FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 23 mei 2015

Autodieven knallen tegen horecagelegenheid in Utrecht

In Utrecht is een auto tegen een horecagelegenheid aangebotst. De wagen bleek te zijn gestolen. Twee inzittenden renden weg, maar konden na een korte achtervolging worden aangehouden, meldde de politie zaterdagavond.

De auto was eerst ook nog tegen een geparkeerde wagen aangereden en had een lantaarnpaal geramd. Niemand raakte gewond.

In de horecagelegenheid in de Miles Davisstraat waren wel wat mensen. Maar die kwamen met de schrik vrij, liet een woordvoerster van de politie weten. Een regenpijp van het pand raakte beschadigd.

Over de oorzaak van de aanrijdingen is nog niks bekend. Er ging in elk geval geen politieachtervolging aan vooraf.

Autodieven knallen tegen horecagelegenheid in Utrecht
Autodieven knallen tegen horecagelegenheid in Utrecht (foto: ANP)

Vermoorde aartsbisschop Romero zalig verklaard

De in 1980 vermoorde aartsbisschop Oscar Romero is zaterdag in El Salvador zalig verklaard. Dat gebeurde tijdens een massale plechtigheid in hoofdstad San Salvador waar honderdduizenden gelovigen en diverse staatshoofden bij waren. De ceremonie werd streng bewaakt.

Romero is een symbool geworden van de strijd tegen de militaire dictatuur die in die tijd El Salvador regeerde. Hij nam het op voor de armen en kritiseerde de martelingen, de sociale onrechtvaardigheid en de moorden in het Latijns-Amerikaanse land.

Romero wordt in eigen land als een held vereerd. Al in 1997 werd een proces voor zijn zaligverklaring op gang gebracht, maar vermoedelijk wegens Romero's sympathieën voor de bevrijdingstheologie duurde het tot dit jaar dat paus Franciscus hem tot martelaar voor het geloof verklaarde. Daarmee werd zijn zaligverklaring mogelijk.

Aartsbisschop Romero zalig verklaard
Vermoorde aartsbisschop Romero zalig verklaard (Foto: ANP)

Oppositieleider Burundi doodgeschoten

Zedi Feruzi, de leider van de Burundese oppositiepartij UPD, is zaterdag in de hoofdstad Bujumbura doodgeschoten. Inwoners verklaarden dat gewapende mannen vanuit een auto Feruzi en diens bodyguard hebben omgebracht. Dat zou zijn gebeurd vlak voor zijn huis.

De moord op Feruzi is de volgende ontwikkeling in de turbulente periode die het Oost-Afrikaanse land meemaakt. De onrust is ontstaan doordat president Pierre Nkuruziza zich verkiesbaar wil stellen voor een derde ambtstermijn. Volgens zijn tegenstanders is dat in strijd met de grondwet. De commotie leidde tot gewelddadige protesten en een mislukte staatsgreep.

Het aanhoudende geweld in Burundi zorgde ervoor dat de Verenigde Staten vrijdag bekendmaakten voorlopig te stoppen met het trainen van militairen uit het land. Nederland besloot eerder al de hulp bij het hervormen van het leger en de politie op te schorten.

Volleyballers zetten grote stap naar EK

De Nederlandse volleyballers hebben zaterdag eenvoudig en overtuigend de eerste van twee EK-kwalificatieduels met Spanje gewonnen. In Spanje werd het 3-0 (25-22, 25-19 en 25-19).

Bondscoach Gido Vermeulen begon met Nimir Abdelaziz, Dick Kooy, Niels Klapwijk, Kay van Dijk, Thomas Koelewijn en libero Gijs Jorna. Het zevental kwam alleen in de eerste set in problemen. Het Nederlandse team kwam 8-4 achter maar herstelde zich.

Ook de tweede set ging redelijk gelijk op. Na 19-16 liep Nederland uit naar 24-18. Koelewijn verzilverde het tweede setpoint. In de derde set bouwde Nederland snel een voorsprong op via 10-5 naar 21-14. Van Dijk maakte het laatste punt van de wedstrijd.

Oranje kan zich volgende week in Doetinchem verzekeren van deelname aan het Europees Kampioenschap dat in oktober wordt gehouden in Italië en Bulgarije.

Weer conducteur NS mishandeld in trein

Zaterdagavond is opnieuw een conducteur van de Nederlandse Spoorwegen (NS) mishandeld in een trein. Een verdachte is door de politie in Uitgeest (Noord-Holland) aangehouden en meegenomen. De conducteur heeft aangifte gedaan, aldus een woordvoerster van de NS.

De conducteur was bezig met het controleren van de kaartjes. Toen hij de verdachte om zijn identiteitsbewijs vroeg, ging deze ,,door het lint en ging slaan'', aldus de woordvoerster. De conducteur slaagde erin de persoon vast te houden. Toen de trein bij Uitgeest werd stilgezet, kon de politie de verdachte aanhouden en meenemen naar het bureau.

Hondje gered na 20 dagen onder betonnen vloer

Wel sterk vermagerd en uitgedroogd, maar hondje Happy is verder gezond na twintig dagen onder een betonnen vloer te hebben gezeten van een oude schuur. In het kader van 'er bestaat ook goed nieuws', bevestigde eigenaar Arno van den Brandt uit Lieshout dat zaterdag na een bericht in de Gelderlander.

Van den Brandt is als zadelmaker veel op pad en neemt dan zijn Jack Russell mee. Zo ook op 2 mei. Maar toen Van den Brandt klaar was bij een klant en weg wilde, was de hond opeens verdwenen. De zadelmaker loofde een beloning uit van 350 euro, maar dat leverde niets op. Pas na twintig dagen hoorden de eigenaren van de schuur een geluid en zagen ze door een klein gat in de vloer een hondenneus.

Snel werd het gat groter gemaakt en kon de kleine viervoeter eindelijk uit zijn benarde positie worden bevrijd. Van den Brandt bracht hem onmiddellijk naar de dierenarts. "Happy is gezond, maar wel uitgedroogd en broodmager. Hij is 2,3 kilo afgevallen en weegt nu nog maar 4,5 kilo", aldus de blije hondenbezitter.

Krachtsporter Strik met grote overmacht naar wereldtitel

Krachtsporter Ielja Strik heeft in het Zweedse Sundvall met grote overmacht de wereldtitel bankdrukken gepakt in de klasse tot 84 kilogram. Voor Strik is het al de vierde wereldtitel op rij en maar liefst de achtste in haar carrière in het bankdrukken, terwijl ze ook al vier wereldtitels veroverde in het powerliften.

In Sundsvall was de 42-jarige Strik niet te kloppen. Bij haar eerste poging tilde ze 175 kilogram omhoog, wat al ruimschoots genoeg was om de wereldtitel voor zich op te eisen: Tammy Walker uit de Verenigde Staten ging dankzij haar 155 kilogram met het zilver naar huis. Voor Strik was het echter nog niet genoeg, ze wilde haar eigen wereldrecord van 185 kilogram verbeteren. Dat lukte met grote overtuiging, want in de laatste poging ging liefst 190 kilo de lucht in. 

In de klasse tot 84 kilogram werd Strik eerder al wereldkampioene in 2014, 2013 en 2012. In de klasse tot 90 kilo pakte ze tussen 2004 en 2009 al vier wereldtitels, terwijl de Nederlandse in het powerliften wereldtitels pakte in 2006, 2007, 2008 en 2013. Tijdens de World Games in Cali in 2013 ging Strik nog met het zilver naar huis bij de superzwaargewichten.

Voor Nederland was er in Sundsvall eveneens succes in de klasse voor vrouwen tot 72 kilogram. De 29-jarige Ankie Timmers pakte net als in 2014 brons achter het Russische duo Yulia Chistiakova en Yulia Medvedeva dankzij een persoonlijk record van 160 kilogram. 

Barcelona zwaait Xavi uit met gelijkspel

Deportivo La Coruña heeft het onmogelijke gepresteerd: door terug te komen van een 2-0 achterstand tegen Barcelona, werd de zege van concurrent Eibar de club niet fataal (2-2).

Waar Barcelona de wedstrijd aangreep om uitgebreid afscheid te nemen van Xavi Hernández, was er voor Deportivo La Coruña sprake van bittere ernst. Als er in Camp Nou zou worden verloren, en die kans was gezien de kwaliteitsverschillen toch groot, zou het lot van de club in handen komen van de concurrentie.

Met rasse schreden kwam degradatie dichterbij voor Deportivo, want na een minuut of vijf stond de club niet alleen zelf achter tegen Barça (Messi kopte de bal op aangeven van rechtsback Adriano Coreia achter keeper Fabricio, Eibar kwam op voorsprong tegen Córdoba.

Met een enorm spandoek namen de Barcelona-fans afscheid van Xavi (PRO SHOTS/Marca)
Met een enorm spandoek namen de Barcelona-fans afscheid van Xavi (PRO SHOTS/Marca)

Bij rust zag het er allemaal nog beroerder uit voor Deportivo, dat virtueel Eibar (3-0 voor) en Almería (verrassend 2-1 voor op Valencia) op de ranglijst had zien passeren. Hopend op een wonder in de tweede helft, betrad het elftal van Victor Sánchez het veld in Camp Nou.

