FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 18 juli 2003

Slecht weer op komst

Al de gehele Tour schijnt de zon boven het peloton, daar zou nu verandering in komen volgens de laatste berichten.

De weersverslechtering zou Lance Armstrong goed uitkomen, de Amerikaan heeft een hekel aan hitte. Armstrong in reactie: "Dat is goed nieuws".

In de tijdrit van vandaag kwam de Gele truidrager zonder water te zitten op een colletje voor het einde. Armstrong had de gehele tijdrit dorst, dat was nog nooit eerder voor gekomen. Als het in de bergen slecht weer mocht zijn, dan is Armstrong op z'n best. Vooral voor maandag, als een loodzware rit naar Luz-Ardiden verreden wordt, worden (onweers)buien voorspeld.

Man loopt naakt over straat na weddenschap

spacy, sperwer en Maan_man hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 42-jarige inwoner van Assen heeft donderdagavond twee buurtbewoners mishandeld omdat zij hem aanspraken op het feit dat hij naakt over straat liep. De twee moesten voor onderzoek naar het ziekenhuis.

Tegenover de politie verklaarde de man dat hij met een buurtgenoot om tien blikjes bier gewed had dat hij wel even in zijn blootje van de Colijnstraat, waar hij aangehouden werd, naar het NS-station van Assen zou lopen. Hij had toen al een flinke hoeveelheid alcohol op. Hij liet dat plan echter varen en ging rondom een school lopen. Een 69-jarige buurtbewoonster sprak hem daarop aan. De man duwde de vrouw nijdig in een heg.

Vervolgens schoot haar 65-jarige echtgenoot de vrouw te hulp. Ook hij kwam er niet zonder kleerscheuren vanaf, zijn hulpactie leverde hem enkele klappen in het gezicht op. De politie heeft de zaak hoog opgenomen en onderzoekt alles nu.

"Jury kortwiekt Euskaltel"

De wedstrijdleiding deelde na afloop van de tijdrit tijdstraffen uit die er niet om logen. Voor twee renners van Euskatel - Euskadi betekende het hun einde van de Tour.

Vele renners maakten zich in de tijdrit schuldig aan stayeren. De wedstrijdleiding deelde daarop straffen uit. Michael Boogerd (Rabobank) kreeg 2'25'' tijdstraf. Hij reed vijf kilometer lang in het wiel bij de na hem gestarte Fransman Didier Rous die met een gemiddelde snelheid van 43 km/uur voortsnelde. Gerrit Glomser (Saeco-Longoni Sport), die lang achter Santiago Botero (Telekom) aan reed, kreeg er zelfs 6'43'' bij.

David en Unia Etxebarria (beiden Euskaltel) kregen echter de 'zwaarste' straf. David Etxebarria kreeg 2'05'' en Unia Etxebarria liefst 5'51'' bijgeteld. Beiden overschreden daarop met hun totaaltijd de tijdslimiet. Euskaltel-Euskadi is hiermee twee belangrijke renners kwijt. Van David Etxebarria werd in de Pyreneeën nog flink wat verwacht. Kopman Ivan Mayo zal hun steun moeten missen.

Het aantal minuten straf is gerelateerd aan het aantal kilometers dat is geprofiteerd en de snelheid waarbij het gebeurde.

Bejaarde man zorgt voor lange file

Talk2me had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 86-jarige man uit Eesergroen heeft in z'n eentje een lange file veroorzaakt bij Leeuwarden. De man ging met veertig kilometer per uur over een autoweg waar 100 kilometer per uur was toegestaan. De weg werd echter gesplitst door een doorgetrokken streep. Hierdoor durfden andere automobilsten niet in te halen.

Een kilometers lange file tussen Nijega en Leeuwarden was het gevolg. Bij de afrit naar Leeuwarden haalde de politie de man van de weg. Hij maakte een verwarde indruk. Volgens familieleden lijdt de man aan dementie. De politie heeft het rijbewijs van de bejaarde automobilist ingenomen. Hij is door zijn zoon opgehaald en thuisgebracht.

Onidentificeerbare man verschijnt in Oslo

De Noorse politie staat nog steeds voor een raadsel waar een goed uitziende man die in mei in het midden van Oslo verscheen vandaan komt. De goed Engels sprekende man zegt dat hij zich niets kan herinneren, hij weet ook niet meer hoe hij heet.

De vingerafdrukken van de man, geschat rond een jaar of 20, zijn na onderzoek door Interpol niet identificeerbaar. Hypnose heeft vastgesteld dat de man niks van zichzelf weet. "Het is zeer bizar, ik heb nog nooit van zoiets gehoord", zegt Sindre Flaate van de politie van Oslo tegen Reuters.

"In de eerste instantie werd gedacht dat hij een psychiatrische patient was, waarna hij in het ziekenhuis onderzocht is. Hij heeft een ongelooflijke woordenschat en is zeer beleefd, maar hij weet niets over zichzelf te vertellen", zegt Flaate.

De man had dollars, euro's en Noorse kronen bij zich toen hij gevonden werd. De man is ook in Zwitserland geweest. Onder hypnose wist de man te vertellen dat hij opeens in een koude donkere nacht wakker werd in Zwitserland. Het is een raadsel hoe hij in Zwitserland is gekomen. Zwitserland is niet lid van de Europese Schengen Overeenkomst die het toelaat door 15 landen te reizen zonder paspoort.

