De beste pijltjesgooiers

Jacques Nieuwlaat noemde Phil Taylor afgelopen week de beste pijltjesgooier ter wereld. Dat vond ik eerst wat denigrerend klinken, maar hij is het natuurlijk wel. En dat is knap, want darts is een echte sport. Helaas denken heel wat mensen daar anders over en is darts voor velen nog altijd een kroegsport voor bierdrinkers met dikke buiken. Fysiek is het inderdaad niet het zwaarst, maar toch: heel wat darters hebben 7 uur per dag getraind voor het WK dat nu aan de gang is. En mentaal is het nog zwaarder.

Daar kan Magnus Caris na gisteravond over meepraten. Want toen het publiek op een beslissend moment achter zijn tegenstander, Steve Beaton, ging staan, en zich tegen Caris keerde, gooide de Zweed helemaal niets meer. Bovendien reageerde hij verkeerd op het publiek, hij daagde ze een beetje uit, waardoor hij helemaal niets meer goed kon doen. Niet bij het publiek, en niet meer op het bord.

Dat maakt de sport ook mooi, het publiek. De darters worden als helden ontvangen en massaal toegezongen, zoals gisteravond met Vincent van der Voort en eigenlijk altijd met Phil Taylor. Maar het publiek kan zich ook tegen je keren. Zo speelt Mervyn King met oordoppen in om het publiek niet te horen en komt Paul Nicholson, vanwege zijn arrogante houding, altijd onder boegeroep de zaal binnen. En dus Magnus Caris, die in de toekomst het publiek waarschijnlijk niet meer achter zich gaat hebben.

Het darts is op het moment mooier dan ooit: 9-darters worden vaker gegooid, het niveau ligt belachelijk hoog en Phil Taylor wint lang niet meer elk toernooi. Hij raakte begin dit jaar zijn wereldtitel kwijt aan Adrian Lewis en ik denk niet dat Taylor de titel dit jaar terug gaat pakken. Hij verkeert namelijk niet in grootse vorm: vorige week op de Player Championships kwam hij met de hakken over de sloot door de eerste ronde, waarna King hem in de tweede ronde versloeg. En ook in de eerste ronde van het WK ging het niet heel erg soepel.

Daarnaast doet Nederland nog altijd mooi mee. Het laatste jaar hebben we niet echt meegestreden om de prijzen, maar deze week gaat het goed: er zijn vier Nederlanders in actie gekomen, en alle vier zijn ze door: Scholten, Stompé, Klaasen en Van der Voort. Vanavond komt dan nog Van Barneveld in actie en later deze week Van Gerwen. Barney is lang op zoek geweest naar de vorm, en naar de juiste pijlen, maar wat ik vorige week op de Players Championships zag stemt me hoopvol. Hij lag er wel vroeg uit, maar bij vlagen gooide hij weer makkelijk. Als hij die lijn doortrekt, zie ik hem absoluut als een titelfavoriet.

Het WK is deze weken te zien op RTL7, en dat doen ze leuk. Met Jacques Nieuwlaat hebben ze een deskundige commentator, en wat ze ook goed doen is contact met de kijkers: via e-mail en Twitter kun je vragen stellen en meepraten. Leuk; dat zie je niet bij andere sporten. Nadeel is echter dat ze soms de opkomst van de spelers, wat absoluut bij de dartsfeer hoort, niet laten zien en een enkele keer mist er zelfs een deel van een leg. Reden? Reclame natuurlijk, en de mening van ‘deskundigen’.

Ja, ‘deskundigen’, want naast Co Stompé zat gisteren oud-wielrenner Gert Jakobs in de studio. Jammer, want op die manier komt het natuurlijk nooit van dat onserieuze kroegimago af. Laat gewoon de beste pijltjesgooiers, en hun opkomst, zien, want daar gaat het om.