"NASA saboteert de echte kleuren van Mars"

Vorig jaar speculeerde The Enterprise Mission dat de NASA opzettelijk het blauw uit de foto's van de landschappen van de planeet Mars verwijderd zou hebben. De lucht op Mars is blauw inplaats van oranje, aldus Richard Hoagland. In de nieuwe foto's door de Spirit gemaakt lijken hiervoor nieuwe aanwijzingen te zijn.

De door de site aangedragen argumenten zijn dat elke atmosfeer, ongeacht de samenstelling, door het Rayleigh-effect blauwgekleurd zou worden. De NASA zou bij de eerste kleurenfoto van het oppervlak van Mars de kleuren al gesaboteerd hebben. Toen de Viking-1 in de zomer van 1976 landde, verscheen op de monitoren in het Jet Propulsion Laboratory het eerste kleurenbeeld van Mars. "Het beeld toonde een Arizona-achtig landschap, met een blauwe lucht, een bruin-rode woestijnlandschap en grijze rotsen met groene vlekken", aldus Dr. Ron Levin die op het JPL aanwezig was.

"Twee uur nadat de eerste kleurenfoto op de monitoren verscheen, werd de foto veranderd van een lichtblauwe lucht in een kleurloos oranjeachtig landschap met een oranje rode lucht". Levin wist niet wat er aan de hand was, en veranderde de kleur van Mars weer in het origineel. De directeur van het Viking project, James S. Martin Jr. zelf vroeg toen: "Wat is er aan de hand?" toen Martin zag dat Levin de monitoren terugveranderde. Hij dreidge Levin te ontslaan als hij dat weer deed. Het bleek dat de opdracht van de NASA Adminstrator Dr. James Fletcher zelf kwam, omdat de Aarde niet klaar was voor Mars met een blauwe lucht. Sindsdien is op alle foto's waar de lucht van Mars op staat het blauw gereduceerd, en het rood vergroot.

Dat Mars een blauwe atmosfeer heeft, als de Aarde, tonen de tientallen Hubble telescoop foto's aan, aldus Hoagland van Enterprisemission. Op alle foto's is een blauwe gloed om de planeet te zien, zoals ook bij de aarde te zien is, veroorzaakt door het Rayleigh effect. In de gevallen dat er een stofstorm woedde, is er een groen-paarsachtige gloed te zien, het directe gevolg van oranje gecombineerd met blauw. Hoagland impliceert dat dit aantoont dat de lucht op Mars blauw is. De stofdeeltjes die in de atmosfeer vliegen zouden te weinig effect hebben om het gehele blauwspectrum te elimineren.

Vreemd genoeg zijn ook op de nieuwe foto's die door de Marslander Spirit gemaakt een aantal merkwaardige inconsistenties te zien. Op de foto's waar de lucht te zien is, lijkt inderdaad het blauw verwijderd en het rood verhoogd. Dit heeft de oplettende Tweaker Erik Jan Meijer opgemerkt en beschrijft dit op zijn site.

Op de foto op de officiŰle NASA-site is de foto van de Sun-dial te zien. Erboven staat het kopje "True colors of Mars". De foto van de dial waarbij de zonpositie gemeten wordt is ook hier te zien.


Je ziet hierop de 'sundial'. Merk op dat op het vlakje rechtsonder de kleur blauw is, rechtsboven bruin/beige en linksonder donkerbruin/rood. Let ook op het blauw-kleurige bindertje rond de draadjes iets rechtsboven van de sundial. Maar op de volgens de NASA kleurengecorrigeerde foto (bron) waarop de lucht te zien is, toont een foto waarop geen enkel blauw te zien is. Het lijkt alsof handmatig het blauw verwijderd is uit de foto. De onderstaande foto is uit deze NASA-foto geknipt:


Het is de enige foto waar iets is wat blauw hoort te zijn, en waar ook de Mars-lucht op staat. Het blauwe vlakje is merkwaardig genoeg helemaal niet blauw meer, en ook de blauwe bindertjes hebben een andere kleur! Ook het groene vlakje - een combinatie van blauw en en geel - is alleen maar oranje/geel. Al het mogelijke groen wat er anders op de foto te zien zou kunnen zijn, is hiermee dus ook meteen oranje gemaakt.

Op deze pagina is een foto te zien van de opgeblazen 'airbags'. Vreemd genoeg is ook deze foto "Marsrood", terwijl deze genomen is op het JPL In-Situ Instrument Laboratory. Het lijkt erop dat het het blauw gereduceerd is, en het rood is vermeerderd. De foto bevindt zich in dezelfde fotoreeks als de andere "kleurengemodificeerde" foto's. Wellicht had de kleureneditor er niet goed bij nagedacht dat deze foto op de aarde zelf gemaakt was?

In de onderstaande foto is het blauw weer "teruggebracht" bij de originele NASA-foto. Helaas valt het eventueel weggevallen groen niet meer terug te construeren. Die informatie is bij de "originele" foto verloren gegaan bij het veranderen van de primaire kleur blauw in rood.