Uitslag AFC Ajax - PSV

PSV heeft in een aardige topper bij Ajax het gat met de koploper teruggebracht tot twee punten. De regerend landskampioen was scherper in de afronding dan de koploper (1-2).

Omdat Maxime Lestienne wegens droevige privé-omstandigheden bij PSV ontbrak, mocht Gastón Pereiro in de basis debuteren. Dat had positieve gevolgen, want al na na zeven minuten mocht de Uruguyaan Jaïro Riedewald voorbij en de bal over Jasper Cillessen in de korte hoek schieten: 0-1. Een drietal Ajax-verdedigers keek passief toe.

Ajax was door de vroege achterstand niet aangeslagen, althans daar liet het niets van merken. Na een forse, maar door Bas Nijhuis onbestrafte tackle van Joël Veltman op Joshua Brenet, kon de thuisploeg er vliegensvlug uit. Eerst werd een voorzet van Anwar El Ghazi nog weggekopt door Jeffrey Bruma, maar kort daarna viel de bal goed voor de voeten van Amin Younes die van dichtbij de bal om Jeroen Zoet heen in de goal krulde.

Na een fase met veel strijd, maar weinig sensatie voor beide goals kreeg Jürgen Locadia vijf minuten voor rust dé kans op 1-2. Riedewald verloor de bal op kinderlijke wijze, waarna de vervanger van Luuk de Jong verzuimde dat af te straffen. Cillessen werd nog wel geklopt, maar Veltman was er nog om te herstellen. Een minuut later kopte Riechedly Bazoer de bal van de lijn na een poging met het hoofd door Bruma.

PSV kwam sterk uit de rust en kon er meteen weer een aantal keer gevaarlijk uitkomen. Dat leidde in de 53ste minuut tot een grote kans voor Davy Pröpper. De middenvelder zette de aanval zelf op en schoot vervolgens, na een schitterend passje van Locadia, via de paal naast. Ajax stond onder druk en was gewaarschuwd, maar deed maar weinig met die verwittiging. In de 58ste was er wel eindelijk weer een kansje, na een goede combinatie van het dynamische duo Fischer-Younes. Laatstgenoemde schoot de bal enkele meters over de PSV-goal.

In het laatste halfuur toonden beide ploegen aan voor de overwinning te gaan. Ze deden daarin niet voor elkaar onder. Younes was, na een goede combinatie met Viktor Fischer eindelijk weer eens gevaarlijk, maar zijn schot verdween over het doel. Fischer zag wat later hoe zijn gevaarlijkste poging van de middag op de paal eindigde. In de 79ste minuut liet PSV aan de overkant zien hoe het ook kan: Pereiro kreeg de bal van Jorrit Hendrix en krulde hem, tussen Veltman en Riedewald door, achter Cillessen. Ajax ging daarna, met Lasse Schöne als invaller, nog op zoek naar de 2-2, maar maakte die niet meer. In een topper waarin beide ploegen elkaar uitdaagden was PSV uiteindelijk het scherpst en verdiende het dus ook de zege. Het gat tussen regerend landskampioen en koploper bedraagt nu twee punten.

Gastón Pereiro (PSV) met twee treffers deze wedstrijd. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Gastón Pereiro (PSV) met twee treffers deze wedstrijd. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

AFC Ajax

1 - 2

PSV

 10' Younes    7' Pereiro
 79' Pereiro
 
 Gele kaart: Tete, Veltman, Dijks (AFC Ajax), Bruma,Guardado, Locadia, Pereiro (PSV)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51514
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Tete
Veltman
Riedewald
Dijks
Bazoer
Klaassen
Gudelj (Milik/ 74)
El Ghazi (Schöne/81)
Fischer
Younes (Serero/64)
  Zoet
Arias
Bruma
Moreno
Brenet
Pröpper
Hendrix (Schaars/89)
Guardado (Maher/72)
Narsingh (Bergwijn/86)
Locadia
Pereiro