[Tour] Etappe van vandaag

Vandaag vindt de tweede etappe plaats in de Tour de France. De renners bevinden zich nog steeds in België, waar ze over 207,5 kilometer van Visé naar Tournai rijden.

Visé
Visé, of in het Nederlands Wezet genoemd, is een relatief kleine plaats aan de boorden van de Maas. Visé, waar ruim 17.000 mensen wonen, ligt iets ten noorden van Luik vlakbij de Nederlandse grens. Visé heeft geen geschiedenis met de Tour.

Tournai
Tournai ligt ten westen van Visé. Doornik, zoals de Vlamingen de stad noemen, is qua oppervlakte de grootste gemeente van België met zijn 29 deelgemeenten en is daarnaast ook nog eens de één na oudste stad van het land.  De geschiedenis van Tournai gaat terug tot in de tijd van Romeinen. De stad was zelfs een tijdje hoofdstad van het Frankische rijk. De belangrijkste bezienswaardigheid van Doornik is de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Qua architectuur is de kerk één van de belangrijkste gebouwen van België

In het wielrennen is Tournai het meeste bekend vanwege de Memorial Frank Vandenbroucke. De wedstrijd ging vroeger door het leven als Binche-Tournai-Binche,  maar werd daarna genoemd naar de in 2009 overleden renners.

Etappebeschrijving 
De tweede etappe is de eerste echte sprintersrit van deze Tour. De renners krijgen een quasi vlak parcours voorgeschoteld, dat de renners in westelijke richting voert door het Belgische land. Onderweg moet het peloton één beklimming over, de bekende Citadel van Namen. Op 54 kilometer van de streep volgt de supersprint, waarin weer de nodige punten voor het puntenklassement te verdienen zijn.   In de laatste kilometer gaat het nog lichtjes bergop, maar dat is absoluut niet moeilijk genoeg om het de topsprinters lastig te maken.

Profiel

Profiel etappe 2 Tour de France 2012 (Bron: letour.fr)

Algemeen klassement na eerste etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Fabian Cancellara (Zwi) RadioShack-Nissan-Trek 5.05.32
2 Bradley Wiggins (GBr) Team Sky + 0.07
3 Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quick Step z.t.
4 Tejay van Garderen (VS) BMC + 0.10
5 Edvald Boasson Hagen (Noo) Team Sky + 0.11
6 Denis Menchov (Rus) Katusha + 0.13
7 Philippe Gilbert (Bel) BMC z.t.
8 Cadel Evans (Aus) BMC + 0.17
9 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas + 0.18
10 Ryder Hesjedal (Can) Garmin-Sharp z.t.


FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Mark Cavendish
**** André Greipel
*** Marcel Kittel
** Matthew Goss
* Peter Sagan