FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 mei 2015

Warriors nipt langs Rockets

De basketballers van Golden State Warriors hebben donderdag (plaatselijke tijd) in de halve finales van de play-offs in de Amerikaanse NBA een 2-0 voorsprong genomen op Houston Rockets. De zege in het tweede duel uit de best-of-seven was nipt: 99-98.

De Rockets maakten in de laatste twee minuten van het duel een achterstand van acht punten nog bijna goed. De ploeg leunde in die fase op James Harden, die niet te stoppen was en de ene na de andere bal raakte mikte. Behalve die laatste cruciale in de slotseconden. Harden kwam in de wedstrijd uit op 38 punten.

Bij de Warriors was Stephen Curry topschutter met 33 punten. Wedstrijd drie is zaterdag. Inzet is een plek in de de finale van de NBA. De winnaar van de halve finale tussen de Warriors en de Rockets mag zich de kampioen noemen van de Western Conference.

LAKS: al 143.000 klachten over eindexamens

Na de eerste week van de eindexamens in het voortgezet onderwijs staat de teller bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) op ruim 143.000 klachten. Dat zijn er nu al meer dan in de hele examenperiode vorig schooljaar. Toen ontving het LAKS 116.000 klachten.

Vrijdag waren er relatief weinig klagers: bij het vmbo net wat meer dan onder havisten en vwo-leerlingen. "Meestal is dat omgekeerd", aldus een woordvoerster.

Op het vmbo stonden aardrijkskunde, maatschappijleer 2, economie, dans en drama op het programma. Bij havo muziek en management & organisatie. Vwo'ers moesten aan de bak met Latijn en maatschappijwetenschappen.

Op het Vossius Gymnasium in Amsterdam werd het examen Engels korte tijd onderbroken omdat een duif de aula was binnengevlogen en maar bleef rondfladderen. De ongeveer tachtig leerlingen werden verdeeld over lokalen en kregen tien minuten extra tijd ter compensatie. De duif bleef ongedeerd en is vrijgelaten.

In totaal 206.300 leerlingen doen dit schooljaar eindexamen. De meeste zitten op het vmbo (110.270), de rest doet examen havo (57.580) of vwo (38.450).

LAKS: al 143.000 klachten over eindexamens
LAKS: al 143.000 klachten over eindexamens (foto: ANP)

Obama geeft Congres stem in Iran-atoomakkoord

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag wetgeving ondertekend waardoor het Congres de bevoegdheid krijgt een nucleair akkoord met Iran te toetsen en eventueel te verwerpen.

Onderhandelaars van de Verenigde Staten, China, Frankrijk, Rusland, Groot-Brittannië en Duitsland streven er naar om voor eind juni met Iran tot een akkoord te komen. Israël en verscheidene Arabische landen zijn bezorgd dat Iran zijn nucleaire ambities alleen maar op een lager pitje zet om onder economische sancties uit te komen.

De nu door Obama ondertekende wetgeving ontneemt hem het recht om sanctiemaatregelen van het Congres voor minstens dertig dagen op te schorten terwijl Congresleden het eventuele akkoord tegen het licht houden. Om het akkoord af te wijzen moet het Congres een resolutie van afkeuring aannemen, waar Obama dan waarschijnlijk zijn veto over zal uitspreken.

Een akkoord met Iran vormt een centraal element van het buitenlands beleid van Obama. Hij stelt dat het Israël en de hele regio veiliger zal maken. Gelet op wat er allemaal op het spel staat vindt hij het een goede zaak dat het onderhandelingsresultaat nauwgezet zal worden bekeken. "Mijn naam zal aan deze deal verbonden zijn", zei Obama vrijdag in een toespraak in een van de belangrijkste synagogen van Washington.

Obama geeft Congres stem in Iran-akkoord
Obama geeft Congres stem in Iran-akkoord (foto: ANP)

Hansen wint koninginnenrit Noorwegen

Wielrenner Jesper Hansen heeft vrijdag de koninginnenrit in de ronde van Noorwegen op zijn naam geschreven. De etappe voerde over 185 kilometer van Skien naar Rjukan, met een flinke klim op 20 kilometer voor de aankomst als scherprechter. De Noor Hansen demarreerde een kilometer voor de top uit een vluchtersgroep en kwam solo aan de meet, met 47 seconden voorsprong op landgenoot Edvald Boasson Hagen.

Tinkoff-Saxo-coureur Hansen veroverde met zijn ritwinst ook de gele leiderstrui. Hij neemt het tricot over van Alexander Kristoff, de Noor die de eerste twee etappes won.

Beste Nederlander in Rjukan was Marco Minnaard. De renner van Wanty-Groupe Gobert eindigde op anderhalve minuut als 21e. Zaterdag krijgen de renners een relatief vlakke etappe voor de kiezen, van Rjukan naar Geilo.

Fortuinlijke zege NAC Breda in Venlo

Niet zonder geluk heeft NAC Breda vrijdagavond de eerste wedstrijd tegen VVV-Venlo in de nacompetitie gewonnen. In Limburg zegevierde de Brabantse eredivisieploeg met 1-0. Het doelpunt viel in de dertigste minuut en kwam op naam van Guyon Fernandez. De thuisploeg, en met name aanvaller Melvin Platje, was nogal onfortuinlijk in de afronding. Maandag is de return in Breda.

Absoluut dieptepunt van de wedstrijd in Venlo was een woeste trap van de inmiddels beruchte NAC-speler Joeri de Kamps in de onderbuik van Jeffrey Altheer. Arbiter Siemen Mulder deed de keiharde charge af met geel daar waar donkerrood op zijn plaats was geweest. De Kamps kreeg in de afgelopen competitie twaalf keer geel. Altheer speelde na de 'aanslag' nog wel even door, maar moest zich op slag van rust toch laten vervangen.

FC Twente wil af van trainer Schreuder

FC Twente wil niet verder met hoofdtrainer Alfred Schreuder, zo meldt AD Sportwereld. De 42-jarige oefenmeester zwaait sinds afgelopen zomer de scepter in Enschede, maar hij ontbeert draagvlak onder het bestuur, de supporters en sponsors. Mogelijk is de vorige week bij Feyenoord opgestapte Fred Rutten zijn opvolger.

Schreuder is nog niet officieel op de hoogte van het besluit van FC Twente, maar de oefenmeester weet dat hij zwaar onder vuur ligt in Enschede. Het salaris van het tot 2019 doorlopende contract drukt zwaar op de begroting van de Tukkers die in financiële problemen verkeren. Ook de resultaten dit seizoen waren pover met een tiende plaats in de Eredivisie en matig veldspel.

De spelersgroep steunt Schreuder echter nog wel en ook de oefenmeester zelf wil graag aanblijven. Mocht Twente van hem af willen, dan zullen ze ergens financiële middelen moeten vinden om zijn contract af te kopen. Begin volgende week is er een evaluatiegesprek met Schreuder,

FC Twente wil af van Alfred Schreuder (Pro Shots/Erwin Spek)
FC Twente wil af van Alfred Schreuder (Pro Shots/Erwin Spek)

Eiffeltoren dicht om zakkenrollers en kruimeldieven

De Eiffeltoren in Parijs is vrijdag een groot deel van de dag dicht geweest wegens een staking. Die vond plaats uit protest tegen de vele zakkenrollers rond het monument. Laat in de middag ging de toeristentrekker weer open.

Een meerderheid van de driehonderd werknemers stelde in een verklaring dat steeds meer zakkenrollers personeel en bezoekers lastig vallen. Er zijn niet alleen veel zakkenrollers actief, ze zijn ook steeds agressiever en uiten bedreigingen.

De werknemers eisten dat de leiding snel maatregelen zou nemen om het personeel en de toeristen te beschermen. De exploitant van het wereldberoemde bouwwerk van Gustave Eiffel (1832-1923), de SETE (Vereniging voor Exploitatie van de Eiffeltoren), betreurde de actie. Normaal gesproken is de Eiffeltoren 365 dagen per jaar open.

De politie in Parijs heeft al plannen klaarliggen voor een betere bescherming van toeristen in de komende zomer. Er worden bijna 26.000 agenten ingezet om de activiteiten van dieven en overvallers te beperken, vooral op toeristische plekken zoals de Champs-Elysées, bij het museum het Louvre, de Eiffeltoren en de drukste winkelstraten.

De extra inspanningen tegen de criminaliteit in de zomer werden donderdag door de politiechef Bernard Boucault aangekondigd. Ze vloeien mede voort uit een staking in 2013. Toen legde het personeel van het Louvre woedend het werk neer uit protest tegen de criminaliteit in de Franse hoofdstad. Volgens de statistieken van de autoriteiten is die vorig jaar aanzienlijk afgenomen.

Eiffeltoren (Foto: Novum)
Eiffeltoren (Foto: Novum)

Roda JC neemt voorsprong op FC Emmen

Roda JC is een stapje dichter bij een snelle terugkeer in de Eredivisie.  In de tweede ronde van de nacompetitie wist de ploeg uit Kerkrade met 0-1 te winnen bij en van FC Emmen. 

Na veertien minuten benutte Marc Höcher een fraaie vrije trap namens de gasten. Maar was allerminst een overtuigende overwinning waarmee Roda huiswaarts keerde. De ploeg van trainer Rick Plum kwam er nauwelijks meer uit. Na de pauze nam Emmen weliswaar meer risico, gevaarlijker werd het niet. Roda controleerde de wedstrijd en verschafte zich een prima uitgangspositie voor de return van maandag in Kerkrade.

FC Emmen kan toch met een goed gevoel afreizen naar Limburg wetende dat ze in het reguliere seizoen met 1-3 wisten te winnen in Kerkrade. De winnaar van dit tweekamp speelt in de finale van de nacompetitie tegen VVV Venlo of NAC Breda. 

Mark Höcher viert zijn feestje. (PRO SHOTS/Cor Lasker)
Mark Höcher viert zijn feestje. (PRO SHOTS/Cor Lasker)

Verbetering in toestand Michael Schumacher

De toestand van zevenvoudig wereldkampioen Formule 1 Michael Schumacher is opnieuw licht verbeterd. Dat meldde zijn manager Sabine Kehm in een interview met een sponsor van de Duitse coureur.

"We kunnen tot onze vreugde bekendmaken dat hij vooruitgang boekt", aldus Kehm. "En dat zeg ik in de context van de ernst van zijn verwondingen." Kehm benadrukte verder opnieuw op dat Schumachers herstel een langdurig proces is.

Schumacher, die in zijn 21-jarige loopbaan een recordaantal van 91 grands prix won, liep in december 2013 zwaar hersenletsel op bij een skiongeluk. De Duitser viel met zijn hoofd tegen een steen, en lag maanden in coma. Vorig jaar juni ontwaakte Schumacher. In september keerde hij terug naar zijn huis in het Zwitserse Gland, waar hij nu behandeld wordt. Over Schumachers precieze gezondheidstoestand is weinig bekend.

Advocaat geeft Sunderland snel duidelijkheid

Trainer Dick Advocaat laat Sunderland donderdag weten of hij ook volgend seizoen de Engelse club wil leiden. Dat vertelde de 67-jarige Hagenaar vrijdag op een persconferentie in de aanloop naar het laatste competitieduel van zijn team tegen Chelsea.

Advocaat is sinds maart actief als hoofdtrainer van Sunderland. Hij behoedde zijn ploeg voor degradatie. Afgelopen woensdag tegen Arsenal sleepte de formatie het laatste benodigde puntje binnen (0-0). Advocaat wil het aanbod van Sunderland om een nieuwe contract te tekenen eerst met zijn familie bespreken. Daarnaast benadrukte hij de noodzaak van enkele versterkingen.

FC Volendam verslaat FC Eindhoven na knotsgekke slotfase

FC Volendam heeft vrijdagavond het eerste duel met FC Eindhoven in de play-offs om promotie naar de Eredivisie gewonnen. De ploeg zegevierde op eigen veld met 2-1.

De openingstreffer viel in de 67e minuut, toen verdediger Henny Schilder van FC Volendam na een corner van Tom Overtoom binnenkopte. In de blessuretijd zorgde Eindhoven-speler Anthony van den Hurk voor de gelijkmaker, door een op de lat geschoten vrije trap alsnog binnen te tikken. De wedstrijd leek gespeeld, maar een minuut later was het aan de andere kant toch raak: Kevin van Kippersluis werkte de bal op het nippertje langs keeper Tom Muyters.

Maandag staat in Eindhoven de return op het programma. De winnaar van het tweekamp tussen Eindhoven en Volendam ontmoet in de finale van de nacompetitie Go Ahead Eagles of De Graafschap.

Mexicaanse burgers met politie in gevecht: 39 doden

Gevechten tussen gewapende burgers en de veiligheidsdiensten hebben vrijdag in het westen van Mexico aan zeker 39 mensen het leven gekost. Dat hebben twee regeringsfunctionarissen meegedeeld. Het betreft 37 burgers en twee politieagenten.

De gevechten hadden plaats in een gebied in de staat Michoacán de Ocampo, waar drugsbendes al jaren actief zijn. Details over de exacte toedracht zijn er nog niet.

Twee jaar geleden vormden boeren gewapende groepen in het gebied om het beruchte Knights Templar-drugscartel van hun land te verdrijven. Maar het machtige Jalisco New Generation-cartel is er inmiddels actief, en voerde dit jaar al verscheidene dodelijke veldslagen met veiligheidstroepen, aldus persdienst AFP.

Tientallen doden door gevechten in Mexico
Mexicaanse burgers met politie in gevecht: 39 doden (Foto: ANP)

Duitse vrouw van 65 baart vierling

Een vrouw van 65 jaar uit Berlijn heeft dinsdag een vierling ter wereld gebracht. Dat heeft de commerciële zender RTL, die een exclusieve overeenkomst met de vrouw heeft gesloten, vrijdag laten weten.

De vier kinderen werden in de 26e week van de zwangerschap geboren en wegen tussen 655 en 960 gram. Hoewel zij zich nog niet volledig hebben ontwikkeld, worden hun kansen om in leven te blijven goed genoemd, aldus RTL.

Nog nooit heeft een Duitse vrouw op zo hoge leeftijd kinderen gebaard. Veel Duitsers reageerden kritisch, toen de via kunstmatige inseminatie tot stand gebrachte zwangerschap in april bekendgemaakt werd.

Toekomst Grand Prix van Italië in gevaar

De toekomst van de Grand Prix van Italië is onzeker. Contractbesprekingen tussen Formule 1-baas Bernie Ecclestone en vertegenwoordigers van het Monza-circuit, waar de race wordt verreden, zijn vrijdag in Monaco vastgelopen.

Het contract van Monza loopt tot 2016. Ecclestone wil dat de Italiaanse organisatoren daarna een hogere toelage betalen voor het organiseren van hun race. Momenteel betalen zij een lager bedrag dan de meeste andere wedstrijdlocaties. De strenge financiële eisen zijn echter een probleem voor de Italianen.

Voormalig Formule 1-coureur Ivan Capelli behoort tot de Monza-afvaardiging en is er niet gerust op. "We werken keihard om Ecclestone tegemoet te komen. Het is op dit moment echt cruciaal om het benodigde geld bijeen te krijgen."

Separatisten Mali klagen over executies door leger

Malinese militairen hebben negen inwoners van een Toeareg-dorp in het noorden van Mali standrechtelijk en in het openbaar geëxecuteerd. Die beschuldiging heeft een alliantie van afscheidingsbewegingen vrijdag geuit.

De negen burgers waren in het dorp Tin Hama opgepakt door een gewapende groep die zij aan zij met het regeringsleger vecht, aldus de Coördinatie van de Azawad-bewegingen (CMA). Het leger zou hen vervolgens hebben terechtgesteld en hun lijken zeker vijftien uur hebben tentoongesteld.

Het leger laat weten dat het 'deze daden veroordeelt'. "We beginnen snel een onderzoek zodat we weten wat er is voorgevallen", zei woordvoerder kolonel Souleymane Maiga.

Mensenrechtenorganisaties berichtten twee jaar geleden al over wandaden van regeringstroepen tegen de burgerbevolking. Het leger spreekt die beschuldigingen tegen.