Reëel was die hoop niet, zo leek het in de minuten na rust. Stormen deed het absoluut niet in Camp Nou. Barça deelde speldenprikjes uit, maar scoorde niet. In de zestigste minuut gebeurde dat wel, toen Neymar de bal mee kreeg en keurig breed legde op Messi die alleen nog maar hoefde binnen te tikken. Het was zijn 43ste van het seizoen en stiekem hoopte hij vast dat hij er nog twee of drie bij zou prikken.

Alle hoop was vervlogen bij Deportivo, toen Lucas vanuit de draai de bal prompt achter Masip poeierde: 2-1. Een schrijntje hoop was terug, maar om degradatie te ontlopen moest wel een resultaat worden gehaald. Ondertussen stond Eibar nog altijd met 3-0 voor tegen Córdoba en was Deportivo virtueel gedegradeerd.

Totdat Medunjanin de bal uit een vrije trap twee keer geblokt zag worden, maar in derde instantie Diogo Salomão de bal achter Masip werkte. Ongeloof op de gezichten in het uitvak in Camp Nou. Een kwartier lang moest worden gehoopt dat het niet alsnog mis zou gaan. Adriano Coreia kreeg diep in blessuretijd nog een kansje op 3-2, maar die viel niet. Daardoor louter blije gezichten in Camp Nou, waar na afloop de landstitel werd uitgereikt en het vertrek van Xavi werd 'gevierd'.

Bellucci wint ATP-toernooi Genève, Thiem in Nice

De Braziliaanse tennisser Thomaz Bellucci heeft zaterdag voor de vierde keer in zijn loopbaan een ATP-toernooi gewonnen. In hun eerste onderlinge ontmoeting was Bellucci op het gravel in Genève te sterk voor de hoger geklasseerde Portugees João Sousa: 7-6 (4) en 6-4.

Bellucci, die zestigste staat op de wereldranglijst, won eerder twee keer het toernooi van Gstaad (2009 en 2012) en in Santiago in 2010.

De 21-jarige Oostenrijkse tennisser Dominic Thiem heeft zaterdag het ATP-toernooi in Nice op zijn naam geschreven. In een spannende finale die bijna drie uur duurde, was hij op het Franse gravel te sterk voor de hoger geklasseerde en meer ervaren Argentijn Leonardo Mayer: 6-7 (8) 7-5 7-6 (2).

Thiem kreeg in totaal zes breakpoints tegen maar verloor er geen één. Hij had zelf tien breakpoints nodig om slechts één keer de servicebeurt van zijn tegenstander te winnen.

Voor Thiem is het zijn tweede ATP-titel. In 2014 won hij voor eigen publiek het toernooi in Kitzbühel.

FOK! sportfoto-onderschrift week 21

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was alpeko met het volgende onderschrift: "ADO krijgt oorwassing."

De opgave van deze week:

New York Rangers-goalie Henrik Lundqvist maakt een mooie move, wat is een goed onderschrift bij deze foto? (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
New York Rangers-goalie Henrik Lundqvist maakt een mooie move, wat is een goed onderschrift bij deze foto? (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Kruijswijk: snelheid zat er lekker in

De vijfde plek in de tijdrit van de Giro van Italië op zaterdag kwam voor Steven Kruijswijk niet als een complete verrassing. De Brabander van LottoNL-Jumbo had in de aanloop naar de Giro veel aandacht besteed aan dat onderdeel. "Dit is het bewijs dat het goed zit met de vorm, ondanks het tijdsverlies van acht minuten op die ene dag. Ik heb me goed herpakt", vond Kruijswijk, die onderweg diverse renners inhaalde. "De snelheid zat er lekker in."

In de laatste zeven ritten blijft Kruijswijk jagen op dagsucces. "Nu is het zaak om op het juiste moment aan te vallen, want ik moet niet wachten op Contador en Aru om voor die ritwinst te gaan", zei hij op de website van de ploeg. "De bergtrui zie ik als bijzaak. Dat komt op je pad. Er zijn nu nog zo veel punten te pakken dat iemand die nog geen enkel punt heeft maar wel in de juiste ontsnapping zit, bergkoning kan worden in de Giro."

Verstappen klaagt over koude banden

Max Verstappen was zaterdag verre van tevreden met zijn tiende plek in de kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco. De Formule 1-coureur van Toro Rosso vond dat er veel meer in zat. "Mijn banden werkten niet op de manier zoals ik wilde", zei de coureur op Verstappen.nl. De Limburger begint ondanks zijn tiende tijd als negende, omdat ploeggenoot Carlos Sainz werd bestraft.

Verstappen had in de eerste sessie indruk gemaakt met de derde tijd. "Het ging toen niet verkeerd, maar daarna heb ik het team gevraagd de banden beter voor te verwarmen." Dat liep echter niet naar wens. "Doordat het kouder was geworden, kregen we de banden niet goed op temperatuur en werkten ze niet", zei de debutant. "Als je banden niet meewerken, kun je niks uitrichten. Ik hoop op een droge race zondag, een probleemloze eerste ronde en een probleemloze race. Ik ben op dit moment erg teleurgesteld, maar we moeten verder."

Max Verstappen baalt van te koude banden in kwalificatie (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Max Verstappen baalt van te koude banden in kwalificatie (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Darter Chisnall slaat toe in Barnsley

Darter Dave Chisnall heeft zich goed hersteld na zijn verloren halve finale de Premier League, waarin hij wedstrijdpijlen kreeg om Gary Anderson te verslaan. De Engelsman wist zaterdag in Barnsley Player Championship 11 op zijn naam te schrijven. In de finale was hij met 6-1 te sterk Ian White.

In Barnsley waren Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, James Wade en Anderson niet aanwezig. Phil Taylor was er wel, maar hij verloor in de vierde ronde van Ronnie Baxter. Chisnall begon de dag met een nipte zege op Joey ten Berge (6-5). Daarna werden Steve Hine, Andy Hamilton, David Pallett en Baxter verslagen. In de halve finale won hij met 6-4 van Nigel Heydon.

In de finale was Chizzy een maatje te groot voor White. Hij won met 6-1 en had een gemiddelde van 102,15. White had een gemiddelde van 99,06. In de halve finale tegen Jamie Lewis gooide White(6-3) nog een negendarter.

Jelle Klaasen was in Barnsley de beste Nederlander met een plek in de kwartfinale. The Cobra won in ronden drie en vier van respectievelijk Benito van de Pas en Christiaan Kist. Vincent van der Voort en Dirk van Duijvenbode haalden de tweede ronde. Mike Zuydwijk, Jeffrey de Zwaan, Jan Dekker, Jermaine Wattimena verloren net zoals Ten Berge in de eerste ronde.

Zondag is Player Championship 12. Opnieuw zullen dan 128 darters aan de oche verschijnen om deel te nemen aan een toernooi met een prijzenpot van 60.000 pond. De winnaar pakt 10.000 pond (13.500 euro) en de verliezend finalist moet genoegen nemen met de helft.

Uitslagen Player Championship 11 - vanaf vierde ronde

Vierde ronde
Adrian Lewis 5-6 Stephen Bunting
Ian White 6-0 Kyle Anderson
Jamie Lewis 6-3 Terry Jenkins
Mark Webster 6-2 Chris Dobey
Christian Kist 4-6 Jelle Klaasen
Nigel Heydon 6-1 John Bowles
David Pallett 1-6 Dave Chisnall
Ronnie Baxter 6-2 Phil Taylor

Kwartfinales
Stephen Bunting 3-6 Ian White
Jamie Lewis 6-3 Mark Webster
Jelle Klaasen 5-6 Nigel Heydon
Dave Chisnall 6-3 Ronnie Baxter

Halve finales
Ian White 6-3 Jamie Lewis 
Nigel Heydon 4-6 Dave Chisnall

Finale
Ian White 1-6 Dave Chisnall

Alle uitslagen zijn hier te vinden.

Ierland stemt voor homohuwelijk

Ministers en tegenstanders van het homohuwelijk hebben zaterdag gezegd dat Ierland waarschijnlijk voor het homohuwelijk heeft gestemd. Het tellen van de stemmen van het referendum vrijdag over openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes is echter nog in volle gang.

Vrijdagavond werd een 'ongebruikelijk hoge' opkomst gemeten. Minister Aodhan O'Riordain van Gelijkheid is positief over de uitkomst. Hij liet weten de inhoud van stembussen te hebben gezien in afgelegen gebieden 'waar men niet per definitie liberaal is'. "Ze stemmen daar overduidelijk voor."

Maar ook de campagne Home to Vote zou veel Ja-stemmers hebben opgeleverd. Naar verluidt trokken vooral Ieren die in het Verenigd Koninkrijk woonachtig zijn massaal de zee over om te gaan stemmen.

Ierland zou het eerste land zijn dat aan de hand van een referendum het huwelijk openstelt voor homo's en lesbiennes. De uitslag wordt zaterdagmiddag verwacht, maar het Nee-kamp zou zijn nederlaag al hebben erkend.

