FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 9 december 2011

HP maakt besturingssysteem open source

Het Amerikaanse computerbedrijf Hewlett Packard maakt zijn besturingssysteem webOS beschikbaar als open source-software. Dat heeft HP vrijdag bekendgemaakt.

Open source-technologie kan door iedereen worden gebruikt en gewijzigd. HP kocht webOS anderhalf jaar geleden voor bijna 1,4 miljard euro en rustte er een reeks smartphones en zijn eigen tabletcomputer mee uit.

WebOS verloor echter de concurrentiestrijd met de populaire besturingssystemen van Apple en Google. Door het systeem nu gratis aan te bieden hoopt HP de belangstelling van meer klanten en app-ontwikkelaars te wekken.

HP zegt na het vrijgeven van de broncode wel te blijven investeren in de ontwikkeling van webOS.

Handbalsters verliezen laatste pouleduel op WK

De Nederlandse handbalvrouwen hebben vrijdag hun laatste pouleduel op het WK verloren. Zuid-Korea bleek met 26-38 te sterk. Lois Abbingh was met vier treffers topscoorster aan Nederlandse kant. Oranje was al voor de wedstrijd tegen Zuid-Korea zeker van het bereiken van de achtste finales.

Met overwinningen tegen Australië en Kazachstan en nederlagen tegen Spanje, Rusland en Zuid-Korea gaat Nederland als vierde land door uit poule B. In de achtste finale treft Oranje daarom zondag de winnaar van poule A. Dat is Noorwegen, de nummer drie van het vorige WK.

'Rentree Tyton tegen Rapid'

Het lijkt er op dat Przemyslaw Tyton komende donderdag tegen Rapid Boekarest zijn rentree gaat maken bij PSV. De doelman liep op 18 september in de wedstrijd tegen Ajax een zware hersenschudding op. De Pool speelde afgelopen weken bij Jong PSV en zal komende maandag tegen Jong Ajax keepen.

Voor PSV staat er in de Europa League niets meer op het spel, omdat de ploeg van Fred Rutten al zeker is van poulewinst. Morgen tegen NAC Breda zit Tyton in ieder geval nog niet bij de selectie. Dan staat Andreas Isaksson onder de lat en is Khalid Sinouh de reservedoelman.

Arsenal onthult standbeeld Henry bij stadion

Premier Leagueclub Arsenal heeft vandaag bij de viering van zijn 125-jarig bestaan een bronzen standbeeld van Thierry Henry naast het Emirates Stadium in Londen onthuld.

Naast de Franse spits kregen nog twee andere clubiconen, de legendarische verdediger Tony Adams en de voormalige trainer Herbert Chapman, een bronzen evenbeeld van zichzelf.

"Zelfs in mijn stoutste dromen had ik nooit gedacht een standbeeld te krijgen voor het stadion van de club waar ik van houd, en die ik nog steeds steun", reageerde de 34-jarige Henry bij de onthulling.

Arsenal onthult standbeeld Henry bij stadion
Arsenal onthult standbeeld Henry bij stadion (Foto: ANP)

Wenger: "Pas in januari besluit over Miyaichi"

Ryo Miyaichi weet nog niet of hij het seizoen mag afmaken bij Arsenal. De Japanse aanvaller werd vorig seizoen verhuurd aan Feyenoord.

De laatste dagen viel er in de Engelse media te lezen dat de aanvaller opnieuw verhuurd mag worden, maar die berichten zijn volgens coach Arsène Wenger voorbarig. Wenger geeft op de officiële clubsite van Arsenal aan nog geen beslissing te hebben genomen over de 18-jarige Miyaichi.

"Die berichten kloppen niet. Ik neem daar pas begin januari een beslissing over." Miyaichi kwam het vorige seizoen twaalf duels in actie voor Feyenoord, waarin hij drie keer scoorde. De Rotterdammers zouden hem graag opnieuw willen huren, maar ook Valenciennes schijnt belangstelling te hebben.

Arsenal speelt zaterdag in de Premier League tegen Everton. Wenger kent vooral personele problemen in de defensie. Zo is André Santos drie weken uit de roulatie. Voormalig Ajax-speler Thomas Vermaelen zal de plek van Santos als linksback waarschijnlijk overnemen.

[Dakar] Debuut Verstappen nog niet zeker

Het is nog allerminst zeker of Jos Verstappen zijn debuut zal gaan maken in de Dakar Rally. De organisatie ASO kondigde op haar website aan dat de Nederlander zou gaan rijden, maar deze meldt op zijn eigen website dat hij alleen nog maar onderhandelt over een plaats.

"Frits van Eerd is op zoek naar een vervanger voor zijn Jumbo truck van het XDakar team en heeft bij mij aangeklopt. Dat kan echter alleen doorgaan mits het papierwerk in orde komt. Dat heeft onder andere betrekking op de benodigde licentie en het rijbewijs," zei Verstappen. "Zonder vrachtwagenrijbewijs mag je natuurlijk niet meedoen in een truck. Op dit moment heb ik dat rijbewijs nog niet, dus alle berichten over een deelname zijn voorbarig. Het is kort dag en nog maar de vraag of het gaat lukken."

Afsluitdijk dicht na ongevallen door gladheid

De Afsluitdijk richting Friesland is vrijdag nog de hele nacht dicht. Op de A7 schaarden twee vrachtwagens en raakte een auto van de weg. De ongelukken gebeurden tijdens een aantal heftige hagelbuien, zegt een woordvoerder van de ANWB.

De ongevallen gebeurden rond 19.45 uur halverwege de dijk. Volgens de politie zijn er geen gewonden gevallen. Automobilisten kunnen omrijden via de A6 of de dijk Enkhuizen-Lelystad. De weg richting Noord-Holland was urenlang gestremd, maar werd rond 22.15 uur vrijgegeven. De weg richting Friesland is naar verwachting nog tot 04.15 uur dicht.

De ANWB waarschuwt dat het door de hagelbuien plaatselijk glad kan zijn in de noordelijke provincies. Het KNMI heeft code geel afgegeven. In het noorden van het land komen winterse buien voor met hagel. Daarnaast waarschuwt de weerdienst voor buien met onweer.

De liefde die niet kapot ging

Het was een herfstdag zoals ik er de laatste weken wel meer had meegemaakt. Elke keer als ik keek naar de vallende bladeren en de kleuren van de herfst moest ik denken aan Annique. Ze had een verlegen houding. Het was niet eens haar lach of blik, het was hoe ze bewoog, hoe ze ademde en sprak. Van binnen was ze een uitdagende persoon, iemand die diepzinnig en scherp kon zijn in discussies. Ze had de tijd om naar je te luisteren en en de fijnzinnigheid van geest om te antwoorden met nieuwe inzichten of rappe conclusies. Ik was helemaal hoteldebotel verliefd op haar.

'Meeste halalvlees is niet halal'

De meerderheid van de kalveren en runderen in Nederland wordt helemaal niet onverdoofd ritueel geslacht. Dit vlees wordt wel gewoon verkocht als halalvlees. Dat meldt het tv-programma De Halve Maan van de NTR vandaag. Het kost volgens de slagers te veel tijd en moeite om de dieren zonder verdoving ritueel te slachten.

Het Centraal orgaan Moslims en Overheid (CMO) zegt hiervan op de hoogte te zijn en wil een centrale certificering, om zo te voorkomen dat moslims ongewild vlees eten dat niet halal is.

Stompé klopt Van der Voort in Player Championship Finals

Darter Co Stompé is goed begonnen aan de Player Championship Finals in het Engelse Doncaster. De Nederlander klopte landgenoot Vincent van der Voort in de eerste ronde met 6-1.

Bij het toernooi waar de beste 32 darters van het PDC-jaar aan meedoen valt 70.000 euro te verdienen. Gisteren plaatste Raymond van Barneveld zich al voor de volgende ronde en Michael van Gerwen kan zich via Gary Anderson erbij voegen.

[Upd] 'Caissière doodgeschoten in Almelo'

Bij een schietpartij in winkelcentrum Schelfhorst in Almelo is mogelijk een persoon neergeschoten. Dat melden verschillende mensen op Twitter. Hulpdiensten zouden massaal ter plaatse zijn.

Een woordvoerder van de politie kon de berichtgeving nog niet direct bevestigen. "Maar ik ben opgeroepen voor een mogelijk schietincident en ga er naartoe."

Update 19.01 uur
Volgens De Telegraaf is bij de schietpartij een 18-jarige caissière van de supermarkt C1000 doodgeschoten door een man. Het zou om haar ex-vriend gaan. Verdere details ontbreken.

Update 19.47 uur
De vermoedelijke dader heeft zich van het leven beroofd. Dat liet de politie weten.

Update 22.20 uur
De politie heeft bevestigd dat de vermoedelijke dader een 25-jarige agent in opleiding was bij het korps Amsterdam-Amstelland. In zijn woning troffen agenten twee afscheidsbrieven aan.

Uitslag ADO Den Haag - Heracles Almelo

Vanavond stond in de Eredivisie het duel tussen ADO Den Haag en Heracles Almelo op het programma. De thuisploeg won in eigen stadion met 2-0 en zette zo Heracles na de zevenklapper van vorige week weer met beide benen op de grond. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel terug.

ADO Den Haag

2 - 0

Heracles Almelo

 8' Van Duinen
 81' Immers
 
 
 Gele kaart: Supusepa, Toornstra, Ammi, (ADO Den Haag), Van der Linden, (Heracles Almelo)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10.500
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Ammi
Visser
Kum
Supusepa
Immers
Boussaboun
Toornstra
Chery (Elbers/76)
Van Duinen (J.Verhoek/80)
Höcher (Leeuwin/41)
  Pasveer
Breukers
Rienstra
Van der Linden
Jallo
Quansah (Almubaraki/64)
Overtoom
Duarte
Vejinovic
Plet
Everton (Armenteros/46)


Van Duinen geeft Heracles-keeper Pasveer het nakijken en scoort de 1-0 (Foto: Pro Shots)

Leraar slaat tand uit mond leerling

Een leraar van het Montessori Lyceum Herman Jordan in Zeist, die een leerling een tand uit de mond heeft geslagen, stopt per direct met werken op de school.

De leraar gaf de leerling een klap omdat de leerling met eten zat te knoeien tijdens een schoolreisje.

De 64-jarige langstzittende leerkracht was na het gebeuren op non-actief gezet. In overleg met de directie is besloten dat hij niet terug zal keren op de school. Wel is tegen de man aangifte gedaan van mishandeling. De school heeft zelden met geweld te maken.

Sutil mikt op stoeltje bij Williams

Adrian Sutil heeft volmondig toegegeven dat hij voor het Formule 1-seizoen 2012 mikt op een stoeltje bij Williams. De 28-jarige Duitser staat momenteel onder contract bij Force India, maar lijkt daar volgend jaar plaats te moeten maken voor Nico Hülkenberg.

Sutil was in onderhandeling met meerdere teams, maar zag vandaag een van zijn opties afvallen omdat Romain Grosjean het tweede stoeltje kreeg bij Lotus Renault GP om zo teamgenoot te worden van Kimi Räikkönen. De Duitser weet dat hij met sponsor Medion enkele miljoenen per jaar mee kan brengen. "Ik heb enige tijd met enkele teams gesproken en op dit moment is er nog niets getekend," zei Sutil tegen Speed-Magazin.de.

"Williams is zeker een van de teams dat nog een stoeltje heeft, maar ik kan jammer genoeg niets over de onderhandelingen zeggen. Ik hoop er half december meer over te kunnen melden," zei Sutil die weet dat Force India-teambaas Vijay Mallya zijn line-up op 15 december bekend zal maken. Voor de Duitser lijkt bij dat team geen plaats meer te zijn.

Sutil kende naast rookie Paul di Resta een lastige seizoensstart, maar sloot het jaar ijzersterk af met als bekroning een zesde plaats in de laatste race in Brazilië. "Ik heb uiteindelijk Paul op alle fronten verslagen, maar het was zwaar. Hij heeft goed werk geleverd en mij het hele jaar uitgedaagd. Ik weet niet of hij bij Force India blijft of niet, want ik ken zijn contract niet."

Voortvluchtige Nederlander aangehouden

Een 37-jarige voortvluchtige Nederlander is donderdag aangehouden. De man liep bij een controle tegen de lamp in een internationale trein van Basel naar Amsterdam. Dat meldt de marechaussee vrijdag. In 2001 was hij veroordeeld wegens betrokkenheid bij moord.

De Nederlander werd tussen Oberhausen en Arnhem gecontroleerd. Daarbij bleek dat hij gesignaleerd stond omdat hij in 2006 na een proefverlof niet was teruggekeerd naar zijn inrichting.

De man werd opgepakt door het grensoverschrijdend politieteam in samenwerking met de Duitse politie.

Motorola wint patentzaak tegen Apple

Motorola heeft een patentzaak gewonnen in Duitsland die het bedrijf had aangespannen tegen concurrent Apple. De Amerikaanse smartphone- en tabletfabrikant maakt inbreuk op een patent van Motorola op basistechnieken, zo oordeelde de Duitse rechtbank vrijdag.

Daardoor maken alle Apple-producten met 3G, waaronder de iPad en de iPhone met 3G, inbreuk op het patent. Motorola kan nu een verkoopverbod eisen op deze producten in Duitsland. Apple kondigde gerechtelijke stappen aan tegen de uitspraak. "Bij de kerstinkopen zullen klanten geen problemen hebben om een iPhone of iPad te kopen."

Belasting eigen inkomsten musea 'demotiverend'

De belasting die musea moeten gaan betalen over inkomsten uit commerciële activiteiten, zoals de museumwinkel of het café, werkt 'ontzettend demotiverend'. Dat zegt directeur Stanley Bremer van het Wereldmuseum vrijdag in een reactie op de maatregel, die is opgenomen in het nieuwe belastingplan van het kabinet.

De tentoonstellingen van het Wereldmuseum worden voor een groot deel betaald uit de commerciële inkomsten, die zo'n zes ton bedragen, stelt Bremer. Het kabinet wil dat culturele instellingen zelf de broek ophouden, maar 'als je dat doet, wordt je aangepakt.'

Bremer vreest dat de belastingheffing binnen de organisatie voor problemen kan zorgen. "Het kan betekenen dat ik dan mensen moet ontslaan", zegt hij.

De directeur wil het museum voorbereiden op de toekomst. Dat wil hij onder meer door een deel van de collectie van de hand doen, om zestig miljoen euro extra te genereren. Het plan stuitte op veel kritiek van andere musea.

Het Wereldmuseum ging in 2009 weer open na een ingrijpende verbouwing. Het richt zich op culturen van vroeger en nu. Tot maart 2011 organiseert het museum een expositie over de nieuwe, op animatie geïnspireerde kunstvorm Animamix, die eerder te zien was tijdens de Biënnale van Venetië.

[Video] Mannen bestormen tennisbaan na oproep Clijsters

Een grapje van tennister Kim Clijsters tijdens de Diamond Games in Antwerpen liep gisteren bijna uit de hand. Tijdens het dubbelspel pakte ze de microfoon van de scheidsrechter en deed ze een oproep naar alle mannen in het publiek.

Wie als eerste Yanina Wickmayer een kus zou geven, zou volgens Clijsters een auto winnen. Het publiek werd gek en het duurde niet lang voordat de eerste mannen zich op de tennisbaan begaven. De aanwezige security was te laat en zodoende werd Wickmayer besprongen door een aantal mannen. De tennister zelf zag de humor er wel van in.

Hieronder de beelden.


Wickmayer wordt bestormd door een aantal mannen

Epstein: "Circuit Austin is op tijd af"

Raceorganisator Bobby Epstein is er van overtuigd dat Circuit of the Americas op tijd gereed zal zijn voor de eerste Formule 1-race eind volgend jaar. De bouw van de nieuwe baan in Austin, Texas, lag enige tijd stil omdat niet duidelijk was of de race in 2012 door zou gaan, maar sinds deze week zijn de werkzaamheden weer aangevangen.

Het geld dat op tafel moest komen is er nu en Epstein heeft er alle vertrouwen in dat het werk op de geplande datum opgeleverd zal worden. "De mensen die de constructie op zich nemen, zeggen dat het ze gaat lukken," zei hij tegen de lokale krant The Statesman. Hij denkt dat de Formule 1 een impuls kan geven voor de regio Austin. "Ik verwacht dat de race de plaatselijke economie in de komende vijftien jaar zo'n drie tot zes miljard dollar gaat opleveren."

Van 't Schip stunt met Melbourne Heart in Australië

Trainer John van 't Schip heeft met zijn ploeg Melbourne Heart voor een stunt gezorgd door regerend kampioen Brisbane Roar met 2-1 te verslaan. De nederlaag betekende een eind aan een reeks van 36 duels op rij ongeslagen van Brisbane Roar.

Voor Melbourne Heart wisten Jonathan Germano en Eli Babalj te scoren. De ploeg van Van 't Schip, waar ook Rutger Worm onder contract staat, kwam door de overwinning op de derde plaats terecht van de Australische A-League. Het verschil met koploper Brisbane Roar bedraagt vijf punten.

De Boer: "We moeten er zondag weer staan"

Frank de Boer wil zich niet meer teveel bezighouden met de uitschakeling in de Champions League. Dit weekend speelt Ajax tegen RKC Waalwijk.

"Ik heb de tegengoals nog eens teruggezien en onze eigen goals ook. Een groot deel van de eerste helft heb ik teruggekeken en daarin speelden we bij vlagen gewoon goed. In de eindfase waren we net niet nauwkeurig of doeltreffend genoeg", zegt De Boer tegenover Ajax TV.

"Uiteindelijk maak je twee goals en dat maakt het des te zuurder dat je nu in een pot van de Europa League komt." De Ajax-coach wil nu weer vooruit kijken. "We zijn nog in drie competities actief. We wilden overwinteren en dat hebben we in ieder geval bewerkstelligt. We kunnen nog kampioen worden en de beker winnen, dus zo zwart hoeven we het ook weer niet te zien."

De Boer heeft met Ajax dit weekend drie punten nodig tegen RKC Waalwijk. "Dit seizoen hebben we vaak slechte resultaten gehaald na een Europese wedstrijd. Ondanks deze zware klap moeten we er zondag weer staan. Voor onszelf, voor Ajax en vooral voor de supporters."

Trailer: The Iron Lady

Onlangs werd een nieuwe trailer van de film The Iron Lady vrijgegeven. 

De film gaat over de Britse oud-politica Margareth Thatcher die in de jaren zeventig en tachtig de obstakels van een enkel door mannen gedomineerde wereld overwint en gehoord wordt door het volk. Ze groeit uit tot de eerste vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk. De film gaat voor een groot deel over macht en de prijs die hiervoor moet worden betaald. Thatcher kreegde vaak gehoorde bijnaam 'the iron lady'. De film is geregisseerd door Phillida Lloyd en Maryl Streep vertolkt de hoofdrol. Hierdoor ontstond wel enige opschudding omdat ze Margareth Thatcher te hystericht zou hebben neergezet.