Het geweld in Mali is opgelaaid na de recente verovering van de noordelijke plaats Menaka op de Toearegs door met het leger verbonden milities. Daarop zetten de Toearegs in Midden- en Noord-Mali de tegenaanval in. Sinsdien zijn er minstens veertig doden gevallen.

De Toearegs legden in 2012 beslag op grote delen van Mali, maar moesten die vervolgens aan moslimextremisten laten. Franse troepen drongen beide terug. In Mali zijn nu blauwhelmen gelegerd om de rust en vrede te handhaven. De vredesmacht omvat ook een Nederlands contingent.

Separatisten Mali klagen over executies door leger
Separatisten Mali klagen over executies door leger (foto: ANP)

Facepalm: Bejaarde vrouw rijdt nieuw beton stuk

Een 64-jarige vrouw heeft mogelijk voor twee ton schade aangericht door in Duitsland over een stuk snelweg te rijden waar net beton in was gestort. De wegenbouwers stonden op het punt om de laatste laag aan te brengen, toen de vrouw het stuk van de A9 bij Hermsdorf (Thüringen) waarop werd gewerkt opreed.

Aangekomen bij de machine, keerde ze om en wilde ze wegrijden. De wegwerkers gingen achter haar aan en wisten haar tot stoppen te dwingen. Ze pakten haar autosleutels af, waarop de vrouw nog tevergeefs probeerde met een balpen haar voertuig te starten.

Als het hele stuk weg moet worden overgedaan, gaat dat zo'n 2 ton kosten, becijferde de snelwegpolitie.

Vrouw rijdt nieuw asfalt stuk
Vrouw rijdt nieuw beton stuk (Foto: ANP)

De Graafschap zet Go Ahead Eagles opzij in nacompetitie

Go Ahead Eagles staat met één been weer in de Eerste divisie, nadat het vrijdagavond op bezoek bij De Graafschap verloor met 1-0 in de play-offs om degradatie. De voetbalclub uit Deventer liet de thuisploeg in de beginfase komen en loerde op de counter. In de vijfde minuut was het Tarfi die namens de Superboeren mocht uithalen, maar was het keeper Cummins die redding kon brengen.

Aan de andere kant was Glynor Plet die dichtbij de openingstreffer was voor Overijsselse vereniging. Ook Lambooij kon geen doeltreffen, omdat de paal in weg stond voor de middenvelder van Go Ahead.

Na de theepauze was opnieuw Tarfi gevaarlijk namens De Graafschap, maar zag zijn vrije bal maar net over de doellat vliegen van de bezoekers. Tim Janssen leek even later de Achterhoekers alsnog op voorsprong te brengen, maar zag Cummins zijn inzet keren.

Ruim tien minuten voor het einde deed Ted van der Pavert het thuispubliek joelen van vreugde door een hoekschop binnen te koppen: 1-0. Aanstaande maandag vindt de return plaats in Deventer, in de Adelaarshorst.

Deniz Turuc (Go Ahead Eagles) in duel met Karim Tarfi (De Graafschap). (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Deniz Turuc (Go Ahead Eagles) in duel met Karim Tarfi (De Graafschap). (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Volgens mij had Ali B nog nooit gehuild

De laatste aflevering van De Wereld Draait Door dit seizoen stond in het teken van de liefde. Ali B deed een liedje over zijn kinderen. Een soort Kleine Jongen van Hazes maar dan anders.

Tijdens de aankondiging dacht ik toch even dat hij voor het eerst een hap Coleman's English Mustard had genomen, zoals-ie met z'n handen wapperde en herhaaldelijk uitriep: "Wat de fuck is dit nou weer!" Maar neen. Onze knuffel-Marokkaan voelde de onweerstaanbare drang der emotionele overmandheid over zich neerdalen. En dat leek wel voor het eerst.


Ali B & Ruben Annink - Terwijl jullie nog bij me zijn

Modolo wint 13e etappe, Aru nieuwe leider

De Italiaan Sacha Modolo heeft vrijdag de dertiende etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De coureur van Lampre/Merida was de sterkste in de eindsprint na een herfstachtige rit over 147 kilometer van Montecchio Maggiore naar Jesolo.

Iets meer dan drie kilometer voor de finish ontstond er een valpartij midden in de jagende meute. De Spanjaard Alberto Contador, de leider in het klassement, ging eveneens tegen de grond. Hij kwam op bijna 40 seconden van de winnaar over de streep. Daardoor verloor hij de leiderstrui aan de Italiaan Fabio Aru.

Moreno Hofland was vrijdag de eerste Nederlander in de uitslag op de zevende plaats.

Puber bekent 23 gevallen van cyberpesten

Een 17-jarige kutkind jongen uit Canada heeft bekend zich schuldig te hebben gemaakt aan 23 aantijgingen van online pesten, waaronder afpersing, ongehoord publiek gedrag en mishandeling. De jongen uit Coquitlam had minstens een jaar online terreur uitgeoefend via onder andere twitter en de Multiplayer Online Battle Arena League of Legends voor hij eindelijk opgepakt werd.

De slachtoffers van de puber waren voornamelijk jonge, vrouwelijke gamers die net als hij League of Legends speelden. Hij voegde ze toe op twitter, en vroeg vervolgens of ze geen relatie met hem wilden hebben. Wanneer de meiden weigerden, was meneer behoorlijk op z'n tenen getrapt en begon hij ze vervolgens op allerlei manieren lastig te vallen. Dit deed hij door bijvoorbeeld midden in de nacht de slachtoffers te bellen, ze via een automatisch programma honderden smsjes tegelijkertijd te versturen, en persoonlijke informatie online te zetten. Daar bleef het echter niet bij: het lieverdje richtte zijn vizier vervolgens ook op de ouders van zijn slachtoffers en zette onder andere geboortedata, sofinummers en creditcardgegevens online. De kredietwaardigheid van een familie uit Minnesota werd zo de grond ingeboord doordat de jongen hun bankgegevens online zette en anonieme gebruikers op het internet op hun naam rekeningen probeerden te openen.

Maar de puber heeft nog meer op z'n kerfstok. Zo maakte hij zich ook meerdere malen schuldig aan swatting, een trend onder veel internetpesters waarbij het alarmnummer wordt gebeld en de hulpdiensten (het liefst de SWAT) naar het huis van het slachtoffer worden gestuurd. Zo stuurde hij de hulpdiensten op een gezin in Utah af, door te zeggen dat hij een gepensioneerde FBI-agent was, een familie van vijf vastgebonden had in het huis en bovendien bommen op scherp had gezet rondom het huis die af zouden gaan zodra de politie zou arriveren. Het meest schrijnende geval komt echter uit Arizona, waarbij een meisje die de jongen meerdere keren online had afgewezen door de politie gewelddadig naar buiten werd gebracht terwijl ze onder schot gehouden werd. De jongen had namelijk de hulpdiensten gebeld en beweerd dat hij de vader en moeder des huizes al had vermoord en bommen rondom het huis had gelegd. Het meisje was hierdoor zo getraumatiseerd dat ze moest stoppen met haar studie, omdat ze sinds het drama te bang was om naar buiten te gaan.

Na deze daden werd de puber arrogant en zette een link online op zijn twitter naar een artikel over het gebeuren in Arizona, waarbij hij beweerde het belletje te hebben gepleegd. Hij liep echter tegen de lamp toen hij een achturige livestream uitzond waarin hij opnieuw probeerde om de SWAT naar de huizen van zijn slachtoffers te krijgen. Kijkers belden toen de politie, waardoor de jongen kon worden ingerekend. 

De puber zit nu in voorarrest. De eerste zitting waarin hij zich moet verantwoorden vindt plaats op 29 Juni. Ook heeft de jury geëist dat er een psychiatrisch onderzoek naar de jongen komt.

Swatting
Puber bekent 23 gevallen van cyberpesten

Alleen Zeeland heeft nog geen bestuur

Twee maanden na de Provinciale Statenverkiezingen zijn elf van de twaalf besturen rond. Zuid-Holland maakte vrijdag bekend dat er een akkoord is. Alleen in Zeeland lopen de onderhandelingen nog.

VVD, SP, CDA en D66 besturen Zuid-Holland de komende vier jaar. Dezelfde partijen waren in de afgelopen periode ook aan de macht.

VVD en SP werken de komende jaren ook samen in Noord-Brabant, Friesland, Limburg en Flevoland.

Rutte steunt staatssecretaris Van Rijn

Premier Mark Rutte staat vierkant achter staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, die onder vuur ligt vanwege de aanhoudende problemen met het persoonsgebonden budget (pgb). "Martin van Rijn, een van de besten in het team, heeft mijn volledige steun", zei Rutte vrijdag in zijn wekelijks gesprek bij de NOS.

Ruttes volledige steun geldt ook voor staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken, die verantwoordelijk is voor de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die dienst is sinds 1 januari belast met de uitbetaling van de pgb's, maar dat leidde tot veel chaos en veel mensen die lang op hun geld moesten wachten.

Volgens Rutte zijn de problemen nog niet voorbij, maar is Van Rijn ze wel aan het oplossen en wordt de vertraging stap voor stap ingelopen. De veranderingen bij de pgb's waren nodig omdat die voorheen vooraf werden uitbetaald en dat leidde tot te veel misbruik. De SVB betaalt achteraf uit.

Rutte weigerde excuses te maken voor de chaos rond de pgb's. "Ik zit er om problemen op te lossen. Excuses zijn gratuit."

Mark Rutte (Foto: Novum)
Mark Rutte (Foto: Novum)

Gevallen voetbal wordt fietser fataal

Een fietser is bij Wassenaar om het leven gekomen door een gevallen voetbal. De 67-jarige man fietste donderdag bij de duinen, toen een vijftienjarige jongen op de stoep zijn voetbal liet vallen.

Het kind wilde de bal snel oppakken, maar raakte daarbij de fietser. De man kwam ten val en raakte zo zwaargewond aan zijn hoofd dat hij aan zijn verwondingen is overleden. Dat meldde de politie vrijdag.

Nieuw windpark op zee levert eerste stroom

De eerste molens van het nieuwe windmolenpark voor de kust van Noordwijk en Zandvoort hebben een eerste succesvolle test afgerond. Daardoor werd er ook voor het eerst stroom geleverd aan het elektriciteitsnet. Dat maakte energiebedrijf Eneco vrijdag bekend.

Windpark Eneco Luchterduinen is het derde Nederlandse windpark op zee en ligt 23 kilometer uit de kust.

Momenteel wordt de 31e van de in totaal 43 windturbines geplaatst. Verwacht wordt dat het park medio augustus volledig operationeel is. Volgens Eneco zullen de 43 windturbines voor bijna 150.000 huishoudens gesubsidieerde groene stroom opwekken.

Nieuw windpark op zee levert eerste stroom (Foto: Novum)
Nieuw windpark op zee levert eerste stroom (Foto: Novum)

Kredietbeoordelaar S&P positiever over Nederland

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) is positiever geworden over de economische vooruitzichten van Nederland. De firma verhoogde vrijdag de verwachting voor de 'rating' van stabiel naar positief.

Volgens de kredietbeoordelaar vertoont de economie in Nederland op steeds meer vlakken herstel, onder meer door een stijging van inkomens en de verbetering van de arbeidsmarkt. Ook wordt er weer meer geïnvesteerd. Door de positieve verwachting is de kanséén op drie dat de beoordeling, die nu op AA+ staat, de komende 24 maanden omhoog gaat als de economische verwachtingen voor de middellange termijn blijven verbeteren.

S&P verlaagde de rating van Nederland in november 2013 naar de huidige AA+. Dat iséén stap onder de hoogst haalbare beoordeling: AAA (Triple A). Bij de twee andere toonaangevende kredietbeoordelaars, Moody's en Fitch, behield Nederland de afgelopen jaren wel de hoogst haalbare status. Een hogere kredietbeoordeling kan het goedkoper maken om geld te lenen op de financiële markten.

S&P positiever over Nederland
Kredietbeoordelaar S&P positiever over Nederland (Foto: ANP)

EU-Commissievoorzitter begroet Hongaarse 'dictator'

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft de premier van Hongarije vrijdag bij diens aankomst bij een top in het Letse Riga voor de grap 'dictator' genoemd. Zijn woorden werden door televisiecamera's en -microfoons opgevangen.

Toen de Hongaarse premier Viktor Orban bij het conferentiecentrum aankwam, stootte Juncker de Letse premier Laimdota Straujuma aan met de woorden 'daar komt de dictator'. Vervolgens begroette Juncker Orban met het woord dictator, waarbij hij hem schalks op de rechterwang tikte.

Orban nam het sportief op. Hij groette Straujuma eerst en zei tegen Juncker, 'gedraagt u zich, alstublieft', alvorens te poseren voor de fotografen.

Sommigen bestempelen Orban als een dictator, omdat hij democratische controlemiddelen verzwakt, burgerrechtengroepen aanpakt en een voorbeeld neemt aan autoritaire regimes zoals die in Rusland en China.

EU-Commissievoorzitter begroet Hongaarse 'dictator'
EU-Commissievoorzitter begroet Hongaarse 'dictator' (foto: ANP)

Acht landen zamelen 150 miljoen in voor Nepal

Acht landen, waaronder Nederland hebben meer dan 150 miljoen euro ingezameld voor het door twee aardbevingen getroffen Nepal. De landen zijn lid van de Emergency Appeals Alliance, een netwerk van nationale fondswervende instellingen. Het gaat behalve om ons land om België, Canada, Duitsland, Italië, Zwitserland, Zweden en Groot-Brittannië.

Wat de opbrengst betreft staat Nederland met ruim 21 miljoen euro op de vierde plaats na GB (77,5 miljoen), Duitsland (23 miljoen) en Zwitserland (22 miljoen), meldden de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) vrijdag. Gemeten naar het aantal inwoners is Nederland met het tot nu opgehaalde geld tweede, na de Zwitsers.

Kort na de eerste aardbeving op 12 mei begon de SHO met de nationale actie 'Nederland helpt Nepal' en werd Giro555 opengesteld voor giften. In de 26 jaar dat het bekende gironummer bestaat, zijn 41 nationale acties gehouden en is meer dan 800 miljoen euro ingezameld voor hulp na rampen.

25 jaar cel voor pincodemoord in Zeeuwse Axel

Twee mannen uit het Zeeuwse Axel, de 34-jarige Jimmy van der Z. en de 38-jarige George J., zijn vrijdag voor de moord op hun 86-jarige plaatsgenoot veroordeeld tot 25 en 15 jaar cel. Dat deed de rechtbank in Middelburg vrijdag. Er waren celstraffen van 15 en 12 jaar plus tbs met dwangverpleging geëist.

Het lichaam van het hoogbejaarde slachtoffer werd in oktober 2012 gevonden in een sloot in Westdorpe. Hij bleek te zijn gemarteld en met zeventien messteken om het leven te zijn gebracht toen hij midden in de nacht zijn hondje uitliet. De officier van justitie stelt dat Van der Z. de man heeft vermoord omdat hij zijn pincode niet wilde geven. De andere verdachte 'stond er bij en keek er naar', zei de officier tijdens de zitting op 21 april.

Brussel wil overleg met Grieken aanjagen

Brussel wil het overleg met de Grieken over hun schuldencrisis versnellen. Hoe sneller er een akkoord is, hoe beter, aldus een woordvoerster van de Europese Commissie vrijdag. Ze verwacht dat het nog een harde klus is om sneller vooruitgang te boeken.

Brussel en andere geldschieters onderhandelen al maanden met Griekenland over hervormingen en bezuinigingen in ruil voor verdere financiële steun. Herhaaldelijk meldde de Europese Commissie enige vooruitgang, maar een doorbraak is er nog niet.

Als de Grieken niet hervormen en daarom geen noodhulp meer zouden krijgen, dreigt een bankroet met een mogelijk vertrek uit de eurozone.

Geen extra politie Limburg voor motorbendes

Er komt op dit moment geen verdere extra politie-inzet om motorbendes in Limburg te bestrijden. Dat zei minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie na de ministerraad. Burgemeester Onno Hoes van Maastricht riep vrijdag op tot meer hulp van Den Haag.

