Star Wars in recordtempo naar eerste miljard

De nieuwe Star Wars-film is dit weekeinde weer op weg naar een nieuw record. Star Wars: The Force Awakens ligt op koers om in het hoogste tempo ooit wereldwijd meer dan 1 miljard dollar op te leveren.

Die grens zou daarmee in twaalf dagen zijn bereikt door het zevende deel in de sciencefictionreeks, die op 16 december in première ging. Het vorige record staat sinds juni op naam van Jurassic World. De omzet van die film overschreed na dertien dagen de grens van 1 miljard dollar.

Afgelopen anderhalve week brak Star Wars internationaal al record na record. Daar kwam vrijdag het predicaat van hoogste omzet ooit op eerste kerstdag bij. Daarmee liepen de totale opbrengsten van de film tot en met vrijdag op naar 890 miljoen dollar (811 miljoen euro).

Nederland
De nieuwe Star Wars schreef eerder al Jurassic World uit de boeken als de film met het beste openingsweekeinde in de VS. Ook in Nederland is de film een groot succes. Halverwege vorige week had The Force Awakens al ruim 400.000 bezoekers naar de Nederlandse bioscopen getrokken, die samen zo'n 4,3 miljoen euro voor hun kaartjes betaalden.

Entertainmentbedrijf Walt Disney werd in 2012 eigenaar van Star Wars, via de overname voor 4 miljard dollar van producent Lucasfilm. Disney heeft plannen voor nog vijf nieuwe afleveringen van de iconische serie.