The Iron Lady is vanaf 12 januari in de bioscopen te zien.

Musa in de race voor Afrikaans talent van het jaar

Ahmed Musa kan 2011 afsluiten met een individuele prijs. De Nigeriaanse aanvaller van VVV-Venlo is genomineerd voor de titel Afrikaans talent van het jaar.

Musa heeft concurrentie van Ahmed El-Shenawy (Al-Masry), Souleymane Coulibaly (Tottenham Hotspur) en Banana Yaya (Ésperance). De prijst wordt sinds 2001 uitgereikt. Onder meer voormalig Ajacied Mido en oud-Feyenoorder Salomon Kalou werden al eens benoemd tot Afrikaans talent van het jaar.

'GSC Gameworks is niet meer, Stalker 2 gecancelled'

De ontwikkelaar van de Stalker-spellen, GSC Gameworks, zou volgens een nieuwsbureau uit de Oekraïne zijn gestopt. De ontwikkeling van het spel Stalker 2 zou hiermee zijn stopgezet. Volgens de bron zou de oprichter Sergei Grigorovich ontevreden zijn over de voortgang van Stalker 2.

In eerste instantie heeft GSC de geruchten via de Stalker-pagina op Twitter nog ontkend, maar inmiddels is de ontkenning van Twitter verwijderd.

'Ryse wordt Xbox next-gen titel'

Het spel Ryse, wat door Crytek werd aangekondigd op de laatste E3, wordt volgens de geruchten nu een next-gentitel. Dit blijkt uit de cv van een voormalig ontwerper op zijn LinkedIn-profiel. Hierop stelt hij dat Ryse een Xbox-next-genproject is. Er is nog geen reactie op deze geruchten van de ontwikkelaar zelf.

Ryse wordt een Kinectspel wat zich afspeelt in het oude Romeinse rijk. Wanneer het spel uitkomt is nog niet bekend.

[EK] Verlinden vierde op 100 meter vlinderslag

Zwemmer Joeri Verlinden is vierde geworden op de 100 meter vlinderslag tijdens het EK kortebaan. Hij tikte in het Poolse Szczecin na 50,57 seconden aan en viel daarmee net naast het podium. De titel ging naar de Pool Konrad Czerniak (49,62). Hij bleef wereldrecordhouder Evgeny Korotyshkin uit Rusland (49,88) en de Belg François Heersbrandt (50,44) voor.

Ook de Nederlandse estafettevrouwen grepen net naast eremetaal. Tamara van Vliet, Ilse Kraaijeveld, Rieneke Terink en Maud van der Meer kwamen op de 4x50 meter vrije slag tot 1.38,76 minuten. Dat was bijna anderhalve seconde trager dan winnaar Duitsland dat 1.37,29 nodig had. Denemarken werd tweede voor Italië.

Joost Reijns bereikte op de 100 meter vrije slag de finale. In de halve finale werd hij met de Oekraïner Andriy Govorov gedeeld tiende in 48,09 seconden. In een swim-off was Reijns in 47,80 ruim sneller dan Govorov, die toen 48,17 klokte.

Lieke Verouden plaatste zich op de 100 meter wisselslag niet voor de eindstrijd. Haar tijd van 1.02,88 was pas goed voor de achttiende plaats in de halve finale.

Schutter Virginia Tech pleegde zelfmoord

De man die donderdag een politieagent doodschoot op het terrein van de Amerikaanse universiteit Virginia Tech, heeft kort erna zelfmoord gepleegd. Dat vermoeden bestond donderdag al, maar het is vrijdag bevestigd door de politie van de staat Virginia.

De schutter was geen student. Zijn motief en identiteit zijn nog onbekend.

De schietpartij deed Amerika terugdenken aan het bloedbad op Virginia Tech in 2007. Een verwarde student schoot toen 32 mensen dood en verwondde 25. Daarna beroofde hij zich van het leven. Het bloedbad was het ernstigste geweldsincident op een onderwijsinstelling in de Amerikaanse geschiedenis.

Schutter Virginia Tech pleegde zelfmoord
Schutter Virginia Tech pleegde zelfmoord (Foto: ANP)

Verdachte van overval aangehouden door tv-opnames

Een 24-jarige man is dinsdag aangehouden op verdenking van een overval op een bank nadat hij door mensen werd herkend. Op het moment van de overval op het Buikslotermeerplein in Amsterdam vonden opnames plaats van Geenstijl. Door de beelden kon de man worden opgepakt. Dat meldt de politie vrijdag.

Bij de bankoverval werd een groot geldbedrag gestolen. De cameraman filmde de verdachten die met pruik en plaksnor op een rode scooter er met de buit vandoor gingen. De beelden werden door het televisieprogramma PowNews uitgezonden.

De scooter werd later teruggevonden. De man werd dinsdag in een koffiehuis in Amsterdam-West aangehouden. De identiteit van de andere dader is nog onbekend.

FOK!filmtip van de dag: John Q

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... John Q.

John Q 

John (Denzel Washington) hoort dat zijn zoon een ernstig hartprobleem heeft. Als hij hoort dat de verzekering hem niet dekt voelt John zich verplicht om stappen te ondernemen. Uit pure wanhoop gijzelt hij het complete ziekenhuis totdat de artsen zijn zoon willen helpen om aan een nieuw hart te komen.

John Q is vanavond om 20:30 op RTL 8 te bekijken.

Schotten zonder stroom door storm

Door de storm die de afgelopen dagen in Schotland huishield is in vijftigduizend Schotse woningen de stroom uitgevallen. De storm is volgens de Schotse vicepremier Nicola Sturgeon geluwd, maar de gevolgen van het noodweer ijlen nog na.

Tal van scholen en belangrijke bruggen zijn nog gesloten en een reeks vluchten is geschrapt. De rukwinden tot 160 kilometer per uur hebben honderdtien verkeersongevallen veroorzaakt. De elektriciteitsbedrijven hopen volgens Sturgeon in de loop van vrijdag de huishoudens die stroom ontberen weer van elektriciteit te voorzien.

Zwembad toch dicht na verontruste reacties

Het zwembad in het Groningse Hoogezand waar risico is dat luidsprekers en lampen naar beneden komen, gaat toch dicht. Dat laat de gemeente Hoogezand-Sappemeer vrijdag weten. De directie van zwembad De Kalkwijck ging overstag na ongeruste reacties.

De bevestigingen van de speakers en de verlichting zijn aangetast en kunnen afbreken, zo bleek uit onderzoek. Donderdag liet de directie van het zwembad weten de deuren van het zwembad toch open te houden, omdat het veiligheidsrisico aanvaardbaar zou zijn. Na 'reacties uit de samenleving' is vrijdag echter toch besloten het zwembad te sluiten.

Volgende week worden de zwakke ophangpunten tijdelijk versterkt met sjorbanden. Daarna gaat het zwembad weer open. In de zomer worden de bevestigingen vervangen.

Begin vorige maand kwam een vijf maanden oude baby om het leven toen in een zwembad in Tilburg twee speakers naar beneden kwamen. Haar 27-jarige moeder raakte gewond. Daarop vroeg de VROM-inspectie alle gemeenten in Nederland nader onderzoek te doen naar roestvorming in zwembaden.

Utrecht pakt wildkampeerders voorlopig niet aan

Utrecht is voorlopig niet van plan de tentenkampen van daklozen in de bossen rond de stad te ontruimen. De gemeente gaat eerst inventariseren wie de bewoners zijn, waarom ze er zitten en waar de kampen zich bevinden, zegt een woordvoerder vrijdag. Daarna wordt besloten of er opvang nodig is.

Vermoedelijk gaat het om uitgeprocedeerde asielzoekers die op straat zijn gezet. De tentenkampen mogen blijven staan, ondanks dat wildkamperen verboden is. "Alleen als er overlast komt, wordt het een ander verhaal", zegt ze.

De gemeente heeft nog geen idee wat er met de mensen moet gebeuren. "Het is een lastig vraagstuk." Volgens de woordvoerder wordt zo snel mogelijk contact met de kampeerders gezocht. "Maar ook dat is niet makkelijk."

Ruzie om El Clásico mondt uit in drama

Dit weekend is het weer zo ver. Dan staat de Spaanse kraker tussen Real Madrid en FC Barcelona weer op het programma. Zowel binnen als buiten het veld gaat er met regelmaat niet zachtzinnig aan toe. In aanloop naar deze nieuwe editie is zelfs een dode gevallen.

In de hoofdstad van Angola heeft een 17-jarige jongen zijn 48-jarige vader doodgeschoten. De aanleiding hiervoor was een ruzie over El Clásico en de Angolese muziek.

"Hun ruzie liep helemaal uit de hand", liet een officier van de politie in een korte reactie weten. "De zoon pakte een vuurwapen dat in de tuin lag en schoot tweemaal op zijn vader."

De vader overleed ter plaatse, waarna zijn zoon er met het wapen vandoor ging. Hij is nog altijd voortvluchtig.

Nederland houdt verzet tegen Roemenië vol

Nederland blijft zich als enige land in de Europese Unie verzetten tegen toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Schengenzone, waarin zonder grenscontroles wordt gereisd. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag gezegd op een persconferentie na afloop van de Europese top in Brussel.

Rutte wil bewijs zien dat beide landen werkelijk actie ondernemen tegen de corruptie en de georganiseerde misdaad. Ook moet de rechterlijke macht aantoonbaar onafhankelijker functioneren. "Pas dan zullen we instemmen met toetreding", zei Rutte.

Als concrete eis stelt Rutte dat er twee keer een positieve voortgangsrapportage van de Europese Commissie over Roemenië en Bulgarije moet komen. De Commissie brengt zo'n rapport elke zes maanden uit.


Nederland houdt verzet tegen Roemenië vol (Foto: Novum)

Overlast door hoogwater in regio Rijnmond

Verschillende dorpen en steden in de regio Rijnmond hebben vrijdagmiddag overlast als gevolg van hoogwater. Straten en kades in onder meer Maassluis, Vlaardingen en Schiedam zijn ondergelopen, meldt een woordvoerder van de brandweer. Ook moest de brandweer enkele kelders van woningen leegpompen.

Het hoge water is het gevolg van de storm die over Nederland raasde. Het hoogste punt is volgens de woordvoerder inmiddels bereikt.

Duitse politie rolt kinderpornonetwerk op

De Duitse politie heeft een groot kinderpornonetwerk opgerold. Bij het kindermisbruik zouden zeker 250 mensen uit heel Duitsland betrokken zijn.

De politie vond in totaal ongeveer 220.000 foto's en video's op 119 computers, 6000 harde schijven en 91 mobiele telefoons.

Dat meldde de politie van de Duitse stad Osnabrück vrijdag. De zaak kwam in april aan het rollen. De recherche nam toen computers en mobiele telefoons in beslag van een 39-jarige man uit Osnabrück.

Routinier Fränkel twijfelt over toekomst

Purrel Fränkel overweegt zijn voetbalcarrière na dit seizoen te beëindigen. De inmiddels 35-jarige verdediger van De Graafschap liet dit weten aan Omroep Gelderland.

"Ik ben er nog niet uit of ik door ga na dit seizoen. Het hangt er ook vanaf hoe dit seizoen verloopt. Ik vind het nog wel leuk. Voetbal is het leukste wat er is, maar ik ben er nog niet uit voor mezelf. Het zal moeilijk zijn om te stoppen", zegt de linksback van De Graafschap tegen Omroep Gelderland.

Fränkel is bij de Superboeren aan zijn negende seizoen bezig. Tussendoor speelde hij vijf jaar bij Vitesse. Vanwege een blessure kwam Fränkel dit seizoen pas tot acht duels in de Eredivisie, maar dit weekend krijgt hij tegen AZ een basisplek.

"Ik speel weer na weken als invaller. Ik voel me weer helemaal fit ne moet het nu maar weer eens negentig minuten volhouden. Tegen AZ vult bijna iedereen natuurlijk een 1 in, maar ik vul uiteraard een 2 in. Ik speel altijd om te winnen, anders kunnen we net zo goed niet gaan."

Podolski in beeld bij Schalke 04

Schalke 04 wil Lukas Podolski graag overnemen van 1. FC Köln. Sportdirecteur Horst Heldt heeft dat bevestigd.

"Wij houden Podolski al een tijdje in de gaten, hij is een fantastische speler", aldus Heldt in de Duitse media. De bedoeling is dat Prinz Poldi een nieuw superduo gaat vormen met Klaas-Jan Huntelaar. De topschutter scoort in Gelsenkirchen dit seizoen aan de lopende band.

Podolski heeft al meerdere malen aangegeven dat hij toe is aan een stap hogerop, al wil Köln zijn contract graag verlengen. Schalke zou bereid zijn om vijftien miljoen euro te betalen. De club wil dat bekostigen door Raúl en Jefferson Farfán te laten vertrekken. Beide spelers hebben een aflopend contract.

Raúl vindt het echter niet echt nodig dat Schalke een nieuwe aanvaller erbij haalt. "Met Klaas-Jan Huntelaar vorm ik een topduo." Die Königsblauen staan momenteel vierde in de Bundesliga. Het elftal van Huub Stevens speelt vanavond een uitwedstrijd tegen Hertha BSC, de huidige nummer negen.

[Video] Schansspringer zwaar ten val

Roman Koudelka, op dit moment de beste schansspringer van Tsjechië, is gisteren zwaar ten val gekomen tijdens de kwalificatiesessie voor de WB-manche in het Tsjechische Harrachov. Vlak voor de landing begaf de binding van zijn rechterski het.

Koudelka werd met een hersenschudding afgevoerd naar het ziekenhuis. De Tsjech was de laatste tijd in goede doen. Vorige week eindigde hij knap als vierde in Lillehammer, terwijl hij eind november in Kuusamo vijfde eindigde. Hij komt dit weekend verder niet meer in actie.

Tijdens de kwalificatiesessie voor de WB-manche liep alles normaal, tot het net voor de landing mis gijg. De binding van zijn rechterski break, waardoor hij keihard onderuit ging. De juniorenkampioen uit 2007 stand verbazingweekend snel recht, maar wankelde en viel vervolgens voor een tweede keer om. In het ziekenhuis werd een zware hersenschudding geconstateerd.


Schansspringer Houdelka komt zwaar ten val

Cocaïne tussen partij bananen in Rotterdam

Personeel van een Rotterdamse groothandel in vruchten uit landen rond de Middellandse Zee heeft vrijdagochtend tussen een partij bananen zo'n 150 kilo cocaïne aangetroffen. De drugs waren verstopt tussen de vruchten en zaten in vier sporttassen in een container. Dat meldt de politie.

De politie heeft de cocaïne meegenomen om te vernietigen. Volgens de politie lijken de chauffeur van de vrachtauto die de container bracht en het personeel van het bedrijf niets met de drugs te maken te hebben.


Cocaïne tussen partij bananen in Rotterdam (Foto: Novum)

Regisseur werkt aan nieuwe American Psycho

Videoclipregisseur Noble Jones wil een 'moderne' versie maken van American Psycho. Hij regisseerde clips van Taylor Swift en Mary J. Blige, maar heeft nu zijn zinnen gezet op zijn eerste speelfilm, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Jones heeft al een scenario geschreven gebaseerd op het boek van Bret Easton Ellis uit 1991. Hij wil de psychopathische seriemoordenaar en rijke bankier Patrick Bateman verplaatsten naar het New York van nu.

De regisseur heeft zijn plannen gepresenteerd bij filmmaatschappij Lionsgate, dat de filmrechten heeft. Het boek van Easton Ellis werd in 2000 verfilmd met Christian Bale in de hoofdrol. Jones wil zijn versie maken met een bescheiden budget.

Ellis heeft op Twitter aangegeven een remake alleen goed te keuren als de hoofdrol wordt gespeeld door Scott Disick, de verloofde van Kourtney Kardashian, of Miles Fischer, die in het nog te verschijnen J. Edgar speelt. Ellis voegde daar later met een knipoog aan toe. "Ik wacht op de vraag van Scott Disick: Wie is Bret Easton Ellis in godsnaam?" De realityster had eerder al aangegeven zichzelf geknipt te vinden voor de rol van Bateman.

Jones werd genomineerd voor een Grammy voor zijn documentaire 10 Days Out: Blues From the Backroads. Hij heeft samengewerkt met David Fincher aan zijn film The Social Network en is een protegé van de regisseur.

Guy Ritchie in beeld bij The Man from U.N.C.L.E.

Guy Ritchie is in gesprek over de regie van The Man From U.N.C.L.E. De vacature is vrijgekomen nadat Steven Soderbergh het project verliet. Ritchie zou met zijn Sherlock Holmes-producent Lionel Wigram de film gaan maken, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De 43-jarige Ritchie heeft pas zijn film Sherlock Holmes: A Game of Shadows afgerond. Zijn tweede film over de Britse speurneus gespeeld door Robert Downey Jr. gaat donderdag in de Nederlandse bioscopen draaien. De ex-man van Madonna heeft geen nieuwe filmprojecten in zijn agenda staan.

Het filmproject The Man From U.N.C.L.E. komt moeizaam van de grond. Steven Soderbergh zou de film in eerste instantie maken met George Clooney in de hoofdrol. Toen de acteur uit het project stapte, vroeg Soderbergh Bradley Cooper, maar hij haakte ook af. Daarna zou Channing Tatum in de race zijn voor de rol van Amerikaanse agent, maar toen kapte de regisseur er zelf mee. Wie nu in de race is voor de hoofdrol is onduidelijk.

Het scenario van Scott Z. Burns is gebaseerd op de gelijknamige Amerikaanse tv-serie uit de jaren zestig. Het verhaal gaat over een Russisch geheim agent die moet samenwerken met een Amerikaanse spion. Wanneer de film in productie gaat, is nog onbekend.

Oud-werknemer klaagt James Cameron aan

James Cameron wordt ervan beschuldigd het idee voor zijn succesfilm Avatar te hebben gestolen. Zijn oud-werknemer Eric Ryder heeft een aanklacht tegen de regisseur ingediend, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Ryder zegt het idee voor Avatar in 1999 te hebben verzonnen en daarna buiten het project te zijn gehouden. Hij heeft twee jaar aan de film gewerkt toen hij werkte voor Lightstorm Entertainment, het productiebedrijf van Cameron. Avatar kwam uit in 2009 en is met ruim 2,7 miljard dollar de bestverdienende film aller tijden.