Volgens de minister vormen motorbendes 'een groot probleem' dat 'keihard' wordt aangepakt. Daarmee wordt volgens hem net zo lang doorgegaan als het nodig is. Politie en Openbaar Ministerie hebben deze week al extra mensen ingezet in Limburg in de strijd tegen tegen motorbendes.

Volgens burgemeesters in de regio lopen de spanningen tussen de verschillende motorclubs zoals Bandidos en Hells Angels op. Vrijdagmorgen was er nog een schietpartij in Duitsland net over de grens bij Kerkrade waarbij het slachtoffer banden zou hebben met motorbendes.

En de woning van de burgemeester van Kerkrade staat sinds kort onder politiebescherming omdat hij bedreigd zou worden door motorbendes. "Een afschuwelijke positie", aldus de minister.

Volgende NAVO-top in juli 2016 in Warschau

De Poolse hoofdstad Warschau is op 8 en 9 juli 2016 de gastheer van de volgende NAVO-top. Dat maakte NAVO-topman Jens Stoltenberg vrijdag bekend. Hij bestempelde Polen als een trouwe bondgenoot.

De keuze voor het Oost-Europese land geldt als een symbolisch gebaar van ondersteuning. Met name bij Polen en andere Oost-Europese bondgenoten bestaat veel onrust over de Russische agressie tegen NAVO-partner Oekraïne.

De top komt op een cruciaal moment voor de alliantie, aldus Stoltenberg. Hij wijst op de nieuwe dreigingen uit het oosten, maar ook uit het zuiden (terrorisme).

'Guineeërs smokkelen lijken ebolapatiënten'

Nabestaanden van Guineese ebolaslachtoffers nemen de lijken van hun geliefden desnoods vermomd mee in het openbaar vervoer om hen in hun geboortestreek te kunnen begraven. Daarover klagen de Guineese politie en hulpverleners. De epidemie, die in Guinee begon, leek te luwen, maar in Guinee zijn afgelopen week weer 27 nieuwe besmettingen geconstateerd.

"Het is spijtig dat sommige families met hulp van vervoerders lijken aankleden en rechtop tussen passagiers op taxistoelen zetten alsof deze personen nog leven, terwijl het soms gaat om het lijk van iemand die aan ebola is overleden", zei politiekapitein Claude Onivogui. "Iedere dag vinden we lichamen in deze toestand, en dat zorgt ervoor dat het virus zich verspreidt."

Het stoffelijk overschot van een ebolapatiënt is uiterst besmettelijk. Het is in Guinee dan ook verboden lijken aan te raken of over te brengen naar geboortegrond, zoals de traditie voorschrijft. Nabestaanden willen de zielen van overledenen echter gereedmaken voor het hiernamaals en lappen de wet aan hun laars. Volgens Rabiatou Serah, die deel uitmaakt van een ebolabestrijdingscomité, weten zij vermomde lijken langs controleurs te loodsen.

Liberia, dat van de drie landen waar de uitbraak zich concentreerde het zwaarst is getroffen, heeft het virus inmiddels bedwongen. In Guinee en Sierra Leone komen er nog wel wekelijks nieuwe patiënten bij.

ABN AMRO: beursgang is logische stap

De aanstaande beursgang van ABN AMRO is de 'logische volgende stap' in de ontwikkeling van de bank. Dat stelde bestuursvoorzitter Gerrit Zalm vrijdagmiddag in een reactie op het kabinetsbesluit om de genationaliseerde bank deels weer te verkopen.

"Wij delen de conclusie van de minister dat een beursgang de beste optie is om ABN AMRO te verkopen", aldus Zalm. "De interne voorbereidingen die we het afgelopen jaar hebben getroffen liggen goed op schema en zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen is van mening dat ABN AMRO klaar is voor een beursgang."

Zalm benadrukte verder dat ABN vorig jaar goed uit de bankentest van de Europese Centrale Bank is gekomen en dat een beursgang geen gevolgen heeft voor de klanten en de dienstverlening.

ABN AMRO (Foto: Novum)
ABN AMRO (Foto: Novum)

Hackers maken gebruikers seksdatingsite openbaar

Hackers hebben ingebroken in de computers van Adult FriendFinder, een van de grootste datingwebsites in de wereld. De gegevens van bijna 4 miljoen gebruikers zijn daardoor uitgelekt, meldde de Britse commerciële zender Channel 4 vrijdag.

De gelekte data maken niet alleen de seksuele geaardheid van die gebruikers duidelijk, maar wijzen er ook op dat sommigen van hen uit zijn op seks buiten hun huwelijk. De hackers hebben e-mailadressen, gebruikersnamen, geboortedata, postcodes en ip-adressen van gebruikers gepubliceerd.

Adult FriendFinder zegt 63 miljoen gebruikers in de gehele wereld te hebben. Het beschouwt zich als 'een snelgroeiende sekscommunity'. Gebruikers delen vaak gevoelige informatie met elkaar.

Hackers maken gebruikers datingsite openbaar
Hackers maken gebruikers seksdatingsite openbaar (Foto: ANP)

Politie toont verkeerde als verdachte

Het regionale opsporingsprogramma Bureau Hengeveld heeft woensdag ten onrechte het beeld laten zien van iemand die verdacht zou zijn van een pinpasdiefstal in Soest. De getoonde persoon blijkt niet de verdachte, hij is op geen enkele manier betrokken bij de zaak, meldt de politie in Utrecht vrijdag.

"Het Openbaar Ministerie en de politie betreuren in hoge mate dat dit gebeurd is. Excuses zijn aangeboden aan de gedupeerde en de getoonde beelden zijn direct verwijderd van de site."

De procedure in dit soort zaken wordt volgens de politie nu tegen het licht gehouden en aangescherpt.

Hoes: Doe ons een plezier en verdwijn gewoon!

Doe ons een plezier en verdwijn gewoon! Dat advies geeft burgemeester Onno Hoes van Maastricht vrijdag aan de verschillende motorclubs die volgens hem Limburg onder elkaar proberen te verdelen. "Limburg is niet hun terrein, dit is Nederlands grondgebied, daar blijven zij van af!", zei Hoes.

Onno Hoes is verantwoordelijk burgemeester voor de aanpak van motorclubs in Limburg. "Toen de Bandidos naar Limburg kwamen, was al snel duidelijk dat ze bij andere motorclubs niet welkom waren. De koek was hier op crimineel gebied al verdeeld en moet nu blijkbaar herverdeeld worden. Ze zitten elkaar momenteel op de hielen", aldus Hoes.

De dodelijke aanslag in Würselen bij Kerkrade donderdagavond maakt dat de politie in Limburg extra alert is, aldus Hoes. Een doodgeschoten man zou vermoedelijk banden hebben met de motorclubs

CFR Cluj stijgt na schrappen puntenaftrek

De Roemeense voetbalclub CFR Cluj is van de zestiende naar de derde plaats gekatapulteerd dankzij het vervallen van een eerder oplegde puntenaftrek van 24 punten. De ploeg stond met plek zestien op degraderen, maar heeft nu een plaats in handen die recht zou geven op de tweede voorronde van de Europa League. Vanwege financiële problemen kreeg de club echter geen UEFA-licentie voor Europees voetbal.

Omdat dat in Roemenië voor bijna elke club geldt gaan de Europese plaatsen waarschijnlijk naar nummer vijf Astra Giurgiu en nummer zeven Botosani. Koploper Targu Mures en achtervolger Steaua Boekarest gaan ook Europa in.

De 24 punten aftrek aan Cluj waren in februari opgelegd vanwege financiële problemen, maar die sanctie werd vrijdag door sporttribunaal CAS herroepen. CFR Cluj werd tussen 2008 en 2012 drie keer kampioen en won evenveel nationale bekers. Ook bereikte de ploeg drie keer de groepsfase van de Champions League.

Cluj begint seizoen 2015-2016 wel met zes punten minder. Ook veel andere clubs kregen puntenstraffen opgelegd door de nationale bond.

VVD: 'boerkaverbod' opmaat voor totale ban

De VVD is tevreden met het beperkte 'boerkaverbod' waar het kabinet vrijdag mee heeft ingestemd. De liberalen zien het als het als eerste stap naar een algehele ban van boerka's en nikabs. Dat laat de Tweede Kamerfractie van de partij weten.

Tweede Kamerlid van de VVD Sjoerd Potters: "De boerka hoort niet thuis in Nederland. Als je je je gezicht bedekt met een integraalhelm, bivakmuts of boerka, sluit je je voor de ander af. Veel mensen voelen zich daar onveilig bij. En het is ook onveilig, omdat je niet weet wie je voor je hebt."

Volgens hem geeft Nederland nu 'een kraakhelder signaal' af. "Als je halsstarrig weigert je een beetje aan te passen en mee te doen in onze samenleving, dan heb je wel wat uit te leggen. Dat accepteren we niet."

Volgens de oppositie gaat het echter om een weinig liberaal en voornamelijk symbolisch verbod, dat vooral is bedoeld om de potentiële PVV-kiezer binnenboord te houden. PVV-leider Wilders gaf donderdag ook al aan enkel met een totaalverbod te kunnen leven.

VVD:'boerkaverbod' opmaat voor totale ban
VVD:'boerkaverbod' opmaat voor totale ban (Foto: ANP)

Internationals langer bij hockeyclub Den Bosch

Internationals Marloes Keetels en Margot van Geffen hebben hun contract bij hockeyclub Den Bosch verlengd. Dat maakte de vereniging vrijdag bekend. Beide speelsters blijven nog zeker twee jaar in dienst bij de club, die zaterdag zijn zestiende landstitel veroverde.

Ook Jong Oranje-speelster Maartje Krekelaar blijft langer bij Den Bosch. Zij tekende bij voor drie seizoenen. Zaalinternationals Vera Vorstenbosch en Ireen van den Assem zetten hun handtekening onder een nieuw jaarcontract.

Merel de Blaey, die in 2011 en 2012 uitkwam voor de nationale ploeg, en Karin den Ouden nemen afscheid van Den Bosch. De speelsters konden hun sportleven niet meer met hun reguliere baan combineren, en stoppen met tophockey.

Het team van Den Bosch staat komend seizoen opnieuw onderleiding van het trainersduo Raoul Ehren en Bas van Zundert.

Radiostations verdienen minder aan reclame

De reclame-inkomsten van radiostations zijn in het eerste kwartaal licht teruggelopen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Volgens het Radio Advies Bureau (RAB) komt dat waarschijnlijk doordat er later dit jaar geen groot evenement is als de Olympische Spelen en het WK voetbal. Vorig jaar dreef dit de bestedingen van adverteerders juist op.

De stations ontvingen afgelopen kwartaal bij elkaar 46,9 miljoen euro, tegen 47,7 miljoen een jaar geleden. Er werd door adverteerders wel iets meer aan reclamespotjes uitgegeven. Die bestedingen stegen licht naar 44,5 miljoen euro. Maar de zogenoemde non-spotreclame haalde met 2,5 miljoen euro het record van vorig jaar niet. Deze reclame-inkomsten lagen wel op een hoger niveau dan in het eerste kwartaal van 2013.

Pilotaflevering Supergirl gelekt

Na onze eerdere berichtgeving over de CBS-serie Supergirl, valt nu te melden dat de pilotaflevering, die op zijn vroegst in november van dit jaar uitgezonden zou worden is gelekt op het internet.

Op verschillende torrrentsites zou de aflevering zijn boven komen drijven. Er wordt overigens wel vaker gelekt bij televisiebedrijven. Zo stond de pilotaflevering van CW's The Flash ook al een ruime tijd voor de premiere op het internet. Ook afleveringen van Game of Thrones werden een aantal dagen voor de première gelekt. Het lijkt erop dat de beelden afkomstig zijn van een recensent, want zoals gebruikelijk bij een recensie-exemplaar staat er een groot watermerk door het beeld heen.

CBS heeft nog niet gereageerd op het lekken.

Supergirl promo-afbeelding (CBS)Supergirl promo-afbeelding (CBS)

Now You See Me 3 in de maak

Lionsgate voert haar nieuwe strategie, het focussen op franchises, direct uit. De eerste zet is een derde deel van Now You See Me

Hiermee wil de studio dus het signaal afgeven dat de eerste film voldoende basis heeft gegeven om het tot een franchise te maken. Lionsgate bezit rechten op franchises als The Hunger Games, Twilight, Divergent en John Wick. Die laatste film wordt ook gebruikt om er een franchise reeks van te maken. Het tweede deel van de goochelaars-filmreeks is inmiddels volledig gefilmd en gaat nu de post-productiefase in. De film moet op 31 juli 2016 in de Nederlandse bioscopen gaan draaien.

Voor het derde deel, dat waarschijnlijk de ondertitel The Third Act zal gaan dragen, komt hetzelfde team terug dat deel 1 en 2 maakte. Een releasedatum voor deel 3 is nog niet bekendgemaakt.

The Four Horsemen uit de eerste filmThe Four Horsemen uit de eerste film

Kabinet geeft startschot voor beursgang ABN

Het kabinet geeft definitief het groene licht voor de verkoop van staatsbank ABN AMRO. Een eerste deel van de beursgang kan mogelijk eind dit jaar plaatsvinden. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een voorstel daartoe van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Dijsselbloem geeft later vrijdag een persconferentie.

ABN AMRO moest tijdens de kredietcrisis in oktober 2008 van de afgrond gered worden door de staat. Het toenmalige kabinet nationaliseerde de bank voor 16,8 miljard euro. In de jaren erna moest er nog veel geld bij om de bank overeind te houden. De teller liep volgens sommige berekeningen op tot boven de 30 miljard euro.

Al in augustus 2013 nam het kabinet het principebesluit om ABN op termijn weer van de hand te doen. In maart dit jaar leek het zover, maar grote maatschappelijke ophef over een salarisverhoging van 100.000 euro voor de top van de bank gooide roet in het eten. Dijsselbloem stelde een besluit uit, totdat 'rust en vertrouwen' rond de bank weer terug waren. Dat is nu volgens de minister het geval.

Actie voor meer witte schoolkinderen succes

De twee zwarte basisscholen die vrijdag in Amsterdam op spraakmakende wijze actie voerden om meer witte kinderen te trekken was een doorslaand succes. Dit concludeert bestuurder Diane Middelkoop. Het leverde de scholen vooral media-aandacht op, maar ook alvast een inschrijving van een leerling met de gewenste huidskleur.

Leerlingen van de Catharinaschool en de Avonturijn verspreidden in de ochtend folders in de omliggende straten om witte leeftijdsgenootjes te werven. Dat deden ze in T-shirts met de tekst 'Is dit wit genoeg voor u?' Daarmee maakten ze duidelijk dat hun scholen behoefte hebben aan blanke kinderen. Ook de websites van beide scholen zijn aangepast.

Middelkoop zegt dat bijna alle ouders hebben ingestemd met de stunt, slechts een handvol leerlingen deed niet mee. Ze hoopt dat de scholen de komende maanden de vruchten kunnen plukken van de actie.

Galerie toont Mein Kampf met boodschap Hitler

In Amsterdam is een door Adolf Hitler gesigneerd exemplaar van Mein Kampf opgedoken. Galeriehouder Michiel van Eyck neemt het zeer zeldzame exemplaar op in zijn tentoonstelling in zijn galerie aan het Singel, zo bevestigde hij vrijdag een bericht van Het Parool.

Het boek is afkomstig uit een erfenis en was waarschijnlijk tientallen jaren in bezit van de Amsterdamse familie die het aan Van Eyck verkocht. De editie is voorzien van zilverbeslag en bevat een handgeschreven boodschap van Hitler die het boek tijdens de kerst van 1939 mogelijk als relatiegeschenk cadeau deed aan een regionale leider van de NSDAP.

"Parteigenossen, Gauleiter Jordan, A Hitler, Berlin, Weihnachten 1939", is de door Hitler in het boek gekrabbelde tekst.

Van Eyck spreekt van een zeer zeldzame uitgave. Hij wil het exemplaar louter tentoonstellen en niet verkopen. Vorig jaar was de antiquair verwikkeld in een rechtszaak over de verkoop van exemplaren van Mein Kampf. In oktober dient hierover het hoger beroep dat het Openbaar Ministerie aantekende.

