[PDC] Van Barneveld keihard onderuit

Raymond van Barneveld heeft de eerste ronde van het PDC World Darts Championship 2012 niet overleefd. De voormalig wereldkampioen ging in de eerste ronde keihard met 3-0 onderuit tegen James Richardson. Het was voor Barney de eerste keer in zijn loopbaan dat hij op het PDC-WK er in de eerste ronde uitvliegt.

Van Barneveld begon in stijl, aangezien hij in zijn eerste worp een 180'er noteerde. Met een 12-darter en een knappe 130-finish wist hij Richardson direct te breaken. In de tweede leg haperde Barney even op de dubbels, maar hij wist deze leg toch via dubbel-4 binnen te halen. Richardson liet zich echter niet helemaal uit het veld slaan en sleepte zijn eigen leg binnen. Via een 145-finish wist Richardson op prachtige wijze terug te breaken en het initiatief in de eerste set terug te winnen. Via dubbel-1 wist Ruthless zijn eigen leg te behouden en daarmee op 1-0 in sets voor te komen tegen Van Barneveld.

In de eerste leg van de tweede set kreeg Richardson ook weer breakkansen, maar deze keer wist hij ze niet te benutten. Barney liet het vervolgens na om zijn eigen leg uit te gooien, waarna Richardson alsnog wist te breaken. Barney kreeg kansen om direct terug te breaken, maar de dubbels lieten hem opnieuw in de steek. Richardson bleef sterk gooien en behield vervolgens zijn eigen leg. Barney wist met hangen en wurgen vervolgens wel zijn eigen leg te behouden, maar daar gingen wel een aantal missers op de dubbels aan vooraf. Via een 120-finish kwam Richardson op 2-0 in sets en daardoor kwam een vroegtijdige uitschakeling voor Van Barneveld wel akelig dichtbij.

Barney leek zich in de derde set wat te herpakken, aangezien hij zijn opponent met een 130-finish direct wist te breaken. In de derde leg miste hij op een haar na een 130-finish en kreeg hij een beurt later ook breakkansen. Hij benutte ze echter niet en Richardson behield via tops zijn eigen leg. Via zijn tweede 145-finish van de partij brak hij Van Barneveld direct terug. Onze landgenoot kreeg voldoende kansen om de Engelsman te breaken, miste op een haar na een 167-finish, maar het was Richardson die de partij een beurt later via dubbel-16 uit wist te gooien.

Co Stompé, Vincent van der Voort, Jelle Klaasen en Roland Scholten wisten zich eerder wel te plaatsen voor de tweede ronde. Michael van Gerwen kan zich hier nog aan toevoegen. Hij komt dinsdag in actie tegen Colin Osborne.