De oud-werknemer van Cameron zegt een scenario te hebben geschreven getiteld K.R.Z. 2068. Ook zegt hij 3D-beelden te hebben gemaakt van de mogelijke personages. Zijn film had net als Avatar een milieuthema en volgens de aanklacht komt de plot overeen met dat van Camerons kaskraker. De regisseur zegt het verhaal voor 1999 te hebben bedacht en geschreven.

De makers van Avatar hebben al vaker aanklachten gekregen van mensen die ervan overtuigd waren dat zij het verhaal hadden bedacht. Dit is de eerste zaak door iemand die voor James Cameron heeft gewerkt.


Oud-werknemer klaagt James Cameron aan (Foto: Novum)

Lady Gaga droomt van rol in Woody Allen-film

Lady Gaga wil dolgraag in een film van Woody Allen spelen. "Ik wil auditie voor hem doen en voor hem werken", zegt de popster in de Amerikaanse talkshow The Ellen DeGeneres Show die vandaag wordt uitgezonden.

De zangeres droomt ervan samen te werken met de New Yorkse regisseur. Ze is verbaasd dat niemand haar vraagt auditie te doen voor films. "Ze zeggen gewoon ik wil je in mijn film," vertelt de 25-jarige New Yorkse. "Ik vraag dan: waarom? Je hebt me nog nooit zien acteren."

Lady Gaga onthult tegenover Ellen DeGeneres ook dat ze het invullen van haar belastingaangifte ontzettend haat. Het is zelfs zo erg dat ze eerst dronken wordt voordat ze haar papieren invult. "Het lijkt misschien niets voor te stellen, omdat ik een popster ben, maar het schrijven van een cheque doet nog altijd pijn."


Lady Gaga droomt van rol in Woody Allen-film (Foto: Novum)

Dochter Michael Jackson gaat acteren

Paris Jackson heeft haar eerste filmrol te pakken. De 13-jarige dochter van Michael Jackson gaat spelen in het sprookje Lundon's Bridge And The Three Keys, meldt de website van de film.

Paris speelt Lundon O'Malley. Ze wordt ontvoerd door de kwallenkoningin van de oceaan en ingezet om de oorlog die de oceaan voert tegen het land te winnen. De film is deels geanimeerd, maar het personage van Paris is dat niet. Oud-CNN-presentator Larry King, zijn vrouw Shawn en voormalig N'Sync-zanger Joey Fontane spreken stemmen in.

Paris Jackson mocht van haar familie eigenlijk pas vanaf haar achttiende de showbusiness induiken, schrijft de Britse boulevardkrant The Sun. De tiener zou haar grootmoeder Katherine Jackson hebben overtuigd omdat haar personage een sterke band heeft met haar vader en de film uitdraagt waar Michael Jackson voor stond.

Lundon's Bridge And The Three Keys is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Dennis Christen. De opbrengst van de film gaat deels naar openbare scholen in de Verenigde Staten. Wanneer de film in de bioscopen moet draaien, is nog onbekend.


Dochter Michael Jackson gaat acteren (Foto: Novum)

Crematorium ontruimd na brand in oven

In Eindhoven is een crematorium vrijdag ontruimd vanwege een brandmelding. Er werd een hevige rookontwikkeling waargenomen in de ovenruimte.

De brandweer rukte rond 12.45 uur met drie wagens uit naar het crematorium aan de Anthony Fokkerweg. Ter plaatse aangekomen bleek dat de brandweerlieden amper in actie hoefden te komen. Uit voorzorg werd het terrein wel enige tijd afgesloten. De aanwezigen voor de dienst van 13.30 uur moesten het pand enige tijd verlaten.

Na de melding werden de twee ovens stopgezet en nagekeken. Daarna konden ze weer worden opgestart, om de overige crematiediensten door te laten gaan. Mochten er toch weer problemen ontstaan, kan men uitwijken naar een andere locatie.

"Het is ontzettend vervelend voor alle betrokkenen," meldt een woordvoerder. "Er heeft iets in een kist gelegen dat bij de verbranding voor de rookontwikkeling zorgde. We weten alleen niet wat dat is geweest."

Man speelt White Knight: Chronicles 2 ruim 8.000 uur

Iedereen heeft wel een spel waar hij of zij vele uren speeltijd in heeft gestoken. Of het nu in jouw geval Skyrim of Diablo 2 is, alles wordt sinds kort tenietgedaan door een speler in Japan met White Knight: Chronicles 2.

Een Japanse man heeft zijn playcount voor White Knight: Chronicles 2 namelijk inmiddels staan op 8.701 uur. Dit komt neer op 362 dagen non-stop spelen. Gelet op het feit dat het spel is uitgekomen in Japan in de zomer van 2010 zou de man zo'n zeventien uur per dag moeten hebben gespeeld.

Jongen gepakt na dreiging met aanslag op school

Een 14-jarige jongen die dreigde met een zelfmoordaanslag op zijn school in Hilversum is vrijdagmiddag opgepakt. De jongen had de aanslag in een dreigtweet aangekondigd. Vanwege de tweet werd een locatie van de school aan de Korte Noorderweg tijdelijk ontruimd. Dat meldt de politie.

De school kent twee locaties. Behalve aan de Korte Noorderweg zit de school ook aan de Koninginneweg. Op deze laatste locatie werd de jongen uit de gemeente Zeist uiteindelijk aangehouden.

Teeven: 17,5 miljoen extra voor jeugdbescherming

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) trekt jaarlijks 17,5 miljoen euro extra uit voor jeugdbescherming en jeugdreclassering. Dat schrijft hij vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Teeven wil in ruil voor de miljoenen wel dat de bedrijfsvoering van de bureaus Jeugdzorg verbetert.

Uit een recent onderzoek van de Algemene Rekenkamer bleek dat een 'forse verbeterslag' nodig is in de bedrijfsvoering en administratie van de bureaus. Ze krijgen twee jaar de tijd om hun prestaties te verbeteren.

Naast de 17,5 miljoen die Teeven beschikbaar stelt, krijgen de bureaus met terugwerkende kracht nog 7,5 miljoen over dit jaar. Verder gaat de bewindsman vanaf volgend jaar jaarlijks 6,6 miljoen euro meer besteden aan voogdij, gedragsbeïnvloedende maatregelen en nazorg.

Met het extra geld komt Teeven tegemoet aan het verzoek van de bureaus om de financiële problemen aan te pakken.

Verhagen: Renteaftrek bespreekbaar

Alles is bespreekbaar bij de onderhandelingen in de gedoogcoalitie over extra bezuinigingen. Dat liet vicepremier Maxime Verhagen (CDA) vrijdag blijken na de ministerraad.

Verhagen wilde niet ingaan op de vraag of er inderdaad meer bezuinigd moet worden, en zo ja hoeveel. Dat wordt pas in het voorjaar besloten, op basis van voorspellingen die het Centraal Planbureau dan publiceert. "Die discussie voeren we in het voorjaar en niet nu."

Tegelijkertijd zei Verhagen dat de tijd van gemakkelijke besluiten voorbij is. "Politieke partijen gaan natuurlijk uit van hun verkiezingsprogramma, maar nu komen we er niet meer met voorlezen uit het eigen programma." Voorheen onbespreekbare ingrepen, bijvoorbeeld op de woningmarkt, kunnen aan de orde komen, liet Verhagen blijken. "Ook bij heilige huisjes kan het voorkomen dat het dak lekt. Dan moet je dus maatregelen nemen."

De Telegraaf meldde vrijdagochtend dat het kabinet vijf tot tien miljard extra gaat bezuinigen. Dat bericht was voor PVV-leider Geert Wilders reden om Verhagen op te bellen, terwijl die onderweg was naar de ministerraad. "Hij vroeg: waarop is dat gebaseerd? Ik zei dat ik dat net zo goed aan hem kon vragen, en dat het in elk geval niet in de ministerraad was besproken." Dat antwoord was volgens Verhagen voldoende voor Wilders.


Verhagen: Renteaftrek bespreekbaar (Foto: Novum)

Twente-aanvaller Chadli alweer fit voor N.E.C.

Nacer Chadli is door FC Twente-trainer Co Adriaanse opgenomen in de selectie voor het duel met N.E.C. Nijmegen van zaterdag. De 23-jarige Belg is alweer hersteld van zijn knieblessure die hij zondag bij FC Utrecht opliep. Aanvankelijk werd gevreesd dat Chadli enkele weken uit de roulatie zou zijn.

"Het zag er zondag in eerste instantie ernstig uit. Gelukkig is het achteraf allemaal meegevallen", zegt Adriaanse. "Hij voelt geen pijn meer." Doelman Nikolay Mihaylov behoort tegen N.E.C. ook tot de selectie, ondanks dat hij twee dagen ziek is geweest.

Voor Leroy Fer komt de wedstrijd tegen NEC nog te vroeg. De van Feyenoord overgekomen middenvelder herstelt voorspoedig van zijn liesblessure en hoopt volgend weekeinde tegen zijn oude club weer van de partij te zijn.

Ranieri houdt Sneijder uit voorzorg aan de kant

Wesley Sneijder doet zaterdag nog niet mee in de thuiswedstrijd van Internazionale tegen Fiorentina. De 27-jarige middenvelder is nagenoeg hersteld van zijn spierblessure, maar wordt door trainer Claudio Ranieri uit voorzorg buiten de wedstrijdselectie gehouden.

'Hij heeft pas zijn eerste volledige sessie met de anderen achter de rug", zei de coach vrijdag tijdens een persconferentie. "Omdat we nu elke drie dagen een wedstrijd hebben, leek het mij en de dokter beter hem te sparen in plaats van risico te nemen." Sneijder liep de spierblessure 19 november op in de warming-up voor het duel met Cagliari. De tachtigvoudig international moest door zijn blessure vijf duels toekijken.

Inter-coach Ranieri staat onder druk in aanloop naar het duel met Fiorentina. De Milanezen staan op een teleurstellende vijftiende plaats in de Italiaanse competitie.


Ranieri houdt Sneijder uit voorzorg aan de kant (Foto: Novum)

Belasting op buitensporige bankiersbonussen

Banken die aan hun werknemers bonussen uitkeren van meer dan één jaarsalaris moeten daarover vijf procent extra bankenbelasting betalen. Dat maakte staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) vrijdag bekend na afloop van de ministerraad.

Een bank die bijvoorbeeld vijftig miljoen aan bankenbelasting betaalt en vervolgens te hoge bonussen uitkeert, moet dan 2,5 miljoen euro extra afdragen aan de schatkist, rekende Weekers voor.

De banken kunnen die extra kosten afwentelen op de klant, maar ze kunnen er ook voor kiezen om hun kostenstructuur omlaag te brengen of minder bonussen te betalen. "Het kan best zijn dat de consument er niets van merkt."

De bonusbelasting is een van de onderdelen van de bankenheffing, die het kabinet volgend jaar wil invoeren. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met het wetsvoorstel. De bankenbelasting moet uiteindelijk driehonderd miljoen euro opleveren. Daarmee wordt de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting bekostigd.

Pool moet 24 jaar de cel in voor dubbele moord

Een 27-jarige Pool moet 24 jaar de cel in voor een dubbele moord. De rechtbank in Almelo acht bewezen dat de man vorig jaar in Almelo bij twee verschillende inbraken de bewoners heeft vermoord. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De man was in februari vorig jaar op dievenpad gegaan in zijn eigen straat. Hij brak in bij een 73-jarige vrouw en mishandelde haar ernstig toen hij haar tegen het lijf liep. De man stal de sieraden van de vrouw en liet haar aan haar lot over. Het slachtoffer overleed uren later aan haar verwondingen.

De Pool was ondertussen naar een andere woning gelopen, waar hij in de tuin op de 53-jarige bewoner stuitte. Hij viel de man aan met verschillende steekvoorwerpen. Ook dit slachtoffer overleed uiteindelijk aan zijn verwondingen.

De man was volgens deskundigen tijdens de moorden in psychotische toestand met hallucinaties. Die was veroorzaakt door excessief gebruik van alcohol en drugs. De man heeft bekend dat hij de slachtoffers heeft vermoord.

Peuter krijgt joint mee naar crèche

Een kind van slechts anderhalf jaar uit Killingworth, in de Amerikaanse staat Connecticut werd gistermiddag onaangenaam verrast toen hij op het kinderdagverblijf een bammetje wilde eten. Bij het openen van zijn broodtrommel ontdekte het ventje dat zijn vader een joint in zijn trommeltje had gedaan.

Medewerkers van het Clinton Child Care Center waren uiteraard enorm geschokt door de enorme drugsvondst en belden direct de politie. Deze hebben de vader van de peuter, John Sulzbach, direct in de boeien geslagen. Vermoedelijk heeft de 33-jarige man de joint per ongeluk in de broodtrommel laten vallen toen hij voor zijn zoontje boterhammen smeerde.

Sulzbach wordt nu beschuldigd van drugsbezit en het aantasten van tere kinderzieltjes. Hij is inmiddels vrijgelaten maar zal zich op 22 december bij de rechter moeten verantwoorden.

Schooljuf knock-out geslagen

Een medewerkster van een school in Deventer is donderdagavond bewusteloos geslagen toen ze twee jongens de toegang tot een schoolfeest weigerde. De politie heeft het tweetal aangehouden.

De jongens van 16 en 19 jaar wilden naar binnen bij een feest in de Keurkamp, onderdeel van het Etty Hillesum Lyceum. Hen werd echter door de vrouw te verstaan gegeven dat enkel genodigden naar binnen mochten. Ze lieten zich evenwel niet wegsturen, wat het slachtoffer in eerste instantie op grove beledigingen kwam te staan, aldus de politie.

Vervolgens werd ze ook in haar buik getrapt en op het hoofd geslagen. Daarop raakte de 40-jarige vrouw buiten westen, en moest zich naderhand door een arts aan haar verwondingen laten behandelen. De twee jongens zitten vast wegens openlijke geweldpleging.

Aanhoudingen bij straatrace met gestolen auto's

De politie heeft donderdagnacht twee verdachten aangehouden na een race met gestolen auto's in Heerlen. Het gaat om een 31-jarige man uit die plaats en een 17-jarige jongen uit het Limburgse Klimmen. Ze worden verdacht van het stelen van de auto's en betrokkenheid bij de race. Dat meldt een woordvoerder van de politie vrijdag.

Een buschauffeur zag de auto's op de Schelsberg voorbij scheuren en belde de politie. Toen de agenten arriveerden ontstond een achtervolging waarbij een van de gestolen wagens tegen een verkeersbord tot stilstand kwam.

De vijf inzittenden renden na de botsing in verschillende richtingen weg. Na een achtervolging kon de 17-jarige jongen door de agenten in de kraag worden gevat.

De tweede auto werd later gevonden. Beide wagens bleken te zijn gestolen. De politie trof vervolgens ook de 31-jarige man aan in een derde gestolen auto.

Alle drie de auto's zijn Suzuki Alto's. De politie is nog op zoek naar de andere daders.

UFO komt live op tv

Miljoenen Chinezen zijn onlangs getuige geweest van een bijzonder fenomeen. Tijdens een speciale tv-uitzending kwam er live een UFO in beeld.

De televisiecrew was vorige maand aanwezig in de stad Shandong, de 'UFO-hoofdstad' van China. Terwijl ze bezig zijn met een live-uitzending, komt er ineens een ruimteschip overvliegen boven het zakencentrum van de stad.

Miljoenen tv-kijkers waren live getuige van het spektakel. Volgens ooggetuigen had de UFO de vorm van een piramide of diamant. Het voorwerp nam snel allerlei kleuren aan waarna het verdween aan de nachtelijke hemel.


Het bewuste filmpje, met commentaar van een ufoloog

Kamp scherpt ziektewet aan

Het kabinet gaat de ziektewet aanscherpen. Zieke werknemers moeten zo snel mogelijk weer aan het werk, zei minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Er zijn nu nog te veel mensen die onnodig van de wet gebruikmaken en met een uitkering thuis blijven zitten, vindt Kamp. Werkgevers van mensen met een tijdelijk contract en uitzendbureaus moeten meer hun best doen om hen weer sneller gezond en aan het werk te krijgen.

Kamp wil dit bereiken door onder meer werkgevers die hierin succesvol zijn te belonen met een lagere premie. Wie geen resultaten boekt, kan rekenen op een hogere premie. De maatregelen moeten het kabinet driehonderd miljoen euro opleveren.

FOK! pakt pre-order kit voor Vita uit

In februari 2012 verschijnt PlayStation Vita in de Nederlandse winkels. Als je verzekerd wilt zijn van een exemplaar kun je bij je lokale gameshop nu al een pre-order kit aanschaffen. De kit kost 30 euro en dit wordt verrekend bij de aanschaf van de handheld zelf.

In de pre-order kit zitten earplugs in de kleur metallic blue, een kaart waarmee je een Vita kunt winnen en een code voor downloadable goodies. Deze downloadable goodies zie je in het onderstaande overzicht. De vijf euro korting kun je gebruiken voor de aanschaf van Little Deviants, Super Stardust, Hustle Kings of Escape Plan. Deze games zijn te downloaden uit de PlayStation Store zodra de Vita uitgebracht is.

vita

De earplugs komen met verschillende rubberen opzetstukjes zodat je het formaat kunt aanpassen aan je oren. In de onderstaande foto's zie je in verschillende stappen hoe de kit uitgepakt wordt. Heb jij al een Vita pre-order kit?

vita

vita

vita

'Real wil vijftig miljoen besteden aan Cavani'

Edinson Cavani kan zich in de belangstelling verheugen van Real Madrid. De Uruguyaanse topspits gaf eerder zelf al te kennen graag naar de Spaanse hoofdstad te willen verkassen. Het Italiaanse Tuttosport weet nu te melden dat De Koninklijke vijftig miljoen euro over heeft om zijn droom waar te maken.

Scouts van Real Madrid zouden Cavani, op dit moment aanvaller van Napoli, al meerdere malen aan het werk hebben gezien. Statistisch gezien mag de 24-jarige Cavani zich een grote spits noemen. Sinds hij in 2010 de overstap voor zestien miljoen euro maakte van Palermo naar Napoli, scoorde hij in 46 wedstrijden al 33 doelpunten. Zijn goede prestaties leverde hem in de Serie A de bijnaam El Matador (De Moordenaar) op.

Napoli moet echter vrezen dat het naast Cavani, die ook in de belangstelling van Manchester City staat, ook een andere sterspeler zal kwijtraken. Naar verluidt heeft City ook interesse in de Argentijnse aanvaller Ezequiel Lavezzi.


'Real wil vijftig miljoen besteden aan Cavani' (Foto: Pro Shots)

Golfer Luiten herstelt zich in Dubai

Joost Luiten heeft zich vandaag hersteld van zijn slechte start bij het eindejaarstoernooi van de Europese Tour in Dubai. Onze landgenoot had voor zijn tweede ronde 71 slagen nodig, vijf minder dan in de openingsronde.

