Tien Nederlanders vermist na zeebeving Indische Oceaan

Icoon Binnenlands nieuws In Thailand en Sri Lanka worden tien Nederlandse toeristen vermist. Ze zijn waarschijnlijk het slachtoffer geworden van de vloedgolven die op de krachtige zeebeving van zondag volgden. De zeebeving had een kracht van 8,9 op de schaal van Richter, en is daarmee de op vier na krachtigste aardbeving die ooit is gemeten. In landen als Sri Lanka, India, Thailand, Indonesië, Maleisië en op de Maldiven vielen in totaal minstens 6300 dodelijke slachtoffers, waaronder veel toeristen.

Het dodental door de aardbeving en de vloedgolven blijft verder oplopen. Officiële bronnen spreken tot nu toe van zeker 2200 doden in Sri Lanka, 2000 in India en 1800 in Indonesië. Ook in Thailand vielen zeker 257 doden. Naar verwachting zal het dodental nog verder oplopen. Ook zijn er nog geen cijfers vanaf de Maldiven bekend.

Drie van de vermiste Nederlanders maakten deel uit van een reisgezelschap in Sri Lanka. De andere deelnemers aan de groepsreis hebben ook geen idee waar ze zijn gebleven. De andere zeven vermisten waren op vakantie in Thailand.

Eerder op de dag kwamen er al ongeveer vijftig meldingen van getroffen Nederlanders bij de ANWB binnen. De Nederlanders zaten in Sri Lanka, op het Indonesische eiland Sumatra of het Thaise vakantie-eiland Phuket. "Mensen staan op daken van hotels, zijn alle bagage kwijt en hebben geen onderkomen meer", aldus een woordvoerster.

De ANWB, die vanuit Nederland als coördinerende hulpcentrale fungeert, heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor ongeruste familieleden in Nederland. Dit nummer is: 070-3145151.

Het getroffen gebied
Het getroffen gebied