Diverse aanhoudingen jaarwisseling

In de regio Amsterdam zijn in de nacht van oud en nieuw 123 mensen aangehouden voor kleine vergrijpen tijdens de viering. Dat heeft de politie zondagochtend bekendgemaakt. Het ging vooral om openlijke geweldpleging, bedreiging, beroving, vernieling en mishandeling. Verder moesten agenten vaak ingrijpen bij ruzies op straat en bij overlast van vuurwerk. De politie noteerde daarnaast bijna 50 meldingen van woninginbraken. De brandweer kwam tientallen keren in actie om kleine en grotere branden te blussen.

De drie politiekorpsen Kennemerland, Noord-Holland Noord en Zaanstreek-Waterland hebben tijdens de jaarwisseling samen 60 mensen opgepakt. Ze spreken van een ,,beheersbare jaarwisseling''. Vijf van de opgepakte verdachten zouden zich tegen hulpverleners hebben gekeerd. In Alkmaar zou bijvoorbeeld een persoon de politie hebben bekogeld met vuurwerk en in Hoorn zou iemand een agent hebben mishandeld.

De politie in Flevoland heeft tijdens de jaarwisseling 38 mensen opgepakt. Zij maakten zich schuldig aan zaken als mishandeling, openbare dronkenschap of verstoring van de openbare orde. Vier keer was er sprake van geweld tegen hulpverleners. De ME moest aan het eind van de nacht uit voorzorg naar de Grote Markt in Almere. Daar werd het wat rumoerig, maar uiteindelijk bleven ongeregeldheden uit. De brandweer in Flevoland kreeg 80 meldingen binnen, maar hoefde in een behoorlijk aantal gevallen niet eens in actie te komen.De politie heeft rond de jaarwisseling in Zuid-Limburg 23 mensen opgepakt.

Een 23-jarige man in Maastricht moet enkele vingers missen, nadat tijdens de jaarwisseling vuurwerk in zijn hand was ontploft. De politie sprak zondag van een drukke jaarwisseling zonder grote incidenten. In drie gevallen, in Maastricht, Heerlen en Kerkrade, werd geweld tegen de politie gebruikt. Daarbij werd in Maastricht een verdachte aangehouden.