Met een totaal van 147 slagen wist Luiten van de 53ste naar de 47ste plaats te stijgen. De Spaanse golfer Alvaro Quiros nam de koppositie over van de Zweed Peter Hanson. Quiros had 64 slagen nodig en kwam hiermee op een totaal van 132. Hanson noteerde 72 slagen en staat met een totaal van 136 slagen op de tweede plek.

ENBSeries voor Skyrim

Mochten jullie na een maand The Elder Scrolls V: Skyrim gespeeld te hebben denken dat de graphics beter hadden kunnen zijn, is er nu de 1.0 versie van de ENBSeries mod voor Skyrim vrijgegeven. Deze mod staat onder andere bekend voor de verbetering van de graphics van games uit de Grand Theft Auto-reeks.

De ENBSeries mod voor Skyrim verscherpt de kleuren, en laat ze er ook vloeiender uit zien. Schaduwen hebben nu ook meer diepte en voegt een donker vleugje toe aan Skyrim's helderste gebieden. De FPS van de game is ook verbeterd. De mod is hier te downloaden. Hieronder screenshots en een trailer van ENBSeries 1.0 voor Skyrim.

skyrim

skyrim

skyrim

skyrim

 

 

De Jager: beter voorbereid op nieuwe crisis

Het ministerie van Financiën is nu veel beter voorbereid op een financiële crisis dan voor het uitbreken van de kredietcrisis in 2008. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vrijdag gezegd tijdens zijn verhoor door de commissie-De Wit, die de aanpak van de kredietcrisis onderzoekt.

"Het probleem is dat een volgende crisis zich vaak in een andere gedaante voordoet, maar met de lessen uit de vorige crisis hebben we maximaal ons voordeel gedaan", zei De Jager. Dat was volgens hem ook hard nodig. "Het crisisinstrumentarium van toen was volstrekt onvoldoende."

De Nederlandsche Bank (DNB) geeft nu meer informatie aan zijn ministerie, zonodig ook over individuele banken, zei De Jager. Ook worden tal van wetten aangepast om het toezicht te verscherpen en de mogelijkheden om in te grijpen te vergroten. "De schuldencrisis overschaduwt het, maar ik ben er echt enorm druk mee."

Het kabinet heeft net als tijdens de vorige crisis een 'regiegroep' in het leven geroepen waarin de meest betrokken bewindslieden zitting hebben, samen mer DNB-president Klaas Knot. Dit gezelschap komt geregeld bijeen.

De Jager zei verder dat hij niet kan garanderen dat hij de Tweede Kamer altijd vooraf om toestemming zal vragen als er ingrijpende crisismaatregelen worden genomen. "Dat is wel het uitgangspunt, maar in extreme situaties, als je heel snel moet handelen, zal de Kamer achteraf het akkoord moeten geven", zei De Jager.


De Jager: beter voorbereid op nieuwe crisis (Foto: Novum)

PvdA'ers weigeren verplichte afdracht

Drie PvdA'ers worden mogelijk uit de partij gezet omdat ze weigeren een deel van hun salaris af te dragen aan de partij. Dat meldt een woordvoerder van het partijbureau.

Onder anderen burgemeester van Heemstede Marianne Heeremans geeft geen gehoor aan de verplichte afdracht van drie procent van haar jaarsalaris. Zij vindt dat de afdracht aan de partij niet verenigbaar is met haar positie als burgemeester die boven de partijen staat, zo laat ze in een brief aan de gemeenteraad weten. Haar contributie betaalt ze wel. Twee andere lokale politici weigeren ook geld af te staan aan de PvdA.

De Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders lag ook dwars, maar is overstag gegaan. De partij hoopt dat de drie andere politici zich ook neerleggen bij de regel. Raadsleden van de PvdA zijn verplicht om tweeënhalf procent af te dragen, burgemeesters drie procent. Met het geld worden onder meer cursussen voor aankomende politici bekostigd.

Verplichte afdracht is niet ongewoon bij politieke partijen. Het salaris van Kamerleden van de SP wordt eerst geheel in de partijpot gestort, waarna de partij ze een modaal salaris betaalt. Ambtsdragers namens de VVD moeten lid worden van een 'bestuurdersvereniging', waarvan het lidmaatschap 107 euro per jaar kost.

Barça gaat voor nieuw record tegen Real

FC Barcelona kan zaterdag tegen Real Madrid een clubrecord verbreken, meldt Voetbal International. Bij minimaal een gelijkspel tegen de eeuwige rivaal is Barça al zeven competitiewedstrijden tegen Real Madrid ongeslagen.

De huidige reeks van zes duels zonder nederlaag begon op 13 december 2008. Sindsdien eindigde El Clásico vijf keer in een zege voor de Catalanen, terwijl de vorige editie 1-1 werd. Van mei 1997 tot oktober 1999 en van november 1971 tot februari 1974 bleef Barcelona ook al zes competitieduels tegen Real ongeslagen. De Spaanse kampioen verloor voort het laatst op 7 mei 2008 van De Koninklijke. Mede dankzij goals van Arjen Robben en Ruud van Nistelrooy werd het toen 4-1.

Zaterdag kan Barcelona geen nederlaag gebruiken, want de concurrent uit Madrid heeft in de Primera División een voorsprong van drie punten. Barcelona heeft bovendien al een wedstrijd meer gespeeld. Beide grootmachten verloren deze competitie pas één wedstrijd.

Gomis: "Knipoog was een geintje"

Bafetimbi Gomis wil niets weten van de beschuldigingen over omkoping. Met Lyon won hij woensdag met 1-7 van Dinamo Zagreb.

Gomis scoorde zelf vier keer en na één van de Franse goals kreeg de spits een knipoog van Domagoj Vida, een verdediger van Zagreb. "We maakten een dolletje. Door mijn teamgenoot Dejan Lovren kan ik een paar woorden Kroatisch. Maar deze wedstrijd is echt niet omgekocht!", zegt Gomis in L'Équipe.

Voorafgaand aan het duel geloofde Gomis in een stunt, ook al moest Lyon zeven goals goedmaken op Ajax. "Ik had vooraf een goed gevoel over dit duel. Iedereen had ons al afgeschreven. Ik zal deze avond niet snel vergeten, het was prachtig."

Door de 1-7 overwinning wist Lyon zich ten koste van Ajax te plaatsen voor de achtste finales van de Champions League. De nummer vier van Ligue 1 moet het in de volgende ronde opnemen tegen Bayern München, Inter, Benfica, Chelsea, Arsenal, APOEL Nicosia of FC Barcelona. De loting is volgende week vrijdag.


Gomis: "Knipoog was een geintje" (Foto: Pro Shots)

Enoh op het matje geroepen bij Kameroen

Eyong Enoh en Samuel Eto'o moeten zich tegenover de nationale bond van Kameroen verantwoorden voor de staking die de speler vorig maand organiseerden.

De spelers van Kameroen weigerden op 15 november een oefenwedstrijd te spelen tegen Algerije, omdat ze de beloofde inkomsten van de LG Cup in Marokko niet hadden gekregen. De wedstrijd tegen Algerije werd afgelast en dat kost de nationale bond een slordige 750.000 euro, weet Goal.com UK.

Eto'o wordt ervan verdacht de staking op touw te hebben gezet en hij moet daarom samen met Ajacied Eyong Enoh bij het bondscomité verschijnen. De spits van Anzhi moest zich in juni ook al verantwoorden voor het feit dat hij tijdens een wedstrijd zich bemoeide met een spelerswissel. Hij werd daarvoor niet gestraft.

In het verleden lag Eto'o al vaker overhoop met de nationale bond van Kameroen. De 30-jarige spits speelde tot nu toe 109 interlands, waarin hij 54 keer scoorde. In 2000 maakte hij deel uit van het team dat in Sydney Olympisch kampioen werd. Ajacied Enoh is aanvoerder als Eto'o afwezig is.

Leverkusen verhuurt Jørgensen aan Kaiserslautern

Nicolai Jørgensen speelt de komende anderhalf jaar op huurbasis voor FC Kaiserslautern. De 20-jarige aanvaller komt bij Bayer Leverkusen nauwelijks aan de bak en hoopt bij de nummer zestien van de Bundesliga meer speelminuten te maken. In het huurcontract is geen optie tot koop opgenomen.

Leverkusen ziet nog toekomstperspectief in de tweevoudig Deens international, die nog een contract tot de zomer van 2015 heeft. "Nicolai is een zeer begaafde spits, waarin wij veel vertrouwen hebben, maar momenteel heeft hij met veel concurrentie te maken", zegt algemeen directeur Wolfgang Holzhäuser. "Voor zijn ontwikkeling en zijn droom om met Denemarken op het EK actief te zijn, is het beter dat hij ervaring op gaat doen."

Jørgensen kwam in de zomer van 2010 over van Akademisk Boldklub uit zijn geboorteland. In twee seizoenen speelde hij tien duels, waarin hij niet scoorde.

Wegen ADO en Morec scheiden in winterstop

ADO Den Haag neemt in de winterstop afscheid van Mitja Morec. Het contract van de 28-jarige Sloveense verdediger wordt ontbonden. Beide partijen zijn tot het besluit gekomen vanwege de gebrekkige speeltijd die Morec kreeg en zijn huidige rugblessure, meldt de nummer twaalf van de Eredivisie.

Morec tekende in de zomer een contract voor een jaar bij ADO Den Haag, waarin een wederzijds evaluatiemoment in de winter opgenomen was. De veertienvoudig international kwam dit seizoen viermaal in actie, waarvan twee keer als invaller. Morec speelde eerder ook voor onder meer Sturm Graz, Panaitolikos en Maccabi Herzliya.

Stybar niet in actie in Overijse

Zdenek Stybar, de huidige wereldkampioen, zal zondag niet aan de start verschijnen bij de veldrit in het Belgische Overijse. De Tsjechische veldrijder heeft een rustpauze ingelast nadat hij de afgelopen weken tegenvallend presteerde.

Stybar hoopt na zijn rustperiode sterker terug te komen. Ook de Belg Bart Wellens laat de veldrit in Overijse schieten. Hij voelt zich niet fit en kan dit seizoen nog geen potten breken.

Utrecht-verdediger Wuytens niet tegen Feyenoord

FC Utrecht kan komend weekend tijdens de thuiswedstrijd tegen Feyenoord niet beschikken over Jan Wuytens. De verdediger liep vorige week tegen FC Twente een hersenschudding op en heeft hier nog altijd last van.

Verder is het ook onzeker of Utrecht-trainer Jan Wouters kan beschikken over Rodney Sneijder en Alje Schut. De huurling van Ajax kampt met een teenblessure, terwijl Schut klachten heeft aan de hamstring. De medische en technische staf zullen hier zaterdag meer duidelijkheid over geven.

Naast Wuytens mist Wouters tegen Feyenoord in ieder geval lexander Gerndt, Leon de Kogel, Gianluca Nijholt, Junior Fernandez, Jacob Mulenga en Jacob Lensky. Laatstgenoemde is nog altijd niet wedstrijdfit.

Buijs vervangt Luijckx bij NAC Breda

Kees Luijckx zal zaterdagavond niet in actie komen als NAC Breda op bezoek gaat bij PSV Eindhoven. Hij liep aan het begin van deze week een hamstringblessure op en kan waarschijnlijk pas na de winterstop weer meedoen.

Jordy Buijs zal de plek van Luijckx in de verdediging overnemen. Trainer John Karelse passeert verder Alex Schalk. De Bomber van Breda ziet zijn plek ingenomen worden door Santi Kolk. "Santi is een goede voetballer en loopt al een tijdje mee, en daarnaast heeft Schalk het de laatste weken moeilijk", aldus Karelse.

Anouk verlaagt wederom huizenprijs

Het wil zangeres Anouk maar niet lukken om van haar stulpje in Amsterdam af te komen. Zij heeft voor de tweede maal de vraagprijs van het huis aan de Vondelstraat fors verlaagd.

Anouk wilde in eerste instantie 2,2 miljoen euro voor het pand hebben en nu staat het te koop voor slechts 1.695.000 euro. Het is een domper voor de zangeres, want haar hypotheek bedraagt 1,8 miljoen euro, zodat ze lekker veel hypotheekrente kan aftrekken van de belasting.

Twee maanden geleden verlaagde ze al eerder de prijs met drie ton. Ondanks dat er toen veel media-aandacht was heeft het niet de verkoop geholpen.


Het wil al langer niet vlotten op de Amsterdamse huizenmarkt

Wendy van Dijk mist haar wilde jeugd

Wendy van Dijk vindt het jammer dat ze tegenwoordig geen wilde feesten meer heeft. "Ik mis het heel erg. Het heeft echt te maken met werk en een jong kindje, Lizzy is nog maar anderhalf", vertelt de presentatrice voor de camera van Novum Nieuws. "En voor mijn werk ben ik nu zulke belangrijke projecten aan het doen, dus dan stel je prioriteiten."

De 40-jarige blondine was vroeger erg onrustig en ging naar elk feest om te dansen. Tegenwoordig is ze meer een huismus. "Ik ga ook niet meer omdat ik gewoon moe ben. Het is nu wel lekker dat ik de rust heb. Maar ik mis het wel."

De keren dat de presentatrice nog een feestje heeft duurt het naar eigen zeggen dagen voordat ze is hersteld. "Dat is heel erg. Je hoopt dat het niet zo is, maar het is zo", vertelt ze. "Je moet gewoon twee dagen bijkomen. Dus dan weeg je het tegen elkaar af."

Van Dijk vertelt dat ze haar wilde kant kan laten zien in haar werk. "Kijk maar naar Ushi, daar zit een donker kantje in en dat kan ik kwijt in de typetjes die ik speel. En dat is wel lekker."

Inhoud geldautomaat voor sloopbedrijf 't Loon

Het bedrijf dat het inzakkende winkelcentrum 't Loon in Heerlen sloopt, wordt eigenaar van de hele inventaris van het winkelcentrum. Dus ook van de inhoud van de geldautomaat van de SNS bank die zich in het pand bevindt.

Directeur Wim Beelen van het sloopbedrijf bevestigt dat alles wat de slopers uit het pand halen naar hun recyclebedrijf wordt afgevoerd. Dat is zo afgesproken. Ook de kluis van de geldautomaat hoort hierbij. "Ik heb de jongens beloofd dat we de inhoud ervan zullen verdelen. Dat is geen grap, ik ben altijd serieus. De mannen hebben het verdiend, ze werken hier keihard," aldus de directeur.

Ook woordvoerder Paul 't Lam van de vereniging van eigenaren van het 't Loon geeft aan dat in het contract staat vermeldt dat alles eigendom wordt van het sloopbedrijf. "De grote grijper kan inventaris beschadigen en we willen claims erover van winkeliers voorkomen. In het contract staat geen uitzondering voor de pinautomaat," zo meldt de woordvoerder van de opdrachtgever en financier van de sloop.

In eerste instantie meldt een woordvoerder van SNS bank aan Dagblad De Limburger dat de inhoud van de geldautomaat 'als verloren' wordt beschouwd. Later komt hij daarop terug met de mededeling dat er niets bekend is over de afspraken met het sloopbedrijf. "De burgemeester heeft de winkeliers beloofd dat hun inventaris niet opduikt op Marktplaats. Als de slopers onze kluis bergen, gaan we ervan uit dat we dat horen. Dan pas bepalen we voor wie het geld is." Hoeveel geld er in de automaat zit, vermeldt SNS niet. Het kan gaan om maximaal 250.000 euro. Omroep L1 meldt echter dat de automaat al leeg zou zijn. 

Het sloopbedrijf sorteert alle afval voor hergebruik. Privacygevoelige zaken, bijvoorbeeld administraties, worden vernietigd.

KLPD: geen snelwegschutter actief geweest

Er is waarschijnlijk geen schutter actief geweest op de snelwegen rond Rotterdam. Dat concludeert het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) na onderzoek. De zogenoemde snelwegschutter bestaat niet. De autoruiten zijn volgens het KLPD waarschijnlijk gesneuveld door andere oorzaken.

Het onderzoek startte in augustus, toen op een zondag opvallend veel zij- en achterruiten aan diggelen gingen op de A13 bij Rotterdam. Uiteindelijk zijn 179 meldingen van ruitschade nader onderzocht.

Van een aantal gevallen kan worden uitgesloten dat sprake is geweest van een beschieting. Van de overige meldingen kon in geen geval worden aangetoond dat sprake is geweest van een beschieting. Ook heeft geen van de betrokken automobilisten verklaard iemand te hebben zien schieten en zijn er nooit kogels gevonden.

DNB: zeker 5 miljard bezuinigingen nodig

Het Nederlandse begrotingstekort loopt in 2013 weer dusdanig op, dat het kabinet zeker 5 miljard euro extra zal moeten bezuinigen om binnen de begrotingsregels in het regeer- en gedoogakkoord te blijven. Dat heeft Job Swank, directeur Monetaire zaken van De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag gezegd in een toelichting op de jongste economische ramingen van de centrale bank.

DNB gaat voor volgend jaar uit van een begrotingstekort van 3,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen 4,4 procent dit jaar. De daling is mede het gevolg van de vorig jaar afgesproken bezuinigingen. Maar doordat de economie in de tweede helft van dit jaar in een recessie is beland en de vooruitzichten voor volgend jaar zwak zijn, loopt het tekort in 2013 alweer op tot 3,7 procent.

Daarmee dreigt de doelstelling van het kabinet om het tekort in 2015 te hebben teruggedrongen tot 0,9 procent uit zicht te raken en zullen extra ombuigingen uitkomst moeten bieden, aldus Swank. Volgens de ramingen van DNB, en dan nog niet eens het meest pessimistische scenario, gaat het om zeker 5 miljard euro. Dat bedrag kan volgens Swank hoger uitvallen bij grote tegenvallers, zoals een tegenvallende groei van de wereldhandel.

Het is volgens Swank juist in deze onzekere tijden van groot belang dat Nederland zijn afspraken nakomt. "Ik weet niet hoe de markt reageert als het begrotingstekort weer stijgt", zei hij. "Maar ik zou het risico niet nemen. De financiële markten zijn hypernerveus en de kredietbeoordelaars zitten er bovenop."

Normaal gesproken zou DNB er volgens Swank geen voorstander van zijn om in een economische neergang "tegen de klippen op" te bezuinigen. Maar er is volgens hem geen andere mogelijkheid. "De financiële markten dicteren momenteel wat er in de reële economie gebeurt."

Swank erkende dat het kabinet zich doorgaans laat leiden door de ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) en niet door die van DNB. "Maar ik verwacht niet dat het CPB met een optimistischer beeld komt."

