Plasterk: waarschuwing Juncker overdreven

De waarschuwing van de voorzitter van de Europese Commissie dat de EU kan destabiliseren als Nederland tegen het associatieverdrag met Oekraïne stemt, is volgens minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) "overdreven".

"Laat ieder z'n eigen ding doen. Bedankt voor het meedenken, maar ik geloof niet dat het een nuttige bijdrage is aan het debat in Nederland", zei de bewindsman vrijdag voor het begin van de ministerraad. "Laten we het debat inhoudelijk voeren", voegde hij eraan toe.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Commissie zei donderdag tijdens de Norbert Schmelzerlezing in Den Haag dat Europa een "ernstig probleem" heeft als Nederland op 6 april tijdens het referendum tegen het verdrag stemt. Het zal volgens hem leiden tot destabilisering. Hij riep de Nederlanders op 'ja' te stemmen tijdens de volksraadpleging.

Tegenstanders vrezen onder meer dat het EU-akkoord met Oekraïne de voorbode is van toetreding van dit land tot de Europese Unie. Juncker sloot dat donderdag voor de komende twintig tot 25 jaar uit.

Plasterk: waarschuwing Juncker overdreven
Plasterk: waarschuwing Juncker overdreven (Foto: ANP)