Canon: Willibrord

Elspeth (Silmarwen)
Een gekerstend land
Als er wordt gesproken over waarden en normen hoor je ook altijd dat deze voortkomen uit de joods-christelijke tradities. Nederland heeft een lange christelijke traditie en tot de ontzuiling in de jaren 60 noemde bijna elke Nederland zich wel christen, heden te dage is dit minder geworden en komen er steeds meer geloven in de Nederlandse samenleving.
In het thema een gekerstend land komen de volgende onderwerpen voor; Hunebedden, Willibrord, Erasmus, de Beeldenstorm en de Statenbijbel. Vandaag behandelen we de Willibrord.

Willibrord (658-739)
Willibrord is één van de eerste monniken die succes had met het bekeren van de stammen in Nederland. Deze Engelse monnik kwam in 690 aan in wat nu Katwijk is. Zijn doel was de Friezen te kerstenen, iets wat zijn voorgangers zonder veel succes deden. Het gebied van de Friezen grensde aan die van de Franken, die al wel christelijk waren. Ze hadden ook geprobeerd een kerk te bouwen in Utrecht, maar de Friezen vernietigde deze. De Dom staat nu op diezelfde plek.


Willibrord besloot het anders aan te pakken en bezocht de koning van de Franken en de paus. De paus benoemde hem tot aartsbisschop van de Friezen, waar die Friezen weinig boodschap aan hadden aangezien ze toch niet christelijk waren. Willibrord vestigde zich in Utrecht en herbouwde de verwoestte kerk. Vanuit Utrecht vertrokken allerlei missionarissen naar de Friezen om de Friezen te bekeren en voor het eerst met succes. Toen Willibrord stierf in 739 waren de meeste bewoners van de kuststreek als christen, maar in het Friese gebied ging het nog steeds niet goed. Pas een eeuw later vielen de Franken aan en werden de Friezen alsnog christenen.