Update 19:10 uur:
De Ierse omroep RTÉ meldt dat Ierland overtuigend voor het homohuwelijk heeft gestemd. Nadat 40 van de 43 kieskringen waren geteld, stond de teller op 62,3 procent ja, 37,7 procent nee. In slechts één kieskring rolde er een nipte nee (ruim 51 procent) uit de bus. Zelfs in conservatieve kieskringen werd ja gestemd. De opkomst komt uit rond de 60 procent.

Update 20:03 uur:
De definitieve uitslag is bekend: 1.201.607 mensen stemden ja (62.1%), 734,300 kiezers stemden nee (37.9%).

'Ierland stemt voor homohuwelijk'
'Ierland stemt voor homohuwelijk' (Foto: ANP)

Full House-reünie zonder Olsen-tweeling

Mary-Kate en Ashley Olsen zullen niet te zien zijn in Fuller House, het vervolg op de hitserie Full House. Dat laat uitvoerend producent Robert L. Boyett in een verklaring weten aan The Hollywood Reporter. "Maar ik weet hoeveel Full House voor ze heeft betekend, ze horen nog steeds bij de familie."

"Het is geweldig om te zien hoe hun carrière in de afgelopen jaren is gegroeid, en ik steun Mary-Kate en Ashley in hun keuze om zich te focussen op hun kledingmerken. Ik ben blij met de waardering en support die ik van ze heb gekregen voor Fuller House", vervolgt Boyett.

John Stamos, die in de serie de oom van de twee meisjes speelde, heeft inmiddels op het nieuws gereageerd. "Ze houden zich nu met andere dingen bezig en daarmee wens ik ze het allerbeste", twittert John. "Ik beloof jullie dat onze reunië niet uit zal lopen op een teleurstelling."

Mary-Kate en Ashley (28) waren al te zien in de serie toen ze slechts negen maanden oud waren. Samen speelden zij de rol van Michelle Tanner. Full House liep van 1987 tot en met 1995. Fuller House zal in 2016 op Netflix te zien zijn.

Cast van Full HouseCast van Full House

Somaliër: stop migratie, investeer in kamelenmelk

Volgens de Somalische ondernemer Mohamed Abdulkadir Ali is gebrek aan perspectief de hoofdoorzaak van de massale migranteninstroom waarmee Europa kampt. Hoewel oorlog en bittere armoede belangrijke aanjagers zijn, weegt ongelijkheid zwaarder. Europa kan het beste in Afrika investeren om de migrantenstroom te stoppen, stelde hij in het CNN-programma Amanpour.

Ali wijst op het opvallende geval van de jonge Somalische journalist Abdel Aziz, die afgelopen week werd begraven nadat zijn lichaam bij de Egyptische kust was aangespoeld. Aziz bleek op weg naar Europa schipbreuk te hebben geleden. Volgens Ali zijn het dan ook meestal niet de allerarmsten die de overtocht wagen. Veel van hen zijn volgens hem geschoold en hebben werk. Ze komen echter niet verder op de sociale ladder.

Ook wordt vaak met behulp van familie de circa vierduizend euro bijeengespaard die mensensmokkelaars voor de overtocht vragen. De Somaliër stelt dat dit voor veel families een voor de hand liggende optie is om vooruit te komen. Hij verwacht dan ook niet veel van de Europese ontmoedigingsplannen. Die bestaan er onder meer uit dat met luidsprekers langs smokkelroutes wordt opgeroepen om toch vooral huiswaarts te keren.

Volgens Ali is er veel meer te winnen met investeringen. In de hoofdstad Mogadishu zouden de telecombedrijfjes als paddestoelen uit de grond schieten. Die worden echter veelal gestart met geld van familie overzee. Om migratie tegen te gaan moet die schakel dus uit de keten worden gehaald en kan er het beste direct in Somalië en andere Afrikaanse landen worden geïnvesteerd.

Voor Nederland had de Somalische ondernemer wellicht nog een aardig voorbeeld in petto. Ali heeft recent nog een kamelenmelkfabriek helpen opzetten. Volgens hem is kamelenmelk uitermate voedzaam, en lopen er een slordige zeven miljoen van die beesten in zijn land rond. Dus als Nederlandse bedrijven nou eens aan het investeren slaan kan dat spul misschien wel net zo goed in de cruesli.

Nederlandse eieren mogelijk naar de VS

Nederlandse en andere Europese eierproducenten kunnen mogelijk profiteren van het tekort aan eieren dat in de Verenigde Staten dreigt te ontstaan door een uitbraak van vogelgriep in het middenwesten van het land. Dat zei voorzitter Hubert Andela van de Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren zaterdag na berichtgeving door de NOS.

In de VS zijn inmiddels 40 miljoen leghennen afgemaakt, waardoor volgens Andela meer dan 10 procent van de binnenlandse productie is weggevallen.

Hij verwacht dat de VS nu haast zullen maken met het goedkeuren van import van eieren en eiproducten uit Europa. "De VS zeggen wel een vrijhandelsnatie te zijn, maar in de praktijk houden ze iedereen buiten. Ik denk dat daar nu snel verandering in zal komen."

Nederlandse eieren mogelijk naar de VS
Nederlandse eieren mogelijk naar de VS (Foto: ANP)

Contador grijpt macht in tijdrit, Kruijswijk vijfde

Alberto Contador heeft met veel machtsvertoon de roze trui heroverd van Fabio Aru. De Spanjaard zette in een tijdrit van Treviso naar Valdobbiadene de derde tijd neer en won daarmee meer dan drie minuten terug op rozetruidrager Fabio Aru. De tijdrit werd gewonnen door de Wit-Rus Vasil Kiryienka. 

Net als in de voorgaande dagen was het weer de rijders niet gunstig gezind. De regen zorgde ervoor dat de tijdrit van 59 kilometer over glooiend terrein nog zwaarder werd. Vasil Kiryienka zette al vroeg in het programma de snelste tijd neer, maar mede door de gewijzigde windomstandigheden kon niemand de tijd van de 33-jarige Sky-renner verbeteren. Luis Leon Sanchez eindigde met twaalf seconden het dichtst bij de uiteindelijke winnaar.

Contador reed met een beresterke tijdrit naar de derde plaats toe. Aru mocht negentien seconden verspelen op de Spanjaard van Tinkoff-Saxo, maar verloor uiteindelijk meer dan drie minuten. De derde plek in het algemeen klassement wordt bezet door de Costa Ricaan Andrey Amador.

Beste Nederlander van de dag was Steven Kruijswijk die knap vijfde werd. Hij is ook de beste Nederlander in het algemeen klassement: Kruijswijk staat 21ste met meer dan elf minuten achterstand op Contador.

Guardini wint eerste etappe World Ports Classic

Andrea Guardini heeft de eerste etappe van de World Ports Classic gewonnnen. De Italiaan van Astana kwam in een massasprint als eerste over de meet. Yauheni Hutarovich en Kris Boeckmans eindigden respectievelijk als tweede en derde.

In de beginfase van de etappe, die begon in Rotterdam, wist een vijftal renners uit het peloton te demarreren, waaronder twee Nederlanders: Wesley Kreder  en Ronan van Zandbeek. Baptiste Planckaert, Andreas Stauff en Jelle Wallays maakten ook deel uit van de kopgroep. Nadat deze groep door het peloton ingelopen was, liet het peloton Astana-renner Ruslan Tleubayev en Wouter Mol van Join-S|De Rijke ontglippen. Deze renners hadden met acht kilometer voor de boeg nog een voorsprong van veertig seconden, uiteindelijk bleek dit niet groot genoeg en werden zij twee kilometer voor de finish ingerekend. In de daaropvolgende massasprint in de straten van Antwerpen was de 25-jarige Italiaan niet te kloppen, Guardini boekte hiermee zijn zevende zege van het seizoen.

De tweede en tevens laatste etappe gaat in tegenovergestelde richting: Antwerpen-Rotterdam. Guardini verdedigt in die etappe een voorsprong van vier seconden op Hutarovich en zes seconden op Boeckmans. 

'Eerste pinksterdag mooier weer dan tweede'

Eerste pinksterdag lijkt met mooi lenteweer de beste dag van de komende week te worden. Er is zondag flink wat zon, weinig wind en de maxima liggen rond de 18 graden. In de kuststreken is het iets koeler en in het zuidoosten kan het een tikje warmer worden, meldt weeronline.nl zaterdag.

Zondagavond laat en in de nacht erna passeert een neerslaggebied en kan plaatselijk wat regen vallen. In de loop van tweede pinksterdag komt de zon er steeds vaker aan te pas, hoewel een licht buitje in de middag niet valt uit te sluiten. Bij een matige noordwestenwind blijft het kwik wat achter bij de dag ervoor. Het wordt 14 graden Celsius in het noorden tot 17 in het zuiden.

De warmste pinksterdag ooit was in 1903 met 30,2 graden, in 1936 werd het met Pinksteren niet warmer dan 11,6 graden, aldus het weerbureau. Afgelopen jaar werd het nog 24,5 graden.

