Duitser ontvoerd in Jemen

In de Jemenitische hoofdstad Sanaa is een Duitser ontvoerd. Hij was daar om Arabisch te leren. Volgens medewerkers van het Jemenitische ministerie van buitenlandse zaken is de ontvoering het werk van stamleden uit de provincie Marib. Met de actie proberen zij de vrijlating af te dwingen van twee stamgenoten die vier maanden geleden in een legerhospitaal in Sanaa werden gearresteerd.

De ontvoering vond vrijdag plaats. In Marib zou inmiddels een actie gaande zijn om de Duitse gijzelaar te bevrijden. "Wij willen niet aan de eisen toegeven omdat dit de deur openzet naar eindeloze ontvoeringspogingen", zei een regeringswoordvoerder.

In Jemen komen ontvoeringen dikwijls voor. Gewapende stamleden, maar ook met Al-Qaida verbonden extremisten gijzelen vaak mensen om losgeld af te persen of gevangen kameraden vrij te krijgen.

Het land verkeert sinds het aftreden van de autocraat Ali Abdullah Saleh in 2012 in een politieke overgangsfase en heeft te maken met uiteenlopende gewapende groepen die zich verzetten tegen het staatsgezag.