Frans-Brits overleg over vluchtelingen

De Engelse premier David Cameron en de Franse president François Hollande overleggen vrijdag over de stroom vluchtelingen bij de Kanaaltunnel in Calais. De situatie daar wordt nijpender nu grote groepen illegalen dagelijks proberen via de tunnel Engeland te bereiken. De twee landen zien zich geconfronteerd met problemen over humanitaire hulp, toerisme, inkomstenderving en haperend verkeer.

Cameron zei na overleg met zijn regering dat hij plannen heeft om Frankrijk bij te staan, maar dat een snelle oplossing van het probleem niet voorhanden is. Hulp aan de Fransen krijgt in Calais vooralsnog gestalte in de vorm van meer hekken bij de tunnel en de inzet van politiehonden. Aan zijn kant van de tunnel moet de premier vooral de verontruste vrachtwagenchauffeurs geruststellen. In Engeland groeit de rij wachtenden omdat het vervoer richting Frankrijk steeds vaker tot stilstand komt.

Cameron wordt in eigen land nauwlettend gevolgd door zijn kiezers, aan wie hij bij zijn herverkiezing in mei beloofde tienduizenden migranten minder toe te laten. Tijdens zijn eerste termijn als premier kwam hij onder vuur te liggen vanwege de grote aantallen vluchtelingen die Groot-Brittannië toeliet. In de periode 2010-2015 waren dat er meer dan 300.000. Aan de andere kant staat de Labourpartij voortdurend klaar om hem op de vingers te tikken wanneer hij de humanitaire waarden uit het oog verliest.

Frans-Brits overleg over vluchtelingen
Frans-Brits overleg over vluchtelingen (Foto: ANP)