Stevens houdt Stuttgart in Bundesliga, playoffs voor HSV

Huub Stevens is er in geslaagd om VfB Stuttgart in de Bundesliga te houden door in de laatste wedstrijd van het seizoen, de uitwedstrijd met SC Paderborn met 1-2 te winnen. Na vier minuten moest het elftal van Huub Stevens het hoofd al buigen, toen Vucinovic ongedekt het leder achter de arme goalie kon binnenschieten: 1-0 voor Paderborn. Het noopte Stuttgart om aan te zetten en de achtervolging in te zetten.

De thuisploeg gaf langzaam maar zeker de touwtjes uit handen, waarna de bezoekers die gretig uit de handen gristen. Dat zorgde er voor dat de gasten tien minuten voor rust de gelijkmaker konden produceren. Op aangeven van ex-Groningen speler Kostic, kon Divadi Stuttgart scoren: 1-1.

Ook gedurende de tweede helft was het Kostic die de defensie van Paderborn meer dan eens in verlegenheid kon brengen. De thuisploeg kon niet echt meer een vuist maken, waardoor men eigenlijk zat te wachten op een goal van Stuttgart.

Die bevrijdende treffer voor het elftal viel twintig minuten voor het einde van de wedstrijd. Na een prima voorzet van Maxim, kon Ginczek, de man in vorm bij Stuttgart, de bal binnenwerken: 2-1. Het bleef spannend tot de laatste minuut, maar Stevens en zijn mannen sleepten de overwinning binnen.

De drie punten betekende niet alleen winst, maar ook handhaving voor VfB Stuttgart in de Bundesliga.De reservespelers van Stuttgart stormen het veld op. (PRO SHOTS/Witters)
De reservespelers van Stuttgart stormen het veld op. (PRO SHOTS/Witters)


Hamburger SV heeft directe degradatie voorkomen door een 2-0 thuisoverwinning op Schalke, maar zal zich via de play-offs veilig moeten zien te spelen. Het elftal uit Hamburg speelde in het eerste gedeelte van de wedstrijd gepassioneerd en won daarin driekwart van alle duels. Schalke werd ver teruggedrongen, maar men kon vervolgens de muur van het elftal uit Gelsenkirchen niet slechten.

In de laatste minuten van het eerste bedrijf moest Hamburg het initiatief laten aan Schalke, dat via ex-PSV’er Farfan dreigend kon worden. Echter, door de weinige kansen voor beide elftallen moest men doelpuntloos gaan rusten.

Vier minuten na de thee was het Olic die de Hanzestedelingen op voorsprong kon brengen. Na een prima actie van Djourou aan de linkerzijde van het veld, kon de Kroatische aanvaller de bal achter keeper Fährmann prikken: 1-0.

Enkele minuten later was het voormalig PSV-verdediger Rajkovic, die vanuit een corner de score voor voetbalclub uit Hamburg kon verdubbelen: 2-0. De winst werd daarmee veiliggesteld, maar HSV zal beslissingsduels met een club uit de 2. Bundesliga moeten spelen om handhaving veilig te stellen.


Hannover 96 en SC Freiburg hadden voorafgaand na 33 wedstrijden beide 34 punten, één meer dan Stuttgart, Beide clubs troffen elkaar in de laatste speelronde en het werd een strijd op leven en dood. Hiroshi Kiyotake opende namens de thuisclub al na drie minuten de score. De Japanner kopte binnen op aangeven van Miiko Albornoz, waardoor Freiburg moest komen.

Zes minuten voor tijd viel het doek definitief voor SC Freiburg. Pavel Krmas schoot de bal in eigen doel voor 2-0. In de extra speeltijd werd het nog wel even spannend door een treffer van Nils Petersen, maar dichterbij kwam Freiburg niet. De gasten eindigden als zeventiende mogen volgend seizoen het een divisie lager proberen. Hannover wordt dertiende en is veilig. 


Alle uitslagen speelronde 34

1.FC Köln 2-2 VfL Wolfsburg
Bayern München 2-0 1. FSV Mainz 05
Borussia Dortmund 3-2 Werder Bremen
Eintracht Frankfurt 2-1 Bayer Leverkusen
Hamburger SV 2-0 Schalke 04
Hannover 96 2-1 SC Freiburg
Hoffenheim 2-1 Hertha BSC
Borussia Mönchengladbach 1-3 FC Augsburg
SC Paderborn 07 1-2 VfB Stuttgart

Sainz moet uit pits starten in Monaco

Carlos Sainz jr. zal morgen de Grand Prix van Monaco aan moeten vangen vanuit de pits. De Spanjaard miste in het eerste deel van de kwalificatie de rode lamp voor een weging van zijn bolide door de stewards. Onder meer teamgenoot Max Verstappen profiteert hiervan en schuift door naar een negende positie.

Sainz moest zich na afloop van de kwalificatie melden bij de stewards. Hij verklaarde pas achteraf kennis te hebben genomen van het feit dat hij zijn bolide ter controle aan moest bieden. "Ik kan het licht niet zien wanneer ik de pits inrijd. Ik kan het gewoon niet zien." Later heeft hij zijn Toro Rosso wel aangeboden bij de stewards. "Ik zag het later wel en toen was alles in orde. We kunnen het licht gewoon niet zien."

De stewards bleken onverbiddelijk en namen de Spanjaard zijn achtste kwalificatiepositie af. "De coureur met startnummer 55 stopte tijdens Q1 niet bij de weegbrug waarmee hij het rode licht negeerde. De auto werd vervolgens niet teruggebracht naar de pitbox van de FIA. Volgens Artikel 26.1 uit het Sportief Reglement van de Formule 1 zal de coureur daarom de race uit de pitsstraat aan moeten vangen."

Antifascisten eisen inbeslagname Mein Kampf uit kunstgalerie

De AFVN-Bond van Antifascisten eist inbeslagname van een door Adolf Hitler gesigneerd exemplaar van Mein Kampf dat sinds vrijdag in de Totalitarian Art Gallery ligt van galeriehouder Michiel van Eyck. Ook eist de bond sluiting van de galerie. De AFVN zegt aangifte te doen en heeft hierover al contact gehad met de politie.

De politie liet weten dat er nog geen aangifte is gedaan. "Het is bij ons bekend dat ze het er niet mee eens zijn dat het boek in de winkel ligt", aldus een woordvoerster. "Parteigenossen, Gauleiter Jordan, A Hitler, Berlin, Weihnachten 1939", luidt overigens de door Hitler in het boek gekrabbelde tekst.

De AFVN liet weten het boek zelf in beslag te zullen nemen als de politie het niet doet. De politie zei desgevraagd dat de bond het boek niet in beslag kan nemen. "Als ze het boek wegnemen, is het gewoon diefstal", aldus de woordvoerster.

Antifascisten eisen inbeslagname Mein Kampf
Antifascisten eisen inbeslagname Mein Kampf uit kunstgalerie (Foto: ANP)

Cavaliers nemen afstand van Hawks

De basketballers van Cleveland Cavaliers hebben vrijdag (lokale tijd) een riante uitgangspositie verworven om de finale in de Amerikaanse competitie NBA te bereiken. De Cavaliers wonnen ook het tweede uitduel bij Atlanta Hawks en krijgen nu twee thuisduels waarin de best-of-seven serie al kan worden beslist. Daarmee lijkt de tweekamp minder spannend te worden dan voorzien.

Cleveland won ditmaal met 94-82 en leidt met 2-0. Ook de statistieken spreken in het voordeel van het team van sterspeler LeBron James. In de geschiedenis van de NBA kwam 94 procent van de teams die een 2-0-voorsprong hadden genomen een ronde verder.

Ondanks de beschikbaarheid van DeMarre Carroll, blijkbaar alweer voldoende hersteld van een knieblessure, keek de thuisploeg al snel tegen een achterstand aan. De afwezigheid van Allstar Kyrie Irving (knie) leek voor de Cavaliers geen last. James (30 punten) was opnieuw de uitblinker.

'Broer Kim Jong-un verdwenen na concert Eric Clapton'

Een broer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is verdwenen, nadat hij eerder deze week een trip naar Londen had gemaakt. De 34-jarige Kim Jong-chol was woensdag en donderdag gezien bij een concert van Eric Clapton in de Royal Albert Hall in Londen. Dat meldden Zuid-Koreaanse en Russische media zaterdag.

Jong-chol is een grote fan van Clapton. Hij zou zaterdag via Moskou en Peking terugvliegen naar Noord-Korea. In Rusland en China stond hij echter niet op de passagierslijst. Ook zou niemand hem op de luchthavens hebben gezien, meldde het Russische persbureau TASS. Mogelijk heeft hij met een vals paspoort een andere route genomen.

Over Jong-chol is weinig bekend. Voor de dood van zijn vader Kim Jong-il werd gedacht dat Jong-chol hem zou opvolgen. Uiteindelijk ging het leiderschap naar Jong-un, naar verluidt omdat de broer 'te vrouwelijk' zou zijn.

Record voor Jiménez na tiende hole-in-one

De Spaanse golfer Miguel Ángel Jiménez heeft zaterdag bij het BMW PGA Championship zijn tiende hole-in-one op de Europese Tour geslagen. De 51-jarige routinier vestigde daarmee een nieuw record. Het oude record deelde hij sinds vorige week vrijdag al met de Schot Colin Montgomerie. Jiménez sloeg toen in Barcelona voor de negende keer de bal in één keer in de hole, waarmee hij Montgomerie evenaarde.

