Nederland: stuur vluchtelingen terug per kerende veerboot

Vluchtelingen die met gammele bootjes in Griekenland aankomen, moeten linea-recta op de volgende veerboot worden teruggestuurd naar Turkije. Dat is de strekking van een plan waar premier Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom aan werken, meldt RTL Nieuws.

Samsom heeft de inhoud van het plan bekendgemaakt aan de Volkskrant. De bedoeling is dat het minder aantrekkelijk wordt voor vluchtelingen om Europa binnen te komen via Griekenland. Iedereen die dat vanuit Turkije probeert, moet direct terug worden gestuurd.

In ruil voor het terugsturen zou er wel een legale vluchtelingenstroom van Turkije naar West-Europa komen; een voorwaarde voor Turkije om mee te werken. Het zou gaan om 150.000 tot 200.000 vluchtelingen per jaar die mogen doorreizen. EU-landen worden niet verplicht om de vluchtelingen op te nemen.

Volgens Samsom werkt Nederland aan het plan samen met zo'n tien andere Europese landen, waaronder Duitsland, Zweden, Frankrijk en Oostenrijk. Vluchtelingen die op gammele bootjes aankomen op Griekse eilanden zoals Kos en Lesbos worden binnen enkele dagen teruggebracht naar Turkije.

Samsom zegt in de Volkskrant dat de toestroom van vluchtelingen in Nederland ook zou moeten dalen door het plan; van 58.000 in 2015 naar 20.000 tot 30.000 dit jaar.

Mark Rutte en Diederik Samsom
Mark Rutte en Diederik Samsom tijdens de coalitieonderhandelingen in 2012.