Montoya naar McLaren?

jar_trulli wist ons vandaag het volgende te melden:

McLaren wil volgens de jongste geruchten Juan Pablo Montoya overnemen, bij voorkeur al met ingang van seizoen 2004. Hij moet daar David Coulthard gaan vervangen.

Coulthard is veel langzamer dan zijn teamgenoot Kimi Räikkönen. Zowel Coulthard als Montoya hebben contracten tot einde 2004. McLaren-baas Ron Dennis zou al wel vast Montoya voor 2005 onder contract willen zetten. Met Montoya naast Räikkönen zou McLaren het nieuwe 'Dream team' hebben.

Om te kijken of dit niet al eerder mogelijk is gaan de advocaten van McLaren onderzoeken of Montoya niet tegen Coulthard geruild kan worden. Coulthard wil waarschijnlijk bij McLaren blijven, hij ziet het als zijn beste optie. De Schot zit al sinds 1996 bij het team, en insiders vinden dat het voor hem wel een goed idee is om eens voor een ander team uit te komen. Zo is ook Bernie Ecclestone van mening dat Coulthard door een teamwissel nieuwe motivatie zou kunnen krijgen.

Montoya ontkent dat er contacten met McLaren zijn. "Ik weet van niets en ben verrast," aldus de 27-jarige Colombiaan na de eerste qualificatie op Silverstone. "Ik ben blij dat ik een contract met BMW-Williams heb." De Colombiaan zou echter na de race op Magny Cours twee weken geleden ook een woordenwisseling met de teamleiding van Williams hebben gehad. Eén ding lijkt hoe dan ook wel zeker; het getouwtrek om Montoya is begonnen. Ook Ferrari heeft interesse, daar kan hij Rubens Barrichello gaan vervangen. Ook zijn contract loopt eind 2004 af.

Rusland gaat sonde naar Venus lanceren

Rusland gaat in 2005 een ruimtesonde naar de planeet Venus sturen, aldus woordvoerder Alain Fournier-Sicre van de European Space Agency. De Europese sonde zal vanaf het Baikonur kosmodroom in Kazachstan gelanceerd worden met een Russische Soyuz raket.

Het doel van de lancering is de atmosfeer van Venus te bestuderen. Het is nog onduidelijk waarom het wolkendek op Venus in beweging is. De sonde zal dit onderzoeken. Er is gekozen voor een Russische Soyuz raket omdat de European Mars Express vorige maand succesvol met dit type raket is gelanceerd.

De Mars Express werd 2 juni van lanceerbasis Baikonur gelanceerd, en zal in december Mars bereiken. Aldaar zal de marslander Beagle-2 neerdalen op het oppervlak van Mars op een plek waar aan de hand van gegevens van Amerikaanse sondes sterk vermoed wordt dat zich daar vloeibaar water bevindt. De lander zal eventuele modder verzamelen en dit analyseren op levensvormen.

Venus is net zo groot als de aarde, heeft dezelfde zwaartekracht, en is uit dezelfde componenten samengesteld als de Aarde, en ze doet 225 dagen over een rondje om de zon. Venus staat net iets dichter bij de zon dan de Aarde. Eerdere sondes raakten kort na de landing defect. De nieuwe Venus sonde zal begin november 2005 in de atmosfeer van Venus afdalen.


Venus (Foto: NASA)

Buitenaardse implantaten in Australië

De Australische krant The Age schrijft dat op 27 juli een wetenschappelijke conferentie gehouden zal worden waarbij de mogelijkheid op buitenaards intelligent leven onderzocht wordt. The Hidden Truth Conference wordt georganiseerd door the Australian Close Encounter Network en zal verschillende onderwerpen omtrent buitenaardse levensvormen behandelen, waaronder buitenaardse ontvoeringen.

Mary Rodwell van ACERN heeft met meer dan 800 mensen in Perth een persoonlijk gesprek gehad, die zeiden dat ze contact gehad hebben met buitenaardse wezens. Er worden ook videobeelden getoond van operaties waarbij buitenaardse implantaten verwijderd worden. Dr. Roger Leir zegt dat hij implantaten bij twaalf mensen verwijderd heeft, en dat deze implantaten wetenschappelijk onderzocht zijn. De implantaten vertonen buitengewone overeenkomsten volgens Leir. In bepaalde gevallen werden de implantaten verplaatst toen geprobeerd was deze te verwijderen, aldus Leir. De implantaten zullen ook getoond worden.

Er zal ook gediscussieerd worden over de theorie dat een generatie van mens-alien hybriden, met een hoge graad van intelligentie en sterkte worden geboren door buitenaardse toedracht. Ook zal er gediscussieerd worden over een onbekend verloren beschaving in Australië, en een persoonlijke belevenis van een lerares uit Nieuw Zeeland die beweert dat ze in een ruimteschip van buitenaardse oorsprong gevlogen heeft.

---
De nieuwsposter is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit nieuwsbericht uit The Age. Klachten kunnen in Feedback.

Ullrich wint tijdrit

Jan Ullrich heeft op grootse wijze de tijdrit naar Cap Decouverte op zijn naam geschreven. De Duitser van Team Bianchi reed een tijd van 00:58:32.920 en was daarmee 1,35 sneller dan gele trui - drager Lance Armstrong.

