Koerden plegen aanslag op Turks politiebureau: vier doden

Bij een aanval van Koerdische rebellen op een politiebureau in de Turkse stad Adana zijn vrijdag vier doden gevallen. Het zijn twee agenten en twee aanvallers.

Adana ligt circa 370 kilometer ten zuidoosten van Ankara en 120 kilometer van de Syrische grens. Het slepende vredesproces tussen de Turkse regering en de extremistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK) is volgens de Turkse president Erdogan gestopt. Turkije bombardeert weer PKK-posities in onder meer het noorden van Irak. Daar heeft de volgens Turkije en westerse mogendheden terroristische organisatie haar hoofdkwartier.

De leider van de autonome Koerdische regio in Irak, Massoud Barzani, heeft in een vrijdag verschenen vraaggesprek met het Duitse blad Focus de PKK fel bekritiseerd. Barzani zei dat het stoppen van het verzoeningsproces niet alleen de schuld is van Erdogan, maar ook van extremisten binnen de PKK die helemaal geen vrede willen. De Iraakse Koerd Barzani stelt dat de PKK zichzelf overschat. Hij waarschuwde de PKK dat er met de nieuwe samenwerking tussen Ankara en Washington in de strijd tegen jihadisten veel kan veranderen in de regio.

De strijdkrachten van de autonome regio van Barzani heten de peshmerga's. Zij staan op zeer gespannen voet met de Turkse PKK. De door het Westen gesteunde peshmerga's vechten in Irak tegen de jihadisten van Islamitische Staat (IS). In Noord-Syrië vechten milities van Koerden die Volksverdedigingseenheden (YPG) heten. Ze zijn nauw verbonden met de PKK.