Galerie toont Mein Kampf met boodschap Hitler
Galerie toont Mein Kampf met boodschap Hitler (Foto: ANP)

Inkoper NS: Fyra was geen Aldi-trein

De Fyra die het Italiaanse bedrijf AnsaldoBreda leverde voor de hogesnelheidslijn HSL-Zuid was geen goedkope 'Aldi-trein'. De Fyra was ongeveer even duur als de trein van de laatste concurrent in de aanbesteding, het Franse Alstom. De Fyra was ook beter.

Dat zei Tony Smulders, inkoper rollend materieel bij de NS, vrijdag tegen de parlementaire enquêtecommissie Fyra. De commissie wil te weten komen waarom de Fyra veel te laat ging rijden en door grote technische mankementen al snel weer van het spoor verdween.

Volgens Smulders was de Fyra in een eerdere fase van de aanbesteding zelfs iets duurder dan de trein van Alstom.

Volgens het bestaande beeld zag NS zich gedwongen met het goedkope AnsaldoBreda in zee te gaan omdat er geen geld was voor een duurdere en betere trein.

Fyra (Foto: Novum)
Fyra (Foto: Novum)

'Koffie stimuleert seksleven'

Mannen die twee tot drie koppen koffie per dag drinken, hebben waarschijnlijk een beter seksleven. De hoeveelheid caffeïne in deze koffie helpt namelijk tegen erectiestoornissen. Dat concludeert Dr. David S. Lopez van het University of Texas Health Science Center (UTHealth) in Houston.

Uit het onderzoek blijkt dat mannen die dagelijks 85 tot 170 milligram caffeïne nuttigen 42 procent minder kans op erectiestoornissen hebben. Bij meer caffeïne neemt het effect licht af: er is dan 39 procent minder kans op erectiestoornissen. Bij diabetici treedt echter geen positief effect op. Dat is volges de onderzoeker geen verrassing, omdat diabetes een bekende oorzaak van erectiestoornissen is.

Volgens Lopez zorgt de caffeïne ervoor dat er meer bloed naar de penis kan stromen, waardoor een betere erectie ontstaat. Naast koffie, zou ook het drinken van thee en caffeïnehoudende frisdranken helpen om je mannelijkheid weer strak in het gelid te krijgen.

'Koffie stimuleert seksleven' (Foto: Novum)
'Koffie stimuleert seksleven' (Foto: Novum)

Kabinet stemt in met 'boerkaverbod'

Boerka's, niqaabs, bivakmutsen en integraalhelmen worden in Nederland verboden in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een verbod op de gezichtsbedekkende kleding.

Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vrijdag gezegd na de ministerraad.

Het kabinet vindt het verbod van belang voor de dienstverlening van de overheid aan de burger en voor de veiligheid. Op straat mag de gezichtsbedekkende kleding nog wel.

Wie zijn gezicht op locaties waar dat verboden is toch bedekt, kan een boete krijgen van maximaal 405 euro. De politie kan in de openbare ruimte vragen de gezichtsbedekkende kleding af te doen, als zij meent dat dat nodig is voor identificaties. Over het 'boerkaverbod' hadden VVD en PvdA in oktober 2012 al afspraken gemaakt in het regeerakkoord.

Het voorstel is anders dan het 'boerkaverbod' waar het kabinet Rutte-I in januari 2012 mee instemde. Toen ging het om een uitgebreider verbod dat ook op straat zou gelden.

Verstappen: "Kon mezelf niet zo snel terug vinden"

Max Verstappen zette gistermiddag een puike prestatie neer in Monaco. Tijdens de eerste vrije training op het stratencircuit pakte onze landgenoot uiteindelijk de tweede plaats. Verstappen was erg blij over deze hoge klassering.

"Ik kon mezelf niet zo snel vinden en scrolde naar boven en zag P2. Dat was een mooi moment. Het was een goede ronde voor mijn gevoel en de tijd bewees dat het echt zo was", liet de jonge coureur in een reactie weten.

Ook Franz Trost, teambaas van Scuderia Toro Rosso, was zeer tevreden met het resultaat van de jongeling. "We weten dat Max Verstappen een zeer, zeer, getalenteerde en bijzondere jongen is. Ik was zeer onder de indruk van hoe hij zijn training opbouwde en de fantastische tijd die hij neerzette in de eerste vrije training."

In de tweede sessie eindigde Verstappen iets lager. Zijn teamgenoot Carlos Sainz jr. was op dat moment wel een fractie sneller. Desondanks is Scuderia Toro Rosso tevreden, al begint morgen het echte werk pas. "We moeten realistisch zijn, er staan teams voor ons die het dubbele budget hebben van Scuderia Toro Rosso. Het is niet makkelijk om tegen ze te strijden, maar we hebben een goede auto en twee zeer snelle coureurs", besloot Trost.

Fietsers in voetgangerszone mishandelen boa

In Venray is een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) woensdagmiddag mishandeld door drie fietsers. Dat meldt de gemeente vrijdag, aldus nieuwssite 1Limburg.

De boa betrapte drie jongens op de Schoolstraat in de Limburgse plaats. Ze fietsten daar in een voetgangersgebied. De boa trachtte de overtreders de doorgang te beletten en hen op hun gedrag aan te spreken. Dat moest hij bekopen met een karatetrap op zijn ribbenkast. De boa heeft aangifte gedaan van mishandeling.

Aanklager seponeert zaak Achenteh

De aanklager betaald voetbal van de KNVB legt Rochdi Achenteh geen straf op voor een vermeende trap die de Vitesse-speler zou hebben uitgedeeld aan tegenstander Jody Lukoki van PEC Zwolle in het play-offduel donderdag in Zwolle (1-2).

De aanklager heeft betrokken partijen om een reactie gevraagd en tv-beelden bestudeerd en op basis daarvan de zaak geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

Vitesse kan dus gewoon over Achenteh beschikken als het zondag in Arnhem de return speelt tegen PEC Zwolle. De winnaar van het tweeluik neemt het in de volgende ronde op tegen Feyenoord of sc Heerenveen om een plaats in de derde voorronde van de Europa League. Die start op donderdag 30 juli, de return is een week later.

Eurocare: "Te veel alcohol in Formule 1"

De Formule 1 maakt extreem veel reclame voor alcohol. Dat staat in een rapport van Eurocare, een Europees verbond van private welzijnsorganisaties.

"Er is in de Formule 1 weinig verantwoordelijkheidsbesef als het gaat om alcohol. Dat mag je afleiden uit het feit dat er iedere vijf seconden een advertentie over alcohol door het beeldscherm schiet. We roepen de leidinggevenden in de Formule 1 op een eind te maken aan deze sponsordeals", aldus Eurocare, dat vorig jaar heeft geturfd bij de Grand Prix van Monaco.

De koningsklasse zendt ook een dubieus signaal af met al die reclames over alcohol, meent Eurocare, want de Formule 1 voert ook campagnes voor meer veiligheid op de weg. "Hier is sprake van een gevaarlijke cocktail."

Drie teams in de Formule 1 maken reclame voor alcohol op hun bolides: Williams (Martini), McLaren (Johnnie Walker) en Force India (Smirnoff en King Fisher). Whiskymerk Johnnie Walker is ook prominent aanwezig op de reclameborden langs het circuit van Monaco.

Opmars golfer Luiten in BMW PGA Championship

Golfer Joost Luiten heeft zich vrijdag in de tweede ronde naar de top van het klassement gewerkt in het BMW PGA Championship, het voornaamste toernooi van de Europese Tour. De Nederlander steeg dankzij een lage score van 67 slagen (5 onder par) naar de gedeelde vierde plaats in de tussenstand. Hij noteerde twee bogeys, maar maakte die foutjes meer dan goed met zeven birdies.

Luiten speelt zijn eerste toernooi van dit jaar op Europese bodem. De Bleiswijker was de afgelopen drie maanden weinig succesvol actief in de Verenigde Staten. Op de baan van het Engelse Wentworth, waar hij vorig jaar als twaalfde eindigde, lijkt hij zijn vorm te hebben hervonden.

Koploper halverwege de ronde is de Italiaan Francesco Molinari. Hij heeft vijf slagen voorsprong op Luiten.

Vitesse haalt beloften bij selectie

De 21-jarige middenvelders Elmo Lieftink en Mo Osman maken vanaf komend seizoen deel uit van de eerste selectie van Vitesse. Beide spelers komen uit de eigen jeugd. Lieftink tekende vrijdag een contract tot medio 2018, Osman werd eerder al tot 2016 vastgelegd met een optie voor nog twee jaar.

Beide spelers maakten dit seizoen deel uit van Jong Vitesse, dat kampioen werd van de beloftencompetitie. "Ze hebben het daar uitstekend gedaan afgelopen jaar", zei technisch directeur Mo Allach.

"Lieftink speelt al elf jaar bij Vitesse en Osman zeven jaar, dus ze kennen de club door en door. De doorstroom van deze spelers past in onze visie. We willen ze de kans geven zich te bewijzen bij de A-selectie."

Sijsling naar hoofdtoernooi Roland Garros

PARIJS Igor Sijsling heeft zich vrijdag via de kwalificaties geplaatst voor het hoofdtoernooi van Roland Garros. De Nederlandse nummer 166 van de wereld won in de derde en laatste kwalificatieronde in twee sets van de mondiale nummer 207 Marius Copil uit Roemenië: 6-2 en 6-4.

Sijsling is daarmee de derde Nederlander die in actie komt op het Parijse gravel. Robin Haase werd eerder op de dag bij de loting voor de eerste ronde gekoppeld aan de Kroaat Marin Cilic, terwijl Kiki Bertens het opneemt tegen de Russin Svetlana Kuznetsova.

Tegen wie Sijsling speelt wordt later bekend. Onder anderen de als tweede geplaatste Roger Federer, de als derde geplaatste Andy Murray en de als vierde geplaatste Tomas Berdych treffen een qualifier en zijn dus mogelijke tegenstanders van Sijsling.

Hoger beroep Enise B. voor hof Leeuwarden

Het hoger beroep van Enise B., die in februari vorig jaar met haar vriend Antonio van der P. een spoor van geweld door Nederland trok, dient op vrijdag 29 mei voor het gerechtshof in Leeuwarden. Het gaat dan om een regiezitting. De zaak wordt pas later inhoudelijk behandeld, meldde haar advocaat Peter Plasman vrijdag.

De rechtbank in Assen legde in april Enise B. (20) na een rechtszaak van vier dagen een gevangenisstraf op van twaalf jaar. Van der P. kreeg zestien jaar.

Plasman vindt de straf voor B., vergeleken met die van haar vriend, veel te hoog. Hij stelt dat de rechters er onvoldoende rekening mee hebben gehouden dat zij nooit eerder met politie en justitie in aanraking is geweest. Ook is zij in tegenstelling tot Van der P. 'op enkele cruciale' punten vrijgesproken, terwijl B. slechts vier jaar minder celstraf kreeg opgelegd.

Vervolg World War Z in 2017 in de bioscoop

Paramount gaat klaarblijkelijk de strijd aan met Fox, want het vervolg op World War Z zal op dezelfde dag uitkomen als het tweede deel van het nog uit te komen Fantastic Four. Dit meldt Variety.

Het vervolg, met opnieuw Brad Pitt in de hoofdrol, zal vanaf 9 juni 2017 te zien zijn in de Amerikaanse bioscopen. Het eerste deel werd een groot (persoonlijk) succes voor Brad Pitt. De film haalde bijn 550 miljoen dollar binnen en werd daarmee, wat betreft box-office, de succesvolste Brad Pitt-film allertijden. 

World War Z 2 zal geregisseerd worden door J.A Bayona, die eerder de rampenfilm The Impossible maakte. Ook het team van schrijvers van het eerste deel zal worden vervangen door één persoon, namelijk Steven Knight. Hij werd eerder genomineerd voor een Oscar voor zijn Dirty Pretty Things-script.

Brad Pitt en familie in World War ZBrad Pitt en familie in World War Z

Fyra moest het in een keer goed doen

De snelle treinen die zouden gaan rijden op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid moesten het meteen goed doen. Voor proefritten was nauwelijks tijd. Dat bleek vrijdag tijdens de verhoren van de parlementaire enquêtecommissie Fyra.

Gezien de krappe planning voor de productie van de flitstreinen, was er geen tijd voor proefritten, stelde de commissie, die te weten wil komen waarom de snelle trein Fyra veel te laat ging rijden en door grote technische mankementen al snel weer van het spoor verdween.

Tony Smulders, inkoper rollend materieel bij de NS, erkende dat het 'lastig' zou zijn om proefritten te doen. De planning voor de productie was krap, de trein zou net in drie jaar gebouwd kunnen worden.

Maar er waren wel onzekerheden, zei Smulders, omdat het ging om nieuwe ontwerpen. Bestaande treinen voldeden niet aan de eisen die de overheid stelde.

Fyra (Foto: Novum)
Fyra (Foto: Novum)

Pentagon: Amerikaanse wapens volgende week in Irak

Een lading Amerikaanse wapens die bedoeld zijn om het Iraakse leger te helpen de opmars van de extremistische beweging Islamitische Staat te stuiten komt volgende week aan in Irak. Dat heeft het Pentagon vrijdag bekendgemaakt.

Het gaat onder andere om tweeduizend antitankwapens die ingezet kunnen worden tegen de gepantserde bomauto's die steeds vaker door IS worden gebruikt. Volgens een woordvoerder van het Pentagon zijn deze wapens niet geleverd naar aanleiding van de val van de Iraakse stad Ramadi afgelopen weekeinde, hoewel daardoor wel pijnlijk duidelijk werd dat het Iraakse leger met grote tekorten kampt. In april bracht de Iraakse premier Haider al-Abadi een bezoek aan Washington. Hij diende toen een verzoek in voor betere wapens.

Geen Nederlanders bij schietpartij Würselen

De slachtoffers van de schietpartij donderdagavond in de Duitse plaats Würselen, niet ver van de grens met Kerkrade, hebben niet de Nederlandse nationaliteit. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Aken vrijdagochtend bekendgemaakt.

Welke nationaliteit ze dan wel hebben, wilde of kon hij niet zeggen. Bij de schietpartij kwam een 18-jarige jongen om het leven. Een 28-jarige man raakte gewond.

Het Openbaar Ministerie in Aken wilde of kon niet zeggen tot welke motorclub de slachtoffers behoorden. De dode had banden met een motorclub, liet de woordvoerder weten. Onbekend is echter of hij daarvan lid was of slechts sympathisant, voegde hij daaraan toe.

Vrijdagmiddag vindt de lijkschouwing plaats. Daarna wordt meer bekend over de doodsoorzaak. Volgens Duitse media werd het slachtoffer in het hoofd geraakt.

Donderdag rond 21.00 uur vuurden onbekenden meerdere schoten af op een voormalig café aan de Grevenberger Straße in Würselen. In het pand bevonden zich volgens de Duitse justitie op dat moment meerdere personen, van wie er twee door de kogels werden getroffen.

Politie en justitie onderzoeken wat er precies is gebeurd evenals het motief achter de schietpartij.

Banken komen opnieuw met IBAN-omrekentool

Consumenten kunnen binnenkort opnieuw gebruik maken van een officiële omrekentool voor de langere IBAN-bankrekeningnummers. Dat hebben de banken toegezegd, meldde De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag.

Er was eerder al een hulpmiddel te vinden op de gezamenlijke website OveropIBAN.nl waarmee consumenten een oud bankrekeningnummer konden omrekenen, maar daar zijn de banken begin april mee gestopt vanwege de hoge kosten.

Veel consumenten hebben nog altijd moeite met het vinden van de juiste IBAN. Er zijn veel niet-officiële omrekentools te vinden op internet, maar dat zijn soms frauduleuze sites die hun eigen bankrekeningnummer laten zien in de plaats van het gevraagde IBAN-nummer. De Betaalvereniging Nederland deed hierover onlangs een waarschuwing de deur uit.

