PvdA en D66 kritisch over verdrag

De PvdA en D66 zijn niet tevreden met de afspraken die Europese regeringsleiders donderdagnacht hebben gemaakt. PvdA-Kamerlid Diederik Samsom kraakt vrijdagochtend het gesloten akkoord. Hij vindt dat er in Brussel een 'woestmakende puinhoop' van is gemaakt. Ook D66-leider Alexander Pechtold is kritisch.

Volgens Samsom gaan 25 in plaats van 27 landen 'halve afspraken maken in een gemankeerd verdrag'. Groot-Brittannië en Hongarije stemmen niet in met de afspraken die zijn gemaakt om landen tot strengere begrotingsdiscipline te dwingen. Na afloop van het nachtelijke overleg zei premier Mark Rutte (VVD) dat Zweden en Tsjechië mogelijk later aanhaken.

Alexander Pechtold noemde de overeenkomst 'slappe hap'. Hij wil dat Europa 'echt wordt afgemaakt' en dat de 450 miljoen Europeanen meer gaan samenwerken.

Volgens Rutte betekent het verdrag dat de zeventien eurolanden plus zes andere EU-lidstaten tekenden, allerminst het begin van het uiteenvallen van de EU. "Integendeel", zei hij vrijdagochtend vroeg.


PvdA en D66 kritisch over verdrag (Foto: Novum)