Flinke bonussen voor top Aegon

Voor de top van Aegon heeft de kassa afgelopen jaar opnieuw stevig gerinkeld. Zowel bestuursvoorzitter Alex Wynaendts als financieel directeur Darryl Button kreeg bijna een extra jaarsalaris aan bonussen bijgeschreven op de bankrekening. Dat blijkt uit het jaarverslag van de verzekeraar, dat vrijdag is gepubliceerd.

Wynaendts kreeg een bonus van 923.000 euro. Daarvan wordt de helft in contanten uitgekeerd en de andere helft in aandelen Aegon. De bonus komt bovenop zijn vaste salaris van 1,15 miljoen euro. De bankrekening van Button, die vorig jaar voor 991.000 euro op de loonlijst stond, werd met 784.000 euro extra gespekt.

De bestuurders krijgen 40 procent van het bedrag direct. De rest wordt gespreid over drie jaar betaald, als de resultaten van Aegon voldoen. De bonussen zijn hoger dan een jaar eerder. Aegon benadrukte dat de verhoging van Button een wisselkoerseffect betrof.

Wynaendts

Met ingang van 2015 zijn de bonussen voor de meeste bedrijven in de financiële sector beperkt tot maximaal 20 procent van het vaste jaarsalaris. De bonus voor bestuursvoorzitter Wynaendts bedroeg echter krap 80 procent van zijn basissalaris. Het zelfde gold voor Button. Een woordvoerder legde uit dat Aegon voor meer dan 75 procent buiten Nederland actief is. Om die reden zijn de bonussen voor de top van Aegon tot maximaal 100 procent van het salaris wettelijk te rechtvaardigen.

Aegon nam in het jaarverslag geen voorziening op voor eventuele claims voor woekerpolissen. De onderneming heeft volgens een woordvoerder de afgelopen jaren al 900 miljoen euro aan 'reparatiekosten' betaald.

In 2006 kwam aan het licht dat bij veel beleggingsverzekeringen bij financiële instellingen veel te hoge kosten in rekening zijn gebracht. De woekerpolisaffaire houdt de gemoederen in de financiële wereld al jaren bezig. Claimorganisaties proberen gedupeerden te mobiliseren om schadevergoedingen los te krijgen bij de verzekeraars.

Flinke bonussen voor top Aegon
Flinke bonussen voor top Aegon (Foto: ANP)