De Kazach Alexandre Vinokourov werd op 2.05 derde. Vierde werd de Spanjaard Haimar Zubeldia op 2,39 en vijfde werd de Amerikaan Tyler Hamilton op 2,42.

Uitslag 12e Etappe: Gaillac - Cap' Decouverte - 48,5 km (individuele tijdrit):

1 ULLRICH Jan (GER, TBI) 00:58:32.920
2 ARMSTRONG Lance (USA, USP) 01:00:08.050 at 01' 35"
3 VINOKOUROV Alexandre (KAZ, TEL) 01:00:38.860 at 02' 05"
4 ZUBELDIA Haimar (ESP, EUS) 01:01:12.310 at 02' 39"
5 HAMILTON Tyler (USA, CSC) 01:01:15.440 at 02' 42"
6 PESCHEL Uwe (GER, GST) 01:01:58.190 at 03' 25"
7 MILLAR David (GBR, COF) 01:02:27.170 at 03' 54"
8 CHAURREAU Inigo (ESP, A2R) 01:02:33.630 at 04' 00"
9 PLAZA David (ESP, TBI) 01:03:09.790 at 04' 36"
10 BOTERO Santiago (COL, TEL) 01:03:32.080 at 04' 59"
11 MANCEBO Francisco (ESP, BAN) 01:03:32.320 at 04' 59"
12 MAYO Iban (ESP, EUS) 01:03:35.630 at 05' 02"
13 TOTSCHNIG Georg (AUT, GST) 01:03:38.680 at 05' 05"
14 MENCHOV Denis (RUS, BAN) 01:03:47.410 at 05' 14"
15 BODROGI Laszlo (HUN, QSD) 01:03:57.140 at 05' 24"
16 MOREAU Christophe (FRA, C.A) 01:03:59.210 at 05' 26"
17 AZEVEDO José (POR, ONE) 01:04:04.420 at 05' 31"
18 SASTRE Carlos (ESP, CSC) 01:04:24.340 at 05' 51"
19 LELLI Massimiliano (ITA, COF) 01:04:31.190 at 05' 58"
20 BASSO Ivan (ITA, FAS) 01:04:32.180 at 05' 59"

44 KNAVEN Servais (NED, QSD) 01:05:54.640 at 07' 21"
68 BOOGERD Michael (NED, RAB) 01:07:00.050 at 08' 27"
83 WIELINGA Remmert (NED, RAB) 01:07:22.880 at 08' 49"
94 MOERENHOUT Koos (NED, LOT) 01:07:43.400 at 09' 10"
140 DE GROOT Bram (NED, RAB) 01:09:20.750 at 10' 47"
144 VAN BON Leon (NED, LOT) 01:09:37.890 at 11' 04"

Uitslag vrijdagkwalificatie

paultje- wist ons vandaag het volgende te melden:

Michael Schumacher heeft vandaag in de eerste kwalificatie de eerste positie voor zich opgeëist. Verstappen werd achttiende.

De volledige uitslag:

Pos. CoureurTeam  Tijd
1 Michael SchumacherScuderia Ferrari  1.19.474
2 Juan Pablo MontoyaBMW Williams F1  1.19.749
3 Ralf SchumacherBMW Williams F1  1.19.788
4 Fernando AlonsoRenault F1  1.19.907
5 Olivier PanisToyota Racing  1.19.959
6 Jarno TrulliRenault F1  1.19.963
7 David CoulthardMcLaren Mercedes  1.19.968
8 Mark WebberJaguar Racing  1.20.171
9 Jenson ButtonBAR Honda  1.20.569
10 Cristiano da MattaToyota Racing  1.20.765
11 Antonio PizzoniaJaguar Racing  1.20.877
12 Kimi RäikkönenMcLaren Mercedes  1.21.065
13 Jacques VilleneuveBAR Honda  1.21.084
14 Nick HeidfeldSauber Petronas  1.21.211
15 Heinz-Harald FrentzenSauber Petronas  1.21.363
16 Giancarlo FisichellaJordan Ford  1.21.500
17 Ralph FirmanJordan Ford  1.22.335
18 Jos VerstappenMinardi F1  1.23.418
- Rubens BarrichelloScuderia Ferrari  
- Justin WilsonMinardi F1  

Uitbarsting op Sulawesi

nothandy en Superted hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

sulawesi Op het Indonesische eiland Sulawesi is vandaag een vulkaan uitgebarsten. Gloeiend hete as en lava stortten zich op de omgeving. Boven de vulkaan hing een rookkolom van maar liefst 1500 meter. Tot nu toe zijn er geen gewonden gevallen.

De as reikte tot de vijftig kilometer verderop gelegen stad Manado. Andere neerslag viel in een omtrek van een kilometer rond de Supotanvulkaan.

Ondanks dat de lava van de hellingen af stroomt, worden de bewoners niet geëvacueerd. De bewoners moeten mondkapjes dragen, zodat ze geen as inademen. De dichtsbijzijnde dorpjes liggen op ongeveer 25 kilometer van de krater.