Zelfmoordaanslag op moskee Saudi-Arabië

Een zelfmoordterrorist heeft vrijdag een aanslag gepleegd op een sjiitische moskee in het oosten van Saudi-Arabië. Gelovigen herdachten daar de verjaardag van een heilige. Dat heeft een activist gezegd.

Volgens het Saudische ministerie van binnenlandse zaken had een explosie plaats bij de moskee na het vrijdaggebed. Verdere details werden niet bekendgemaakt.

De activist, Naseema al-Sada, zei dat een zelfmoordterrorist de aanslag uitvoerde terwijl gelovigen de geboorte van Imam Hussain vierden. Het is vooralsnog niet duidelijk hoeveel mensen er gewond zijn geraakt of zijn omgekomen.

De moskee staat in de provincie Qatif, een gebied waar veel sjiieten wonen. In november werd in het oosten van Saudi-Arabië ook al een aanslag uitgevoerd. Toen kwamen zeker zeven mensen om het leven.

The Who onderbreekt show wegens wietdampen

The Who dreigde woensdagavond een concert in het Nassau Coliseum in Long Island af te breken, omdat Roger Daltrey merkte dat er marihuana gerookt werd in de zaal. De zanger is allergisch voor wiet en zegt dat de rook direct op z'n stembanden slaat.

"De show is voorbij als je nu niet stopt", zei Daltrey na drie songs tegen het publiek. "Ik kan er verder ook niets aan doen. Het is jullie keuze." Gitarist Pete Townshend voegde daar aan toe: "Stop het spul maar in je kont, dat is de snelste manier", refererend aan een curieuze gewoonte uit de hippietijd om stoned te worden door een blokje hash in je anus te stoppen. Waarop Daltrey weer reageert met: "Ja, veel sneller dan het op te eten en met afstand de aangenaamste manier!"

De groep is sinds eind 2014 bezig met de The Who Hits 50! Tournee, die woensdag 1 juli ook de Amsterdamse ZiggoDome aandoet. Enkele dagen eerder, op 28 juni, is The Who headliner van de derde dag van het grote Britse Glastonbury festival. De jubileumtournee van de groep is waarschijnlijk ook de laatste grote concertserie die de band onderneemt, hoewel Townshend en Daltrey hebben laten weten dat The Who nog wel als studioproject blijft bestaan.

The Who onderbreekt show wegens wietdampen (Foto: Novum)
The Who onderbreekt show wegens wietdampen (Foto: Novum)

'HSL moest zoveel mogelijk opbrengen'

Bij de exploitatie van de hogesnelheidslijn HSL-Zuid ging het vooral om een zo hoog mogelijke opbrengst, niet om zoveel mogelijk reizigers. De tarieven lager 60 procent hoger dan van een normaal treinkaartje.

Dat zei Nol Döbken, de eerste directeur van HSL-exploitant HSA, vrijdag tegen de parlementaire enquêtecommissie over de snelle trein Fyra. De commissie wil te weten komen waarom de Fyra veel te laat ging rijden en er door grote technische mankementen al snel weer de brui aan moest geven.

Döbken zei dat hij na zijn aantreden lagere tarieven wilde, zodat de HSL meer reizigers zou trekken.

HSL (Foto: Novum)
HSL (Foto: Novum)

Autobouwer Spyker nog niet uit surseance

Sportwagenfabrikant Spyker blijft voorlopig nog in surseance. De rechtbank in Lelystad ging vrijdag nog niet akkoord met de voorgestelde regeling om schuldeisers tegemoet te komen. Een van de schuldeisers stemde niet in met het voorstel. De rechter geeft hem ergens in de komende weken nog de kans op een zitting zijn bezwaren kenbaar te maken.

Spyker werd in december vorig jaar failliet verklaard, maar dat besluit werd later in hoger beroep vernietigd en het bedrijf kreeg weer uitstel van betaling (surseance).

Een meerderheid van de schuldeisers stemde wel in met het voorstel voor een zogenoemd crediteurenakkoord, aldus een woordvoerder van de rechtbank. Veel crediteuren schieten er fors bij in, maar het alternatief is een faillissement en in dat geval zouden ze naar al hun centen kunnen fluiten. De partijen hadden tot vrijdag om op het voorstel te reageren.

Spyker (Foto: Novum)
Spyker (Foto: Novum)

Cameron waarschuwt Europese Unie voor referendum

De Britse premier David Cameron waarschuwt de Europese Unie voor zware tijden die er aan komen nu Groot-Brittannië een referendum gaat houden over een vertrek uit de Unie. Vrijdag sprak Cameron voor het eerst sinds de Britse verkiezingen met zijn Europese collega's. Hij waarschuwde voor een hoop 'ups en downs'.

Cameron heeft beloofd om een referendum te houden over een vertrek uit de EU voor eind 2017. De kwestie is een van de heetste hangijzers voor de Britse regering en heeft naar verwachting grote gevolgen voor het reilen en zeilen van de EU.

David Cameron (Foto: Novum)
David Cameron (Foto: Novum)

'Begeleiding nodig voor ex-terreurverdachten'

Vrijgekomen terreurverdachten worden niet goed begeleid. Zij komen soms met een enorme haat uit de gevangenis en zitten met een stigma ook als zij zijn vrijgesproken. Zo kunnen ze op een VN-sanctielijst blijven staan waardoor ze geen bankzaken kunnen doen. Ook is het moeilijk of onmogelijk om werk te vinden. Het ontbreekt veelal aan begeleiding. Dit terwijl er juist persoonlijke hulp en maatschappelijke integratie nodig zijn voor deradicalisering.

Dit zeggen de onderzoekers Beatrice de Graaf en Daan Weggemans vrijdag in een interview met Trouw. Zij hebben sinds 2012 tien ex-gedetineerde jihadverdachten gevolgd. Ook spraken zij met tientallen betrokkenen om hen heen, zoals familie en ambtenaren bij politie, justitie, reclassering en gemeentes. Vrijdag verschijnt eveneens hun boek Na de vrijlating. Volgens de onderzoekers is het huidige beleid te veel op repressie en te weinig op herintegratie gericht.

Weer meer leerlingen en minder leraren

Voor het vijfde jaar op rij groeit het aantal leerlingen op de middelbare school, terwijl het aantal leraren daalt. Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) is leerling-leraarverhouding de afgelopen jaren gestegen naar 16 op 1. De AOb vindt dit opmerkelijk, want 'de schoolbesturen kregen 67 miljoen euro om meer banen voor jongeren te creëren'.

De leerling-leraarverhouding is niet hetzelfde als het aantal leerlingen dat in een klas zit. Omdat er naast docenten ook interne begeleiders, remedial teachers en vakleerkrachten worden ingezet, is de gemiddelde klassengrootte groter dan de leerling-leraarverhouding. In 2010 was de leerling-leraar ratio nog 14,5.

In oktober 2014 telden de middelbare scholen 7000 tot 11000 leerlingen meer dan het jaar ervoor. Er waren ongeveer 200 docenten minder.

Lara Stone laat tieten hangen

Lara Stone heeft flink wat stof doen opwaaien gisteren in Cannes. Het Nederlandse topmodel liep zonder beha over de rode loper.

Het broodmagere blondje woonde er een gala bij van amfAR. Op deze liefdadigheidsactie waren nog veel meer bekende sterren aanwezig.

Lara woonde de avond bij in een goudkleurige jurk die niets aan de verbeelding overliet. Zo toonde ze niet alleen een sideboob, maar ook nog eens een bloot been! Het zou nog lang onrustig blijven in Nice Cannes...

Taylor Swift leende kleding van seksshop

Voor haar nieuwste videoclip Bad Blood had Taylor Swift heel wat sexy kleding nodig. De zangeres leende daarom outfits ter waarde van maar liefst 13.000 dollar (11.600 euro) van een seksshop, meldt New York Post.

Een werknemer stapje vorige maand de winkel binnen, vertelt manager Shawn Gentry van de Stockroom. De huidkleurige latex jurk die Taylor in de openingsscène draagt is hier bijvoorbeeld te koop voor ruim 200 euro.

Ook de vele beroemde vriendinnen van Taylor die een rol in de videoclip hebben dragen outfits uit de winkel. Onder anderen Cara Delevingne, Selena Gomez, Lena Dunham en Gigi Hadid zijn in latex pakjes te zien. Uiteindelijk heeft Taylor kleding ter waarde van 5000 dollar (4500 euro) gehouden.

Duif in aula verstoort eindexamen Engels

Een duif heeft tijdens het eindexamen Engels op het Vossius Gymnasium in Amsterdam voor opschudding gezorgd. Kort na de ontdekking van de ordeverstoorder besloot de schoolleiding donderdag de aula te ontruimen.

"We denken dat de duif door een open raam is gevlogen. Het raam stond open om de boel na een eerder examen even te luchten", blikt rector Jan van Muilekom terug. "Aanvankelijk probeerden we door te werken, hoewel de toch al nerveuze leerlingen vaak naar boven keken. Op een gegeven moment liet de duif wat vallen en begon die te fladderen. In overleg met de onderwijsinspectie hebben we besloten de leerlingen te verhuizen."

"Zwijgend en onder begeleiding van leraren zijn ongeveer tachtig eindexamenkandidaten in groepjes in lokalen ondergebracht. Ze hebben ongeveer tien minuten extra tijd gekregen ter compensatie. Iedereen reageerde na afloop tevreden over de gekozen oplossing."

Na ontruiming van de aula hebben twee conciërges de duif opgejaagd. Toen de vogel van vermoeidheid op de grond ging zitten, liet die zich pakken.

Amnesty: krijgsgevangenen Oekraïne gemarteld

De strijdende partijen in het oosten van Oekraïne maken zich bijna dagelijks schuldig aan oorlogsmisdaden, zoals marteling en de standrechtelijke executie van gevangenen. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een vrijdag verschenen rapport.

Amnesty baseert zich op verklaringen van 33 krijgsgevangenen, zeventien die door separatisten werden vastgehouden en zestien die door de regering krijgsgevangen waren gemaakt. De voormalige krijgsgevangenen spreken van zware mishandelingen, marteling met stroomstoten en messteken.

De zorgen over de behandeling van krijgsgevangenen kwamen deze week extra onder de aandacht nadat Kiev twee Russen in het openbaar had getoond. De Russen waren gevangengenomen in het oosten van het land. Amnesty dringt er bij de Verenigde Naties op aan om gevangenissen in Oekraïne te bezoeken.

OM legt beslag op woningen drugshandelaar

Het Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op de villa en een woning van de in Engeland veroordeelde Nederlandse drugshandelaar Jacobus S. (64) uit Beek. Dat is gebeurd op verzoek van de Britse autoriteiten, meldt het OM vrijdag.

Het gaat om een villa in Beek. Die stond voor ruim een miljoen te koop. De andere woning staat in Nijmegen.

S. werd in november vorig jaar in Engeland veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij grote internationale drugshandel. Hij legde een bekentenis af. Vier Britse handlangers kregen van de rechtbank in Birmingham straffen van 22, 20, 14 en 12 jaar. De rechter bepaalde daarnaast dat er op al het vermogen, waar ook ter wereld, beslag moest worden gelegd.

'IS-strijders trekken moordend door Palmyra'

Strijders van Islamitische Staat kammen de woensdag door hen veroverde Syrische stad Palmyra uit en hebben tientallen regeringsgetrouwe soldaten en andere regeringsgezinden opgepakt en vermoord. Dat melden activist Bebars al-Talawy, een oppositiegroep en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Al-Talawy berichtte vanuit Homs dat sinds de val van Palmyra daar tot wel 280 regeringsmilitairen en regeringsgezinde strijders zouden zijn omgebracht. Een oppositiegroep meldde op Facebook hetzelfde. Het Observatorium, dat de burgeroorlog in Syrië vanuit Groot-Brittannië verslaat met hulp van activisten ter plaatse, houdt het op zeventien doden. Het Observatorium bereikten nog onbevestigde berichten over nog eens tientallen doden, liet het vrijdag weten.

Volgens de gouverneur van de provincie Homs, waarin Palmyra ligt, heeft IS mensen opgepakt. De terreurbeweging 'heeft mogelijk moordpartijen aangericht', zei gouverneur Talal Barazi.

Het zou niet de eerste keer zijn dat IS honderden Syrische of Iraakse soldaten doodt na het boeken van terreinwinst. Vaak klopten IS-strijders zich op internet voor de bloedbaden op de borst.

Meppel denkt aan 'witte edelman' bij sint

Het organisatiecomité van de landelijke sinterklaasintocht in Meppel gaat in overleg met omroep NTR over de invulling van Zwarte Piet. Organisator Luck Heuckeroth liet vrijdag weten dat naast de aanwezigheid van zwarte pieten 'witte edelmannen' wat hem betreft een mogelijkheid zijn, bevestigt hij een bericht van het AD. De witte edelmannen liepen volgens Heuckeroth ook mee in de jaren zestig in Amsterdam.

Het liefst wil hij de eigen lijn van het comité van de afgelopen jaren doortrekken. In Meppel zijn normaal alleen zwarte pieten, maar dan zonder oorring, zonder dik geschilderde lippen en onder andere met steil haar. "Bij ons staan ook donkere mensen met kinderen en vrouwen met hoofddoeken altijd enthousiast langs de kant." Maar het plaatselijke comité is niet blind voor de ontwikkelingen zoals pieten met alleen zwarte 'roetvegen' op het gezicht.

Utrechter stuurt varkensvlees naar moskeeën

Een 42-jarige ex-personeelsfunctionaris van de douane heeft begin dit jaar aan zeker zes moskeeën in Utrecht en omgeving dreigbrieven met daarin stukken varkensvlees gestuurd. Dergelijke brieven met scheldpartijen verstuurde hij ook aan bezoekers van de gebedshuizen. Dat gebeurde allemaal kort na de aanslag op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo, toen er veel spanningen waren in de islamitische gemeenschap.

De man verstuurde de brieven uit naam van een buurman, die hij verantwoordelijk hield voor een inbraak bij zijn moeder. Hij hoopte dat anderen de buurman iets aan zouden doen. De aanklager eiste vrijdag bij de rechtbank in Utrecht behandeling in een forensische psychiatrische kliniek, twee weken celstraf, een jaar voorwaardelijke celstraf en een werkstraf tegen de man.

De Ontsnapping krijgt mogelijk Amerikaanse remake

Op zaterdag 30 mei beleeft De Ontsnapping haar Portugese première in het theater van Guia, een plaatsje in de Algarve. In aanwezigheid van Portugese crew en diverse hoogwaardigheidsbekleders zullen zo’n 200 gasten, waaronder mogelijk de Nederlandse ambassadeur, de vertoning bijwonen. Het is na Nederland en België het derde land waar de film met Isa Hoes in de hoofdrol binnen een maand te zien is. Daar zal het niet bij blijven; diverse landen hebben interesse getoond in de rechten en de producenten zijn zelfs in gesprek over een Amerikaanse remake.

De Ontsnapping draait sinds 30 april in 119 Nederlandse bioscopen en passeerde gisteren de grens van 200.000 bezoekers. De verfilming van de gelijknamige bestseller van Heleen van Royen draait om Julia; een uitgebluste vrouw die haar geluk hoopt terug te vinden in zonnig Portugal. Naast Isa Hoes spelen Edwin Jonker, Kees Boot, Rik Mayall, Ellen Schoeters, Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Gouden Kalf-winnares Abbey Hoes rollen in de film.

De regie van De Ontsnapping was in handen van Ineke Houtman (Toen Was Geluk Heel Gewoon: De Film). Het scenario werd geschreven door Mirjam Oomkes (De Groeten van Mike) en Olga Ponjee (Feuten). De camera is in handen van Jeroen de Bruin (De Marathon, Soof). Van het boek, dat in 2006 verscheen, werden al ruim een kwart miljoen exemplaren verkocht.

Geplaatste tegenstanders voor Haase en Bertens op Roland Garros

Kiki Bertens en Robin Haase hebben pittig geloot voor de eerste ronde van Roland Garros. Beide spelers zijn gekoppeld aan een geplaatste speler. Bertens neemt het op tegen oud-winnaar Svetlana Kuznetsova en Haase werd gekoppeld aan US Open-winnaar Marin Cilic.

