Vrouw (23) verouderde 50 jaar in enkele dagen

Dokters in Vietnam staan voor een waar raadsel. Een 23-jarige vrouw is in enkele dagen tijd ongeveer 50 jaar verouderd na een heftige allergische aanval.

De inmiddels 26 jaar oude Nguyen Thi Puong was zo beschaamd, dat ze zich jarenlang verschool achter een masker. Inmiddels heeft ze voldoende moed verzameld om met haar bizarre verhaal naar buiten te treden. Ze hoopt dat ze met de hulp van dokters het bizarre verouderingsproces nog terug kan draaien.

Tuyen, de 33-jarige echtgenoot van de vrouw, benadrukt dat hij nog evenveel van haar houdt als toen hij met haar in het huwelijksbootje stapte. "Ik ben met Phuong getrouwd toen ze een prachtige vrouw was. Ik ben aan haar zijde gebleven tijdens haar hele gevecht tegen die vreemde ziekte. Hoewel ik niet te veel wil vertellen over ons seksleven, kan ik zeker bevestigen dat ik haar nog even aantrekkelijk vind."

Visallergie
De vrouw vermoedt dat een visallergie de boosdoener is. "Ik denk dat mijn ziekte te maken heeft met een levenslange allergie voor vis en ander voedsel dat uit de zee komt. Drie jaar geleden had ik een extreem slechte reactie. Ik had zware jeuk over mijn hele lijf. Zelfs 's nachts moest ik de hele tijd krabben."

"Omdat mijn man Tuyen en ik te arm waren om naar een ziekenhuis te gaan, nam ik medicijnen uit de plaatselijke apotheek. Na een maand nam de jeuk af, maar bleven er rode vlekken op mijn huid zichtbaar. Daarna schakelde ik over op traditionele medicijnen en de vlekken verdwenen. Helaas begon toen mijn huid plotseling in te zakken en te 'verwelken'. Ik probeerde een ander traditioneel medicijn, maar die extreme veroudering kon ik niet meer stoppen."

"Ik was zo beschaamd over mijn uiterlijk dat ik altijd een masker droeg als ik buitenkwam. Na een jaar stopte ik met elke behandeling omdat ik dacht dat het mijn lot was. Het lijkt wel of ik een oude vrouw ben met een aantal bevallingen achter de rug, als je de slappe huid op mijn gezicht, borst en buik ziet. Toch heeft die snelle veroudering mijn tanden, haar, ogen, geest en menstruatiecyclus niet aangetast. Het blijft gelukkig beperkt tot mijn huid."

Dokters denken dat de veroudering van de huid van de vrouw toe te schrijven is aan de traditionele medicijnen. Deze hebben mogelijkerwijs een ernstige vorm van mastocutose, overmatig aanmaken van mestcellen, veroorzaakt. Als dit het geval is, is de genezingskans 50 tot 70 procent, aldus de artsen.

Omdat het echtpaar amper meer dan honderd euro per maand verdient, kan het een grondig onderzoek in een ziekenhuis niet betalen. Artsen hebben daarom besloten om de vrouw gratis te onderzoeken. Maar tot op heden hebben de artsen geen sluitende verklaring voor de bizarre ziekte. Sommigen schrijven de veroudering toe aan de traditionele medicatie, anderen stellen zelfs dat het om een totaal nieuw, tot dusver onbekend extreem verouderingssyndroom gaat.