DNB: zeker 5 miljard bezuinigingen nodig

Het Nederlandse begrotingstekort loopt in 2013 weer dusdanig op, dat het kabinet zeker 5 miljard euro extra zal moeten bezuinigen om binnen de begrotingsregels in het regeer- en gedoogakkoord te blijven. Dat heeft Job Swank, directeur Monetaire zaken van De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag gezegd in een toelichting op de jongste economische ramingen van de centrale bank.

DNB gaat voor volgend jaar uit van een begrotingstekort van 3,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen 4,4 procent dit jaar. De daling is mede het gevolg van de vorig jaar afgesproken bezuinigingen. Maar doordat de economie in de tweede helft van dit jaar in een recessie is beland en de vooruitzichten voor volgend jaar zwak zijn, loopt het tekort in 2013 alweer op tot 3,7 procent.

Daarmee dreigt de doelstelling van het kabinet om het tekort in 2015 te hebben teruggedrongen tot 0,9 procent uit zicht te raken en zullen extra ombuigingen uitkomst moeten bieden, aldus Swank. Volgens de ramingen van DNB, en dan nog niet eens het meest pessimistische scenario, gaat het om zeker 5 miljard euro. Dat bedrag kan volgens Swank hoger uitvallen bij grote tegenvallers, zoals een tegenvallende groei van de wereldhandel.

Het is volgens Swank juist in deze onzekere tijden van groot belang dat Nederland zijn afspraken nakomt. "Ik weet niet hoe de markt reageert als het begrotingstekort weer stijgt", zei hij. "Maar ik zou het risico niet nemen. De financiële markten zijn hypernerveus en de kredietbeoordelaars zitten er bovenop."

Normaal gesproken zou DNB er volgens Swank geen voorstander van zijn om in een economische neergang "tegen de klippen op" te bezuinigen. Maar er is volgens hem geen andere mogelijkheid. "De financiële markten dicteren momenteel wat er in de reële economie gebeurt."

Swank erkende dat het kabinet zich doorgaans laat leiden door de ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) en niet door die van DNB. "Maar ik verwacht niet dat het CPB met een optimistischer beeld komt."

DNB: zeker 5 miljard bezuinigingen nodig
DNB: zeker 5 miljard bezuinigingen nodig (Foto: ANP)