3 jaar cel voor moeder die baby's doodde

Icoon JustitieDe rechtbank in Haarlem heeft vandaag de 30-jarige M.A. uit Beverwijk schuldig bevonden aan het doden van haar vier pasgeboren baby's. Ze werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Haar man ging vrijuit omdat niet kon worden bewezen dat hij iets van de zwangerschappen wist.

M.A. bracht haar kinderen tussen 2000 en 2005 door verdrinking om het leven. Volgens eigen zeggen leefde ze op dat moment in een soort droomwereld. "Ik heb het niet bewust gedaan", aldus M.A. in een verklaring voor de rechtbank. "Ik besef wel dat ik het heb gedaan, maar eigenlijk zat ik naar een ander te kijken."

De straf is lager uitgevallen dan de vier jaar celstraf en tbs met dwangverpleging die het Openbaar Ministerie (OM) had geëist. Volgens het OM ging het in zeker drie van de vier gevallen om moord, maar de rechtbank achtte slechts doodslag bewezen. De biologische vader van de kinderen stond terecht voor medeplichtigheid aan moord, maar heeft zelf altijd ontkend iets van de zwangerschappen af te hebben geweten. Ook de moeder van M.A. verklaarde nooit iets gemerkt te hebben.
Submitter:  Bron: ANP