Proefproces verbod opvoersetjes

Het openbaar ministerie in Twente bereidt een proefproces voor tegen een brommerhandelaar die opvoersetjes verkoopt. De strafzaak moet dienen ter afschrikking van andere bromfietshandelaren. De overlast van scooterrijders in Nederland is enorm, mede door de hoge snelheden waarmee ze rondscheuren. De PvdA kondigde daarom eerder deze week al een offensief aan tegen de scooterterreur.

Probleem bij opvoersetjes is echter dat ze gewoon legaal verkocht mogen worden. Justitie wil nu een opgevoerde scooter van de weg halen en via de eigenaar achterhalen waar hij zijn opvoersetje heeft gekocht. Vervolgens wordt deze handelaar voor de rechter gedaagd. Door de apparatuur aan te bieden aan jeugdige brommerkopers, maken de handelaren volgens politie en justitie zich namelijk schuldig aan uitlokking van een strafbaar feit, aangezien het opvoeren van een scooter verboden is.

Het OM wil eventueel doorgaan met procederen tot aan de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege in ons land, om zo een gerechtelijke uitspraak te ontlokken.

Rob Boon van de brancheorganisatie Bovag, waarbij 500 bromfietshandelaren zijn aangesloten, noemt de gekozen tactiek van justitie in Twente juridisch zÚÚr interessant. ''Het lastige is echter dat het vaak heel reguliere onderdelen zijn die worden gebruikt om brommers op te voeren. Bijvoorbeeld een uitlaat voor een lichte motorfiets wordt onder een scooter gemonteerd. En dit soort onderdelen is moeilijk te verbieden. We kijken dan ook reikhalzend uit naar het vonnis'', aldus Boon.