Tennis: Veel verrassingen in de Davis Cup

Er deden zich dit weekend veel verrassingen voor in de Davis Cup, het landentoernooi in het tennis. In de strijd om behoud van de Wereldgroep status (hoogste niveau) wist Nederland in Zwolle India met liefst 5-0 te kloppen. Nederland behoudt daarmee de hoogste status. Dat geldt niet voor Duitsland, België en Engeland.

Nadat Martin Verkerk vrijdag moeizaam in vijf sets van de nummer 344 van de wereld Rohan Bopanna gewonnen had, was Sjeng Schalken snel klaar met Prakash Amritraj (2-0). Zaterdag volgde een vlotte dubbelzege in vier sets door Verkerk en Van Lottum tegen Mahesh Bhupathi en Bopanna (3-0). Gister mocht bij de reeds besliste stand om twee gewonnen sets worden gespeeld. Schalken en Raymond Sluiter wonnen feilloos hun partijen (5-0).

De Duitsers moesten in eigen huis een 2-3 nederlaag slikken tegen Wit-Rusland. Duitsland kon ondanks de aanwezigheid van toppers als Rainer Schüttler en Nicola Kiefer niet winnen. Max Mirnyi was met drie zeges de grote man bij Wit-Rusland.

De Belgen verloren 'op verplaatsing' van Oostenrijk (3-2). In Pörtschach bleken onder meer de gebroeders Rochus niet opgewassen tegen Stefan Koubek en Jürgen Melzer.

Engeland verloor vanochtend verrassend in Marokko. Gister was de laatste enkelspelpartij tussen Hicham Arazi en Greg Rusedski afgebroken wegens invallende duisternis. Uiteindelijk werd dit een 'close' vier sets overwinning voor Arazi (5-7 7-5 7-6 7-6). Eerder had Tim Henman ook al van Arazi verloren. Younes El Aynoui bracht tegen Rusedski een ander Marokkaans punt binnen. Engeland speelt volgend jaar nu een niveau lager.

De Verenigde Staten ontsnapte aan degradatie, in Slowakije werd het 2-3. Voor Amerika speelden Andy Roddick, Mardy Fish en de gebroeders Bryan.