Jiménez doet op de baan van de Wentworth Club mee om de zege. Hij stond halverwege de derde ronde op de gedeelde vierde plek, drie plaatsen boven de Nederlander Joost Luiten. Die moet zijn ronde eveneens nog afmaken.

Judoka Verhagen zevende op World Masters

Judoka Sanne Verhagen is in de kwartfinale van de World Masters in de klasse tot 57 kilogram uitgeschakeld. Aan het prestigieuze judotoernooi in Rabat doen de zestien beste judoka's per gewichtsklasse mee. Het is na het WK het belangrijkste toernooi om punten te scoren met het oog op de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. 

Sanne Verhagen won haar eerste partij door met yuko te winnen van Telma Monteiro uit Portugal, de nummer één van de wereldranglijst en de nummer twee op het vorige WK. In de kwartfinale trof Verhagen de wereldkampioen Nae Udaka uit Japan. In de vier minuten kwam geen van de beide dames tot scoren, maar Verhagen had drie straffen op gelopen en Udaka twee. De Japanse ging door naar de halve finale en voor Verhagen wacht de herkansingen, waarin ze nog brons kan winnen. Als eerste moet ze straks af zien te rekenen met Hedwig Karakas uit Hongarije.

Ook Dex Elmont (-73 kg) kwam in actie. De nummer één van de wereld ging op ippon onderuit tegen de Fransman Pierre Duprat. Zijn toernooi zit er daardoor na één wedstrijd op. Zondag komen nog zeven Nederlandse judoka's in actie. Kim Polling (-70 kg), Marhinde Verkerk, Guusje Steenhuis (-78 kg), Noel van 't End, Guillaume Elmont (-90 kg), Henk Grol (-100 kg) en Roy Meyer (+100 kg). 

Update 15.35 uur

Sanne Verhagen is zevende geworden op de World Masters. In de herkansingsronde tegen Hedwig Karakas bleef het 0-0, maar krijg zij één straf en de Hongaarse nul. Karakas gaat door naar de strijd om het brons en Verhagen moet genoegen nemen met plek zeven. 

Sijsling meteen in actie op Roland Garros

Igor Sijsling komt zondag op de eerste dag van de Open Franse tenniskampioenschappen in Parijs meteen in actie. De Nederlander die zich op Roland Garros via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi plaatste treft de Let Ernests Gulbis. Het is op Court 1, de in grootte derde baan, de derde partij. De wedstrijden beginnen om 11 uur. De andere Nederlandse deelnemers, Robin Haase en Kiki Bertens, komen pas maandag of dinsdag op de baan.

Op het grote Court Philippe-Chatrier is Roger Federer de hoogst geplaatste speler die in actie komt. De als tweede geplaatste Zwitser gaat tennissen tegen de Colombiaan Alejandro Falla.

Het complete openingsprogramma van Roland Garros is hier te vinden. 

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Monaco

Lewis Hamilton start morgen van poleposition voor de Grand Prix van Monaco. De regerend wereldkampioen stuurde zijn Mercedes in de straten van het Prinsdom naar een tijd van 1.15,098 en was hiermee ruim sneller dan teamgenoot Nico Rosberg die als tweede mag vertrekken. Verstappen verspeelde in zijn laatste run net iets te veel tijd en eindigde als tiende.

Op Monaco is het in de kwalificatie traditioneel lastig om een geheel vrije ronde te vinden, maar in Q1 slaagden de meeste coureurs hier in. Opvallend was het langzame tempo van de Williamsen en Valtteri Bottas kon na één sessie al weer uitstappen. Dit gold ook voor de Marussia's en de Saubers. Verstappen klokte hier een derde tijd.

In het tweede deel liet Rosberg even zien dat er met hem niet te spotten viel en klokte met een 1.15,471 een zeer vlotte tijd. McLaren-coureur Fernando Alonso kon geen fatsoenlijke tijd neerzetten, omdat zijn McLaren er mee stopte. De Spanjaard moest zijn bolide aan de kant parkeren. Ook teamgenoot Jenson Button, Williams-rijder Felipe Massa, Lotus-coureur Romain Grosjean en de Force India van Nico Hülkenberg kwamen tekort voor het afsluitende deel.

Hierin greep Hamilton direct de macht. De Brit had vooraf aangekondigd voor Rosberg naar buiten te willen en slaagde hier in. Hij zette een 1.15,304 neer en bleef hiermee Rosberg ruim een tiende voor. Sebastian Vettel reed zijn Ferrari naar de derde tijd, terwijl de coureurs achter hem stuivertje bleven wisselen. In de slotminuten verbeterde Hamilton zijn tijd nogmaals, terwijl Rosberg zich verremde en zijn laatste snelle ronde afbrak. Vettel eindigde als derde, voor de Red Bulls van Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat, de Ferrari van Kimi Räikkönen, de Force India van Sergio Perez, Carlos Sainz (Toro Rosso), Pastor Maldonado (Lotus) en Verstappen (Toro Rosso).

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:15.098   28
2 N. Rosberg Mercedes 1:15.440 +0:00.342 25
3 S. Vettel Ferrari 1:15.849 +0:00.751 24
4 D. Ricciardo Red Bull 1:16.041 +0:00.943 28
5 D. Kvyat Red Bull 1:16.182 +0:01.084 26
6 K. Räikkönen Ferrari 1:16.427 +0:01.329 23
7 S. Perez Force India 1:16.808 +0:01.710 22
8 C. Sainz Toro Rosso 1:16.931 +0:01.833 29
9 P. Maldonado Lotus 1:16.946 +0:01.848 30
10 M. Verstappen Toro Rosso 1:16.957 +0:01.859 29
11 R. Grosjean Lotus 1:17.007   22
12 J. Button McLaren 1:17.093 +0:00.086 20
13 N. Hülkenberg Force India 1:17.193 +0:00.186 16
14 F. Massa Williams 1:17.278 +0:00.271 22
15 F. Alonso McLaren -:--.--- -:--.--- 11
16 F. Nasr Sauber 1:18.101   11
17 V. Bottas Williams 1:18.434 +0:00.333 10
18 M. Ericsson Sauber 1:18.513 +0:00.412 11
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:20.655 +0:02.554 9
20 R. Merhi Manor-Marussia 1:20.904 +0:02.803 10

Slagingskans rekentoets eindexamen moet omhoog

Middelbare scholen nemen extra maatregelen om leerlingen voor te bereiden op de rekentoets. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Ze voeren rekenlessen in, sturen docenten naar bijspijkercursussen en stellen rekencoördinatoren aan.

De rekentoets telt vanaf volgend schooljaar mee voor het centraal eindexamen. Wie de toets niet haalt, krijgt geen diploma. Bij de eerste toetsronde haalde vorig jaar 42 procent van alle leerlingen een onvoldoende. Scholen zetten daarom volop in op extra rekenonderwijs.

De VO-raad, sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs, stelt dat ook vast. "We herkennen dat er veel in rekenonderwijs geïnvesteerd is", laat een woordvoerder weten. Naast bijscholing en extra bijlessen ziet de organisatie ook dat veel scholen een speciale rekencoördinator hebben aangesteld.

Allegorie der Rekenkunde
Allegorie der Rekenkunde (CC: Ad Meskens)

Bank of England onderzoekt gevolgen EU-exit

De Britse centrale bank onderzoekt de financiële en economische gevolgen van een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Bank of England (BoE) heeft dat bevestigd nadat een interne mail bij The Guardian terecht was gekomen.

De mail is van de hand van de secretaris van Jon Cunliffe, een van de plaatsvervangende gouverneurs van BoE. Een medewerker van de persdienst van de centrale bank stuurde de mail per ongeluk naar de Britse krant. In de mail staat dat het onderzoek geheim moet blijven voor de pers.

In een verklaring op zijn website zegt BoE: "Het zou geen verrassing moeten zijn dat de bank onderzoek doet naar bepaald overheidsbeleid."

De Britse bevolking mag zich uiterlijk eind 2017 in een referendum uitspreken over de vraag of het land in de EU moet blijven of eruit moet stappen, een zogeheten 'Brexit'. Dat heeft de onlangs herkozen premier David Cameron beloofd.

Boze tongen beweren overigens dat Cameron zelf eigenlijk helemaal niet op zo'n referendum zit te wachten. Hij zou het enkel hebben beloofd om potentiële stemmers op de euroskeptische UKIP binnenboord te houden.

Vooruitlopend op het referendum gaat Cameron onderhandelen over hervorming van de EU en de Britse positie binnen de EU. "Dan heeft het Britse volk straks echt wat te kiezen", zegt hij.

Bank of England onderzoekt gevolgen EU-exit
Bank of England onderzoekt gevolgen EU-exit (Foto: ANP)

Achtergrond van personages Batman: Arkham Knight

Rocksteady geeft elke keer wat meer informatie over Batman: Arkham Knight. Nu is er een special over het ontwerp van enkele belangrijke personages en worden er vragen van fans beantwoord.