Proefproces verbod opvoersetjes

Het openbaar ministerie in Twente bereidt een proefproces voor tegen een brommerhandelaar die opvoersetjes verkoopt. De strafzaak moet dienen ter afschrikking van andere bromfietshandelaren. De overlast van scooterrijders in Nederland is enorm, mede door de hoge snelheden waarmee ze rondscheuren. De PvdA kondigde daarom eerder deze week al een offensief aan tegen de scooterterreur.

Probleem bij opvoersetjes is echter dat ze gewoon legaal verkocht mogen worden. Justitie wil nu een opgevoerde scooter van de weg halen en via de eigenaar achterhalen waar hij zijn opvoersetje heeft gekocht. Vervolgens wordt deze handelaar voor de rechter gedaagd. Door de apparatuur aan te bieden aan jeugdige brommerkopers, maken de handelaren volgens politie en justitie zich namelijk schuldig aan uitlokking van een strafbaar feit, aangezien het opvoeren van een scooter verboden is.

Het OM wil eventueel doorgaan met procederen tot aan de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege in ons land, om zo een gerechtelijke uitspraak te ontlokken.

Rob Boon van de brancheorganisatie Bovag, waarbij 500 bromfietshandelaren zijn aangesloten, noemt de gekozen tactiek van justitie in Twente juridisch zéér interessant. ''Het lastige is echter dat het vaak heel reguliere onderdelen zijn die worden gebruikt om brommers op te voeren. Bijvoorbeeld een uitlaat voor een lichte motorfiets wordt onder een scooter gemonteerd. En dit soort onderdelen is moeilijk te verbieden. We kijken dan ook reikhalzend uit naar het vonnis'', aldus Boon.

Problemen met de Update Tracker

Momenteel ondervinden we problemen met de Update Tracker aan de linkerkant van de frontpage. Hierdoor staat daar regelmatig een groot leeg vlak op de plaats waar anders de links naar de nieuwsberichten staan.

Naar de oorzaak van dit alles wordt nog gezocht. In de tussentijd kun je natuurlijk nieuws blijven lezen door telkens het cijfertje in de link van een bericht te verlagen of op te hogen. Bij een leeg vlak kun je ook altijd terecht op http://frontpage.fok.nl/news.fok (te vinden via het menu of door op 'Nieuws' naast de updatetracker te klikken.

Onze excuses voor het ongemak.

De FP-redactie

Doofstomme ziet vriend verdrinken

In het jachthaventje bij It Rûm in Heerenveen is een man verdronken terwijl zijn vriendin op de kant niets kon uitrichtten. Het slachtoffer, de 34-jarige Jeroen Penning, kreeg waarschijnlijk een epilepsie-aanval en viel in het water.

De doofstomme vriendin van het slachtoffer zag meteen dat het mis was maar zij kreeg haar vriend niet op de kant. Twee uur lang probeerde ze radeloos met gebarentaal de aandacht van voorbijgangers te trekken, maar die begrepen niet wat zij bedoelde en reden door.

Uiteindelijk lukte het haar om iemand aan te klampen die de hulpdiensten alarmeerde. De brandweer heeft het lichaam van de verdronken man uit het water gehaald.


-
Een wat uitgebreidere versie van dit verhaal vind je in de Leeuwarder Courant.

Grote dopingtest voor etappe 12

Vanochtend is er door de UCI een grootschalige dopingtest uitgevoerd.

De ploegen van Jean Delatour, Team Bianchi, Gerolsteiner, Kelme, Alessio en FDJeux.com kregen bezoek van dopingcontroleurs van de internationale wielerunie. In totaal werd bij 42 renners bloed afgenomen. De controle vond plaats tussen 7 en 8 uur 's morgens. Vervolgens werd het alle gecontroleerde renners toegestaan te starten.

Cafébaas Jan Veerman schuldig bevonden

Spotter2 en _michiel_ hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Volendamse cafébaas Jan Veerman is door de rechtbank in Haarlem op alle punten schuldig bevonden aan de brand van 1 januari 2001 in café 't Hemeltje. Hij werd veroordeeld tot 12 maanden celstraf voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur. De eis was 16 maanden onvoorwaardelijk.

De celstraf is voorwaardelijk omdat de rechter het belangrijker vindt dat Veerman zijn tijd kan besteden aan de afhandeling van de zaken met de slachtoffers. Vanuit de gevangenis wordt dat moeilijk. De werkstraf dient als vergelding en boetedoening ''om zijn schuld aan de maatschappij te voldoen". Ook mag hij gedurende twee jaar zijn beroep niet uitoefenen.

Bedrijfsleider John Veerman en Jan Veermans dochter Laura werden vrijgesproken van schuld aan de brand.

Geleerden ontwikkelen nulpuntsenergiebron

Verschillende teams astrofysici gaan samen een manier ontwikkelen om nulpuntsenergie (zero point energy) af te tappen uit het constante bubbelende veld van elektromagnetische energie. Met deze energie zou het mogelijk zijn voorbij ons zonnestelsel te kunnen reizen. Dit schrijft de krant The Guardian.

Kwantum fysici zeggen dat alle ruimte, zelfs het vacuum in de ruimte een contstant bubbelend veld van elektromagnetische energie bevat, zogenaamde kwantum schommelingen (quantum fluctuations) die door "virtuele" fotonen in en uit de ruimtetijd continuïteit (spacetime continuüm) springen. Nulpuntsenergie heet zo omdat de energie blijft bestaan op 0 Kelvin (-273C). Op dat punt zijn de atoombewegingen die warmte energie afgeven het traagst.