Bertens heeft in Parijs veel punten te verdedigen. Vorig jaar haalde ze als qualifier de vierde ronde. Een gunstige loting was daarom extra welkom geweest, maar Rafael Nadal koppelde haar aan de Russische winnares van 2009. Bertens en Kuznetsova hebben in één keer eerder tegen elkaar gespeeld. Tijdens het WTA-toernooi in Auckland van 2013 was Bertens destijds de betere. 

Titelverdedigster Maria Sharapova werd gekoppeld aan Kaia Kanepi en Serena Williams trof een qualifier. Haar zus Venus mag het opnemen tegen Sloane Stevens. De complete loting van de dames is hier te vinden. 

Haase moet in de eerste ronde aantreden tegen de als negende geplaatste Cilic. De Kroaat staat onderling 3-0 voor tegen Haase. Cilic was na zijn winst op de US Open maanden uitgeschakeld met een armblessure. Sinds zijn rentree won hij vier van zijn zeven wedstrijden.

De nummer één van de wereld, Novak Djokovic, en negenvoudig kampioen Rafael Nadal kunnen elkaar al in de kwartfinales tegenkomen. Nadal is als zesde geplaatst in Parijs, zijn laagste geplaatste positie ooit op Roland Garros. Bij zijn debuut in 2005 werd hij als vierde geplaatst, vervolgens stond hij altijd in de top drie van de plaatsingslijst. Djokovic stuit in de eerste ronde op Jarkko Nieminen en Nadal op Quentin Halys. Roger Federer moet tegen een qualifier. Dat zou Igor Sijsling kunnen zijn, die zich nog kan plaatsen voor het hoofdtoernooi.

De complete loting van de heren is hier te vinden.

Topfavoriet songfestival antihomo

De Zweedse inzending naar het Eurovisiesongfestival blijkt een homohater te zijn. 

De bizarre uitspraken van de Zweedse zanger Måns Zelmerlöw zijn al een tijd terug gedaan tijdens een Zweeds kookprogramma. Zo zei hij onder andere dat homoseksualiteit abnormaal is en dat homoseksuele stellen geen kinderen mogen krijgen. Natuurlijk moest hij, door de ophef die daardoor ontstond, zijn excuses daarvoor aanbieden, maar om een of andere reden komen die dan toch altijd wat minder oprecht over. 

De ophef daarover was na zijn nominatie voor Zweden al enigszins gaan liggen, maar laait nu weer in volle hevigheid op. Heel gek is dat natuurlijk ook niet. Zelmerlöw is namelijk topfavoriet om het Songfestival te winnen en het festival staat toch bekend om zijn vrij flamboyante homoseksuele fans. Ben je voor gelijkheid, stem dan zondag niet op Zweden.

'Daenerys Targaryen' is nog maagd

Wie er altijd van heeft gedroomd een drakenbazin te ontmaagden, kan een nummertje trekken. Rosie Mac, het 18-jarige model dat de body double is voor Emilia Clarkes rol van Daenerys Targaryen in Game of Thrones, is namelijk nog maagd.

De Britse Rosie houdt er nogal hoge morele standaarden op na. Hoewel ze al tweemaal verloofd is geweest, heeft ze nog nooit geneukt. Ze wil namelijk wachten tot ze daadwerkelijk iemand echtgenote is.

Haar eerste vriend heeft drie jaar moeten wachten tot hij met haar ging verloven. En nog mocht de arme drommel er niet op. "De relatie raakte plotseling uit, dus ik ben blij dat hij me niet had ontmaagd", vertelt het fotomodel.

Het bloedmooie fotomodel wordt inmiddels overspoeld met naaktfoto's van geile kerels die haar weleens willen laten voelen wat ware liefde is. Maar zij noch haar moeder is tot nu toe onder de indruk geraakt van de likkebaardende mannen.

Voorlopig nog geen pornofilm met Rosie dus. Gelukkig hieronder een paar sexy pics van haar om het goed te maken...

 

Beaching #BeachPout Poser

Een foto die is geplaatst door Actress Model Dancer (@rosiemacc) op13 Mei 2015 om 9:14 PDT

 

Up , raring to go #BringOnToday #NotRealAnimalSkin 🌏😍

Een foto die is geplaatst door Actress Model Dancer (@rosiemacc) op26 Apr 2015 om 1:22 PDT

 

Awesome beauty treatments at #TheNailPlaceMarbella @thenailplacemarbella #GetPampered !

Een foto die is geplaatst door Actress Model Dancer (@rosiemacc) op17 Mei 2015 om 1:19 PDT

Beatrix opent beeldenroute in Amsterdam-Zuid

Prinses Beatrix opende vrijdag de beeldententoonstelling ARTZUID in het zuiden van Amsterdam. Langs de Apollolaan, de Minervalaan en de Zuidas is een 2,5 kilometer lange route uitgestippeld met sculpturen van 21 internationaal bekende hedendaagse kunstenaars.

Gastcuratoren Rudi Fuchs en Maarten Bertheux selecteerden 66 'opvallende en monumentale werken' voor de openluchttentoonstelling, die de titel 'Een vertelling in beelden' heeft meegekregen. Zij kozen ervoor groepen beelden bij elkaar te zetten die 'onderling een dialoog aangaan'. Volgens de organisatie zijn dergelijke groepen wel te vinden in een museale omgeving, maar vrijwel nooit in een stedelijke omgeving.

Er zijn werken te zien van kunstenaars als Klaas Gubbels (Nederland), Georg Baselitz (Duitsland), Tony Cragg (Verenigd Koninkrijk) en Mimmo Paladino (Italië). ARTZUID in Amsterdam vindt elke twee jaar plaats en wordt nu voor de vierde keer gehouden. De gratis toegankelijke expositie duurt tot en met 22 september.

Den Bosch verliest zaak brugdebacle van BAM

De gemeente Den Bosch heeft ten onrechte de overeenkomst met bouwbedrijf BAM ontbonden nadat grote problemen waren ontstaan bij de bouw van een brug. Dat is de uitkomst van een arbitragezaak over de mislukte Bartenbrug tussen het centrum en de Graafsewijk, waar de gemeente zo'n 6 miljoen euro aan heeft uitgegeven.

De Raad van Arbitrage voor de Bouw heeft de zaak met instemming van beide partijen beoordeeld. De raad vindt weliswaar dat BAM gebrekkig staal heeft gebruikt, maar geeft in het vrijdag gepubliceerde vonnis op andere punten het bouwbedrijf gelijk. Zo valt het ontstaan van scheuren BAM niet aan te rekenen.

Het gemeentebestuur liet vrijdag weten dat het 'teleurgesteld' is over de uitkomst en nog nadenkt over een mogelijk beroep tegen de uitspraak.

'Aantal boerkadraagsters zeer beperkt'

Het aantal 'boerkadraagsters' in Nederland is zeer beperkt. Volgens Yassin Elkorfani van het Contactorgaan Moslims en Overheid gaat het om niet meer dan 350 vrouwen, zo zegt hij desgevraagd naar aanleiding van de kabinetsplannen voor een beperkt verbod op gezichtsbedekkende kleding. Hij benadrukt dat er verschillende cijfers zijn en dat de kwestie niet wetenschappelijk is onderzocht.

Hij kijkt met gemengde gevoelens tegen de weer opgelaaide discussie aan of het dragen boerka's en nikabs aan banden moet worden gelegd. Aan de ene kant vindt hij het belangrijk dat de vrijheid om 'religieuze uitingen' te doen, bewaard blijft. Aan de andere kant kan hij begrijpen dat 'op bepaalde plekken erop aangestuurd wordt' dat iedereen met open vizier aan de samenleving deelneemt en vrouwen de consequenties ervan ondergaan als hun gedrag met die opvattingen in botsing komt.

Man aangehouden na brand in garagebox

De politie heeft vrijdagochtend na een brand in een garagebox aan het Sinnigeslaantje in Veendam de eigenaar van de box aangehouden. Tijdens het blussen werd duidelijk dat er in de garagebox een hennepkwekerij zat. De politie onderzoekt of de kwekerij de oorzaak van de brand is geweest. De 50-jarige inwoner van Veendam is meegenomen voor verhoor.

In de dakbedekking van de garagebox zat asbest verwerkt. De gemeente coördineert het opruimen van het asbest. Volgens de brandweer is dit waarschijnlijk vooral tot tuinen beperkt gebleven.

Nieuwe klepel Bourdonklok door gulle gevers

De Bourdonklok op de Waalsdorpervlakte in Den Haag krijgt dankzij gulle gevers een nieuwe klepel. De klok luidt jaarlijks tijdens Dodenherdenking en stopt als de laatste belangstellende het monument in het duingebied is gepasseerd. Bij de afgelopen herdenking op 4 mei hield de klok er voortijdig mee op omdat de klepel was afgebroken.

Bij een inzamelingsactie voor de reparatie kwam de afgelopen weken al 5000 euro binnen. Een inwoner van Leidschendam besloot daarna de laatste 1100 euro beschikbaar te stellen.

"We waren heel erg verrast door het telefoontje. Hij bood aan om het resterende bedrag beschikbaar te stellen. Het is ongelooflijk", aldus voorzitter Vincent Gaal van de vereniging Erepeloton Waalsdorp. "We hebben zoveel hartverwarmende reacties gekregen. Mensen lieten weten blij te zijn iets te kunnen doen omdat de klok nu voor een stukje in hun hart zit. Sommigen wilden ook een bewijs van storting om thuis te kunnen ophangen."

NS-bod Fyra was opgepompt

Het hoge bod van de NS op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid was met rekentrucjes opgepompt om de opdracht binnen te halen. De latere poging van NS-dochter HSA, de exploitant van de HSL-Zuid, om de jaarlijkse afdracht aan de overheid omlaag te brengen, was alleen maar bedoeld om de winst van HSA te vergroten.

Dat is de conclusie die de parlementaire enquêtecommissie Fyra trekt uit interne stukken van HSA, bleek vrijdag tijdens het verhoor van HSA-directeur Nol Döbken. De commissie wil te weten komen waarom de Fyra veel te laat ging rijden en er door grote technische mankementen al snel weer de brui aan moest geven.

HSA voerde aan dat de te hoge tarieven op de hogesnelheidslijn omlaag moesten en dat in ruil daarvoor de vergoeding aan de staat kon dalen. Maar de echte reden hiervoor was dat HSA af wilde van de lucht die in het NS-bod was gepompt. In een intern HSA-memo staat dat dit argument nooit openlijk gebruikt mocht worden.

Fyra (Foto: Novum)
Fyra (Foto: Novum)

RIVM adviseert meer onderzoek injectienaalden

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) zou graag zien dat fabrikanten van injectienaalden op grotere schaal onderzoeken of plastic deeltjes uit de houder door de naald heen kunnen komen. Bij onderzoek naar naalden van verschillende producenten, zijn minuscule stukjes plastic gevonden, maar minder dan wettelijk mag. Het RIVM deed het onderzoek naar aanleiding van berichten over injectienaalden van fabrikant Terumo, waarin lijmdeeltjes zouden zitten.

Eerder meldde het RIVM al dat de naalden van Terumo gewoon gebruikt kunnen worden. Er zijn 7000 injectienaalden onderzocht. In minder dan 1 procent hiervan zijn kleine hoeveelheden overtollige, uitgeharde lijm gevonden, die geen risico vormen. Ook van de stoffen in de lijm is geen schade te verwachten. Verder bleken bij het doorspoelen van de naalden zeer kleine aantallen deeltjes plastic vrij te komen, die niet met een microscoop te zien zijn.

Werkstraf en rijverbod voor doodrijden kind

De vrachtwagenchauffeur die in Buurmalsen twee fietsende kinderen schepte, terwijl hij een aanrijding met een derde wilde voorkomen, heeft toch schuld aan de dood van een 13-jarige jongen door het ongeluk. De rechtbank in Arnhem heeft de 74-jarige man uit Kapel Avezaath vrijdag veroordeeld tot 240 uur werkstraf en een rijverbod voor een jaar. Ook kreeg hij een voorwaardelijk rijverbod van een half jaar.

De chauffeur reed 3 november vorig jaar langzaam rechtsaf een voorrangskruising op, gefixeerd op een fietsster voor hem waarvan hij het verkeersgedrag niet zo goed kon voorspellen. Toen zij rechtsaf was geslagen en hij optrok, raakte hij een broertje en zusje van 13 en 15 jaar die van links kwamen. Het jongetje overleefde de aanrijding niet en het meisje brak haar voet en scheurde haar enkelbanden.

De man had volgens de rechtbank met zijn 55 jaar ervaring nóg voorzichtiger moeten rijden. Hij kende de drukke weg en wist dat zijn linker spiegel een deel van zijn zicht belemmerde.

Wereldbank: economie Gaza op punt van instorten

De economie in Gaza staat op het punt in te storten. Daarvoor waarschuwt de Wereldbank in een vrijdag verschenen rapport. De werkloosheid is nergens ter wereld zo hoog en Israël en internationale donoren moeten de problemen gaan aanpakken.

De 'blokkades, oorlog en een slecht bestuur' hebben de economie in Gaza in een wurggreep, aldus de Wereldbank. Het bruto nationaal product van Gaza zou vier keer hoger liggen als er geen conflicten waren en er niet allerlei beperkingen gelden voor het gebied blijkt uit berekeningen van de Wereldbank. Vooral de landbouw, de bouwnijverheid, de maakindustrie en de elektriciteitssector hebben zwaar te lijden.

Rond de 43 procent van de 1,8 miljoen inwoners van Gaza is werkloos. De jeugdwerkloosheid beloopt zelfs 60 procent. "De huidige markt in Gaza is niet in staat om banen te bieden aan een groot deel van de bevolking die wanhopig is, met name de jongeren", aldus Steen Lau Jorgensen van de Wereldbank. "De voortdurende blokkade en de oorlog van 2014 hebben hun tol geëist van de economie in Gaza en het bestaan van de bevolking." Hij waarschuwde dat de 'status quo in Gaza niet te handhaven' is.

Israël en Egypte hebben blokkades ingesteld voor Gaza nadat Hamas aan de macht was gekomen. Volgens Israël is de blokkade onder andere nodig om te voorkomen dat Hamas wapens in handen krijgt. Critici menen dat dit neerkomt op een collectieve bestraffing van alle inwoners van de Gazastrook.

Drukte op wegen verwacht door Pinksteren

Een half miljoen Nederlanders gaan vrijdagmiddag de weg op voor een korte vakantie in eigen land. Nog eens 300.000 mensen rijden voor een pinkstertrip naar het buitenland. De ANWB verwacht daarom grote drukte op de wegen, met het hoogtepunt tussen 15.00 en 19.00 uur.

Volgens Rijkswaterstaat stond er vorig jaar de vrijdag voor Pinksteren 220 kilometer file, dat is zo'n zeventig kilometer meer dan een normale vrijdagavondspits. In 2013 stond er met 337 km file maar liefst het dubbele.

Ook maandag, tweede pinksterdag, wordt extra verkeersdrukte verwacht door mensen die terugkomen van hun lange weekend.

Drukte op wegen verwacht door Pinksteren (Foto: Novum)
Drukte op wegen verwacht door Pinksteren (Foto: Novum)

Waar heb jij het eerst op getongd?

Toen jij je eerste zoen beleefde, op welke muziek was dat? Geen idee meer? De makers van de nieuwe Nederlandse speelfilm Prins denken je er wel bij te kunnen helpen. Met een eenvoudige web-app kun je opzoeken wat wellicht jouw Tong Song is. Selecteer simpelweg het jaar en het seizoen van je eerste zoen en boem! Meteen resultaat. 

Wat is jouw Tong Song?

Prins is overigens vanaf 25 juni te zien in de bioscoop.

Buma/Stemra-graaier in opspraak

Bij de laatste ledenvergadering van Buma/Stemra is het er stevig aan toegegaan. Niet om, wat je zou verwachten, het wanbeleid van de malafide organisatie, maar om het salaris van 447.000 euro van directeur Hein van der Ree.