Batman en Arkham Knight

Batman is wendbaarder en sterker dan ooit met een bijbehorend flexibel pantser en de brute Batmobile. De mysterieuze Arkham Knight is de tegenhanger van Batman en zijn militaire achtergrond blijkt uit zijn kleding. Het camouflagepatroon van Arkham Knight loopt door in de kleding en de voertuigen van de Arkham Knight Forces. Dat is het persoonlijke leger dat Arkham Knight klaar heeft staan. Scarecrow is het achterliggende brein van de operatie en dus niet Arkham Knight, wat je zou zeggen op basis van de titel. Scarecrow ziet er enger uit dan ooit. Voor het team was Poison Ivy het moeilijkste personage om te ontwerpen. Ten slotte kunnen we melden dat je de Batmobile kunt uitbouwen. Verschillende onderdelen, zoals wapens en pantser kunnen ook geüpgrade worden.

Batmobile

Batman: Arkham Knight komt 23 juni uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Later is de game ook verkrijgbaar voor Linux en OS X.

Vrouw (53) mishandelt politieagent

Een 53-jarige vrouw heeft in nacht van vrijdag op zaterdag in Zandvoort een twintig jaar jongere agent mishandeld. De politie meldde zich vanwege een ruzie in de Van Lennepstraat.

De vrouw wilde echter niet dat de agent het trapportaal binnen kwam. Ze probeerde hem te slaan en naar de keel te grijpen. Hij raakte daarbij gewond. Nadat de politie erin was geslaagd de vrouw in de boeien te slaan, schopte ze tegen het scheenbeen van de agent en tegen de ruiten van de politiebus. Ze is met veel moeite naar het bureau in Haarlem vervoerd.

Firefox wordt adware browser

Mozilla Firefox, de browser die lange tijd zeer populair was onder internetgebruikers ter vervanging van Internet Explorer, wordt een adware programma. De browser laat binnenkort in zogenoemde tiles op de indexpagina standaard diverse reclames zien, die door adverteerders bij het bedrijf kunnen worden aangekocht, meldt Webwereld.

Tussen de tegels in de startpagina van Firefox, normaliter gevuld met de meestbezochte sites, gaat Mozilla ook tegels met advertenties toevoegen.

Vorig jaar maakte het bedrijf al melding van die plannen, maar na ophef onder de gebruikers besloot Mozilla haar plannen even opzij te zetten. Nu zet de browsermaker toch door.

De nieuwe tegels bepalen wat er wordt getoond op basis van je zoekgeschiedenis. Wel zorgt het bedrijf vooralsnog voor een opt-out en stelt het dat privacy gewaarborgd blijft.

 

Demonstraties tegen vrijhandelsakkoord TTIP

In verschillende Nederlandse steden gaan mensen zaterdagmiddag de straat op om te protesteren tegen TTIP, het veelbesproken vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS. Er zijn manifestaties in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Alkmaar en Zwolle.

Tegen TTIP (Transatlantic Trade & Investment Partnership) bestaat veel weerstand. Tegenstanders denken dat lidstaten hun zeggenschap zullen verliezen en noemen het verdrag ondemocratisch. Ze vrezen negatieve gevolgen voor voedselveiligheid, milieu en privacy.

De actie wordt gehouden onder de noemer March against Monsanto. Dat is een biotech-bedrijf dat omstreden bestrijdingsmiddelen maakt. De March against Monsanto wordt ieder jaar gehouden in landen over de hele wereld. In Nederland zit een vestiging in Bergschenhoek. Ook daar wordt zaterdagmiddag gedemonstreerd.

Voor wie niet weet wat TTIP nou precies is kun je onderstaande video bekijken voor meer duidelijkheid.

Impasse in parlement VS bij stemmen over afluisterwet

De Amerikaanse Senaat heeft vrijdag (lokale tijd) tegen wetgeving gestemd die het massaal verzamelen van telefoongegevens door veiligheidsdienst NSA aan banden legt. Er stemden 57 senatoren voor de USA Freedom Act, terwijl er zestig stemmen nodig waren. Daarover berichtte de Amerikaanse krant The Washington Post.

Daarnaast stemde de Senaat ook tegen een verlenging van de USA Patriot Act, die het verzamelen van veel telefoondata juist mogelijk maakt. Slechts 45 van de senatoren stemden voor een verlenging van twee maanden. Daarmee lijkt het Amerikaanse parlement terecht te zijn gekomen in een impasse.

Er moet voor juni een oplossing komen, omdat de Patriot Act aan het begin van die maand verloopt. De NSA heeft dan geen wettige gronden om telefoongegevens te verzamelen van Amerikanen. De senaatleden zullen op 31 mei weer bijeenkomen om een oplossing te zoeken.

Impasse in parlement VS bij stemmen over afluisterwet
Impasse in parlement VS bij stemmen over afluisterwet (Foto: ANP)

Winnende 'haas' gaat niet meer hazen

De Keniaanse atlete Virginia Nyambura zal haar carrière als 'haas' bij atletiekwedstrijden vaarwel zeggen. Nyambura zorgde onlangs tijdens de Diamond League in Doha voor een enorme stunt door de 3000 meter steeplechase te winnen, terwijl ze ingehuurd was als 'haas', lopers die tempo maken om de toppers naar een snelle tijd te helpen.

Nyambura maakte in 2010 voor het eerst furore door de 2000 meter steeplechase te winnen op de Jeugd Olympische Spelen in Singapore, maar daarna stokte haar loopbaan. Pas drie jaar later dook ze op bij grote wedstrijden zoals de Diamond League. In 2013 en 2014 liep Nyambura in totaal veertien grote wedstrijden, waarbij ze slechts drie keer de finish haalde - ze was immers slechts ingehuurd als tempomaakster. 

Ruim een week geleden was dat ook in Doha de bedoeling, maar de 22-jarige Keniaanse voelde zich te goed om te stoppen. Ze verraste topfavoriete Hiwot Ayalew door de Ethiopische met 0,03 seconden te verslaan, terwijl Nyambura's eindtijd van 9:21,51 wereldwijd de snelste tijd van het jaar was. Bovendien was het een ongekende verbetering van haar persoonlijk record, dat ze in 2013 in Brussel liep met 9:58,08. 

Nyambura klopt favoriete Ayalew op de streep tijdens de Diamond League in Doha (Foto: Getty)

De coach van de atlete, Alex Sang, heeft nu bekendgemaakt dat zijn protégé directe uitnodigingen heeft gekregen om als toploopster mee te doen aan de Diamond League in Rome op 4 juni en New York op 13 juni. Tussendoor zal Nyambura op 7 juni ook van start gaan als topper in Birmingham. Met haar prestatie in Doha zet de atlete zich bovendien direct in de schijnwerpers voor het Keniaanse team voor het WK, dat later dit jaar in Beijing gehouden wordt.

"Voor Nyambura gaat het allemaal om hard werk, toewijding en het verkrijgen van zelfvertrouwen", zegt Sang over zijn atlete, die eerder dit jaar tijdens de World Relays al in actie kwam op de 'distance medley', waar elke loper uit het team een andere afstand aflegt. "Ik denk dat ze in Rome onder de 9:12 minuten kan, ze is er echt klaar voor nu." Het zou een wereldtijd betekenen, zelfs elf atletes hebben ooit sneller gelopen dan 9:12 op de 3000 meter steeplechase.

De atlete zelf wist niet helemaal wat haar overkwam, zo zei ze na afloop. "Dit is zo'n dag waarop je gewoon niet echt uit kunt leggen hoe je je voelt, zeker na zo'n prestatie", zegt Nyambura. "Na 2000 meter zou ik volgens het plan stoppen, maar ik voelde me goed genoeg om door te lopen. Ik had het gevoel dat ik de WK-limiet van 9:44 zou kunnen halen."

Schreuder: "Alleen weg bij ontslag"

Alfred Schreuder is niet van plan het trainerschap van FC Twente zo maar op te geven. "Ik heb een contract tot 2019, dus ze zullen me moeten ontslaan als ze van me af willen", reageerde hij bij de NOS op berichten in het Algemeen Dagblad dat de coach begin volgende week aan de kant wordt gezet.

Schreuder zou in een evaluatiegesprek te horen krijgen dat de club onder het contract uit wil, terwijl voorzitter Aldo van der Laan hem zou vragen zich mild op te stellen. Van der Laan zei bij FOX Sports dat er geen sprake is van een naderend afscheid: "Flauwekul. Er komt inderdaad een evaluatiegesprek, maar daarin hebben wij alles behalve de intentie om afscheid van hem te nemen."

Sloveense panfluitsessie nieuwe Project X

Een Sloveense Panfluitsessie op 20 juli dreigt een nieuwe Project X te worden. Het muziekevenement in Gelderland krijgt wel heel veel toezeggingen om te komen kijken.

De teller staat momenteel rond de 30.000 bezoekers. En het duurt nog twee maanden voor de sessie begint. De sessie wordt gehouden door hoogmeester Pycuk Civorck. Ook zijn er workshops en kun je met je eigen panfluit muziekmaken. Overigens schijnt Pycuk Civorck helemaal niet te kunnen op 20 juli. Dat zullen de tienduizenden fans niet zo leuk vinden.

