Jaarlijks zeker 800 loodgieters te weinig

Uit een onderzoek van UNETO-VNI blijkt dat er een ernstig tekort is aan vakbekwame loodgieters in Nederland. Jaarlijks zouden er zo'n 800 meer aan het werk kunnen. De ondernemersorganisatie voor de installatiebranche liet het onderzoek uitvoeren omdat het vandaag Wereld Loodgieters Dag is.

In veel sectoren blijft de groei van de werkgelegenheid achter, maar voor een goede loodgieter is steeds meer werk. Bovendien bereiken veel oudere loodgieters binnenkort de pensioengerechtigde leeftijd waardoor er nog meer behoefte bestaat aan goed opgeleide vakmensen.

De installatiebranche grijpt Wereld Loodgieters Dag aan om duidelijk te maken dat het vak van loodgieter al lang geen traditioneel ambacht meer is. De loodgieter van vandaag komt met slimme, innovatieve oplossingen voor een duurzaam en energiezuinig huis of kantoor. In de opleidingen is er veel andacht voor energiebesparing en duurzame energie. Ook dragen loodgieters bij aan het langer zelfstandig wonen van ouderen door allerlei aanpassingen aan het sanitair die voor meer veiligheid en comfort zorgen. Daarnaast houdt de moderne loodgieter zich ook steeds meer bezig met zonneboilers, warmtepompen en sensoren in de waterleiding voor bijvoorbeeld het opsporen van legionella.