DNB: zeker 5 miljard bezuinigingen nodig
DNB: zeker 5 miljard bezuinigingen nodig (Foto: ANP)

'Bankensteun wordt terugverdiend'

De miljarden aan belastinggeld die tijdens de kredietcrisis zijn besteed aan het redden van banken en financiële instellingen worden uiteindelijk terugverdiend. Dat voorspelde de president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot vrijdag voor de commissie-De Wit.

Knot is ervan overtuigd wanneer over een paar jaar de balans wordt opgemaakt, de Nederlandse overheid er 'heel goed' zou kunnen uitspringen. "Het totale bedrag zal terugkomen, misschien wel met een plus daarbij", zei hij. Op sommige maatregelen wordt verlies geleden, maar andere leveren weer een 'grotere plus' op.

Tijdens de crisis in 2008 nationaliseerde de overheid ABN Amro en het Nederlandse deel van Fortis bank voor 16,8 miljard. Ook kreeg ING tien miljard aan staatssteun en stond de overheid garant voor de risicovolle hypotheekportefeuille van de bank.

Het primaire doel tijdens de crisis was het bewaken van de financiële stabiliteit, zei Knot. "Daar zijn we in geslaagd." Dat niet alles positief heeft uitgepakt, is logisch. "Waar gehakt wordt, vallen spaanders." Het ging om een crisis van ongekende proporties en er gebeurden dingen die niemand eerder had meegemaakt.

De commissie wilde weten welke lessen DNB trekt uit de vorige crisis. "Toezicht blijft mensenwerk", betoogde Knot. "Uiteindelijk gaat het om oordeelsvorming." Het is daarbij van belang dat DNB rekening houdt met het 'onmogelijke'. Daarvoor is een open cultuur binnen de bank van groot belang, waarbij debat wordt aangemoedigd, werknemers elkaar uitdagen en problemen vanuit verschillende invalshoeken worden besproken.

Knot zei verder dat hij de minister van Financiën 'ogenblikkelijk' informeert wanneer mogelijk iets aan de hand is bij financiële instellingen. Het adagium is dat de minister eerder te vaak dan te weinig wordt gewaarschuwd, aldus Knot.

De bankpresident is verder bereid om de Kamer vertrouwelijk bij te praten over ontwikkelingen in de financiële sector, zoals dat nu ook gebeurt in de zogeheten commissie stiekem waar het parlement wordt bijgepraat over zaken die de staatsveiligheid raken. Voorwaarde is wel dat het echt vertrouwelijk is. Alleen dan blijven financiële instellingen bereid om informatie te delen met DNB, aldus Knot.

Verstoorders islamdebat De Balie vrij

De twee mannen die woensdagavond werden opgepakt voor het verstoren van een islamdebat in Amsterdam komen in de loop van vrijdag vrij. De twee krijgen wel een dagvaarding mee en moeten dinsdag voor de politierechter in Amsterdam verschijnen voor belediging en bedreiging, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Een groep van ongeveer twintig radicale moslims verstoorde woensdag een bijeenkomst over de islam in debatcentrum De Balie bij het Leidseplein. Bij het debat spraken de Canadese schrijfster Irshad Manji en GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi over modernisering binnen de islam.

Tijdens het protest werd met eieren gegooid en werd de Canadese schrijfster bespuugd. Agenten zetten de extremisten uiteindelijk uit de zaal. Daarbij werden twee Belgen van 19 en 21 jaar, vermoedelijk leden van de fundamentalistische moslimbeweging Sharia4belgium, opgepakt. Het debat is daarna hervat.

[IndyCar] Las Vegas niet op kalender 2012

De IndyCar Series zal volgend jaar niet terugkeren naar Las Vegas. Dit jaar vond op de 1,5 mijl lange oval een grote crash plaats waarbij Dan Wheldon het leven liet. De organisatie van de raceklasse wil eerst een onderzoek afwachten en de resultaten van de nieuwe auto voordat een terugkeer op Las Vegas wordt overwogen.

Tijdens de seizoensfinale van dit jaar kwamen op Las Vegas 34 coureurs in actie. In de twaalfde ronde tikten James Hinchcliffe en Wade Cunningham elkaar aan, waarna dit uitliep op een megacrash. Wheldon werd in de brokstukken gelanceerd en waarna zijn auto de hekken invloog. Enkele uren later werd zijn dood bekendgemaakt en werd de race geannuleerd.

"We vinden dat ons technisch team de tijd moet krijgen om uitvoerig te testen op de Las Vegas Motor Speedway. Eerst zullen we het nog lopende onderzoek naar het ongeluk van 16 oktober moeten afronden," zei IndyCar-baas Randy Bernard over het niet rijden op Las Vegas,

Leger helpt bij verhuizing UMC St Radboud

Zo'n 120 militairen helpen komend weekend bij de verhuizing van tweehonderd patiënten van het UMC St Radboud in Nijmegen. Bij de verhuisoperatie zijn verder honderd verhuizers en honderden medewerkers betrokken. Dat meldt het ziekenhuis vrijdag.

De patiënten verhuizen naar twee nieuwe gebouwen van het ziekenhuis. De nieuwbouw biedt ruimte aan onder meer twintig operatiekamers, 250 verpleegbedden en een nieuwe spoedeisende hulp. Zeven afdelingen, waaronder neurochirurgie, gynaecologie en de intensive care, gaan over naar de nieuwe panden.

Tijdens de verhuizing wordt elke patiënt begeleid door minimaal een verpleegkundige. De patiënten van de intensive care worden tevens bijgestaan door een arts. De militairen helpen onder meer bij de verzorging en begeleiding van patiënten.

In januari verhuizen nog eens een groot aantal poliklinieken naar de nieuwe geboouwen.

Capcom ziet nog brood in Mega Man

Capcom heeft nog hoop voor het gamepersonage Mega Man. Het bedrijf denkt dat het vertrouwen van gamers in het robotje beschadigd is nadat begin dit jaar twee spellen geschrapt werden. Dat zegt vicevoorzitter Christian Svensson in een interview met het tijdschrift Game Informer.

Momenteel zouden nieuwe spellen rond Mega Man in productie zijn, maar daar wil de vicevoorzitter niet veel over zeggen. "Het productieproces duurt lang en het duurt nog even voordat fans het licht aan het einde van de tunnel zullen zien", zei Svensson tegen het tijdschrift.

Fans van de gameserie hebben dit jaar flink wat teleurstellingen moeten verwerken. In maart werd de productie van de online game Mega Man Universe stopgezet. In juli werd Mega Man Legends 3 voor de Nintendo 3DS geschrapt. Eind vorig jaar verliet Keiji Inafune, de bedenker van Mega Man, Capcom.

Capcom stelt zich vooral behoudend op. "Het laatste dat wij willen is een spel vroegtijdig aankondigen en later vertellen dat het toch niet doorgaat", liet de vicevoorzitter weten.

In de loop van deze maand verschijnt een remake van de actiegame Mega Man X, waarvan het origineel in 1993 verscheen voor de Super Nintendo. Het spel wordt gemaakt voor de iPhone en iPad.


Capcom ziet nog brood in Mega Man

Skyrim meest gespeelde game van 2011

Gamers hebben dit jaar de meeste tijd geïnvesteerd in het rollenspel The Elder Scrolls V: Skyrim. Gamers die 'even' de wereld van het rollenspel induiken zijn al gauw drie uur bezig. Toen de game 11 november uitkwam, spendeerden zij in de eerste week gemiddeld 23 uur in de virtuele wereld Tamriel.

Dat concludeert Raptr uit een analyse van de gamers met een speciaal programma. Skyrim weet onder meer het schietspel Call of Duty: Modern Warfare 3 achter zich te houden. Ook schietspellen Battlefield 3 en Gears of War 3 worden gemiddeld minder lang en vaak gespeeld door gamers. De top vijf van 2011 wordt gecompleteerd door Batman: Arkham City.

Raptr is een dienst die statistieken bijhoudt van gamers. Spelers kunnen meten welke spellen zij het meest spelen door software te installeren. Via de software houdt Raptr ruim 11,2 miljoen gamers in de gaten die gezamenlijk bijna 327 miljoen uur games hebben gespeeld.


Skyrim meest gespeelde game van 2011

Beyoncé en gamebedrijf in de clinch

De rechtszaak van gamebedrijf Gate Five tegen Beyoncé mag doorgaan. Het bezwaar van de zangeres tegen een aanklacht van het gamebedrijf is afgewezen door een rechter in New York. Dat schrijft entertainmentwebsite The Hollywood Reporter. De kans bestaat dat de zangeres miljoenen dollars moet betalen.

Eind april diende Gate Five een aanklacht in, omdat Beyoncé niet langer wilde meewerken aan de productie van het dansspel Starpower: Beyoncé. Ze zou meer geld willen. Hierdoor kwamen zeventig medewerkers van het bedrijf op straat te staan.

De billen schuddende zangeres is van mening dat ze in haar recht stond, omdat ze vijf miljoen dollar tegoed had van het gamebedrijf. Gate Five is juist van mening dat het een investering van miljoenen is kwijtgeraakt doordat de zangeres vroegtijdig haar conclusies trok.

Gate Five denkt dat het dansspel tientallen miljoenen dollars had opgeleverd. Het bedrijf eist een schadevergoeding voor de misgelopen inkomsten en wil dat Beyoncé niet samenwerkt met andere gamebedrijven.


Beyoncé en gamebedrijf in de clinch

Coldplay naar Nederland voor openluchtconcert

Coldplay komt volgend jaar voor een openluchtconcert naar Nederland. De band staat donderdag 6 september op het Malieveld in Den Haag, maakt Giel Beelen vrijdag bekend in zijn radioprogramma op 3FM. De kaartverkoop start volgende week vrijdag.

De Britse band staat eind dit jaar ook op een Nederlands podium. De heren verzorgen volgende week zaterdag een concert in Rotterdam. Frontman Chris Martin was vorige week maandag nog in Amsterdam. Hij trad samen met Bono van U2 op voor de Nederlandse fotograaf en filmmaker Anton Corbijn.

Coldplay bracht eind oktober het album Mylo Xyloto uit. Een aantal nummers van dat album bracht de band al tijdens Pinkpop ten gehore. Het festivalpubliek maakte kennis met onder meer Hurts Like Heaven, Major Minus en Charlie Brown.

Gestolen sinterklaascadeaus teruggevonden

In een park in Zeist zijn Sinterklaasadeautjes teruggevonden die op pakjesavond bij een voordeur in Nijenheim waren gestolen. Een 68-jarige man deed de vondst tijdens een wandeling met zijn hond. De uitgepakte cadeaus en inpakpapier lagen in de struiken. Dat meldt een woordvoerder van de politie vrijdag.

De man had een eerder bericht van de gestolen cadeaus gelezen en belde de politie. De eigenaren zijn inmiddels herenigd met hun pakjes.

United rest van het seizoen zonder Vidic

Manchester United moet het de rest van het voetbalseizoen stellen zonder Nemanja Vidic. De 30-jarige Serviër viel woensdag in het Champions Leagueduel bij FC Basel geblesseerd uit en heeft een zware kruisbandblessure opgelopen. "Hij is voor de rest van het seizoen uitgeschakeld. Het komt niet onverwacht, maar het is toch heel slecht nieuws", zegt manager Sir Alex Ferguson.

Vidic' zaakwaarnemer bevestigde donderdag al dat de verdediger zijn kruisband afgescheurd heeft. "Maandag heeft Vidic overleg met een specialist om de voortgang te bespreken en te bepalen wanneer hij geopereerd wordt", zegt Ferguson. "Dat zal niet direct gebeuren omdat de zwelling eerst moet afnemen."

De zware blessure voor Vidic is een fikse tegenvaller voor Ferguson, die de afgelopen weken toch al de nodige klappen moest incasseren. United sneuvelde woensdag door een 2-1 verlies bij Basel in de Champions League en werd een week eerder na een blamage ook al uitgeschakeld in de League Cup. De Red Devils verloren op eigen veld van Crystal Palace.


United rest van het seizoen zonder Vidic (Foto: Novum)

Doodvonnis herroepen om twitterend jurylid

Een ter dood veroordeelde Amerikaan moet een nieuw proces krijgen, omdat een jurylid tijdens de behandeling van zijn zaak tweets had verstuurd, ofschoon de rechter dat had verboden. Dat heeft het hooggerechtshof van de staat Arkansas donderdag bepaald.

In de zaak werd de nu 26-jarige Erickson Dimas-Martinez ter dood veroordeeld wegens de roofmoord op een tiener in 2006. "Keuzes moeten gemaakt. Harten moeten gebroken...wij moeten elk van ons de grote lijn trekken", twitterde jurylid Randy Franco. Minder dan een uur voordat de jury uitspraak deed, berichtte hij "Het is voorbij."

In andere tweets maakte hij terloops gewag van het proces, zoals "De koffie is prut" en "Rechtbank. Dag 5. Daar gaan wij weer."

Het jurylid verweerde zich met het argument dat geen van zijn tweets over de inhoudelijke kant van de zaak ging. Volgens het hooggerechtshof geeft het echter 'geen pas voor een jurylid om zijn overpeinzingen, gedachten of andere informatie over een zaak zo publiekelijk bekend te maken'.

De rechters wijzen er op dat er van alles mis kan gaan als juryleden tijdens een rechtszaak onbeperkt toegang hebben tot hun mobiele telefoons. Met smartphones hebben juryleden niet alleen toegang tot Facebook, Twitter of andere sociale media, maar ook tot nieuwssites die mogelijk informatie hebben over een zaak. Volgens rechter Donald Corbin moet een panel overwegen het gebruik van smartphones tijdens rechtszaken aan banden te leggen.

"Het gaat niet om het recht om te twitteren of op Facebook te zitten", zegt Felecia Epps, hoogleraar strafrechter aan de University of Arkansas. "Het gaat om bescherming van het recht van de persoon die in de gevangenis kan belanden of in een civiele zaak een smak geld kan verliezen."

Kroatië tekent EU-toetredingsverdrag

Kroatië heeft in Brussel het verdrag over toetreding tot de Europese Unie ondertekend. Het verdrag moet nu geratificeerd worden door de parlementen van de huidige 27 EU-lidstaten, waarna het Kroatische lidmaatschap in de zomer van 2013 ingaat. In de tussentijd heeft Kroatië de status van waarnemer in alle EU-instellingen.

Kroatië heeft zeven jaar moeten onderhandelen om het felbegeerde lidmaatschap in de wacht te kunnen slepen. Territoriale conflicten met het buurland Slovenië en het uitblijven van de arrestatie van Kroatische oorlogsmisdadigers gooiden eerder bij de onderhandelingen roet in het eten. Slovenië is al sinds 2004 EU-lid.

Ondertussen lijkt het erop dat Servië op zijn vroegst pas volgend jaar maart kandidaat-lid van de EU kan worden. De EU-leiders besluiten daar op hun top later vrijdag formeel toe, zeggen bronnen. Voor maart staat de volgende EU-top gepland.

Servië moet voor die tijd de betrekkingen met zijn voormalige provincie Kosovo hebben genormaliseerd. Kosovo riep in 2008 formeel de onafhankelijkheid uit. Aan de eis dat het alle door het Joegoslaviëtribunaal gezochte oorlogsmisdadigers zou oppakken heeft Servië inmiddels voldaan. Belgrado was voorgespiegeld dat zeer weinig dan een kandidaat-lidmaatschap nog in de weg zou staan. De recente geweldsuitbarstingen bij de grens tussen Kosovo en Servië, waarbij Kosovaarse Serviërs het aan de stok kregen met de Kosovaarse autoriteiten en met de NAVO-vredesmacht zijn vermoedelijk funest geweest.

Waterkeringen dicht om hoogwater

Vanwege hoogwater heeft Rijkswaterstaat vrijdag verschillende waterkeringen uit voorzorg gesloten. Waterbeheerders zijn gewaarschuwd de dijken en waterkeringen goed in de gaten te houden, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Vrijdagochtend werd de waterkering bij Termunterzijl in Groningen gesloten. Rijkswaterstaat verwachtte daar een waterstand van 3,10 meter boven NAP. Aan het begin van de middag gaat ook de Hollandsche IJsselkering bij de Algerabrug tussen Capelle en Krimpen aan den IJssel dicht.

De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland is gereedgemaakt voor sluiting. De Maeslantkering en de Oosterscheldekering in Zeeland moeten dicht als de waterstand drie meter of meer boven NAP komt. De woordvoerder verwacht echter niet dat het zover komt.

De zegsvrouw kon niet zeggen hoelang de keringen dicht moeten blijven. "Dat is afhankelijk van de waterstanden en het weer. Vanavond is het volle maan en dat heeft ook invloed op de waterstand, maar waarschijnlijk zakt het water daarna weer."

Het hoge water is het gevolg van de storm die over Nederland raasde. Voor drie van de zes sectoren waarin de kust is ingedeeld heeft de Stormvloedwaarschuwingsdienst van Rijkswaterstaat een waarschuwing uitgegeven. Het gaat hierbij om de sectoren Delfzijl, Vlissingen en Hoek van Holland.

De wind neemt volgens het KNMI vrijdagmiddag verder af.

'Ontslagvergoeding topman maximaal een jaarsalaris'

Bestuurders van beursgenoteerde bedrijven moeten bij ontslag niet meer dan een jaarsalaris meekrijgen. Dat vindt minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA). Hij nam vrijdag een rapport in ontvangst van de commissie-Streppen, die toeziet op de naleving van de code-Tabaksblat. Daarin hebben bedrijven regels voor goed bestuur vastgelegd.

Verhagen liet weten er niets voor te voelen om de spelregels die het bedrijfsleven hebben afgesproken wettelijk vast te leggen. "Ik wil niet dat men slaafs regeltjes opvolgt, maar dat bestuurders zelf nadenken over wat maatschappelijk acceptabel is", aldus de bewindsman. "Daarom moeten we voorkomen dat delen van de spelregels tot wet worden verheven. Dat kan alleen als iedereen de code blijft naleven."

De CNV vindt dat vertrekkende topmannen überhaupt geen ontslagvergoeding hoeven te krijgen. "Het risico voor ontslag wordt vaak al in het salaris van een bestuurder meegewogen", stelt Maurice Limmen, vice-voorzitter van de CNV Vakcentrale. "Hoe willen bestuurders aan hun werknemers uitleggen dat het in deze economische slechte tijden noodzakelijk is dat hun lonen worden gematigd, terwijl zij nog steeds extravagante beloningen ontvangen, zoals gouden handdrukken, bonussen, en riante vertrekpremies?"

Mortal Kombat Arcade Kollection op PSN

Warner Bros. Interactive Entertainment kondigt vandaag de release aan van de nieuwe Mortal Kombat Arcade Kollection, Deze collectie biedt spelers de mogelijkheid om terug te gaan naar het begin en de eerste drie games van deze serie te spelen. De launchtrailer toont de gameplay van de downloadable klassieke Mortal Kombat.