Boogschutter Van der Ven gaat voor goud op Spelen

Boogschutter Rick van der Ven gaat met een duidelijk doel naar de Europese Spelen in Baku, namelijk een gouden medaille. De Spelen worden van 12 tot en met 28 juni gehouden, waarbij de boogschutters van 17 tot en met 22 juni in actie komen.

"Natuurlijk heeft iedereen van ons zin in de eerste Europese Spelen", zegt Van der Ven tegenover de organisatie van Baku 2015. "Als je het goud pakt ben je de eerste winnaar ooit op de Europese Spelen, dat staat mooi." De Nederlandse boogschutter, in Londen in 2012 verrassend goed voor de vierde plek op de Olympische Spelen, is inmiddels uitgegroeid tot een absolute wereldtopper. Onlangs voerde hij de wereldranglijst zelfs aan, daarop is hij nu gepasseerd door drie Zuid-Koreanen.

Verwacht wordt dat Van der Ven vooral concurrentie krijgt van de Duitser Florian Kahllund, de nummer vijf van de wereld. "Ons doel is natuurlijk om goud te winnen, met het team of individueel...of het liefst allebei", zo is de Nederlander duidelijk over zijn ambities. "Het is een hele eer om voor je land uit te komen, maar uiteindelijk schiet je voor jezelf, het land komt op de tweede plek."

Als alles volgens plan verloopt gaan Van der Ven, Sjef van den Berg en Mitch Dielemans op 18 juni strijden om de medailles in de landenwedstrijd. Op 22 juni worden de medailles verdeeld in het individuele toernooi bij de mannen, waar FOK!sport uiteraard verslag van zal doen.

F1: Uitslag VT3 Grand Prix van Monaco

 Sebastian Vettel heeft de snelste tijd neergezet bij de derde vrije training bij de Grand Prix van Monaco. De Ferrari-coureur was in de training zijn landgenoot Nico Rosberg de baas. Lewis Hamilton, de leider in het wereldkampioenschap, eindigde de sessie op de derde plaats, op ruim een halve seconde van Vettel. 

Max Verstappen zijn training was al vroeg voorbij nadat hij door een foutje achteruit in de muur kwam bij de laatste bocht. De schade leek mee te vallen, maar was toch niet te herstellen voor het einde van de sessie, toen iedereen nogmaals naar buiten ging voor een snelle run. Verstappen eindigde de sessie mede daardoor op plek negen. Ook Kimi Raikkonen kwam in de muur terecht en moest ook zijn training vroegtijdig beëindigen.

Uitslag derde vrije training

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:16.143   27
2 N. Rosberg Mercedes 1:16.361 +0:00.218 31
3 L. Hamilton Mercedes 1:16.705 +0:00.562 31
4 D. Ricciardo Red Bull 1:17.120 +0:00.977 26
5 C. Sainz Toro Rosso 1:17.256 +0:01.113 39
6 K. Räikkönen Ferrari 1:17.401 +0:01.258 11
7 D. Kvyat Red Bull 1:17.471 +0:01.328 28
8 J. Button McLaren 1:17.767 +0:01.624 28
9 M. Verstappen Toro Rosso 1:17.788 +0:01.645 23
10 R. Grosjean Lotus 1:17.806 +0:01.663 28
11 S. Perez Force India 1:17.832 +0:01.689 30
12 P. Maldonado Lotus 1:17.956 +0:01.813 28
13 N. Hülkenberg Force India 1:18.102 +0:01.959 32
14 F. Alonso McLaren 1:18.197 +0:02.054 26
15 V. Bottas Williams 1:18.212 +0:02.069 29
16 F. Massa Williams 1:18.242 +0:02.099 32
17 F. Nasr Sauber 1:18.767 +0:02.624 38
18 M. Ericsson Sauber 1:19.269 +0:03.126 37
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:21.093 +0:04.950 31
20 R. Merhi Manor-Marussia 1:22.225 +0:06.082 30

CD: Robben Ford - Into The Sun

Into the sun is alweer het zeventiende album van gitaarvirtuoos en songwriter Robben Ford. De inmiddels 63-jarige muzikant is de laatste jaren behoorlijk op dreef, want het is inmiddels het derde jaar op rij dat hij met een album komt. Ford is zelf zeer lyrisch over de nieuwe cd, maar kunnen de liefhebbers dat ook zijn? Gaat dit album hem dan nu eindelijk een Grammy opleveren, na vijf eerdere nominaties zonder winst

Rel om dansvoorstelling in Alkmaar

In Alkmaar is een boze meute erin geslaagd een dansvoorstelling af te laten gelasten. Onder dreiging van geweld en opmerkingen als 'ik schiet een kogel door je kop' had de politie geen andere keus dan toe te geven aan de bedreigers en werd besloten de stekker uit kunstproject Q61 Cemetery te trekken.

Q61 Cemetery is een eerbetoon aan overleden dierbaren, een serene dans op een begraafplaats. Wie nu onmiddellijk denkt aan een soort housefeest bovenop de graven zit ernaast, de 6 dansers, die elk een verhaal vertegenwoordigen, bevinden zich keurig op de paden die tussen de graven door lopen. Helaas werd dit helemaal verkeerd opgepikt door de sociale en andere media. Er verschenen koppen als 'Alkmaarder wil niet dat er op het graf van zijn vrouw gedanst wordt', een stukje stemmingmakerij waar Fok! nog een hoop van kan leren.

De voorstelling is al een aantal keer opgevoerd in België, waar deze kunstuiting nooit een probleem geweest is. In Alkmaar leek dit ook te gaan gebeuren. De voorstelling was al maanden geleden aangekondigd en lag ter inzage bij de gemeente. Maar gisteren –op het aller-, aller-, allerlaatste moment- besloot een van de nabestaanden nog even een kort geding tegen de gemeente aan te spannen om dit te blokkeren. De rechter besloot echter de voorstelling gewoon door te laten gaan.

Dit was tegen het zere been van een aantal Noord-Hollanders. Er werden vuurtjes opgestookt via twitter en facebook, wat uiteindelijk resulteerde in een protest bij de begraafplaats. De middag daarvoor waren de medewerkers en dansers van Q61 Cemetary al bedreigd (video). Zoals dat wel vaker gaat met een menigte kwade mensen liep het gisteren volledig uit de hand: spullen van de dansgroep opgepakt en weggesmeten, opnieuw werden er bedreigingen geuit en een aantal begraafplaatshooligans maakten het dusdanig bont dat de politie tot arrestaties over ging.

Geweld en het negeren van een rechterlijke uitspraak loont blijkbaar in Nederland, want alle vier voorstellingen van de groep, die voor de gelegenheid onderdeel zijn van het rondreizend theatergezelschap 'De Karavaan', zijn afgelast. Een aantal nabestaanden heeft aangegeven juist deze voorstelling te willen bezoeken omdat ze vinden dat Q61 Cemetery op een goede manier omgaat met de dood.

RIP aan de nabestaanden, grafsteen, dood, graf

'Sterke opmars particuliere musea'

In tien jaar tijd zijn wereldwijd 150 particuliere musea voor moderne en hedendaagse kunst geopend. De sterke opmars blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant. De oprichters zijn vaak vermogende ondernemers of hun erfgenamen.

De musea duiken op in landen waar nog geen of weinig kunstinstellingen waren, zoals China en Indonesië. Maar ook landen met een sterke museumtraditie kennen veel nieuwkomers. Koploper is Duitsland, waar in de laatste tien jaar meer dan vijftien private musea zijn geopend.

In Gorssel in Nederland opent volgende week MORE, een museum voor modern realisme, en er staan nog zeker twee andere particuliere musea voor moderne kunst op stapel.

Akkoord over cao geestelijke gezondheidszorg

De vakbonden en werkgeversorganisatie GGZ Nederland zijn het zaterdagochtend eens geworden over een nieuwe cao voor werknemers in de geestelijke gezondheidszorg. Dat maakte FNV Zorg & Welzijn bekend.

De cao heeft betrekking op bijna 90.000 werknemers, onder meer in de verslavingszorg en in de ambulante psychiatrische hulpverlening.

De afspraken voorzien in een structurele loonsverhoging van in totaal 3,5 procent gedurende de looptijd van de nieuwe cao, van 1 juli dit jaar tot 1 maart 2017. Op beloningsgebied is verder 0,8 procent aan eenmalige uitkeringen afgesproken en een verhoging van de eindejaarsuitkering van 0,5 procent.

Daarnaast hebben partijen afgesproken daar waar mogelijk tijdelijke banen en de contracten van oproepkrachten (de zogenoemde 0-urencontracten) om te zetten in vaste banen en arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd.

Bovag: nieuwe auto pas in 2017 goedkoper

Als de aanschafbelasting op auto's (bpm) wordt afgeschaft, dan gebeurt dat op z'n vroegst in 2017. Dan wordt een nieuw autobelastingstelsel van kracht. Dat zegt Paul de Waal van de branchevereniging Bovag naar aanleiding van een bericht in het AD van zaterdag.

