Blatter had eerbetoon verwacht op FIFA-congres

Het FIFA-congres waar vorige maand een nieuwe president van de wereldvoetbalbond werd gekozen verliep niet helemaal zoals Sepp Blatter had verwacht. De naar alle waarschijnlijkheid ernstig corrupte Zwitser vond het maar vreemd dat hij niet ter plekke mocht zijn, maar hij had vooral toch wel een eerbetoon verwacht.

De geschorste Blatter viert vandaag zijn 80e verjaardag, reden voor een interview met het Zwitserse Blick. Gianni Infantino zag hij op de tablet van zijn dochter verkozen worden tot zijn opvolger, want zelf mocht hij er niet bij zijn. "Het zou helemaal geen probleem zijn geweest als ik er wel was, niemand had er last van gehad", beweert Blatter.

"Het meest vreemde vond ik echter dat er zowel aan het begin als aan het einde niet over mijn werk en mijn erfenis werd gesproken", zo probeert de Zwitser ogenschijnlijk de lachers op zijn hand te krijgen. Hij staat er immers vooral om bekend van binnenuit de voetbalbond vakkundig gesloopt te hebben door zijn corruptie door het hele systeem te verspreiden. "Ik kreeg niet eens een bye bye, zoals Tokyo Sexwale of die ene die ook een handjevol stemmen kreeg, Jerome Champagne", beklaagt Blatter zich.

Infantino wil het WK graag uitbreiden naar veertig landen, maar uiteraard is Blatter daar op tegen. "Een slecht idee, het systeem met 32 landen werkt en heeft zich bewezen. De volgende wil dan 44 landen op het WK en waar komen we dan uit? Een knock-outsysteem zoals in de grand slams in het tennis met 128 deelnemers? Dat zou wel creatief zijn.." 

De gevallen Zwitser laat weten dat veel voorzitters van nationale voetbalbonden voor de presidentsverkiezing bij hem langs zijn gekomen. Advies heeft hij ze naar eigen zeggen echter niet gegeven. "Ik blijf het Zwitserse neutraliteitsprincipe trouw", zo sluit hij af met een schitterende grap.