Voor EUR 7,99 op PSN biedt de Mortal Kombat Arcade Kollection fans de eerste drie games van de serie, de originele Mortal Kombat, Mortal Kombat II, en Ultimate Mortal Kombat 3, met online play, leaderboards, achievements en trophies. De collectie kan ook in de originele arcade opzet gespeeld worden. De drie games, ontwikkeld door Other Ocean in samenwerking met NetherRealm Studios, zijn voor het eerst samengebracht in één pakket.

Mortal Kombat Arcade Kollection is vanaf vandaag te downloaden op PlayStation Network.

VVV-Venlo loopt blauwtje bij clubloze Maaskant

Robert Maaskant heeft voor de eer bedankt om trainer te worden van VVV-Venlo. De Limburgers zagen in hem een geschikte kandidaat voor de dinsdag opgestapte Glen De Boeck, maar de 41-jarige coach ziet een dienstverband bij VVV niet zitten.

"Ik ben net kampioen geworden met Wisla Krakow in Polen, dan lijkt me een overgang naar de hekkensluiter in de Eredivisie niet handig in deze fase van mijn carrière", zegt hij tegen de Limburgse zender L1.

Maaskant werd vorige maand echter ontslagen in Polen, na een succesvol eerste seizoen waarin hij de titel pakte. De oud-coach van onder meer RBC, Willem II en NAC vindt dat VVV werk moet maken van Raymond Libregts. "Hij is oud-speler van VVV, heeft ervaring in de Eredivisie als assistent van Ron Jans, werkt nu bij PSV en wil graag hoofdtrainer worden."

Donderdag werd bekend dat De Boecks voormalige assistenten, Wil Boessen en Ben van Dael, voorlopig de honneurs waarnemen.

Meer Mii-personages dan Spaanse en Nederlandse inwoners

Uit onderzoek van Nintendo blijkt dat Europese spelers in totaal meer dan 73,2 miljoen Mii-personages hebben gecreëerd. Dat is meer dan het aantal inwoners van Spanje en Nederland tezamen. Een Mii-personage is een zelfgemaakt personage dat je kunt gebruiken in spellen voor Wii en ook voor de nieuwste console Nintendo 3DS.

De wereldwijde Mii-bevolking bestaat uit maar liefst 213,8 miljoen personages. Als deze Mii- personages een land zouden vormen, zou dit de op vier na grootste bevolking ter wereld hebben, groter dan die van Brazilië, Nigeria en Pakistan. De Europese Mii-bevolking is zo groot dat ze goed zou zijn voor het één na grootste land in Europa, meteen na Duitsland. Sinds de lancering in 2006 zijn wereldwijd 89,39 miljoen Wii-systemen verkocht.

De Europese Mii-bevolking bestaat uit bijna evenveel mannen als vrouwen. Er zijn 37,2 miljoen mannelijke en 36,1 vrouwelijke Mii-personages. In sommige gevallen zijn vrouwelijke Mii-personages het sterkst vertegenwoordigt. In het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Nederland zijn meer vrouwelijke dan mannelijke Mii-personages met respectievelijk 51%, 52% en 51% vrouwen.

Dankzij de recente lancering van de geautomatiseerde toepassing Mii-maker voor Nintendo 3DS, verwacht Nintendo dat de Europese Mii-bevolking nog veel groter groeit. Met Mii-maker kun je gemakkelijker dan voorheen Mii-personages creëren. Als je met de camera van Nintendo 3DS een foto neemt van jezelf of een vriend, kun je automatisch een daarop lijkend Mii-personage laten maken. Met een SD-geheugenkaart kun je ook Mii-personages vanaf je Wii-systeem importeren. Wanneer je de Mii-personages van je Nintendo 3DS opslaat op een SD-geheugenkaart, kun je ze op dezelfde manier als digitale foto's op je computer of andere systemen gebruiken.

Laurent Fischer, Managing Director, Marketing & PR van Nintendo of Europe, zegt: "Uit ons onderzoek blijkt duidelijk dat Europeanen graag kiezen om met hun eigen Mii-personages te spelen. Dankzij functies als Mii-maker en StreetPass Mii-park op de Nintendo 3DS, kunnen nog meer mensen genieten van het maken en delen van hun eigen Mii-personages."

Nintendo Onderzoek

Nieuwe Mercedesmotor bijna klaar voor testbank

Mercedes-Benz heeft bekendgemaakt dat de Formule 1-motor die vanaf 2014 gebruikt zal gaan worden bijna klaar is voor de eerste test. De 1,6 liter V6 turbomotor zal binnenkort op de testbank belanden om aan de tand te worden gevoeld.

De Formule 1-teams hebben met autosportfederatie FIA eerder dit jaar afgesproken dat er in 2014 een nieuwe motor geïntroduceerd zal gaan worden. Deze krachtbron zal voorzien zijn van een enkele turbo en mag maximaal 15.000 toeren draaien. Hierdoor zal naar verwachting het geluid net als nu goed zijn. Door scherpe regels te stellen over de techniek wordt bij Mercedes in ieder geval verwacht dat de ontwikkelingskosten in de hand worden gehouden.

EA maakt toevoegingen aan f2p-arsenaal

EA Interactive heeft aangekondigd haar portfolio van free-to-play games voor mobiel uit te breiden met FIFA Superstars en Theme Park voor iOS. Beide games zijn nu gratis te downloaden in de iTunes Appstore en zijn compatible met de iPhone, iPod en iPad.

FIFA Superstars voor iOS brengt de populaire Facebook game naar mobiele toestellen. Spelers kunnen hun favoriete voetbalspelers kiezen, van Rooney tot Kaka, om hun ultieme team te managen terwijl ze het opnemen tegen hun vrienden.

EA biedt een compleet nieuwe game-ervaring door haar best verkopende game Theme Park naar iOS te brengen. Spelers kunnen hun eigen pretpark maken, beheren en verder ontwikkelen met spannende attracties en verleidelijke winkels. Vervul de opdrachten om een level verder te komen en nieuwe opties te unlocken. Spelers hebben de mogelijkheid om het park op te bouwen en eindeloos te spelen of ze kunnen Super Tickets kopen indien ze sneller winst willen maken, hun bouwtijden willen verkorten en eerder toegang willen hebben tot nieuwe winkels en attracties.

Zoals alle gratis en freemium games van EA, bieden ook FIFA Superstars en Theme Park de mogelijkheid om op vele manieren de game te spelen, waarbij je de keuze hebt om gratis te spelen of om sneller te gaan door de unieke in-app aankopen.

Geen komkommers voor moslima's

Het dagelijkse komkommernieuws komt vandaag uit de moslimwereld. Een niet nader genoemde islamitische geestelijke heeft deze week een bijzonder verbod opgelegd aan vrouwelijke aanhangers van de islam. Het is hen voortaan verboden groenten en fruit als komkommers en bananen aan te raken. Volgens de beste man zouden de moslima's er wel eens opgewonden van kunnen raken.

Het verbod is woensdag gepubliceerd op een Egyptische nieuwssite. De geestelijke heeft namelijk letterlijk gezegd dat vrouwen uit de buurt moeten blijven van bananen en komkommers. "Als vrouwen deze voedingsmiddelen willen eten, moet een liefst mannelijke derde deze eerst in stukken hakken om ze vervolgens te serveren", citeert Bikya Masr de geestelijke.

Volgens de oppermoslim lijken bananen en komkommers te veel op het mannelijk lid en zouden zij vrouwen kunnen opwinden of laten denken aan seks. Naast bananen en komkommers heeft de geestelijke ook wortels en courgettes verboden. Het nieuws over de 'bananenban' heeft inmiddels tot veel ophef geleid onder de moslima's.

Constructeurs willen APK-keuring voor gebouwen

Voor vooral gebouwen uit de jaren vijftig en zestig moet er een verplichte APK-keuring komen. Daarvoor pleit de Vereniging van Nederlandse Constructeurs (VNconstructeurs) vrijdag, onder meer naar aanleiding van de problemen met winkelcentrum 't Loon in Heerlen.

Volgens VNconstructeurs zijn eigenaren wettelijk verplicht hun gebouwen constructief te onderhouden, maar gebeurt dit in de praktijk niet of nauwelijks. Op dit gebied zijn er geen regels en dus is er geen controle op naleving. "De problemen in Heerlen laten echter zien dat veiligheid niet vanzelfsprekend is", vindt VNconstructeurs.

Met name tienduizenden gebouwen uit de jaren vijftig en zestig vormen een risico, stelt de vereniging. "Die staan inmiddels zo'n vijftig jaar en zijn aan het 'vergrijzen'." 't Loon stamt uit 1965.

De eigenaren laten weliswaar regulier onderhoud uitvoeren, maar daarmee worden vooral de zichtbare gebreken aangepakt, aldus VNconstrcuteurs. "Maar voor de veiligheid zijn juist de onzichtbare onderdelen essentieel, zoals de draagconstructie en de bevestiging van balkons, galerijen en gevels."

Het rijk moet daarom vastleggen aan welke constructieve eisen gebouwen precies moeten voldoen, hoe vaak daarop moet worden gecontroleerd en wat de sancties zijn bij overtreding, vindt de vereniging. "Als de overheid vindt dat burgers moeten worden beschermd tegen ondeugdelijke auto's, moet dat zeker ook tegen instortende parkeergarages gebeuren."

Het winkelcentrum in Heerlen was aan het verzakken doordat de grond instabiel was. De problemen werden ontdekt, nadat in de parkeergarage scheuren bleken te zitten. Inmiddels wordt een deel van het centrum, dat anders mogelijk spontaan was ingestort, gesloopt.

Sinéad O'Connor getrouwd op achterbank van auto

Sinéad O'Connor is donderdag getrouwd met haar vriend Barry Herridge. De twee beloofden elkaar eeuwige trouw op de achterbank van een roze Cadillac, weet het Amerikaanse tijschrift People. De plechtigheid vond plaats in Las Vegas en duurde tien minuten.

De zangeres, die dezelfde dag 45 jaar werd, droeg een weinig verhullende jurk waardoor haar opvallende tatoeages goed zichtbaar waren. "Het was geen traditionele jurk, maar ook geen traditionele bruiloft", vertelt een bron. "Ze was erg emotioneel tijdens het uitspreken van de huwelijksgeloften."

O'Connor liet vorige maand weten dat ze een nieuwe liefde had gevonden via Twitter. Ze plaatste enkele maanden geleden een oproep op Twitter, dat ze op zoek was naar een partner en 'wanhopig behoefte had aan seks'. Ze kreeg vervolgens zo'n duizend e-mails. "Maar ik heb één iemand ontmoet en we hebben het heel gezellig samen", vertelde ze vier weken geleden.

De Ierse zangeres trouwde donderdag voor de vierde keer. In april scheidde ze van haar derde man Steve Cooney. Ze heeft vier kinderen van vier verschillende mannen.

'N.E.C. en Swansea City akkoord over Goossens'

John Goossens is dicht bij een transfer Swansea City. Volgens De Telegraaf hebben Goossens' werkgever N.E.C. en de Welshe club een akkoord bereikt over de transfersom. De nummer vijftien van de Eredivisie is bereid mee te werken aan een transfer in de winterstop, omdat het contract van de 23-jarige middenvelder aan het einde van het seizoen afloopt.

Ook Feyenoord had interesse in Goossens, die bij Swansea een meerjarig contract kan ondertekenen. Bij de nummer vijftien van de Premier League komt Goossens, die drie seizoenen speelde voor N.E.C., zijn landgenoten Michel Vorm, Kemy Agustien en Ferry Bodde tegen.

FIFA geeft meer tijd voor kwalificatieschema WK 2014

Wereldvoetbalbond FIFA heeft de voetbalbonden van Nederland, Turkije, Roemenië, Hongarije, Estland en Andorra meer tijd gegeven om met een kwalificatieschema te komen voor het wereldkampioenschap van 2014. Aanvankelijk moest alles in groep D voor 1 december duidelijk zijn, maar dit is verlengd tot de 16e van deze maand.

Een eerste onderhandeling mislukte op 24 oktober omdat Nederland en Roemenië er niet uitkwamen. Op dit moment zijn alle partijen weer in gesprek, maar als ze er op 16 december nog niet uit zijn dan zal de FIFA een schema van alle speelronden opstellen.

Zieke Söderling moet passen voor Australian Open

Robin Söderling moet in januari de Australian Open laten schieten. De 27-jarige Zweedse tennisser kampt nog altijd met de naweeën van de ziekte van Pfeiffer en verwacht pas in februari zijn rentree te kunnen maken, meldt hij via Twitter. "Ik voel mij elke dag beter, maar het zal nog even duren voordat ik weer volledig kan trainen. Mijn doel is om in februari weer toernooien te spelen."

Söderling kwam in juli in het Zweedse Bastad voor het laatst in actie. De Zweed, die door zijn lange afwezigheid is afgezakt naar de dertiende plaats op de wereldranglijst, kwam in Melbourne nooit verder dan de vierde ronde.

De Australian Open is van 16 tot en met 29 januari. Novak Djokovic verdedigt zijn titel.


Zieke Söderling moet passen voor Australian Open (Foto: Novum)

Conflict NBA voorbij na ondertekenen cao

Het arbeidsconflict in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is definitief ten einde. Teameigenaren en spelers ondertekenden donderdag de nieuwe tienjarige arbeidsovereenkomst, nadat eerder al een principeakkoord was bereikt. Spelers en eigenaren stonden sinds juli lijnrecht tegenover elkaar vanwege een meningsverschil over de verdeling van de inkomsten.

Volgens NBA-voorzitter David Stern zullen de verbeteringen niet meteen opgemerkt worden, maar zijn zij de 'gemartelde reis van 161 dagen lockout' zeker waard. "Het is een nieuw begin. Het zal een paar jaar kosten om zijn weg te vinden, maar we zijn erg enthousiast over de vooruitzichten."

De NBA-clubs mogen vrijdag officieel beginnen met hun voorbereiding op het nieuwe seizoen, dat met kerst begint. Vanwege de uitgestelde competitiestart zal het seizoen 66 speelrondes lang zijn, in plaats van de gebruikelijke 82.

Grosjean krijgt tweede stoeltje bij Lotus Renault

Romain Grosjean rijdt komend seizoen voor Lotus Renault GP in de Formule 1. De 25-jarige coureur tekende een contract voor een seizoen, meldt de Britse renstal. Eerder legde het team al voormalig wereldkampioen Kimi Räikkönen vast.

"Ik voel mij zeer bevoorrecht met deze kans", reageerde Grosjean opgetogen. "Het wordt een geweldige ervaring om naast een voormalig wereldkampioen te rijden, die hongerig is om terug te keren in de Formule 1. Ik weet zeker dat het mijn prestaties zal verbeteren."

In 2009 reed Grosjean, die zowel de Zwitserse als Franse nationaliteit bezit, al zeven races voor Renault in de koningsklasse van de autosport. Hij slaagde er toen niet in WK-punten te vergaren. De dertiende plaats was zijn beste prestatie.

De komst van Grosjean gaat ten koste van Vitaly Petrov. Het is nog onduidelijk wat de Rus in 2012 zal gaan doen.

Romain Grosjean
Grosjean krijgt tweede stoeltje bij Lotus Renault (Foto: Pro Shots)

Opgepakte Occupy'ers weer vrij

De veertien betogers die donderdag bij de ontruiming van het Occupy-kamp op het Beursplein in Amsterdam werden opgepakt, zijn allemaal weer op vrije voeten. Dat meldt een woordvoerder van de politie vrijdag.

De veertien werden aangehouden omdat ze bleven zitten voor een tentje dat weg moest. Het kamp werd donderdag grotendeels ontruimd, omdat het niet voldeed aan eisen voor brandveiligheid en hygiëne.

Het plein moet nu voor driekwart vrij blijven en er mag niet meer worden gekookt. De actievoerders mogen er nog wel demonstreren, maar maximaal vier betogers mogen er nog maar de nacht doorbrengen om de spullen te bewaken.

Concertfilm The Chemical Brothers in bioscopen

The Chemical Brothers is begin volgend jaar te bewonderen in Nederlandse bioscopen. Don't Think, de concertfilm van het Britse danceduo, wordt begin februari simultaan vertoond in tien Pathé-theaters, laat de bioscoopketen dinsdag weten.

Don't Think is een registratie van het concert dat het duo in juli gaf op het Fuji Rock Festival in Japan. De show, bijgewoond door vijftigduizend mensen, werd vastgelegd met 21 camera's.

Het resultaat is 3 februari te zien in onder meer de bioscoop bij de Amsterdam Arena. Enkele dagen eerder wordt de concertfilm al op zichzelf vertoond in de bioscoop bij het Amsterdamse Muntplein.

The Chemical Brothers is een van de acts die in de jaren negentig de bigbeatmuziek op de kaart zetten. Het duo scoorde hits met onder meer Setting Sun, Block Rockin' Beats en Hey Boy Hey Girl.


Concertfilm The Chemical Brothers in bioscopen (Foto: Novum)

Moeder dode peuter Utrecht vrij

De moeder van de peuter die in maart in Utrecht om het leven kwam, komt vrijdag op vrije voeten. De rechtbank in Utrecht vindt dat er onvoldoende aanwijzingen zijn om de 25-jarige vrouw nog langer vast te laten zitten voor moord of doodslag op het kind. De 27-jarige vriend van de vrouw mag wel langer worden vastgehouden.

De vrouw blijft wel verdachte in de zaak. Haar hechtenis is geschorst tot de volgende zitting in de zaak, die waarschijnlijk eind januari plaatsvindt.

Het 3-jarige kind werd eind maart door agenten naar een ziekenhuis gebracht, nadat bij de politie een melding binnen was gekomen dat het jongetje onwel was geworden. Hij overleed in het ziekenhuis. Sectie bevestigde later vermoedens van een niet-natuurlijke dood, waarna de moeder en haar vriend werden opgepakt.

De vriend van de moeder heeft een lang strafblad. RTV Utrecht meldde eerder dat hij al eens is veroordeeld voor bedreiging, zware mishandeling en openlijke geweldpleging.

Nederlandse rekeningnummers worden IBAN in 2013

De voorbereidingen voor invoering van een geïntegreerde Europese betaalmarkt gaan volgend jaar van start. De Nederlandsche Bank start in februari een voorlichtingscampagne, zei Bernard Jufferman van de DNB.