De krant schrijft dat staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) van plan is de bpm stapsgewijs af te schaffen. Hij wil dat omdat steeds meer kopers de bpm proberen te drukken door auto's uit het buitenland te halen. Ook is het bpm-systeem erg fraudegevoelig.

"Dat Wiebes van de bpm af wil is niet nieuw. Hij heeft dat vorig jaar ook al gezegd. Het systeem is een juridisch gedrocht dat veel rompslomp met zich meebrengt en ook in Europa niet goed valt", zegt De Waal. Het wachten is volgens hem op de Autobrief 2, waarin Wiebes zijn plannen voor autobelastingen van 2017 tot 2020 ontvouwt. De brief wordt deze zomer verwacht.

Boonen, Matthews en Greipel verlaten Giro

Tom Boonen, André Greipel, Michael Matthews en Greg Henderson gaan zaterdag niet meer van in de Giro D'Italia. Vandaag staat de veertiende etappe op het programma, een individuele tijdrit over een kleine zestig kilometer van Treviso naar Valdobbiadene.

"Het is genoeg geweest. Hij heeft niks meer te winnen", aldus teammanagers Patrick Lefevere over Tom Boonen. De Belgische klassiekerspecialist Boonen zag zijn voorjaar door een val in Parijs-Nice de rook opgaan en besloot voor het besloot voor het eerst in zijn loopbaan te starten in de Ronde van Italië om koersritme op te doen. Hij hoopt nu woensdag te kunnen starten in de Ronde van België. "Maar daarvoor hebben we de schriftelijke toestemming nodig van de Giro-directie. En die hebben we nog niet", aldus Lefevere.

Van Lotto-Soudal gaan Greipel en Henderson niet meer van start. Greipel won de zesde etappe van deze Giro. "De volgende dagen zijn voor de klassementsrenners. Gezien de doelen die er nog aankomen, heb ik besloten om eruit te stappen. Het is nu tijd voor het herstel. De Tour de France is het volgende grote doel en om mij daar op voor te bereiden start ik waarschijnlijk in de ZLM Toer en mogelijk ook in de Ronde van Luxemburg", aldus Greipel.

Matthews ziet geen kansen voor zichzelf en staakt de strijd. Hij won met Orica-Greenedge de ploegentijdrit en in de roze leiderstrui won hij de derde etappe.

Franse supermarkten verplicht overschotten uit te delen

Franse supermarkten worden verplicht overschotten aan voedsel weg te geven of als diervoeder te gebruiken. Het Franse parlement heeft donderdag een wet aangenomen die supermarkten verbiedt om onverkocht voedsel te vernietigen of weg te gooien. Dat meldt het AD.

De producten moeten in de toekomst worden gebruikt als ingrediënt van dierenvoer, of worden geschonken aan hulporganisaties. De grotere supermarkten dienen zelfs binnen een jaar een contract te sluiten met hulporganisaties.

Ook het moedwillig vernietigen van producten om het ongeschikt te maken voor consumptie wordt bij wet verboden. Zo gooien supermarkten bijvoorbeeld bleekwater over voedsel om consumptie onmogelijk te maken.

Voor overtreders hangt een boete van 75.000 euro boven het hoofd. De maatregel past in een bredere campagne van de Franse overheid om voedselverspilling terug te dringen voor 2025. Er komt ook een voorlichtingscampagne in scholen en bedrijven.

Irak sluit brug voor vluchtelingen uit Ramadi

De autoriteiten in Irak hebben een brug afgesloten die wordt gebruikt door vluchtelingen uit de stad Ramadi. De Bzebiz-brug wordt gezien als de enige veilige weg uit de provincie Anbar, waar terreurbeweging Islamitische Staat (IS) oprukt, naar de hoofdstad Bagdad. Dat meldde de BBC zaterdag.

Het is niet duidelijk waarom de brug is afgesloten. Mogelijk omdat de autoriteiten bang zijn dat onder de vluchtelingen ook leden van IS zijn. Die proberen toegang te krijgen tot de hoofdstad om daar aanslagen te plegen. Sinds IS vorige week Ramadi veroverde zijn meer dan 40.000 mensen op de vlucht geslagen.

Er zijn al eerder problemen ontstaan met vluchtelingen die Bagdad proberen te bereiken. Velen van hen worden buiten de stad gehouden, waar ze soms geen eten of drinken krijgen. Het Wereldvoedselprogramma van de VN geeft sinds donderdag noodhulp.

Irak sluit brug voor vluchtelingen uit Ramadi
Irak sluit brug voor vluchtelingen uit Ramadi (Foto: ANP)

Mlais M4, dual-sim op Android 5.0

De Mlais M4 is een Chinaphone met een scherm van 5.5 inch. Dit geheel zit in een volledig stalen behuizing met aan de achterzijde een kunststof cover met een leerachtige uitstraling en gevoel. De telefoon heeft twee sim-kaart sloten waarmee je kunt bellen en internetten over het 4G-netwerk. Qua software draait hij Android 5.0 Lollipop out of the box. Verder heeft Mlais nu ook de M7 in de pre-sale waar op het forum al wat over te lezen is.

F1 2015 komt wat later

Vrij stilletjes heeft Codemasters de releasedatum van F1 2015 voor current-gen consoles en pc verschoven. In onderstaande nieuwe trailer is er geen juni meer te zien, maar wordt de racetitel pas in juli verwacht.

Eerder in april gaf het ontwikkelteam al aan dat ze bijna op een stabiele 60fps op consoles zaten, maar blijkbaar hebben ze wat meer tijd nodig om het echt zonder framedrops te hebben. Jammer, maar dan maar even wachten op betere en vooral stabielere graphics: dat zouden meer studio's moeten doen. De PlayStation 4-versie zal in Full HD te spelen zijn, terwijl Xbox One in een 900p-resolutie gaat zijn. F1 2015 is ontwikkeld voor PlayStation 4 en Xbox one, maar er komt ook een pc-versie.

Grote brand treft loods in Noordwijk

De brandweer is zaterdagochtend vroeg uitgerukt voor een brand in een grote loods in Noordwijk (Zuid-Holland). Het gebouw is grotendeels ingestort, liet een woordvoerder van de brandweer weten.

In de loods staan onder meer landbouwvoertuigen, een caravan en een auto. Brandweerlieden proberen te voorkomen dat het vuur overslaat naar een nabijgelegen manage en woonhuis. Het evacueren van de dieren in de manage zou nog niet nodig zijn. 'De wind staat op zich heel gunstig', aldus de woordvoerder.

Moslim-advocaat Enait levenslang geschorst

Hij werd landelijk bekend omdat hij weigerde om vrouwen de hand te schudden. Hij wilde niet opstaan als rechters de rechtszaal binnenkomen. En hij liep ooit boos weg tijdens een uitzending van Pauw & Witteman. Nu is het einde oefening voor de Rotterdamse moslim-radicaal Mohammed Enait. Hij mag van het Hof van Discipline niet langer werken als advocaat.

Enait mag zijn vak niet meer uitoefenen, nadat het Hof van Discipline hem heeft laten schrappen van het tableau. Dat blijkt uit de uitspraak die vrijdag is gepubliceerd. De advocaat wordt onder meer verweten dat hij een excessief hoge rekening aan een cliënt heeft gestuurd 'voor werkzaamheden in een eenvoudige strafzaak'. Enait zou in eerste instantie bijna 13.000 euro in rekening hebben gebracht voor één dag werk. Ook zou Enait de cliënt hebben geïntimideerd om hem zover te krijgen te betalen.

De tuchtrechter velt een hard oordeel over Enait, schrijft de NOS. Naar aanleiding van een klacht van een cliënt zegt de tuchtrechter dat de advocaat 'de grenzen van de betamelijkheid die een behoorlijk advocaat in acht dient te nemen verre heeft overschreden'. Ook heeft hij de essentiële waarden van de advocatuur veronachtzaamd.

'Handvol IS-strijders joeg Iraaks leger op de vlucht'

De Iraakse stad Ramadi is door slechts 'een handvol' IS-strijders ingenomen. Die hebben een veel grotere Iraakse troepenmacht door slimme tactische manouvres voor de gek gehouden en op de vlucht doen slaan. Dat berichtte het BBC-televisienieuws vrijdagavond.

Correspondent John Simpson zegt dat het om een stuk of 200 IS-militanten ging. Die zouden ruim het tienvoudige, circa 2500 Iraakse militairen, om de tuin hebben geleid. IS zou er onder meer via een paar welgeplaatste bommen in zijn geslaagd om het te doen lijken alsof ze met veel meer waren.

Volgens een door Simpson geïnterviewde oud-officier van het Iraakse leger ontbreekt het de regeringstroepen domweg aan het soort wil om te vechten, dat de vijand blijkbaar in overvloed heeft.

Eerder werd het leger er al van beschuldigd dat ze de stad helemaal niet zijn uitgedreven, maar gewoon zijn weggereden. Of, zoals Simpson het verwoordde: "They were not driven out. They simply drove out."

'Handvol IS-strijders joeg Iraaks leger op de vlucht'
'Handvol IS-strijders joeg Iraaks leger op de vlucht' (foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.