Dr. John Wheeler en Richard Feynman hebben berekend dat er in één gloeilamp genoeg energie zit om alle oceanen van de wereld te koken. Verschillende wetenschapsteams zijn bezig een manier te ontwikkelen om de energie af te tappen.

Onderzoekers hebben berekend dat er een intrigerend verband is tussen nulpuntsenergie, inertia en zwaartekracht. De druk die men voelt als men haakse bochten neemt wordt veroorzaakt door nulpunts energie schommelingen (zero point energy fluctuations). Men onderzoekt hoe je nulpuntsenergie kunt manipuleren om de druk die bij haakse bochten ontstaat te kunnen dempen met g-kracht dempers (inertial dampers). Met deze toepassing kan men in vliegtuigen zitten die onwaarschijnlijk abrupte en haakse bewegingen kunnen maken, zonder dat men hier binnenin iets van merkt.

Momenteel wordt er veelal op theoretisch niveau onderzoek gepleegd, maar een doorbraak kan onbeperkte energie opleveren in de toekomst, en een doorbraak in ruimtevaart en transportmogelijkheden.

Veronica trekt oude top DJs aan

Radio Veronica, dat binnenkort zal gaan uitzenden op de frequentie van Radio 103 (onderdeel van Sky), heeft een aantal top dj's van vroeger aangetrokken: Bart van Leeuwen, Ferry Maat, Kas van Iersel, Rob van Someren en Peter Teekamp zullen vanaf 31 augustus dagelijks te horen zijn op het station. Ook de huidige programmadirecteur van Radio 538, Uunco Cerfontaine, gaat naar Veronica. Hij wordt Station Manager van het radiostation.

Radio 103 veroverde bij de etherveiling onlangs onverwachts het kavel voor een gouwe ouwe zender. Dit ging ten koste van Radio 10FM. Na het afketsen van een mogelijke samenwerking met 10FM, zocht Sky een partner in Veronica, die ook samen gaat werken met SBS.

Radio Veronica zal overigens al vanaf 1 augustus starten met veel muziek uit de jaren '80 en '90. Vanaf 31 augustus volgt de definitieve gepresenteerde programmering met de bekende top-dj's. Op die datum is het precies 29 jaar geleden (1974) dat Veronica haar uitzendingen vanaf zee moest staken.

Ferry Maat heeft een lange geschiedenis van radiostations achter de rug. Op 31 augustus 1974 kwam voor hem ook een einde aan zijn carrière als dj van een zeezender. Hij werkte indertijd voor Radio Noordzee, die evenals Veronica toen het zwijgen werd opgelegd. Hij verhuisde daarna naar de TROS, die hij begin jaren 90 verliet voor diverse omroepen. Bart van Leeuwen werkte al eerder voor Veronica, toen de zender nog in het publieke bestel zat. Later zat hij onder meer bij 538 en 192. Rob van Someren werkte vroeger voor de TROS, waar hij enige tijd op 3FM het programma Somertijd presenteerde, op de uren waar nu Ruud de Wild zit.

Het zendschip van Veronica, dat op 31-8-74 moest stoppen

Britse Irak-expert Kelly vermist [UPDATE]

N-I-X had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dr. David Kelly, een Britse wapenexpert, is sinds gisteren spoorloos. Zijn familie lichtte de politie in toen hij 's avonds laat maar niet thuis kwam. Kelly is volgens de Britse regering een mogelijke bron van omstreden berichten die de BBC deed over Irak. Er is een lijk gevonden in de buurt van Kelly's huis in Oxfordshire, maar of dat het lichaam van Kelly is, is nog niet bekend.

Dinsdag gaf dr. Kelly toe dat hij inderdaad met BBC-journalist Gilligan heeft gesproken. Gilligan beweert dat rapporten over Irak door de regering zijn aangedikt om de oorlog te rechtvaardigen.

Kelly werd onder zware druk gezet door een Lagerhuiscommissie, zodat hij meer duidelijkheid zou geven omtrent zijn betrokkenheid bij de BBC-berichten. Kelly zelf gelooft niet dat hij de bron is.

Het feit dat Kelly nog steeds geen contact heeft opgenomen met zijn familie, is volgens de familie "on-karakteristiek". Het ministerie van Defensie heeft tot nu toe geweigerd te reageren op de verdwijning van dr. Kelly.

Update 17.30:

Inmiddels meldt NOS Teletekst dat dr. Kelly dood is aangetroffen in een bos in de buurt van zijn woonplaats.

Een woordvoerder van premier Blair heeft aangekondigd dat er onafhankelijk onderzoek gedaan zal worden naar de vraag of Kelly daadwerkelijk de bron van de BBC-berichten was.

Wenende Voigt verlaat de Tour

Samp wist ons vandaag het volgende te melden:
De Duitser Jens Voigt moest gister wegens ziekte de koers verlaten.

Monsieur 100.000 Volt fietste op de Côte de Saissac als aan het asfalt gekleefd. Zijn werkgever Crédit Agricole had het 's morgens al in de gaten. "Hij belde onderweg wenend zijn vrouw op dat hij het ergste vreesde. Zo gebeurde het ook."

