[PDC] Hamilton eerste WK-finalist

Andy Hamilton is de eerste finalist van het PDC World Darts Championship 2012. De Engelsman rekende in een zinderende halve finale af met Simon Whitlock (6-5) en treft daardoor in de eindstrijd de winnaar van de partij tussen regerend wereldkampioen Adrian Lewis en James Wade.

Hamilton begon erg sterk aan de partij en wist de eerste set met 3-0 in legs te winnen. Whitlock, die een paar opzichtige foutjes maakte in de beginfase, kwam terug tot 1-1, maar zag vervolgens Hamilton uitlopen naar een 3-1 voorsprong. The Hammer krikte in de eerste vier sets zijn gemiddelde omhoog naar rond de 112. In set vijf herpakte Whitlock, die wat aan zijn materiaal sleutelde, zich enorm sterk. The Wizard wist de vijfde set, waarin hij een 170-finish gooide, met 3-0 in legs en kwam daardoor terug tot 3-2.


Simon Whitlock strandt in de halve finales (Foto: Pro Shots)

In de zesde set kwam Whitlock met 2-0 achter tegen Hamilton, maar de Australische darter wist zich opnieuw sterk te herpakken. Hij pakte drie legs op rij en kwam daardoor op 3-3 in sets. Ook de drie volgende legs gingen naar Whitlock en zodoende kwam The Wizard voor het eerst op voorsprong in de partij (4-3). Ook de achtste set, zijn vierde op rij, ging naar Whitlock en hij gunde Hamilton opnieuw geen leg, die daardoor al negen legs op rij niet wist te winnen. Whitlock was daardoor slechts één set verwijderd van de finale.


Andy Hamilton gooit zich naar de finale (Foto: Pro Shots)

Hamilton wist zijn vorm van het begin van de partij weer wat terug te vinden en wist de negende set met 3-2 in legs moeizaam naar zich toe te trekken. In de tiende set kreeg The Hammer breakkansen, maar hij faalde op dubbel-16 en dubbel-8. Whitlock pakte vervolgens met moeite zijn eigen leg, maar moest toezien hoe Hamilton ook zijn eigen leg behield. Ook in de derde leg kreeg Hamilton breakkansen en deze keer wist hij hem via dubbel-8 wel te pakken. Whitlock kreeg een leg later een hoop breakkansen, maar wist ze niet te benutten. Hamilton behield zijn eigen leg en kwam daardoor terug tot 5-5 in legs.

The Hammer
wist zijn eerste leg in de beslissende elfde set via dubbel-18 binnen te slepen en kwam daardoor voor het eerst sinds lange tijd weer op voorsprong in de partij. Whitlock behield echter ook zijn eigen leg en kwam terug tot 1-1. Beide darters wisten vervolgens opnieuw hun leg te behouden en daardoor kwam de stand in de elfde set op 2-2. Daardoor moest door één van beide darters met twee legs verschil moeten gewonnen om zich te plaatsen voor de finale. Hamilton behield zijn eigen vijfde leg en voerde daarmee de druk op Whitlock weer op. In de zesde leg kreeg Hamilton twee pijlen voor de partij en op de tweede was het via dubbel-8 raak.