Met Single Euro Payments Area (SEPA) komen de Nederlandse rekeningnummers te vervallen. De Europese tegenhanger IBAN komt daar voor in de plaats. Nederlandse rekeninghouders hebben al een IBAN, die bestaat uit 18 cijfers en letters, de IBAN wordt nu nog alleen gebruikt bij internationale betalingen. Begin 2013 worden de Nederlandse rekeningnummers vervangen en wordt voor alle betalingsverkeer binnen de EU alleen nog de IBAN gebruikt.

Hoe die campagne er precies uit gaat zien kon Jufferman nog niet zeggen. Hij verwacht wel dat televisie en radio worden ingezet bij de campagne waarvan de aanbestedingen zich nu in de afrondende fasebevinden.

LUMC onderzoekt betrokkenheid bij fraude hoogleraar

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat onderzoek doen naar mogelijke betrokkenheid van Leidse hoogleraren bij de fraude van de internist Don Poldermans. Dat meldt het EO-programma De Vijfde Dag. Vorige maand bleek dat de hoogleraar van het Erasmus MC met data heeft gesjoemeld bij zijn wetenschappelijke onderzoeken.

Een van de hoogleraren van het LUMC publiceerde meer dan driehonderd wetenschappelijke artikelen samen met Poldermans. Het academische ziekenhuis stelt een commissie in die gaat onderzoeken of hij, of andere Leidse wetenschappers betrokken waren bij de fraude van Poldermans. Over drie maanden moet het onderzoek zijn afgerond.

Recentelijk zijn geen Leidse hoogleraren op non-actief gesteld.

'Zagreb verloor expres om trainer te dumpen'

Dinamo Zagreb heeft woensdag het duel tegen Olympique Lyon 'laten lopen' om de trainer een loer te draaien, stellen Kroatische media. De resulterende 7-1 kostte Ajax de volgende ronde in de Champions League, waarop vermoedens over omkoping ontstonden.

De Dinamo-spelers hadden naar verluidt al een conflict met trainer Krunoslav Jurcic, en in de rust zou het tot ruzie zijn gekomen. Daarop zouden de voetballers van het effectief al uitgeschakelde team hebben besloten om Jurcic met zo'n slecht resultaat op te zadelen dat hij zijn biezen zou moeten pakken. Dat lukte: de oefenmeester kreeg direct na het duel de zak.

De bizarre wedstrijd leidde ertoe dat Ajax op doelsaldo werd uitgeschakeld voor de volgende ronde van het miljoenenbal, waarop geruchten over omkoping de kop opstaken. Ajax verzocht de UEFA bovendien om de zaak officieel te onderzoeken. De mogelijkheid dat de merkwaardige uitslag kwam doordat de Zagreb-spelers in onmin waren met hun trainer werd evenwel al direct na de wedstrijd in de analyse bij de NOS gesuggereerd.

Keith Vaz wil debat over schadelijkheid van games

Het Britse antigames-parlementslid Keith Vaz heeft het Britse lagerhuis gevraagd om wederom een debat te voeren over de schadelijke effecten van videogames op kinderen. "Kunnen we volgende week een debat houden over de schadelijke effecten van gewelddadige videogames?"

De vraag van Vaz staat opgenomen in het officiële verslag van de lagerhuisvergadering. "In een tijd waarin ouders erover nadenken om games voor hun kinderen te kopen voor kerst, vinden de edelachtbare heren het dan niet belangrijk om hier een debat over te voeren? Het gaat hier niet om censuur, het gaat om de bescherming van onze kinderen", voegde Vaz er aan toe.

Keith Vaz haalde een recent onderzoek aan van de universiteit van Indiana wat zegt te hebben aangetoond dat de hersenen anders ontwikkelen bij veelvuldig gamen. Dit onderzoek werd kort na de bekendmaking in twijfel getrokken, omdat dit bleek te zijn betaald door een lobbygroep tegen videogames.

Sir George Young, voorzitter van het Britse lagerhuis, heeft op de vraag van Keith Vaz gereageerd door te zeggen dat hij het onder de aandacht van de minister van binnenlandse zaken wilde brengen, maar dat hij er geen debat aan wil wagen.

Paus volgend jaar naar Cuba

Paus Benedictus XVI gaat volgend jaar naar Cuba. Dat hebben functionarissen van het Vaticaan gezegd, meldde de BBC vrijdag. Het wordt het tweede bezoek van een paus aan het door communisten bestuurde eiland. In 1998 bezocht Benedictus' voorganger, Johannes Paulus II, Cuba.

Het Vaticaan zal maandag bekendmaken wanneer de paus op het eiland verblijft. Hij zal ook met regeringsfunctionarissen spreken.

Het bezoek van Johannes Paulus leidde tot een verbetering in de betrekkingen tussen de kerk op Cuba en de communistische machthebbers.

Paus volgend jaar naar Cuba
Paus volgend jaar naar Cuba (Foto: ANP)

Pakistan wil luchtafweer bij grens met Afghanistan

Pakistan overweegt luchtafweergeschut te stationeren bij de grens met Afghanistan om verdere NAVO-aanvallen te voorkomen. Vorige maand kwamen bij een NAVO-luchtaanval in het gebied 24 Pakistaanse militairen om het leven.

De NAVO heeft excuses aangeboden voor de dodelijke slachtoffers. Als gevolg van de kwestie hebben de betrekkingen tussen Pakistan en de Verenigde Staten een flinke deuk opgelopen. Islamabad is ervan overtuigd dat de Pakistaanse militairen doelbewust op de korrel zijn genomen.

Washington ontkent dat. Gezegd werd dat de aanval waarschijnlijk is uitgelokt door de Taliban, juist met de bedoeling de voor de strijd tegen de Taliban en Al-Qaida zo belangrijke betrekkingen tussen Washington en Islamabad op scherp te zetten.

PvdA en D66 kritisch over verdrag

De PvdA en D66 zijn niet tevreden met de afspraken die Europese regeringsleiders donderdagnacht hebben gemaakt. PvdA-Kamerlid Diederik Samsom kraakt vrijdagochtend het gesloten akkoord. Hij vindt dat er in Brussel een 'woestmakende puinhoop' van is gemaakt. Ook D66-leider Alexander Pechtold is kritisch.

Volgens Samsom gaan 25 in plaats van 27 landen 'halve afspraken maken in een gemankeerd verdrag'. Groot-Brittannië en Hongarije stemmen niet in met de afspraken die zijn gemaakt om landen tot strengere begrotingsdiscipline te dwingen. Na afloop van het nachtelijke overleg zei premier Mark Rutte (VVD) dat Zweden en Tsjechië mogelijk later aanhaken.

Alexander Pechtold noemde de overeenkomst 'slappe hap'. Hij wil dat Europa 'echt wordt afgemaakt' en dat de 450 miljoen Europeanen meer gaan samenwerken.

Volgens Rutte betekent het verdrag dat de zeventien eurolanden plus zes andere EU-lidstaten tekenden, allerminst het begin van het uiteenvallen van de EU. "Integendeel", zei hij vrijdagochtend vroeg.


PvdA en D66 kritisch over verdrag (Foto: Novum)

Minder indiegame-ondersteuning met nieuwe Xbox dashboard

Indiegames krijgen minder ondersteuning met de introductie van het nieuwe Xbox 360 Dashboard. Dit heeft een oplettende gebruiker vastgelegd in een video.

In Europa zijn er nooit indiegames geweest via Xbox Live, maar in Amerika is de ondersteuning ervan verminderd sinds de introductie van het nieuwe dashboard. Zo werken Beacons niet met indiegames en zijn alle 2189 games in één lange lijst gestopt. Ook de nieuwe Xbox iOS app ondersteunt de indiegames niet. Microsoft heeft zich nog niet geuit over de vondst.

Angela Schijf met man op het toneel

Angela Schijf staat volgend jaar met haar man op het toneel. Het echtpaar schreef zelf het stuk Lievelingsvrouw, over een stel dat een 'extreme vorm van liefde' beleeft.

"Eindelijk spelen we samen", vertelt de 32-jarige Schijf aan het AD. "We hadden echt het gevoel dat we er klaar voor waren en zijn begonnen met brainstormen en schrijven."

Volgens de actrice, die in de lente haar derde kind verwacht, gaat Lievelingsvrouw over een man en vrouw die extreem veel van elkaar houden. "We verkennen of dat kan leiden tot waanzin. Brengt het je dichter bij elkaar of heeft het juist een destructieve werking?" Ze benadrukt dat het verhaal niet autobiografisch is. "Het is wel hartstikke spannend. Tom en ik stellen ons natuurlijk behoorlijk kwetsbaar op."

Angela Schijf trouwde in 2002 met de Vlaamse acteur en zanger Tom van Landuyt. Ze hebben twee dochters: de 7-jarige Bloem en de 5-jarige Mensje.

Lievelingsvrouw gaat eind volgend jaar in première.

Bastion speelbaar in Chrome browser

De pc/Xbox Live Arcade-hit Bastion is vanaf nu verkrijgbaar via de Chrome webstore. Dit meldt website Joystiq.

Google Chrome-gebruikers kunnen de game vinden in de webstore. Vervolgens is het mogelijk om de game uit te proberen voor deze aan te schaffen. Het spel is direct speelbaar vanuit de Chrome-browser. Mocht het bevallen, dan is de aanschaf te plegen middels een in-game aankoop en kost ongeveer veertien euro.

'Doctor Who-game komt volgend jaar'

De BBC heeft gisteren per ongeluk op de Doctor Who-website een teaser online gezet van een Doctor Who-game. De teaser is snel weer verwijderd maar gelukkig ook weer door iemand anders ergens anders geüpload. De game krijgt de naam Doctor Who: The Eternity Clock.

De game staat gepland voor een release binnenkort, vermoedelijk begin 2012 voor de PS3, PS Vita en Windows. Een officiële aankondiging zal vermoedelijk binnenkort gedaan worden.

Karl Pilkington over futuristische auto's

Nou ja, futuristisch. Ideeën van maandag voor de auto voor morgen. Karl Pilkington, bekend van de radioshow van Ricky Gervais en de show An Idiot Abroad die daaruit voortkwam hoort van Ricky dat iemand het idee heeft om een auto te maken met wel een heel speciaal soort brandstof.

Zoals altijd heeft Karl hier zijn eigen grappige mening over. Te horen in deze animatie (die worden bij de uitzendingen gemaakt als aanvulling).

V&D roept giftige voerbakjes terug

V&D heeft een veiligheidswaarschuwing afgegeven voor voerbakjes en blikken voor honden en katten. De verf van de voerbakjes en blikken met de tekst 'I love my dog' of 'I love my cat' kan een te hoog percentage chroom bevatten en loslaten. Dat kan op termijn schadelijk zijn voor de gezondheid van de hond of kat.

De bakjes en blikken zijn sinds 10 oktober verkocht en zijn inmiddels uit de winkel gehaald, meldt de winkelketen vrijdag in advertenties in kranten. Klanten die de producten hebben gekocht, kunnen ze terugbrengen naar de winkel en krijgen dan hun geld terug.

Veel doden bij brand in ziekenhuis India

Bij een brand in een ziekenhuis in de Indiase deelstaat West-Bengalen zijn vrijdag zeker 61 mensen om het leven gekomen. De brand brak uit in de kelder van het gebouw in de stad Kolkata. Reddingswerkers ondervonden veel problemen bij het evacueren van de grotendeels bedlegerige patiënten.

Getuigen zeiden dat het zeker een uur had geduurd voordat de brandweer arriveerde. Inmiddels had het vuur zich een weg naar boven gevreten en vulde het gehele gebouw zich met rook. Veel mensen stikten in de rook.


Veel doden bij brand in ziekenhuis India (Foto: Novum)

End of Nations gaat het groots aanpakken

In een nieuwe dev diary over de MMORTS End of Nations wordt bekendgemaakt dat de game zo'n 52 spelers tegelijkertijd op één map zal ondersteunen. De game zal 'Free To Play' zijn maar er is nog niet bekendgemaakt hoe dit model er precies uit zal gaan zien voor End of Nations.

Naast informatie over de game zelf, tonen ze ook hun nieuwe comic die over End of Nations gaat. End of Nations komt in 2012 uit maar een exacte releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

Test Drive Unlimited 2-DLC introduceert motoren

De nieuwe Test Drive Unlimited 2-DLC introduceert motoren en geeft spelers er een aantal om het eiland mee te ontdekken. Dit meldt website Joystiq.

Volgens de Community Manager van Atari bevat het downloadbare pakket drie motoren, waarvan twee Ducati’s en één Harley. Daarnaast bevat het pakket zes nieuwe auto’s, nieuwe missies en nieuwe locaties om te ontdekken. Er zijn straks ook nieuwe kleren en meubelstukken te koop, evenals een aantal verbeteringen aan het spel zelf. Zo zijn auto’s nu van positie te veranderen in de garage en worden meer accessoires voor wielen ondersteund. Het downloadbare pakket verschijnt in februari 2012, al is geen exacte datum vrijgegeven. Ook over de prijs is nog niets bekend. Het eerste DLC-pakket was echter gratis.

BF3-patches voor pc alleen via Origin

Electronic Arts en DICE hebben Ausgamers verteld dat zij geen plannen hebben om toekomstige Battlefield 3-patches voor pc beschikbaar te maken via een ander medium dan Origin. Zij houden vast aan hun beleid om alle pc-patches via Origin te laten lopen.

Na een recente patch van 3,65 GB hebben spelers gevraagd om de toekomstige patches stand-alone vrij te geven zodat deze sneller kunnen worden gedownload. Helaas hebben de spelers geen gehoor gegeven.

Patch onderweg voor KoF XIII

Uitgever Artlus heeft bekendgemaakt dat SNK Playmore bezig is met het ontwikkelen van een patch voor King of Fighters XIII. Hiermee zouden de problemen met de slechtlopende online multiplayer moeten worden verholpen.

Daarnaast is er de mogelijkheid voor Xbox Live Goldmembers om nu al de demo te downloaden van King of Fighters XIII voordat deze algemeen wordt vrijgegeven op 13 december aanstaande.

 

'The Last of Us-tease in Uncharted 3'

The Last of Us wordt morgen onthuld tijdens de VGA's maar waarschijnlijk is het bestaan van de game al langer bekend. In Uncharted 3 ligt namelijk een krant met de volgende headline: “scientists are still struggling to understand deadly fungus.”

Heel toevallig is er vorige week een teaser voor The Last of Us online gezet die beelden bevat van een BBC-documentaire. Laat deze documentaire nou net gaan over een schimmel die het doen en laten van mieren kan beïnvloeden. Of Naughty Dog, de ontwikkelaar van Uncharted 3, iets te maken heeft met The Last of Us zullen we morgen ontdekken als de game bekendgemaakt wordt.

MLB 12: The Show deelt PS3- en Vita-savegame

MLB 12: The Show, een honkbalgame, zal op PS3 en PS Vita uitkomen. De savegames zullen door middel van Cloud Saving bekeken worden op de verschillende systemen. Hierdoor kun je stats vergelijken tussen beide games, een vorm van multiplayer tussen beide systemen zal er niet komen.

Zoals het er nu naar uitziet zijn beide versies van de game redelijk identiek, de PS Vita-versie zal wat minder camera-actie krijgen tussen het spelen door. De PS3-versie krijgt wel uitgebreide camerafeatures en verbeterd commentaar. Het commentaar zal namelijk meer gericht zijn op de prestaties van jouw team.

Volgens de ontwikkelaar komt er ook een volledig nieuwe multiplayer die erg innovatief is, hier is verder niets over bekendgemaakt maar dat kunnen we binnenkort verwachten. De game komt 6 maart 2012 uit voor PS3 en PS Vita.

Weer plofkraak op pinautomaat Rabobank

Een pinautomaat van de Rabobank in het Noord-Limburgse plaatsje Meterik is vrijdagochtend vroeg gekraakt door criminelen. Ondanks een achtervolging door de politie zijn de daders ontkomen, meldde een woordvoerder van de politie. Ze hebben een onbekend geldbedrag buitgemaakt.

Volgens de politie is de automaat eerst opgeblazen en hebben de daders vervolgens het gebouw aan de Speulhofsbaan geramd met een gestolen auto, die ze lieten staan. De gevel van het pand heeft flinke schade opgelopen, vertelde de woordvoerder.

Met meerdere auto's zette de politie de achtervolging in. Ook werd een helikopter ingezet. Desondanks wisten de daders te ontkomen in hun donkerkleurige Audi.

De afgelopen maanden is de Rabobank vaker het doelwit geweest van criminelen, recentelijk ook in Limburg. Zo werd eind november in Geleen nog een automaat gekraakt. Een paar weken eerder was het raak in America.

Weer plofkraak op pinautomaat Rabobank
Weer plofkraak op pinautomaat Rabobank (Foto: ANP)

Nederland maakt excuses voor bloedbad Rawagedeh

Nederland heeft excuses gemaakt voor de massamoord in het Indonesische Rawagedeh. Tijdens de jaarlijkse herdenking bood de Nederlandse ambassadeur in Indonesië Tjeerd de Zwaan excuses aan voor de actie van Nederlandse militairen die in december 1947 het leven kostte aan honderden mannen.

De honderden aanwezigen juichten en overlevenden van het bloedbad barstten in tranen uit. "Dit geeft me het gevoel dat mijn strijd voor rechtvaardigheid niet voor niets is geweest", zei een vrouw die 20 jaar oud was toen haar echtgenoot werd vermoord.

Bij het bloedbad in Rawagedeh vielen in 1947 honderdvijftig tot vierhonderd doden. Nederlandse militairen zetten de mannen van het dorp op een rij waarna ze standrechtelijk werden geëxecuteerd. De Haagse rechtbank bepaalde in september dat Nederland zeven weduwen uit het Javaanse dorp moet compenseren voor de dood van hun echtgenoot.

Kostelic wint eerste WB-wedstrijd slalom

Ivica Kostelic heeft gisteren in Beaver Creek de eerste slalom uit de wereldbekerreeks weten te winnen. De Kroatische skiër noteerde een totaaltijd van 1.50,20 en daarmee bleef hij de Italiaan Cristian Deville en de Oostenrijker Marcel Hirscher na twee manches voor.

Deville gaf in totaal 0,14 seconden toe op de Kroaat, die in Beaver Creek zijn negentiende wereldbekerzege boekte. De 32-jarige Kostelic, die vorig jaar drie wereldbekers (algemeen, combinatie en slalom) wist te winnen, gebruikte het voorjaar om te herstellen van een knie-operatie. De tweede plek van Deville betekende zijn eerste podiumplaats ooit in een wereldbekerwedstrijd. Dit gold ook voor Hirscher, die afgelopen zondag wel de reuzenslalom wist te winnen.

Everquest 2 voortaan gratis

Het online rollenspel Everquest 2 is sinds donderdag gratis te spelen. De eerste zes uitbreidingen zijn in de game verwerkt en spelers hoeven pas te betalen wanneer ze met de zevende of achtste uitbreiding aan de gang willen. Dat heeft Sony bekendgemaakt. Tot nu toe moesten spelers altijd maandelijks betalen om de game online te spelen.