Voigt: "Dinsdag moest ik ook al overgeven. Op de rustdag kon ik het tempo van de ploegmaats niet volgen. Dit is een ramp", aldus de Duitser, die normaal de sfeermaker is van de groenwitte Franse formatie. De ploeg raakte gister ook Stéphane Auge kwijt, de Fransman kwam te laat binnen.

LPF geschokt door vonnis

De Tweede Kamerfractie van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) vindt de uitspraak in het hoger beroep tegen Volkert van der Graaf ''een levensgevaarlijk vonnis''. LPF-Kamerlid Joost Eerdmans noemt het verontrustend als dit de straf is ''voor het om zeep brengen van de democratie". Eerdmans vreest voor het recht op vrije meningsuiting: ''Politici kunnen niet meer zeggen wat ze willen, waardoor we weer wegzakken in het moeras van gematigde opinies."

Volkert van der Graaf zelf verliet onder politiebegeleiding glimlachend het gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp. Aanhangers van Pim Fortuyn trakteerden hem en de rechters op een flink aantal scheldwoorden.

De broer van Pim Fortuyn, Marten, zei goed te kunnen leven met het vonnis: "Die 18 jaar staat stevig, het had ook lager kunnen uitvallen. Het hof heeft helder overwogen wat deze man allemaal heeft misdaan. De uitspraak is een goed signaal naar andere idioten die zich zoiets in het hoofd zouden willen halen".
De advocaat van de familie Fortuyn, Theo Hiddema, noemt het vonnis "heel curieus". In tegenstelling tot de rechtbank, heeft het Hof alle feiten bewezen verklaard, maar is ze tot een even hoge straf is gekomen, aldus Hiddema. Ook de motivatie van het hof is "zwaarder" dan die van de rechtbank. "Dan kun je zeggen dat Van der Graaf er bij het hof met een lichtere straf af is gekomen." Hij gaat ervan uit dat Van der Graaf beroep in cassatie zal instellen.

De advocaten van Volkert van der Graaf, Britta Böhler en Stijn Franken, zijn niet ontevreden over de uitspraak. "De straf is niet hoger uitgevallen en het hof heeft een aantal van onze verweren gehonoreerd", aldus Böhler. Of de advocaten cassatie aantekenen weten ze nog niet.

De 18 jaar die Van der Graaf heeft gekregen komt feitelijk neer op 12 jaar effectieve celstraf. Daar gaat zijn voorarrest van ruim één jaar vanaf. Dit betekent dat Van der Graaf in mei 2014 op vrije voeten komt. In principe heeft hij anderhalf jaar daarvoor al recht op proefverlof, maar dat besluit ligt (dan) bij justitie.

Vier man vast na groepsverkrachting

De politie in Amsterdam heeft drie mannen aangehouden die worden verdacht vorig jaar een 14-jarig meisje te hebben verkracht. In Frankrijk is een vierde verdachte aangehouden, hij wacht op uitlevering naar ons land.

De vier lokten het meisje en een vriendin van haar in september 2002 naar een woning in de wijk Overtoomse Veld, waar ze slachtoffer werd van een groepsverkrachting. De vriendin wilde haar helpen, maar de mannen hielden haar tegen.

De politie wist onlangs de woning te traceren waar de verkrachting heeft plaatsgevonden en arresteerde daar de eerste verdachte. Na een vervolgonderzoek kon een tweede verdachte in de boeien worden geslagen. De derde probeerde naar Suriname te vluchten maar werd op het vliegveld van Parijs opgepakt. Deze maand meldde de laatste verdachte zichzelf bij het hoofdbureau van politie.

Blair noemt oorlog Irak gerechtvaardigd

De Britse premier Tony Blair vindt de oorlog in Irak gerechtvaardigd, ook al zouden er geen massavernietigingswapens gevonden worden. Dat zei Blair gisteren in een toespraak tot een gezamenlijke zitting van het Amerikaanse Congres.

Volgens Blair zullen er zeker nog sporen van massavernietigingswapens worden gevonden: ''Maar als we het mis hebben, zal de geschiedenis ons vergeven omdat we een moorddadig regime hebben verdreven".

Blair gaf aan dat de terreur niet kan worden verslagen zolang er geen vrede is in het Midden-Oosten.

Freestyle Vrijdag: De Wandelvierdaagse

Het is weer vrijdag. Tijd om de mouwen op te stropen en de creativiteit rijkelijk te laten vloeien. Waren het vorige week de boeren die een hart onder de riem werden gestoken, vandaag staat FreeStyle Friday geheel in het licht van het grootste wandelevenement op aarde. De Nijmeegse Wandelvierdaagse.





Voor diegene die het concept nog niet kenden. Op de volgende pagina staat het thema van vandaag. Iedereen is uitgenodigd om op zijn manier creatief om te gaan met het wonder der woord.

Grappig of kunst, het maakt niet uit.
Zolang het maar uit het hartje spruit.


Zoals je merkt, zelfs kitsch wordt toegestaan.

