Aanhang milieuorganisaties op dieptepunt

De totale aanhang van natuur- en milieuorganisaties is dit jaar naar het laagste aantal in meer dan tien jaar gedaald. Dat concludeert het VARA-radioprogramma Vroege Vogels zondag uit een eigen onderzoek.

De organisaties hebben nu samen 3.883.108 leden of donateurs. Dat zijn er 79 duizend minder dan vorig jaar. Het grootste deel van de daling komt voor rekening van Natuurmonumenten, dat volgens de telling bijna veertigduizend leden verloor en er 727 duizend overhoudt. De daling is wel kleiner dan vorig jaar. Na Natuurmonumenten volgt Greenpeace met een daling van 27 duizend leden, waardoor er 475 duizend overblijven.

Overigens is het werkelijke aantal leden lager. Van Natuurmonumenten is het daadwerkelijke aantal donateurs half zo groot, maar dat komt volgens Vroege Vogels door zogenoemde gezinslidmaatschappen. Als een gezin donateur is, staat het in de boeken als één donateur, terwijl in werkelijkheid meer mensen zichzelf dan donateur vinden.

Stijgers zijn er ook. Het Wereld Natuur Fonds steeg bijvoorbeeld met vijfduizend naar 915 duizend leden. Ook de stichting AAP, de WSPA en de 12 Landschappen zitten bij de stijgers.

Vroege Vogels houdt sinds 1991 het aantal leden bij. Toen waren er nog maar 2,3 miljoen betalende aanhangers. Daarna was dertien jaar lang sprake van een stijging, gevolgd door een afname. Als oorzaak wordt de economische crisis genoemd, maar ook de verminderde aandacht voor natuur en milieu.