Top 2000 in meerdere kerken te beluisteren

Niet alleen Radio 2 terroriseert zijn luisteraars op dit moment met de Top 2000, ook kerkgangers werden daar vandaag mee geconfronteerd. In plaats van het gebruikelijke gezever over de goedheid van God en hoe gek ze van hem zijn, waren bezoekers dit keer in de gelegenheid om nummers als 'Stairway to Heaven' of 'Highway to Hell' mee te zingen.

Iets minder dan 100 kerken werkten daar vandaag aan mee. Veel kerken hadden zelfs een band uitgenodigd, zodat de gekozen nummers live te beluisteren waren. Zo kon het dus gebeuren dat in Maarssen vrome kerkgangers doodleuk 'Beelzebub has a devil put aside for me, for me, for me.' van Queen's Bohemian Rhapsody aan het meeblèren waren. Wellicht is Bat out of Hell van Meat Loaf ook ergens langsgekomen.

Via een speciaal daarvoor in het leven geroepen website konden deelnemers stemmen op het liedje dat ze graag in de kerk zouden willen horen. Initiatiefnemers, de dominees Kaj van der Plas en Fred Omvlee steken hun enthousiasme niet onder stoelen of kerkbanken: "Het einde van het jaar staat bij de NPO Radio 2 in het teken van de Top2000. In de lijst staan veel nummers met inhoud: nummers die emotie oproepen, kippenvel en herinneringen. Sommige nummers gaan expliciet over geloof of God, zoals ‘What if God was one of us’, van Joan Osborne. Andere blijken bij nadere beschouwing te gaan over belangrijke levenservaringen als liefde, dood en troost. Wat is er nou mooier dan in een kerkdienst samen te luisteren naar de mooiste nummers uit de popgeschiedenis".

Of deze ludieke actie een vervolg krijgt... God only knows (aldus de Beach Boys).