Geen rondjes om de kerk meer in Stiphout

De Profronde van Stiphout houdt op te bestaan. De 50ste editie van afgelopen zomer was de allerlaatste ronde die in het Helmondse kerkdorp werd gehouden. Dit besluit is genomen nadat vier grote sponsoren zijn afgehaakt. 

"Wij zijn hier heel erg verdrietig van, maar ons restte geen andere keuze", lichtte voorzitter John Colen van de Stichting Stiphout Wielerevenementen dinsdag toe. "Het was onverantwoord om door te gaan. Dan kun je beter nu stoppen dan op het moment dat je helemaal door je financiële reserves heen bent."

De stichting draaide al jaren verlies. "Over de afgelopen vijf jaar hebben we gemiddeld gezien verlies geleden. Er zat een enkele uitschieter tussen, maar dat was onvoldoende om de tekorten op te vangen." Met het afhaken van de hoofdsponsoren was er geen optie meer om het criterium in leven te houden. "Twee bedrijven gingen failliet, dan houdt het op."

Daarbij kwam dat de kosten jaarlijks opliepen, bijvoorbeeld voor de beveiliging, en de inkomsten daalden. "We hebben de afgelopen jaren heel veel last gehad van mensen die de gaten in het parcours wisten te vinden en dus geen entree betaalden. Het aantal bezoekers nam de afgelopen twee jaar duidelijk toe, maar de inkomsten niet."

De Stichting Stiphout Wielerevenementen heeft dit najaar geprobeerd nieuwe sponsoren te vinden, maar dat bleek een lastig karwei. De gemeente Helmond wilde ook niet extra bijbetalen. Het was zelfs nog de vraag of Helmond überhaupt de portemonnee zou trekken voor de editie van 2015.

De organisatie van het criterium wil geen doorstart maken met een amateurkoers. Na vijfig edities komt er een einde aan het rondjes om de kerk rijden in Stiphout. Grote wielernamen als Hennie Kuiper, Joop Zoetemelk, Greg Lemond, Pedro Delgado, Jan Ullrich, Lance Armstrong en Christopher Froome staan op de lijst der winnaars. De Italiaan Vincenzo Nibali mag zich de allerlaatste winnaar noemen.