18 jaar voor Volkert van der Graaf

Het gerechtshof in Amsterdam heeft Volkert van der Graaf in hoger beroep veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. Tegen Van der Graaf was twee weken geleden levenslang geëist voor, zoals advocaat-generaal I. van Asperen de Boer het omschreef, de ''politieke moord'' op Pim Fortuyn. Het advocatenduo van Van der Graaf, Stijn Franken en Britta Böhler, pleitten voor een gevangenisstraf van maximaal 16 jaar. Dat zou naar hun mening ruim voldoende zijn voor een enkelvoudige moord, gepleegd door een dader met een blanco strafblad.

In april legde de rechtbank Van der Graaf ook al 18 jaar op. Zowel het OM als Van der Graaf tekende daar beroep tegen aan.

Het Hof nam in haar uitspraak de zware detentie-omstandigheden van Van der Graaf mee, alsmede de vele publiciteit die er rondom de zaak geweest is. Opvallend is dat het Hof twijfels houdt over de kans op herhaling, terwijl een rapport van het Pieter Baan-centrum die kans vrijwel nihil acht.

Deze uitspraak betekent dat Van der Graaf, die al ruim één jaar in voorarrest zit, over 11 jaar op vrije voeten komt.

Amerikanen eten hun bord leeg

Robertje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Amerikanen lijken een goede opvoeding gehad te hebben. Ze eten namelijk altijd hun bord leeg. Het maakt niet uit hoeveel er op hun bord ligt, het gaat op. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Instituut voor Kankeronderzoek. Bijna 70 procent van de ondervraagden zegt bijna altijd het bord leeg te eten.

Maar het instituut is niet blij met deze gewoonte aangezien de porties in de horeca steeds groter worden. Zo is de portie friet die men krijgt toegenomen van 74,6 gram in 1955 naar 220,8 gram nu. "In een land waar 64 procent van ons te zwaar is of onder vetzucht lijdt, is er een alarmerende tendens niet stil te staan bij de hoeveelheid voedsel dat wij eten", stelt het instituut, dat het verband tussen eetgewoontes en kanker onder de aandacht wil brengen, vast.

Volgens een rapport dat de Amerikaanse regering vandaag zal publiceren, zijn kinderen in de VS dikker dan ooit. Het percentage kinderen met overgewicht in de leeftijdsgroep van 6 tot 18 is sinds 1980 meer dan verdubbeld, van 6 procent in 1980 naar 15 procent in 2000.

De Groot tekent bij

Bram de Groot heeft zijn contract met de Rabobank ploeg verlengd. Dit maakte ploegleider van Houwelingen bekend.

De Groot verlengd zijn contract met 1 jaar. Niet opvallend, gezien zijn goede prestaties in de Tour, waar hij nu al een x 2de werd en 1 keer 3de. De Groot rijdt sinds 1999 voor de Rabobank ploeg.

Ploegleider Adri van Houwelingen was verheugd. "Hij heeft zich vorig jaar in onze kernploeg gewerkt. Hij is een vaste waarde, en je kunt altijd op hem rekenen.

Ook de Nederlander Servais Knaven heeft zijn contract verlengd. Hij rijdt bij het team Quick Step, en verlengd zijn contract met 1 jaar. "Ik heb het hier erg naar mijn zin. Alles wordt perfect geregeld en ik ben blij dat ik mijn contract verlengd hebt.

Paarse ijsbeer populaire attractie

_joepie_ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een paarse ijsbeer is een grote attractie geworden in de Argentijnse dierentuin. De directie claimt dat door het geven van medicijnen tegen huidproblemen, de vacht is verkleurd. Door deze kleursverandering is het aantal bezoekers in de dierentuin van Mendoza met 50 % toegenomen de afgelopen tijd.

Over een maand verwacht men dat de kleur weer zal verdwijnen en zal de vacht weer normaal geelwit zal worden.

RIAA dagvaardt diverse ISPs

Esperanza had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Reuters schrijft dat de Recording Industry Association of America (RIAA) dagvaardingen naar verschillende internetproviders heeft gestuurd, als voorbode voor honderden aanklachten aan het adres van individuen. Advocaten van de RIAA laten weten dat de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) providers verplicht om in geval van een goede reden auteursrechtenhouders informatie te verstrekken over klanten. Nog deze zomer zullen de internetters aan de tand worden gevoeld.

Een woordvoerder van de RIAA stelt dat recente rechtszaakuitspraken het makkelijker maken om aan persoonsgegevens te komen, waar direct gretig gebruik van gemaakt wordt.

Einde van Netscape lijkt in zicht

MrCaBLeGuY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het einde van de Netscape-browser lijkt in zicht. Dat zeggen althans analisten. Ze denken dat er geen nieuwe versie van Netscape meer zal uitkomen nu eigenaar America Online (AOL) vijftig werknemers heeft ontslagen. Een van de ontslagen werknemers schrijft op zijn weblog zelfs: "Mensen, het is voorbij. Netscape is dood".

Volgens AOL betreft het aantal ontslagen 'minder dan 10 procent' van het totaal aantal Netscape-werknemers. De ontslagen vallen echter wel bij de ontwikkelafdeling. Een anonieme insider laat weten dat er volgens hem niemand meer werkt aan de Netscape-browser na de ontslagen.

Het 'naderende einde' van Netscape komt overigens niet geheel onverwacht. Sinds Netscape jaren geleden de browseroorlog met Microsoft Internet Explorer verloor, leidt de browser een kwakkelend bestaan.

