland. 
 1843 De tunnel onder de Thames in London werd geopend; het was de eerste tunnel die onder water doorging. 


Venitiaans carnaval 

Paul McCartney in vijfde Pirates of the Caribbean-film

Paul McCartney zal te zien zijn in een cameo-rol in de film Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales, lezen we vandaag op de website van The Hollywood Reporter. Welke rol de voormalige Beatle in de vijfde film uit de uiterst succesvolle en lucratieve avonturenreeks zal spelen is nog niet bekend.

Alhoewel de opnames voor de vijfde Pirates of the Caribbean-film al waren afgerond zullen regisseurs Espen Sandberg en Joachim Rønning een extra scène aan de film toevoegen waarin Paul McCartney te zien zal zijn.

Paul McCartney is de tweede Britse muzikant die zijn opwachting mag maken in een Pirates of the Caribbean-film. Eerder was Rolling Stones gitarist Keith Richards al in Pirates of the Caribbean: At Worlds End en Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides te aanschouwen als Kapitein Teague, de vader van Kapitein Jack Sparrow (Johnny Depp). Volgens geruchten zou Richards ook te zien zijn in de nog komende film.

Naast Johnny Depp zullen ook Geoffrey Rush (Kapitein Hector Barbossa) en Orlando Bloom (Will Turner) in de nieuwe rolprent terugkeren. Javier Bardem zal te zien zijn als de epische schurk Kapitein Salazar. Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales draait vanaf 26 mei 2017 in de Nederlandse bioscopen.

Antiterreuractie Brussel: zes arrestaties

De Belgische politie heeft donderdagavond laat zes verdachten gearresteerd na invallen in de verschillende delen van Brussel. De aanhoudingen volgen op de aanslagen die dinsdag aan 31 mensen het leven kostten.

Het is nog onbekend wie de arrestanten zijn en wat het eventuele verband is met de aanslagen op de luchthaven en een metrostation, schrijft de BBC. Tijdens de actie doorzochten zwaarbewapende agenten een aantal stadsdelen van huis tot huis.

De acties waren in de nacht van donderdag op vrijdag nog aan de gang. In een huis in de voorstad Schaarbeek zou nog volop bedrijvigheid zijn van de politie.

Naar alle waarschijnlijkheid waren de eenheden op zoek naar een voortvluchtige vermoedelijke derde dader van de aanslagen. Hierbij bliezen twee broers, Khalid en Ibrahim El Bakraoui, zich op.

Laatstgenoemde werd vorig jaar door Turkije naar Nederland uitgezet. Minister Ard van der Steur gaf donderdag Turkije en België de schuld dat Bakraoui niet op internationale opsporingslijsten terecht kwam. De Belgische regering heeft erkend dat er fouten zijn gemaakt.

Ook in Frankrijk werd donderdag een terreurverdachte opgepakt. Daarmee zou volgens de Franse autoriteiten een aanslag zijn voorkomen.

VS en Rusland willen vrede Syrië versnellen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt donderdag met de Russische leiders te hebben afgesproken de inspanningen voor een politieke oplossing in Syrië te versnellen.

Na besprekingen van vier uur met de Russische president Vladimir Poetin in het Kremlin, zei hij dat die inspanningen er ook op zijn gericht de Syrische president Bashar al-Assad ervan te overtuigen deel te nemen aan de gesprekken over een politieke overgang.

"Rusland zal zich moeten uitspreken over wat het gaat doen om Assad te helpen de juiste beslissingen te nemen. Maar vandaag hebben we afgesproken dat we gaan proberen het politieke proces te versnellen", aldus Kerry.

VS en Rusland willen vrede Syrië versnellen
VS en Rusland willen vrede Syrië versnellen (Foto: ANP)

Metallica in nationaal muziekarchief VS

Het album Master Of Puppets van Metallica wordt toegevoegd aan het muziekarchief National Recording Registry van de Verenigde Staten. Het is het eerste album van het genre heavy metal dat in het archief komt, meldt NME.

Het overheidsarchief kiest elk jaar vijfentwintig muziekopnames uit die tenminste tien jaar oud zijn en van 'cultureel, historisch of esthetisch belang'. Master Of Puppets werd in 1986 uitgebracht. Volgens het archief liet de band met dit album zien 'afstand te nemen van trash metal en nieuwe ideeën te verkennen'.

Andere namen die dit jaar in het archief worden opgenomen zijn onder meer jazzsaxofonist John Coltrane met het album A Love Supreme uit 1964 en Gloria Gaynors hit 'I Will Survive' uit 1978. Vorig jaar kwam onder meer het Radiohead-album OK Computer in het archief terecht.

Metallica in nationaal muziekarchief
Metallica in nationaal muziekarchief VS (Foto: BuzzE)

Gaat Axl Rose optreden met AC/DC?

Er gingen al een tijdje geruchten over rond op het wereldwijde web, maar het begint er steeds meer op te lijken dat Axl Rose op gaat treden met de Australische rockers AC/DC. Het nieuws komt dan ook niet van een radiopresentator uit Atlanta, een toevallige fan op een vliegveld of een bevestigende noch ontkenende woordvoerder van de groep. Het grote nieuws komt van Ross Malcolm Young, de zoon van Malcolm Young.

Volgens AlternativeNation.net gooide de oomzegger van Angus Young olie op het geruchtenvuur door op het wereldwijde web een artikel te plaatsen waarin te lezen was hoe Rose en de bandleden van AC/DC een ontmoeting hadden in Atlanta. Waarschijnlijk zal Rose bij de tien nog openstaande concerten van de Noord-Amerikaanse tournee optreden. Of Axl Rose ook bij de komende Europese concerten van AC/DC te zien zal zijn is nog niet bekend.

'ArenA omdopen tot Johan Cruijff Arena'

De Amsterdamse wethouder van sport en de burgemeester willen dat de Amsterdam ArenA wordt omgedoopt tot de Johan Cruijff Arena. Dat zei de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (Sport) donderdagavond in RTL Late Night.

"De burgemeester en ik vinden dat we het moeten gaan doen." Van der Burg denkt dat er veel steun van de aandeelhouders voor het plan zal zijn.

Van der Burg zei op Twitter al: "ook in Amsterdam moet de grootste voetballer aller tijden een mooie vernoeming krijgen". Hij denkt ook aan een herdenkingsbijeenkomst in de ArenA, "voor al die mensen die van Cruijff genoten".

'ArenA omdopen tot Johan Cruijff Arena'
'ArenA omdopen tot Johan Cruijff Arena' (Foto: ANP)

Een lekker paasmeisje voor Aloysius Kreukel

Aloysius Kreukel zat op de bank naar de lentebeelden op Canvas te kijken. Teutje, zijn vrouw, had net koffie gezet en een appeltaart gebakken. Dat deed ze wel vaker op zondagmorgen. Een kopje koffie en een stukje appeltaart met slagroom. Dat was gezellig. Zo kon ze Aloysius toch nog een beetje verwennen. Vroeger bleven ze elkaar nog wel eens een tijdje in bed verwennen, maar dan niet met appeltaart en de slagroom hoefde niet uit een bekertje te komen. Die kwam vanzelf.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.