Kramer troeft Bergsma af in Thialf

Peterselieman

Sven Kramer is Nederlands kampioen op de 5000 meter schaatsen geworden. De rijder van de LottoNL-Jumbo-ploeg reed in Thialf een tijd van 6.11,34 waarmee hij zijn grote concurrent Jorrit Bergsma in een rechtstreeks gevecht bijna twee seconden voorbleef (6.13,19). De derde plaats was weggelegd voor Kramers ploeggenoot Douwe de Vries (6.19,90). Dit drietal plaatste zich voor de WK afstanden in Kolomna.

Evert Hoolwerf had lange tijd met 6.24,38 de snelste tijd in handen. Na de dweil kwamen de toppers in actie, waarbij Bob de Vries de langzaam op niveau komende Jan Blokhuijsen nipt aftroefde (6.21,12 om 6.21,57). Een rit later dook werelduurrecordhouder Erik Jan Kooiman er met 6.20,54 onder.

De voorlaatste rit was een gevecht tussen Kramer en Bergsma, waarbij Kramer zijn concurrent telkens voorbleef. Na 3400 meter plaatste Kramer zijn aanval om de winst definitief naar zich toe te trekken. In de slotrit voegde Douwe de Vries zich nog bij dit duo voor de WK afstanden door de derde tijd te rijden.

Sven Kramer zegeviert voor Jorrit Bergsma (Pro Shots/Erik Pasman)
Sven Kramer zegeviert voor Jorrit Bergsma (Pro Shots/Erik Pasman)