Het salaris van Van der Ree staat al enige tijd ter discussie en ging zelfs zo ver dat toenmalig staatssecretaris Fred Teeven besloot dat het salaris van de ambtenaar naar beneden moest, naar de balkenendenorm. Onlangs werd echter bekend dat geldwolf Van der Ree deze gedwongen verlaging middels een procedure tegen de staat tegen wil gaan. Het zou natuurlijk ook maar gek zijn dat ambtenaren van belastinggeld niet gewoon bijna een half miljoen binnen kunnen harken.

Tijdens de algemene ledenvergadering bleek gelukkig dat de aanwezigen wél over enig moreel besef beschikken en er volgde een motie waarin gesteld werd dat de balkenendenorm een redelijke compensatie is voor functionarissen van Buma/Stemra. Die motie werd aangenomen. Veel zin lijkt het echter niet te hebben, want de directeur heeft via bestuursvoorzitter Leo de Wit laten weten de voorgenomen gerechtelijke stappen tegen de staat gewoon door te zetten.

De aanwezige muzikanten lieten zich uitgebreid horen via Twitter, maar werden teruggefloten. Menig tweet is daarna verwijderd. Zo twitterde Aafke Romeijn: “Voorzitter: ‘Ik neem aan dat het salaris van de directeur genoeg besproken is.’ Zaal: ‘Dacht het niet, vriend.’” en Peter van de Werken: Henk Westbroek op de #bumaalv: ‘de gemiddelde pedofiel is bij de overheid populairder dan Buma Stemra.'

Rukkers minder kans op prostaatkanker

Goed nieuws voor mensen wier bladwijzers enkel bestaan uit sites die je liever niet met je moeder bekijkt en voor mensen die wel vaker dan eens per jaar op hun verjaardag een beurt krijgen! Jullie maken minder kans op prostaatkanker, dus je pielemuisje blijft het wat langer doen. 

Uit langlopend onderzoek van de Harvard Medical School blijkt dat mensen die hun kleine vriend met regelmaat gebruiken 22% minder kans hebben om prostaatkanker te ontwikkelen. 18 jaar lang volgden wetenschappers 32.000 mannen tussen de 20 en 49 jaar en zelfs met aftrek (pun intended) van corrigerende factoren als andere diëten en levensstijlen is het verschil aan te tonen. Mannen die per maand gemiddeld 21 keer of vaker tot een hoogtepunt kwamen, bleken minder kans te maken op de ziekte dan mannen die slechts 4 tot 7 keer per maand in actie kwamen. 

Hoe ejaculatie bijdraagt aan de bescherming tegen prostaatkanker is nog niet helemaal duidelijk, maar laten we wel wezen: dat maakt ons natuurlijk helemaal niet uit. Dit artikel kan je vanavond gewoon gebruiken om eroverheen te mogen! Geen dank.

Politie-invallen bij tegenstanders Erdogan

De Turkse politie is vrijdag een operatie begonnen tegen tachtig zakenlieden uit kringen rond de invloedrijke islamprediker Fathullah Gülen. President Recep Tayyip Erdogan beschouwt de geestelijke als zijn aartsvijand. Gülen woont in zelfverkozen ballingschap in de Verenigde Staten en was vroeger een bondgenoot van Erdogan.

Eerder al nam Erdogan politie en justitie in Turkije op de korrel. Gülen zou zijn aanhangers binnen het justitieel apparaat opdracht hebben gegeven corruptieonderzoeken uit te voeren en leden van de regering af te luisteren. Daardoor werd de regering in grote verlegenheid gebracht.

De 73-jarige geestelijke wordt er door Erdogan van beschuldigd dat hij een 'parallelle staat' binnen het Turkse ambtenarenapparaat wil vormen en de president wil afzetten.

Politie-invallen bij tegenstanders Erdogan
move along, there is nothing to see here (Foto: ANP)

YouTube-streaming op 1080p met 60fps

Speciaal voor gamers en actie-fanaten lanceert YouTube vandaag de mogelijkheid om een live-stream uit te zenden in full HD (1080p) met 60 frames per seconde. Je kan uiteraard ook kiezen voor een lagere resolutie of framerate. Als de kijker een browser heeft met HTML5 ondersteuning, dan kan deze ook achteruitspoelen in de stream en zelfs de stream op dubbele snelheid afspelen.

Streaming

YouTube heeft samengewerkt met Elgato en XSplit om dit voor elkaar te krijgen. Er zijn nu nieuwe versies beschikbaar van Elgato Game Capture, XSplit Gamevaster en XSplit Broadcaster om je game-prestaties mee vast te leggen. Uiteraard kun je ook andere software gebruiken om je beelden mee op te nemen.

Het is duidelijk de bedoeling van YouTube om Twitch het vuur aan de schenen te leggen. Hieronder een voorbeeld van de resolutie en frame rate mogelijkheden met Counter-Strike: Global Offensive. Nee, dit is geen stream. Het is slechts bedoeld om een impressie te geven.

Record in Parijs: langste set ooit

De Italiaan Andrea Arnaboldi en de Fransman Pierre-Hugues Herbert hebben op Roland Garros de langste set ooit gespeeld. Arnaboldi won in het tennisduel uit de tweede ronde van de kwalificaties de beslissende derde set met 27-25. Het oude record op het Frans Open dateerde van 1996, toen de derde set in de partij tussen de Canadees Daniel Nestor en de Fransman Thierry Guardiola eindigde in 22-20.

Coureurs vragen Formule 1-fans om mening

De coureurs uit de Formule 1 willen graag weten wat de miljoenen fans over de hele wereld wel en niet leuk vinden aan hun sport en welke veranderingen zij graag zien. Ze hebben daartoe een vragenlijst online gezet op de website van hun belangenbehartiger, de Grand Prix Driver Association (GPDA).

Het betreft vijftig vragen in twaalf verschillende talen, die twee weken lang in te vullen zijn op een speciale website. "We willen in gesprek met de fans, weten hoe zij tegen de Formule 1 aankijken", zei voorzitter Alexander Wurz van de GPDA bij de presentatie van het onderzoek in Monaco. "Ik denk dat dit het grootste supportersonderzoek ooit uitgevoerd in de sport is."

De Formule 1 heeft onlangs zelf voor 2017 al enkele maatregelen aangekondigd die de aantrekkelijkheid van de raceklasse moet vergroten.

http://gpda.motorsport.com

VN: drieduizend bootvluchtelingen in Andamanse Zee

Er dobberen naar schatting rond de drieduizend bootvluchtelingen in de Andamanse Zee, bij Myanmar en Thailand. Dat heeft de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vrijdag gezegd. De precieze cijfers zijn niet bekend, maar deze schatting is gebaseerd op berichten in de media en andere bronnen, aldus de Verenigde Naties.

Duizenden Rohingya's, een islamitische minderheid in Myanmar, zijn op de vlucht geslagen voor vervolging. Ook komen veel vluchtelingen uit Bangladesh, waar ze zijn vertrokken om de armoede te ontvluchten. Zij proberen vaak naar Indonesië of Maleisië te komen.

Defensie wil IS samen met België bestrijden

Defensie onderzoekt de mogelijkheid om de missie van F-16's tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) samen met de Belgen voort te zetten. Bronnen bevestigen berichtgeving daarover vrijdag in het AD.

Zes Nederlandse F-16's bombarderen sinds vorig jaar doelen van IS in Irak. Ze opereren vanaf een basis in Jordanië. Daar zijn de Belgische F-16's die tegen IS vechten ook gestationeerd. Beide landen werken hier al beperkt samen.

De Nederlandse inzet loopt in oktober af, de Belgische missie in juni. Een mogelijkheid die wordt onderzocht is dat de gevechtsvliegtuigen gaan rouleren. Dan bombarderen de Belgen een tijdje en daarna de Nederlanders weer, aldus een ingewijde.

De Nederlandse F-16's die zijn uitgezonden moeten terugkomen voor onderhoud. Ook moeten de piloten weer gaan trainen voor andere gevechtstaken.

Pannecoucke: geen spijt van optreden Trijntje

Regisseur Hans Pannecoucke, die samenwerkte met Trijntje Oosterhuis aan haar optreden bij het songfestival, heeft geen spijt van de manier waarop haar act in beeld is gebracht. "We hebben geen goedkope trucs ingezet, maar zijn gegaan voor klein, emotioneel en klassevol. Daar ben ik trots op", vertelt hij aan het AD.

Het optreden van Trijntje zorgde in Nederland voor nogal wat kritiek, zo vonden veel mensen het te statisch en op het podium zou te weinig te zien zijn geweest. Hans laat de krant weten dat hij 'natuurlijk' teleurgesteld is. "Niet alles is zo gelopen zoals gepland. Dit is teamwork, waarbij je een deel van het team dat voor je aan de slag gaat nog nooit hebt ontmoet", zegt hij over zijn Oostenrijkse collega's.

Pannecoucke deed vorig jaar ook de regie voor de Nederlandse inzending. Hij hielp de Common Linnets toen aan de tweede plaats op het liedjesfestijn. Waarom het dit jaar met Trijntje niet lukte, weet Pannecoucke niet. "Niemand zal ooit exact weten waaraan het heeft gelegen. Teveel factoren bepalen daarvoor de uitslag. Feit is dat het niet is gelukt. Ik zal deze rit daarom niet koesteren voor het resultaat, maar wel omdat ik Trijntje heb leren kennen als een fantastische vrouw.

Ouders Syriëgangers klagen de Staat aan

Een groep ouders van Syriëgangers vindt dat de overheid meer had kunnen en moeten doen om hun kinderen in Nederland te houden. Ze gaan daarom aangifte tegen de Staat doen bij de Rijksrecherche. Dat bevestigt hun advocaat Michael Ruperti vrijdag na berichtgeving in De Telegraaf.

Het gaat om ouders die de uitreisplannen van hun kinderen hebben gemeld bij de politie, de gemeente of een andere overheidsdienst. Die hadden na de melding direct hun paspoort moeten innemen of ze moeten vastzetten, vinden de ouders.

De Rijksrecherche moet uitzoeken welke overheidsdiensten op dit punt nalatig zijn geweest, aldus Ruperti. Is dat een inlichtingendienst geweest, dan kunnen de ouders ook een klacht indienen bij de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD).

Thriller van Elvin Post wordt verfilmd

Producent Waterland Film heeft de rechten gekocht van het boek Dame Blanche van schrijver Elvin Post. Dat heeft het bedrijf vrijdag op het festival van Cannes bekendgemaakt.

Het is na Vals licht en Groene vrijdag de derde roman van Post waarvan een verfilming wordt aangekondigd. Dame Blanche, dat eerder dit jaar uitkwam, vertelt over een 34-jarige vrouw met een eigen kookprogramma op televisie en miljoenen op de bank. Haar leven neemt een onverwachte wending als zij het doelwit wordt van een psychopaat die verliefd op haar is en vastbesloten is haar voor zich te winnen.

Post liet zich voor het verhaal inspireren door de man die actrice Carice van Houten enige tijd stalkte. Het is nog niet bekend wie de film gaat regisseren of wie de hoofdrollen gaan spelen. Waterland Film maakte eerder onder meer internationale succesfilms als Rundskop en Kauwboy.

Bijna miljoen kijken naar Songfestival

De tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival in Wenen is donderdagavond door 964.000 mensen bekeken. Zo blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Naar het programma voorafgaand aan het Songfestival, Op weg naar het Eurovisie Songfestival, keken 853.000 mensen. Hierin spraken BN'ers over de acts van de verschillende deelnemende landen. Dinsdagavond was de eerste halve finale van het liedjesfestijn te zien, met het optreden van Trijntje. Dat was toen goed voor bijna 3,4 miljoen kijkers.

De tweede aflevering van de Wensboom, waarin Johnny de Mol wensen van kinderen in vervulling laat gaan, is donderdagavond bekeken door bijna 1,2 miljoen mensen. In de top drie van best bekeken programma's staan het Journaal van 20.00 uur (bijna 1,8 miljoen), Goede tijden, slechte tijden (bijna 1,4 miljoen) en De wereld draait door (ruim 1,2 miljoen).

Braziliaanse turners geschorst na racistische opmerkingen

De Braziliaanse turnbond heeft drie atleten voor dertig dagen geschorst vanwege het maken van racistische opmerkingen naar een van de meest getalenteerde Braziliaanse turners, de achttienjarige Angelo Assumpcão. De opmerkingen werden op video opgenomen, waardoor makkelijk bepaald kon worden wie de schuldige sporters waren.

Arthur Nory Mariano, Fellipe Arakawa en Henrique Flores zijn vanaf donderdag voor een maand geschorst, wat betekent dat ze niet mee mogen doen aan enige nationale of internationale competitie en dat ze al hun financiële voordelen tijdens de schorsing kwijt zijn. In de video zouden de drie tegen de zwarte Assumpcão hebben gezegd als: "Het scherm van een telefoon is wit als 'ie het doet en zwart als 'ie kapot is" en "plastic tasjes in de supermarkt zijn wit, afvalzakken zijn zwart".

De zaak kwam naar buiten doordat de Braziliaanse krant O Globo in bezit kwam van de betreffende video die afkomstig zou zijn van het Snapchat-account van een van de betrokken turners. Later werd een nieuwe video naar buiten gebracht waarin de toptalenten hun verontschuldigingen aanbieden en zeggen dat het maar grapjes waren. "Er is geen wrok tussen ons, we zijn vrienden", zegt Assumpcão zelf in de nieuwe video. Een woordvoerder van de overheid heeft al laten weten dat er gekeken wordt of er een strafzaak van gemaakt kan worden op basis van de antidiscriminatiewetten in het land. 

'Uber wil miljard dollar van banken'

Uber Technologies wil een kredietfaciliteit van een miljard dollar afsluiten bij verschillende banken. Dat meldde The Wall Street Journal vrijdag op basis van ingewijden. Het bedrijf achter de bekende taxi-app heeft een aantal grote financiële instellingen daarvoor benaderd, aldus de krant.

Het bedrijf heeft de vraag voorgelegd hoeveel de banken willen verstrekken en onder welke voorwaarden. Naar verluidt zouden 6 tot 7 banken meewerken aan een financiering.

Marktkenners wijzen erop dat onderhandelingen over een kredietlijn vaak een vroeg stadium zijn van de voorbereidingen voor een beursgang. Het helpt in de relatie met banken, hoewel de twee verschillende vormen van financiering niet noodzakelijk direct met elkaar verbonden zijn. Een bron van The Wall Street Journal stelde dat een beursdebuut niet wordt verwacht tot op zijn vroegst volgend jaar.

Volgens ingewijden haalde het in 2009 opgerichte Uber begin mei 1,5 miljard dollar op bij investeerders, onder meer om internationaal verder te kunnen uitbreiden. Met deze financiering vertegenwoordigt Uber een marktwaarde van circa 50 miljard dollar.

Clement hoopt op clementie na missen dopingtest

Wielrenner Stef Clement vreest voor een schorsing van twee jaar. De 32-jarige coureur van IAM Cycling was donderdag na de twaalfde etappe in de Giro d'Italia te laat bij de dopingcontrole. Clement had zich in Vicenza binnen een half uur moeten melden bij de controleurs, maar vanwege alle hectiek bij de finish was hij te laat. "Heb de controle alsnog gedaan en mijn verklaring afgegeven. Nu hopen op wat clementie van de instanties", meldde Clement op Twitter. "Extreme omstandigheden lijkt me."

De Nederlander was tijdens de etappe hard tegen het natte asfalt gesmakt, in de afdaling van de Crosara. Clement bleef een tijdje versuft op de grond leggen, maar stapte met verwondingen aan zijn heup en elleboog toch weer op de fiets. Op ruim zeventien minuten van winnaar Philippe Gilbert kwam de kopman van IAM Cycling over de finish, waar hij in alle hectiek de verzorger miste die hem moest vertellen dat hij naar de dopingcontrole moest.

Pas bij de teambus, vijf kilometer verderop, hoorde Clement dat hij zijn plasje moest inleveren. Hij was te laat bij de dopingcontrole en riskeert daardoor volgens hemzelf een fikse schorsing. Volgens de regels valt het allemaal echter wel mee, tenzij hij al twee eerdere waarschuwingen heeft. Als dat niet het geval is zal er sowieso geen schorsing volgen voor de Nederlander. Vanwege zijn verwondingen is nog onduidelijk of Clement vrijdag weer op de fiets stapt.

