VS handhaven sancties Iran en hameren op ernst

De Verenigde Staten houden de overgebleven sancties tegen Iran voorlopig in stand. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zijn Iraanse evenknie Mohammad Javad Zarif zondag medegedeeld.

Kerry en Zarif spraken elkaar zondag in de wandelgangen van de internationale veiligheidsconferentie in München. Zarif sprak daar zaterdag al met EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton af op 18 februari bijeen te komen voor verdere onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma. Kerry drukte zijn Iraanse ambtgenoot zondag op het hart dat ook de komende overlegronde goed vertrouwen vergt. Het is van levensbelang dat Iran woord houdt en zijn verplichtingen nakomt, zei de Amerikaanse minister.

Eind november beloofde de regering in Teheran haar atoomprogramma aan banden te leggen. In ruil daarvoor versoepelt het Westen de strafmaatregelen die Iran waren opgelegd. De Islamitische Republiek hoopt daardoor de broekriem binnenkort weer wat losser te kunnen dragen.

Het nucleaire akkoord ging op 20 januari in en geldt voor een half jaar. Ondertussen werken Iran en de zes grote mogendheden die met het land onderhandelen aan een alomvattende en definitieve overeenkomst.