In de beginjaren van het internet was Netscape verreweg de populairste browser. Anno 2003 wordt de markt echter gedomineerd door Internet Explorer dat in juni van dit jaar een marktaandeel van maar liefst 94 procent had.

Nederlanders vinden bril te duur

Nederlands vinden de prijs van een bril vaak te hoog. Als een acceptabele prijs wordt het bedrag van 239 euro genoemd. Een bril kost echter gemiddeld 102 euro meer. Ruim driekwart van de ondervraagden vind het dragen van een bril een kostbare aangelegenheid. Dat blijkt uit de 'Brillenbarometer', een jaarlijks onderzoek van TNS Nipo onder 670 brillendragers in opdracht van Specsavers.

Vooral de prijs van de glazen wordt nogal eens onderschat. Bijna de helft van alle ondervraagden zegt 'onaangenaam verrast' te zijn door de prijs daarvan. Het onderzoek laat ook zien dat de gemiddelde aankoopprijs van in bril met 11 procent is gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Na etappe elf

De etappe naar Toulouse was kort en werd snel verreden. Wederom slaagde een vluchtpoging, de renners in het peloton konden zich sparen voor wat komen gaat. Er zijn vandaag nog 167 renners in koers.

Etappe 11 Narbonne - Toulouse

Gele trui: Lance Armstrong (US Postal)
Groene trui: Baden Cooke (FDJeux.com)
Bolletjestrui: Richard Virenque (Quick Step - Davitamon)
Witte trui: Denis Menchov (iBanesto.com)
Strijdlustigste renner: Juan Antonio Flecha (iBanesto.com)
Rode lantaarndrager: Hans de Clercq (Lotto-Domo)

Incidenten:
Rik Verbrugghe (Lotto-Domo): wond en kneuzingen aan de onderarm en rechterknie
Anthony Geslin (Brioches la Boulangère): oppervlakkige kneuzingen en een gekneusde vinger aan de rechterhand
Evgeni Petrov (iBanesto.com): pijn aan rechter achillespees
Grischa Niermann (Rabobank): ademhalingsproblemen
Remmert Wielinga (Rabobank): pijn aan rechter achillespees
Matthew Wilson (FDJeux.com): ademhalingsproblemen
Opgave Tobias Steinhauser (Bianchi), ademhalingsproblemen
Opgave Jens Voigt (Crédit Agricole), ziekte

Organisatie:
Opgave Stéphane Auge (Crédit Agricole), uit de koers genomen wegens tijdoverschrijding
Opgave Matthew Wilson (FDJeux.com), uit de koers genomen wegens tijdoverschrijding

Officieel: Blair is niet gek

X-Rey herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

Het tijdschrift 'The New Statesman' vroeg aan een aantal psychologen en psychiaters om zich uit te spreken over de Minster President van Engeland: Tony Blair. Hieruit concludeerde het tijdschrift: "er lijkt iets zorgwekkend niet te sporen in de geest van Anthony Charles Lynton Blair, een man die niet echt weet wie of wat hij is." De woordvoerder van Tony Blair heeft hierop vandaag officieel laten weten dat de premier niet gek is.

In Engeland is de positie van Tony sterk aan het afnemen na de oorlog op Irak omdat er nog steeds geen bewijs is voor massavernietigingswapens. Daarbij zou hij ook de rapporten over de Iraakse wapens hebben vervalst.

Bliksem treft flitspaal

Roaddevil had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een flitspaal in Almere is woensdagavond getroffen door bliksem. Door deze inslag bleef de kast maar flitsen. Hierdoor ontstond veel verwarring bij automobilisten. Een troost voor hen is dat er geen onterechte foto's zijn gemaakt. Het rolletje was namelijk al een tijdje vol.

Goed nieuws voor de mensen die wel geflitst werden door deze paal aan de Veluwedreef: het rolletje van de kast zal uit voorzorg worden vernietigd.

Minister wil ontvangstproblemen onderzoeken

Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft een werkgroep aangesteld die moet gaan onderzoeken of de etherontvangst van de publieke radiozenders verbeterd kan worden. Luisteraars van de regionale en landelijke publieke omroepen klagen sinds de frequentieverdeling volop over de etherontvangst. Vooral in steden als Arnhem en Rotterdam zou de ontvangst erg slecht zijn. Brinkhorst wil nu dat er voor 1 oktober een oplossing is gevonden voor de klachten die de omroepen hebben.

Het onderzoek zal worden gedaan door een werkgroep waarin naast het ministerie, zenderoperator Nozema en omroepen zitting hebben. Daarbij vragen ze ook de hulp van de luisteraars. Deze kunnen zich met klachten melden bij een loket dat het Agentschap Telecom heeft geopend (050-5877444).

De minister wijst er op dat de omroepen en de zenderoperators de vergunningsvoorwaarden dienen na te leven en de gemaakte afspraken na te komen om de radio-ontvangst zo snel mogelijk te verbeteren. In de vergunningen staat namelijk dat de omroepen een goede landelijke dekking moeten hebben. Desnoods zal Brinkhorst bestuurlijke boetes uitdelen om de omroepen en zendoperators zo ver te krijgen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.