Uitslag Nederland - Frankrijk

Nederland leek een 2-2 uit het vuur te slepen door een late goal van Ibrahim Afellay, maar de nummer veertien van de Fransen bracht Oranje daarna alsnog een nederlaag toe (2-3).

Toen het publiek in de Amsterdam ArenA in de veertiende minuut massaal opstond en applaudiseerde voor Johan Cruijff, had Frankrijk er al twee inliggen. Nummer veertien zal vanaf een wolkje hoofdschuddend hebben toegekeken. Antoine Griezmann schoot kiezelhard raak vanuit een vrije trap en toen het publiek al bezig was met de veertiende minuut, zei Olivier Giroud "wacht even", en verdubbelde hij met een laag schot van binnen de zestien de score.


Eerbetoon aan Johan Cruijff in de veertiende minuut (Pro Shots / Peter Lous)

Oranje speelde slecht in Amsterdam, was de enige conclusie na drie kwartier. Buiten de doelpunten om was Frankrijk nog twee keer gevaarlijk geweest en kon Nederland alleen schermen met een zwak schotje van Quincy Promes. Weinig hoop was er voor het restant van de wedstrijd want daarin zou natuurlijk, zoals het een oefeninterland betaamt, veel gewisseld gaan worden. Twaalf keer mocht er in totaal een speler een collega aflossen. Wesley Sneijder was op dat vlak al na een halfuur aan de beurt, toen hij grijpend naar de hamstring van het veld strompelde, de aanvoerdersband om de arm van Danny Blind schoof en Riechedly Bazoer noodgedwongen zijn tweede interland gunde.

Uitgerekend toen Danny Blind had geschakeld naar het voor Johan Cruijff zo logische 4-3-3 maakte Nederland de aansluitingstreffer. De Jong mocht bij zijn tweede goal als international de hand gebruiken, maar het was precies wat Oranje nodig had: hoop, mooi of lelijk deed er niet toe. Memphis was overigens in de ploeg gekomen en had met de vrije trap die aan de 1-2 voorafging meteen zijn stempeltje een keer gebruikt. Virgil van Dijk en Jordy Clasie hadden plaatsgemaakt voor de aanvaller van Manchester United en Ibrahim Afellay.

Oranje voetbalde iets meer met het hart na rust. Quincy Promes gaf een uitstekende voorzet vanaf rechts en zag hoe Klaassen hard, maar vergeefs op doel kopte. Maar ook Frankrijk was nog wakker: Dimitri Payet, al acht keer trefzeker namens West Ham United, krulde de bal op de buitenkant van de paal. Klaassen kreeg, voordat hij een kwartier voor tijd werd afgelost door Georginio Wijnaldum, nog twee mogelijkheden op de 2-2. Eerst raakte hij de bal verkeerd toen hij die na een voorzet van Jetro Willems plotseling op de slof kreeg en later had Mandanda het niet al te moeilijk met het schot van de Ajacied, nadat Luuk de Jong had klaargelegd.

Ibrahim Afellay leek vijf minuten voor het einde met Oranje toch nog Cruijff een mooi resultaat te bezorgen. Met een geplaatst schot zorgde de middenvelder voor 2-2 en toonde hij aan de camera afwisselend tien en vier vingers. Het was een mooi eerbetoon, zo kort voor het eind evan de wedstrijd, maar toen was nog niet bekend dat het officiële slotakkoord van de nummer veertien van de Fransen kwam: Blaise Matuidi brak door over de linkerkant en schoot laag langs Cillessen raak: 2-3. Hij vergat bij het juichen naar zijn nummer te wijzen, maar de Fransen waren daar vandaag wellicht minder mee bezig dan de Nederlanders.


Frankrijk-aanvoerder Blaise Matuidi scoort de 2-3. Anthony Martial viert rechts mee. (Pro Shots / Stanley Gotha)

Nederland

2 - 3

Frankrijk

 47' L.de Jong
 86' Afellay
   6' Griezmann
 13' Giroud
 87' Matuidi
 
 Gele kaart: , Matuidi, (Frankrijk)
 
Stadion: Amsterdam ArenA
Toeschouwers: ?
Arbiter: Zwayer (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Veltman
Bruma
v.Dijk (Afellay/46)
Blind
Willems (v.Aanholt/78)
Klaassen (Wijnaldum/76)
Clasie (Depay/46)
Sneijder (Bazoer/37)
L.de Jong (Janssen/81)
Promes
  Mandanda
Jallet
Varane
Koscielny
Evra (Digne/46)
Pogba (Sissoko/86)
L.Diarra (Kanté/46)
Matuidi
Griezmann (Martial/46)
Giroud (Gignac/73)
Payet