Gamers hebben nu de keuze uit drie verschillende abonnementen, waarvan twee betaalde. In de gratis versie is het aantal personages en beschikbare spelvoorwerpen beperkt.

Voor een eenmalig bedrag van zo'n vijf euro is een zilveren abonnement te koop met meer keuzes. Daarnaast blijft een maandelijks abonnement, dat twaalf euro kost, bestaan voor het online spel. Spelers met dit gouden abonnement kunnen uit alle beroepen en typen personages kiezen om mee te spelen en kunnen het met de sterkste wapens opnemen tegen de grootste monsters in het spel.

Everquest 2
verscheen voor het eerst in 2004. Sindsdien heeft het spel 62 updates en acht speluitbreidingen gekregen waarbij spelers nieuwe kerkers, gebieden, opdrachten en vijanden kregen. Het spel wordt naar schatting door zo'n 150 duizend gamers gespeeld.


Everquest 2 voortaan gratis

Mertens blij met afvallers Champions League

PSV-aanvaller Dries Mertens is blij met de afvallers van de Champions League, die na de winterstop in de Europa League het Europese avontuur voortzetten. De aanvaller reageerde positief op de ontwikkelingen in de Europa League, de Europese competitie waarin PSV overwintert.

Enkele grote namen werden uitgeschakeld in de Champions League. Dat komt het andere Europese toernooi zeker ten goede, vindt Mertens. "Er zijn een aantal aantrekkelijke tegenstanders bijgekomen", zegt de Belg in het Eindhovens Dagblad.  Dat het nu moeilijk wordt voor de Eindhovenaren om het toernooi te winnen maakt hem niets uit. "Het wordt moeilijker om door te komen, maar het zijn wel wedstrijden waar je het als voetballer voor doet."

Manchester United, Manchester City, Olympiakos Piraeus en Valencia komen de Europa League binnen als beste nummers drie in de groepsfase van de Champions League. De kans bestaat dat Ajax tegen één van deze ploegen moet aantreden. PSV en FC Twente zijn al zeker van de eerste plaats in de groep. AZ kan zich op de laatste speelronde nog plaatsen voor de volgende ronde in het toernooi.

Kust bereidt zich voor op hoogwater

Waterbeheerders bereiden zich voor op naderend hoogwater. Een combinatie van een flinke westerstorm en vloed zal vrijdag leiden tot een hoog waterpeil. Rijkswaterstaat heeft donderdagavond alvast waarschuwingen afgegeven voor de sectoren Schelde en Delfzijl, meldde een woordvoerster.

Een waarschuwing betekent nog niet dat bijvoorbeeld de Oosterscheldekering in Zeeland direct dicht moet, maar wel dat beheerders van dijken en waterkeringen de zaak goed in de gaten moeten houden. Zo wordt de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland alvast gereed gemaakt voor een eventuele sluiting op vrijdagmiddag, meldde de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

"Uit voorzorg worden vooraf de procedures doorgenomen", vertelde een woordvoerster van de veiligheidsregio. Voor de sector West-Holland, waar de kering onder valt, gold donderdagavond laat overigens nog geen officiële waarschuwing.

Rijkswaterstaat voorspelt voor vrijdag hoogwater in vijf van de zes kustsectoren. Dat komt ongeveer eens in de twee jaar voor, aldus de overheidsorganisatie.

Zowel de Oosterscheldekering als de Maeslantkering moet dicht als de waterstand 3 meter of meer boven NAP komt. In de ochtend wordt naar verwachting duidelijk welke maatregelen nodig zijn.

Kust bereidt zich voor op hoogwater
Kust bereidt zich voor op hoogwater (Foto: ANP)

Europees noodfonds ESM in juli van start

Het permanente Europese noodfonds voor eurolanden in moeilijkheden, het ESM, gaat al op 1 juli volgend jaar van start. Dat maakten premier Mark Rutte en andere EU-leiders vrijdagochtend bekend na afloop van beraad.

Oorspronkelijk was het begin gepland voor juli 2013. Het ESM zou dan het tijdelijke noodfonds EFSF gaan vervangen, dat vorig jaar werd opgericht. Het ESM kan voor 500 miljard euro hulp bieden.

Europees noodfonds ESM in juli van start
Europees noodfonds ESM in juli van start (Foto: ANP)

Eurolanden sluiten apart verdrag

De 17 eurolanden gaan een eigen verdrag sluiten om strengere begrotingsdiscipline af te dwingen. Dat zei premier Mark Rutte vrijdagochtend na afloop van een treffen van de Europese regeringsleiders in Brussel.

Andere EU-lidstaten kunnen zich bij dit verdrag aansluiten, aldus de premier. Hij gaat ervan uit dat bijna alle landen dit zullen doen, behalve Groot-Brittannië en Hongarije. De positie van Zweden en Tsjechië is nog onzeker.

De EU-landen probeerden lange tijd overeenstemming te bereiken over een aanpassing van bestaande Europese verdragen. Maar de Britse premier David Cameron stelde in ruil voor instemming twee eisen, waarvan een voor de andere landen niet in te willigen bleek.

Rutte zei dat Cameron een zodanige uitzonderingspositie eiste voor het Londense financiële centrum dat ook de positie van de Nederlandse financiële markt in gevaar zou zijn. "Dat ging te ver."

De premier weersprak dat met het opstellen van een eigen verdrag voor de eurolanden, dat in maart 2012 klaar zou moeten zijn, er meer bevoegdheden naar Brussel gaan.

Eurolanden sluiten apart verdrag
Eurolanden sluiten apart verdrag (Foto: ANP)

'Tot tien miljard aan extra bezuinigingen'

Het kabinet moet mogelijk tot tien miljard euro extra bezuinigen. Eerder werd uitgegaan van drie tot vier miljard aan extra bezuinigingen, maar de snel verslechterende overheidsfinanciën nopen tot nog harder ingrijpen. Dat meldt De Telegraaf op basis van bronnen rond het kabinet.

Er wordt onder meer rekening gehouden met 'draconische ingrepen' op de arbeidsmarkt en op de woningmarkt. Mogelijk gaat het mes in de Werkloosheidswet.

De extra bezuinigingen zouden minimaal zes miljard euro bedragen en maximaal tien miljard euro. Ze komen bovenop de achttien miljard bezuinigingen die dit kabinet al is overeengekomen.

Nederland oefent tegen België en Engeland

Het Nederlands elftal zal in 2012 oefenduels spelen tegen België en Engeland. Dat maakte de KNVB gisteren bekend.

Engeland zal op 29 februari 2012 de eerste tegenstander van Oranje zijn in het nieuwe jaar. De Three Lions en Oranje treffen elkaar op het Londense Wembley, het nationale stadion van Engeland. Dit oefenduel stond eerder op de agenda voor woensdag 10 augustus van dit jaar, maar werd toen op last van de lokale autoriteiten afgelast in verband met ongeregeldheden in de Britse hoofdstad.

Het duel geldt als voorbereiding op het EK 2012. Engeland is ingedeeld in groep D, met gastland Oekraïne, Zweden en Frankrijk. Het Nederlands elftal van bondscoach Bert van Marwijk speelt in de poule tegen Duitsland, Portugal en Denemarken.

De KNVB maakte tevens bekend in 2012 een oefenduel tegen België te spelen. Het zal de eerste wedstrijd na het EK zijn, op 15 augustus. De wedstrijd tegen de Rode Duivels staat in het teken van de voorbereiding op de kwalificatieduels voor het WK 2014 in Brazilië. Op 7 september 2012 worden de eerste kwalificatiewedstrijden gespeeld voor het mondiale evenement.

Olympique Lyon teleurgesteld in Ajax

Olympique Lyon heeft teleurgesteld gereageerd op het bericht dat Ajax een brief gaat sturen naar de UEFA. De Amsterdammers willen duidelijkheid over het eerlijke verloop van de Champions League-wedstrijd tussen Dinamo Zagreb en de Franse ploeg, die in een 1-7 uitslag in het voordeel van Lyon eindigde.

"Ajax gaat niet goed met de teleurstelling om. Dit is beledigend en onaanvaardbaar", aldus Lyon op hun eigen clubsite. "Ajax heeft nog veel pijn van de nederlaag."

Door de 1-7 overwinning in Zagreb gaat Lyon ten koste van Ajax door naar de achtste finales. De Franse ploeg wist na rust maar liefst zes keer te scoren.

Toch wisten de Fransen ook begrip op te brengen voor de reactie van Ajax. "Olympique Lyonnais begrijpt de teleurstelling die bij Ajax heerst. Onze club zou in hun positie hetzelfde voelen," zo staat er ook op de clubsite te lezen.

EU voert druk op Nederland verder op

De Europese Unie voert de druk op Nederland verder op om in te stemmen met toetreding van Roemenië en Bulgarije tot het paspoortvrije Schengengebied. De andere lidstaten willen zo snel mogelijk een besluit.

Dat blijkt uit de ontwerpverklaring van de Europese top van staatshoofden en regeringsleiders in Brussel, die vrijdag moet worden aangenomen. Toch is er nog enige speelruimte, want desnoods buigen de leiders zich op de top van maart volgend jaar weer over de kwestie.

Nederland vindt dat de corruptie en georganiseerde criminaliteit in de twee voormalige Oostbloklanden onvoldoende wordt aangepakt.

Meisje moet pesterij bekopen met de dood

In het Duitse plaatsje Würzburg is een 13-jarig meisje om het leven gekomen nadat ze enkele meters werd meegesleurd door een truck.

Volgens de plaatselijke politie had een pestende klasgenoot het meisje Lisa onder een voorbijkomende vrachtwagen geduwd. 

Het ongeval vond maandag al plaats maar is nu pas kenbaar gemaakt. De dader van 14-jaar ontkende eerst, maar heeft nu alsnog bekend. Het meisje zou vaker gepest en geslagen zijn geweest in de klas.

Poetin beticht Clinton van opruiing

Premier Vladimir Poetin van Rusland beschuldigt de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton van opruiing. Clinton heeft de zondag gehouden Russische parlementsverkiezingen als oneerlijk gekenschetst en daarmee een signaal afgegeven aan Poetins politieke tegenstanders, zo meent de premier.

De protestacties tegen de Russische verkiezingsuitslag kwamen met behulp van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken tot stand, zei Poetin. Clinton gaf hiertoe het 'teken' door de uitslag oneerlijk te noemen. Poetin beschuldigde Clintons ministerie ervan 'honderden miljoenen' dollars te hebben besteed in Rusland. Volgens de premier heeft zijn regering 'manieren moeten verzinnen om de Russische soevereiniteit te beschermen tegen buitenlandse inmenging'.

Clinton probeerde donderdag de gemoederen te sussen. "Ik denk dat het belangrijk is om te erkennen dat we onze betrekkingen met Rusland waarderen", aldus Clinton op een NAVO-bijeenkomst in Brussel. "We hebben veel moeite gestoken in deze samenwerking (...) en er is vooruitgang geboekt."

In Moskou en Sint-Petersburg gingen demonstranten woensdag voor de derde opeenvolgende dag de straat op uit woede over de verkiezingsfraude. Alleen op die manier wist de partij van Poetin, Verenigd Rusland, een nipte zetelmeerderheid in de Doema te bemachtigen. De politie heeft inmiddels al honderden betogers ingerekend.

Poetin waarschuwde dat de autoriteiten nog harder zullen optreden. "We moeten een strengere naleving van de wet overwegen en we moeten overwegen meer personen ter verantwoording te roepen die van een buitenlandse regering de taak op zich hebben genomen om ons binnenlandse politieke proces te beïnvloeden."

De Russische oppositie wil zaterdag in de buurt van het Kremlin een massademonstratie houden. Op Facebook hebben al dertigduizend mensen laten weten aan de protestactie te zullen deelnemen. Daarnaast doet op internet een kaart de ronde waarop vergelijkbare protesten voor zaterdag staan aangegeven in meer dan 75 Russische steden.

Sophie Hilbrand is niet met zwangerschap bezig

Sophie Hilbrand heeft weinig last van haar zwangerschap. "Ik ben er niet zo mee bezig", vertelt de 36-jarige presentatrice aan Shownieuws.

"Ik merk dat ik er 's avonds een beetje af lig en dan ga ik naar bed", vertelt de blondine, die eind oktober bekendmaakte dat ze voor de tweede keer in verwachting is. "Ik ben gewoon aan het werk, het valt wel mee."

Hilbrand en haar vriend Waldemar Torenstra hebben al een dochter, Robin. Ze bereiden hun 2-jarige dochter alvast voor op de komst van een broertje of zusje. "Ze kreeg met sinterklaas een boekje in haar schoen, dat er een baby in de buik van mama zit."

Hilbrand en de 37-jarige Torenstra hebben sinds vijf jaar een relatie. Ze speelden samen in de verfilming van het boek Zomerhitte.

Zesduizend tickets per groepswedstrijd EK

De Nederlandse voetbalbond KNVB krijgt per groepswedstrijd op het EK van volgend jaar 6000 tickets. Dat maakte directeur betaald voetbal Bert van Oostveen donderdag bekend. Van Oostveen rekent erop dat de KNVB voor de wedstrijden tegen Denemarken (9 juni) en Portugal (17 juni) extra kaarten krijgt.

"De Deense en Portugese bond zullen wel wat kaarten overhouden die dan naar ons gaan. Tegen Duitsland reken ik daar niet op", aldus de KNVB-directeur. Oranje speelt zijn groepswedstrijden in het Metalist Stadion van Charkov, waar 35.000 toeschouwers in passen.

[Copa del Rey] Albacete verrast Atlético Madrid

Albacete heeft vanavond voor een stunt gezorgd in de Copa del Rey. In het Estadio Carlos Belmonte werd Atlético Madrid uitgeschakeld (2-1).

Abacete komt uit op het derde niveau van Spanje, maar daar was vanavond tegen de nummer acht uit de Primera División weinig van te merken. In de 31ste minuut was het de 33-jarige aanvaller Antonio Calle die de score opende voor de thuisploeg. Hij faalde niet vanaf de strafschopstip. Atletico-verdediger Álvaro Domínguez kreeg bovendien de gele kaart van scheidsrechter José Antonio Teixeira Vitienes‎.

Vijf minuten na rust kreeg ook Atlético een strafschop en daarmee de kans om de score weer gelijk te trekken. Adrián miste echter vanaf elf meter. Bij Albacete stonden toen nog maar tien spelers op het veld, nadat Miguel Núñez rood kreeg. Toch kon de club uit de Spaanse hoofdstad het duel niet na zich toe trekken. Scheidsrechter Vitienes moest zelfs nog een speler van het veld sturen, Álvaro Domínguez van Atletico. Met tien tegen tien verdubbelde verdediger Zurdo de score in de 62ste minuut: 2-0.

In het restant scoorde Adrián nog wel de aansluitingstreffer, maar meer zat er niet in. Albacete schakelt daardoor verrassend Atlético uit in de vierde ronde van de Copa del Rey. Bij de uitploeg bleef aanvaller Jose Antonio Reyes de gehele wedstrijd op de bank. De vleugelspeler kreeg eerder dit seizoen na een wissel ruzie met trainer Gregorio Manzano.

Ook Athletic de Bilbao wist de volgende ronde te bereiken. De ploeg uit de Primera División wist Real Oviedo, uitkomend in de Segunda División, met 0-1 te verslaan. Na elf minuten spelen was Marcos de maker van de enige treffer van de wedstrijd.

Clijsters verslaat Wozniacki bij rentree

Kim Clijsters heeft haar rentree na een buikspierblessure opgeluisterd met een overwinning op Caroline Wozniacki. De Belgische won in het Antwerpse Sportpaleis de demonstratiepartij tegen de Deense, de huidige nummer één van de wereld, in twee sets; 6-2 en 7-6.

Clijsters, die op dit moment dertiende staat op de WTA-ranglijst, stond in augustus in Toronto voor het laatst op de tennisbaan. Op dit moment is ze in voorbereiding op de Australian Open. Dit is het eerste grandslamtoernooi van volgend jaar.

[Coppa Italia] Elia met Juve naar kwartfinales

Juventus heeft donderdagavond de kwartfinales bereikt van het Italiaanse bekertoernooi, de Coppa Italia. Na verlenging werd in eigen huis gewonnen van Bologna.

Bij Juventus kwam Eljero Elia in de 65e minuut als invaller binnen de lijnen. Op dat moment stond de stand nog op 0-0. In de 89e minuut leek Emanuele Giaccherini namens Juventus het duel te beslissen door de 1-0 te scoren, maar in de blessuretijd maakte Bologna-speler Andrea Raggi nog gelijk.

Claudio Marchisio werd in de verlenging de held van Juventus door in de 103e minuut de bevrijdende 2-1 te scoren. Juventus treft in de kwartfinales de winnaar van de partij tussen AS Roma en Fiorentina.

Van Barneveld door in Player Championship Finals

Raymond van Barneveld heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de Player Championship Finals in het Engelse Doncaster. Onze landgenoot won in de eerste ronde, een best-of-11 legs, met 6-3 van Ronnie Baxter.

Tegen Baxter wist Van Barneveld zijn oude niveau weer bij vlagen te halen. Onze landgenoot gooide in zijn partij acht 180'ers. Nadat Barney met 3-0 voor kwam, wist Baxter tot 3-3 terug te komen. Vervolgens was het klaar met de uit Blackpool afkomstige Baxter, want Van Barneveld wist drie legs op rij te pakken en daardoor tevens de partij naar zich toe te trekken.

Vrijdagavond komen Co Stompé, Vincent van der Voort en Michael van Gerwen in actie. Stompé en Van der Voort nemen het tegen elkaar op. Van Gerwen treft de als derde geplaatste Schot Gary Anderson. Een andere opvallende uitslag in de eerste ronde tot nu toe was in de partij tussen Wayne Jones en tweevoudig wereldkampioen John Part. Part ging met maar liefst 6-0 ten onder.

Storm-meldingen stromen binnen bij brandweer

De brandweer heeft het donderdagavond druk met meldingen over stormschade. In met name de kustregio's stromen de telefoontjes binnen, blijkt uit meldingen op het communicatiesysteem van de hulpdiensten. Het gaat vooral om omgewaaide bomen en kapotte daken en gevels.

Vooral in de omgeving van IJmuiden en Haarlem heeft de brandweer het druk. In IJmuiden waaide een dak deels van een café. Ook een woonzorgcentrum aan Keizer Wilhelmstraat liep schade op.

De KNNI en de ANWB waarschuwen voor zware windstoten. Volgens Weeronline zijn weerstoten met een kracht van 120 kilometer per uur mogelijk.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.