Topman Shell: olie uit Alaska hard nodig

De boringen naar olie in de buurt van de Noordpool zijn omstreden, maar de olie is hard nodig. Dat zegt Shell-topman Dick Benschop vrijdag in het AD. "Jaarlijks wordt 4 procent van de wereldvoorraad opgebruikt. Je moet dus blijven investeren in nieuwe voorraden. Alaska speelt daar een belangrijke rol in."

Benschop wijst erop dat de boringen bij Alaska vooralsnog alleen onderzoekend van aard zijn. "Eventuele winning van olie is pas op zijn vroegst over tien jaar aan de orde." Volgens hem heeft Shell "ongekende voorzorgsmaatregelen genomen om schade te voorkomen" en is de kans op een ongeluk erg klein. "En mocht er iets misgaan, dan kan de gelekte olie direct worden opgeruimd."

Tegen de olieboringen bij Alaska leven grote bezwaren, onder meer bij Greenpeace. De boringen vormen een bedreiging voor de natuur en kunnen leiden tot klimaatverandering, zegt de milieuorganisatie.

Reese Witherspoon gaat Tinker Bell spelen

Reese Witherspoon gaat de hoofdrol spelen in Tink, een nieuwe Disney-film over het elfje Tinker Bell uit Peter Pan. De actrice produceert de film ook, weet The Hollywood Reporter.

Tink wordt gemaakt in de stijl van Maleficent, waarin Angelina Jolie het 'onbekende verhaal' achter de boze heks uit Doornroosje liet zien. Ook Tink moet een nieuw beeld geven van het bekende personage.

Wie de nieuwe film gaat regisseren is nog niet bekend. Het script wordt geschreven door Victoria Strouse, die ook Finding Dory, het vervolg op Finding Nemo, schreef.

In 2010 tekende Elizabeth Banks nog voor de rol van Tink in een Disney-film, maar deze film is nooit gemaakt. Julia Roberts speelde het elfje al eens in de film Hook uit 1991.

Enzo Knol in Nickelodeon-serie Spotlight

Vlogger Enzo Knol is in de serie Spotlight te zien die maandag begint bij Nickelodeon. Ook choreograaf en danser Shaker, bekend van So You Think You Can Dance en The Ultimate Dance Battle maakte zijn opwachting in de nieuwe serie, net als zangeres Krystl.

Spotlight gaat over een groep scholieren die op een bijzondere middelbare school worden klaargestoomd voor een carrière in de spotlights. Ze krijgen les in zingen, dansen, acteren, presenteren en cabaret.

Enzo Knol, Nicholas Shaker en Krystle zijn te zien als zichzelf. Enzo leert de scholieren hoe ze een succesvol vlog kunnen maken, Shaker geeft een les choreografie, Krystl geeft een gastcollege zang.

Eerder maakte Nickelodeon al bekend dat Ferry Doedens en Kenny B. in de serie te zien zijn.

Jumbo haalt salades met rauwe kip terug

Supermarktketen Jumbo roept klanten op de maaltijdsalade met Italiaanse kip terug te brengen naar de winkel. In de salade is door een productiefout rauwe kip in plaats van gegaarde kip terecht gekomen. Dat meldt Jumbo vrijdag in een advertentie in verschillende ochtendkranten.

"Voor consumenten is het advies het product niet te gebruiken. Dit levert gevaar op voor de gezondheid'', aldus Jumbo.

De salades worden ook uit de schappen van alle Jumbo- en C1000-winkels gehaald. De andere varianten zonder de kip zijn volgens Jumbo wel in orde.

Kabinet beslist vandaag over beursgang ABN

De ministerraad hakt naar verwachting vrijdag de knoop door over de beursgang van staatsbank ABN AMRO. Waarschijnlijk wordt besloten een eerste deel van de bank nog voor het einde van dit jaar naar de beurs te brengen.

Het kabinet nam al in augustus 2013 het principebesluit om ABN op termijn weer naar de beurs te brengen, nadat de bank op het hoogtepunt van de kredietcrisis in oktober 2008 was genationaliseerd voor 16,8 miljard euro. De kosten voor het overeind houden van de bank liepen in de jaren erna op tot meer dan 30 miljard euro. Het kabinet schatte eerder dat met een beursgang 15 miljard euro kan worden opgehaald.

Eind maart was alles klaar om het definitieve besluit te nemen in de ministerraad toen er enorme onrust uitbrak over een salarisverhoging van 100.000 euro voor zes topbestuurders van ABN. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën blies toen een besluit af. Hij wilde eerst weer 'rust en vertrouwen' rond de bank.

Dat lijkt er nu te zijn, onder andere doordat de raad van bestuur bij nader inzien afzag van de salarisverhoging. Ook stapte de verantwoordelijk commissaris op en bood ABN-topman Gerrit Zalm excuses aan.

Ierland stemt vandaag over huwelijk voor homo's

Ierland gaat vrijdag naar de stembus om in een referendum te beslissingen of het huwelijk ook wordt opgesteld voor homo's en lesbiennes.

Hoewel Ierland geldt als zeer katholiek land, lijken de voorstanders voor gelijke rechten voor homo's een ruime meerderheid te halen. Peilingen voorspellen een tweederdemeerderheid. Daardoor zouden homo's en lesbiennes gewoon kunnen trouwen, terwijl twintig jaar geleden homoseksuele handelingen nog strafbaar waren in Ierland.

Het referendum over het huwelijk is niet het enige dat vrijdag wordt gehouden. De Ieren kunnen ook stemmen over de leeftijd waarop iemand zich kandidaat kan stellen voor het presidentschap. Het referendum stelt voor om die leeftijd te verlagen van 35 naar 21.

Restaurant aangeklaagd om bloedbad motorclubs Waco

De eigenaar van een restaurant in de Amerikaanse stad Waco klaagt restaurant Twin Peaks aan vanwege het bloedbad dat daar zondag werd aangericht, meldt NBC News donderdag. Negen mensen kwamen om tijdens een vecht- en schietpartij tussen leden van motorbendes uit Texas. Die ontmoetten elkaar in Twin Peaks.

Don Carlos Mexican Restaurant zit daar tegenover. De eigenaar stelt dat het pand werd geraakt door kogels en dat hij flinke schade heeft geleden, onder meer omdat het restaurant een paar dagen dicht bleef. Er wordt meer dan een miljoen dollar geëist.

Twin Peaks wordt beschuldigd van nalatigheid. Motorbendes zouden vaker ontmoetingen hebben gehad bij het café-restaurant. "Twin Peaks is er meerdere keren op gewezen door de autoriteiten dat zulke bijeenkomsten niet slim waren en dat er mogelijk geweld zou ontstaan", staat in de aanklacht.

Operadagen Rotterdam weer van start

Rotterdam staat de komende tien dagen weer in het teken van operamuziek. De Rotterdamse Operadagen kennen dit jaar opvallende uitvoeringen, zoals een opera op het dak van de Bijenkorf en een muziektheather in New Orleans-stijl onder de Van Brienenoordbrug.

Het thema van de tiende editie van de Operadagen is (R)evolutie-Gelijkheid, wat verwijst naar de Franse Revolutie. In vorige edities stonden 'vrijheid' en 'broederschap' centraal. Tot en met zondag 31 mei worden 38 producties op zestig locaties in de havenstad opgevoerd.

Het festival kreeg internationaal naam door te breken met de oude tradities van de opera. Geen urenlange voorstellingen in operahuizen van oude meesters als Monteverdi en Händel, waarin het behalve om de muziek ook gaat om het zware theaterwerk en beeldende kunst. Tijdens het festival worden behalve klassieke producties ook bewerkte opera's opgevoerd, waarbij stukken van soms vier uur tot een uur worden teruggebracht. Net als voorgaande jaren worden dit jaar ook voorstellingen gegeven in Rotterdamse huiskamers, in totaal veertig.

Motorrijder omgekomen in Gelderse Hedel

In het Gelderse Hedel is donderdagavond een motorrijder omgekomen bij een ongeval.

De bestuurder botste volgens de politie op de Achterdijk vermoedelijk op een boom en was overleden toen de eerste hulpverleners ter plaatse waren.

De politie kon niets zeggen over de identiteit van de bestuurder, ook niet of het een man of een vrouw is. Het lijkt erop dat er geen andere voertuigen bij het ongeval betrokken waren, maar onderzoek moet dat nog uitwijzen, meldde een woordvoerder.

Groningen opgeschrikt door aardbeving

In het Groningse Schildwolde en omgeving is donderdagavond laat een aardbeving gevoeld. Het was een beving met een kracht van 1,8 op de Schaal van Richter, meldde het KNMI. Bij het instituut waren vrijdag aan het begin van de nacht een paar meldingen over de beving binnengekomen.

De aardschok was even na 23 uur. Het epicentrum was bij Schildwolde, ten oosten van de stad Groningen. Over eventuele schade is niets bekend.

Torenhoog Brits immigratierecord in 2014

Het Verenigd Koninkrijk kende in 2014 een migratiesaldo van 318.000. Dat is ongeveer net zo veel als het aantal inwoners van de stad Coventry. Dat schrijft de Daily Mail op basis van cijfers van het Britse bureau voor de statistiek.

Vorig jaar kwamen 641.000 migranten het land binnen; een record. Het zijn er 100.000 meer dan een jaar eerder. Het migratiesaldo (immigranten minus emigranten) was in het verleden slechts één keer hoger, namelijk in 2005. Vooral vanuit EU-landen is het migratiesaldo hoog: 178.000 mensen, onder wie 46.000 Roemenen en Bulgaren. De werkloosheid groeide in 2014 het hardst onder buitenlanders.

Maatregelen
De conservatieve premier David Cameron, die eerder deze maand overtuigend werd herkozen, probeert de schuld af te schuiven op de Liberal Democrats, zijn voormalige coalitiepartner. Hij neemt wel persoonlijk de verantwoordelijkheid op zich om de cijfers omlaag te krijgen. Zo is onder meer een nieuwe immigratie-taskforce in het leven geroepen.

Ook komen er wettelijke maatregelen. Zo wil Cameron dat EU-migranten de eerste vier jaar niet in aanmerking komen voor een serie voordelen die werkenden krijgen. In het licht van zijn komende onderhandelingen met de EU noemt hij dit punt 'absoluut noodzakelijk'. Ook is er strenger beleid in de maak om migranten aan te pakken die illegaal in het land verblijven.

Een bijkomend probleem is de huisvesting van alle immigranten. Alleen al in de Londense wijk Ealing zijn er maar liefst 20.000 huizen waarin minstens drie mensen wonen die niet samen een gezin vormen (Houses in Multiple Occupation). In de ergste gevallen slapen huurders met meerdere personen op één kamer, of zelfs in bedden in tuinhuisjes.

'Gletsjers Antarctica smelten toch snel'

Gletsjers in delen van Antarctica waarvan werd gedacht dat de grootte stabiel bleef, smelten sinds 2009 toch snel. Dat schrijft een groep onderzoekers in het blad Science, dat donderdag verscheen. Het waterpeil neemt toe tot gevaarlijke hoogten voor kusten en steden van New York tot Shanghai, stellen de wetenschappers.

Satellietbeelden die zijn gemaakt tussen 2002 en 2010 tonen aan dat de gletsjers in grootte ongeveer gelijk bleven, maar sinds 2009 is dat anders. Dat komt mogelijk door veranderingen in windrichtingen en stromingen in oceanen. Het gaat om gletjers in een kuststrook van zo'n 750 kilometer.

De dooi van de gletsjers zorgt ervoor dat het zeewaterpeil jaarlijks met 0.16 millimeter toeneemt. De totale stijging is zo'n 3 millimeter per jaar.

Discriminatie onder zelfmoordterroristen IS

Een gefrustreerde Tsjetsjeense IS-strijder heeft zich beklaagd over het selectieproces van zelfmoordterroristen. Zo zouden volgens hem Saoedi's stelselmatig worden voorgetrokken om als eerste middels een aanslag het eindige te verlaten.

De betreffende kalifati, Kamil Abu Sultan, klaagt dat hij en zijn medestrijders constant aan het kortste eind trekken bij de selectie. Zo zou er een hoge mate van vriendjespolitiek zijn onder Saoedische leden van Islamitische Staat, waarbij vrienden en familie altijd bovenaan de lijst komen te staan. De enige manier om aan de top te komen is door de juiste connecties te hebben.

Abu Sultan zegt dat deze ongelijke behandeling heeft gezorgd voor een stroom van klachten van ontevreden Tsjetsjeense strijders. Ook de omstreden wachtlijst der martelaren doet volgens hem weinig goed. Zo zouden strijders maanden moeten wachten waardoor sommige jihadi's al vroegtijdig het leven laten.

Tot slot heeft hij nog een korte anekdote die hij van een van de leiders van IS heeft gehoord. "Een jongeman heeft zijn zelfmoordmissie uit wanhoop maar in Irak uitgevoerd, de wachtlijst voor Syrië was gewoon te lang".

Discriminatie onder zelfmoordterroristen IS (Foto: ANP)
Discriminatie onder zelfmoordterroristen IS (Foto: ANP)

Mogelijk 10 jaar cel wegens 'te geile' videoclip

Een zangeres in Oeganda hangt mogelijk een celstraf van tien jaar boven het hoofd wegens een iets te 'opwindende' videoclip. Het zou het eerste proces zijn sinds in 2014 een anti-porno wet is ingetreden.

De dame in kwestie, Jemimah Kansiime, werd samen met de producer van de videoclip in de kraag gevat. Dit op eis van de minister van ethiek, Simon Lokodo, die schijnbaar een iets te strakke plasser kreeg van de video. Deze 'fatsoensminister', tevens voormalig priester, noemde de beelden 'obsceen en vulgair'. Hij vindt zulk soort uitspattingen een verloedering van de maatschappij en ziet zulke excessen graag zwaar bestraft worden.

Na de arrestatie pleitte de producer van de video schuldig en kwam hij er van af met een boete van 200.000 Oegandese shilling, zo'n 60 euro. De zangeres vond echter dat ze niks fout deed en de clip slechts maakte om haar publiek te prikkelen.Volgens haar is de video bedoeld voor volwassenen en niet voor kinderen. Daarbij vindt ze dat ze wordt gestraft in haar vrijheid van meningsuiting.

Volgende maand zal de zaak voor de rechter verschijnen, al zijn daar al wel diverse protesten tegen ingediend. Zo is er een petitie gestart omdat de betreffende wet te vaag zou zijn en ziet haar advocaat het liefst de wet snel weer verdwijnen. Kansiime heeft na haar arrestatie al vijf weken vast gezeten en is nu op borgtocht vrij.

Hieronder kunnen jullie de betreffende clip bekijken en oordelen of dit stukje vulgaire softporno wel door de beugel kan. FOK! is niet aansprakelijk voor eventuele voor het leven getekende zieltjes van onze ongetwijfeld vrome users.

Cel voor straffen niet-stemmende echtgenoot

Een 31-jarige vrouw in de Amerikaanse staat Arizona was zo kwaad dat haar echtgenoot niet had gestemd bij de presidentsverkiezingen in 2012, dat zij hem met de gezinswagen overreed. Zij moet daar nu 3,5 jaar in de gevangenis voor boeten, zo heeft een rechter donderdag bepaald. De vrouw had schuld bekend. Zij zei dat ze haar echtgenoot alleen angst had willen aanjagen, maar dat haar voet weggleed op het gaspedaal.

Volgens de politie meende de vrouw dat de herverkiezing van president Barack Obama slecht was voor het gezin. Zij vond dat haar man minstens op de republikeinse tegenstander van Obama, Mitt Romney, had kunnen stemmen. Vier dagen na de verkiezingen, op 10 november 2012, achtervolgde zij haar man op een parkeerterrein. Zij schreeuwde naar hem, terwijl hij dekking zocht achter een lantaarnpaal. De 36-jarige man brak zijn bekken toen hij probeerde weg te komen en onder de auto kwam.

Cel voor straffen niet-stemmende echtgenoot
Cel voor straffen niet-stemmende echtgenoot (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.