Grand Prix-zilver voor taekwondoka Oogink in Manchester

Taekwondoka Reshmie Oogink heeft in Manchester het zilver gepakt tijdens de Grand Prix in de olympische klasse boven 67 kilogram. De Nederlandse moest zich pas in de finale gewonnen geven tegen olympisch kampioene Milica Mandic uit Servië.

Oogink begon de dag met een 7-2 zege op Zheng Shuyin uit China, waarna in de kwartfinale de Française Maeva Mellier eraan moest geloven met 4-3. In de halve finale leek Oogink tegen de Turkse Asena Aydin een mooie voorsprong weg te geven, maar toch vocht ze terug en won ze met 10-8.

In de finale tegen Mandic ging het lang gelijk op, na twee van de drie ronden stond Oogink met 1-2 achter. Ze kon de Servische echter niet veel aanvallen, waardoor er ook geen punten op het scorebord kwamen behalve voor een strafje van Mandic. In de slotfase van de wedstrijd ging het echter fout. Mandic trapte Oogink tegen haar hoofd, wat drie punten betekende en de wedstrijd besliste. Oogink kon in de resterende seconden nog iets terugdoen, maar lang niet meer genoeg: 4-7.

Het was het vierde toernooi uit de Grand Prix-series, dat vorig jaar op poten is gezet om de wereldranglijst serieuze vorm te geven. Vorig jaar werd Oogink derde in Manchester, wat toen het enige evenement van het jaar was. Dit jaar kwam ze in Suzhou en Astana niet tot de medailles. Met haar zilver in Manchester verdient Oogink een bedrag van drieduizend euro.

De andere Nederlanders maakten in Manchester geen indruk. Joyce van Baaren verloor in de eerste ronde van de klasse tot 67 kilogram met 2-4 van de Chinese Zhang Hua. Jeroen Wanrooij moest in de klasse boven 80 kilogram zijn meerdere erkennen in Jasur Baykuziyev uit Oezbekistan: 7-10.