Leidse bijbeldief drieënhalf jaar in de cel

Een 32-jarige man uit Leiden is tot drieënhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor twee gewapende overvallen in zijn woonplaats. Dat heeft de rechtbank van Den Haag maandag bepaald. Tegen de man, die onder meer een zeldzame kinderbijbel buit maakte, was vier jaar cel geëist.

De straf viel lager uit dan de eis van justitie, omdat bij de tweede overval slechts sprake was van een poging, oordeelde de rechtbank. Wel woog de rechtbank het uitgebreide strafblad van de man zwaar mee.

De man sloeg in maart toe in een christelijke boekhandel, waar hij de kinderbijbel meenam. De volgende dag probeerde hij een filiaal van Xenos te beroven, maar daar maakte hij niets buit. Bij beide overvallen bedreigde hij het personeel met een mes.

De zeldzame kinderbijbel werd bij een huiszoeking op het logeeradres van de verdachte teruggevonden. Ook werd op een bivakmuts, die op de vluchtroute van de man werd gevonden, het dna van de verdachte ontdekt. Toch ontkende de Leidenaar de overvallen te hebben gepleegd. Hij weigerde mee te werken aan het onderzoek.