FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 17 juli 2003

Escudé definitief naar Ajax

Julien Escudé verhuist definitief van Rennes naar Ajax. Algemeen directeur Arie van Eijden bereikte donderdag een akkoord met de Franse club.

De broer van toptennisser Nicolas was zelf al eerder rond over een vierjarig contract in de ArenA. Vanavond voegt de 23-jarige verdediger zich bij de Ajax-selectie in het trainingskamp in De Lutte.

Escudé begon zijn professionele voetballoopbaan in de Franse tweede divisie bij AS Cannes. Na twee seizoenen verhuisde hij naar Rennes, waarvoor hij in vier seizoenen 111 competitieduels speelde. De Franse jeugdinternational is aangetrokken om het gat dat de naar Rome vertrokken Cristian Chivu, op te vullen.

Armstrong klaar voor morgen

Lance Armstrong, de gedoodverfde favoriet van deze Tour, verteld klaar te zijn voor het echte werk. Morgen begint dat met een tijdrit.

Armstrong zelf vind de tijdrit van morgen de belangrijkste in zijn hele carriere. Hij hoopt eindelijk een gat te slaan met de concurrentie, die anders dan andere jaren zeer dichtbij staat. Voor de tijdrit lijkt er echter geen probleem te zijn voor Armstrong. De afgelopen 4 jaar moest hij 1x de meerdere erkennen in Botero, de andere tijdritten won hij allemaal.

Verder heeft Lance zich zoals altijd goed voorbereid. "Deze tijdrit bevalt me wel. In het slot zit nog een klein bergje, wat voor mij gunstig is. Ook de wind zal een grote rol spelen in de 47 kilometer."

Jordan strikt Tiger Telematics

Tiger Telematics heeft een miljoenenovereenkomst gesloten met Jordan. Dit heeft als gevolg dat de bestickering op de wagens van het team veranderd, op Silverstone komend weekend en heel 2004 is het Gametrac-logo te zien op de EJ13.

De overeenkomst valt samen met het uitkomen van de Gametrac, een klein apparaatje voor SMS en spelletjes, en met GPS ondersteuning. Het is bedoeld voor kinderen van alle leeftijden.

Beide partijen zien de samenwerking positief tegemoet. Tiger Telematics hoopt haar producten wereldwijd onder de aandacht te kunnen brengen, en Jordan is blij daaraan mee te kunnen werken.

BMW pompt 1 miljard euro in Formule 1

Ferrari412T2 wist ons vandaag het volgende te melden:

BMW Williams wil met alle geweld een gooi doen naar de wereldtitel en daardoor kijkt de renstal niet op een paar euro's. BMW heeft haar budget voor de komende vijf jaar sterk verhoogd. De Duitse motorbouwer gaat 200.000.000 euro per seizoen voor de Formule 1 vrijmaken, wat neerkomt op 1 miljard euro tot 2009. Tot nu toe droeg BMW 'slechts' 135 miljoen euro per jaar bij aan het totale teambudget van 220 miljoen euro.

Er is geen enkel ander team dat zoveel geld in de koningsklasse van de autosport investeert. Het doel mag dan ook duidelijk zijn, Ferrari moet voor langere tijd van de troon gestoten worden en Williams wil de wereldtitel binnenhalen.

Ook een opvolger van de huidige wereldkampioen Michael Schumacher is al gevonden, broer Ralf moet de titel gaan overnemen.

Ralf zal binnenkort een nieuw contract moeten tekenen. Teambaas Frank Williams heeft al aangegeven dat hij "graag met Ralf verder wil werken". BMW wil de 28-jarige coureur heel graag voor het team behouden. "Ralf is als duitse coureur een sterk BMW-element. Wij zouden blij zijn als Williams zijn contract snel verlengt," aldus Gerhard Berger.

Ook heeft het team Budweiser als nieuwe sponsor gevonden, wat onmiddelijk voor een financiele injectie van 85 miljoen dollar zorgde. Dat in combinatie met de plannen van BMW zou het makkelijk moeten maken om Ralf een nieuw contract aan te bieden. Op een lege kas kan het team zich in ieder geval niet beroepen.

Extreme joden en Nazi's predikten samen haat

erdal had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Frankrijk blijken Franse neo-nazi's en extremistische joden te hebben samengewerkt op het internet. Zij predikten gezamelijk haat tegen moslims en Arabieren op 26 websites, zo zegt de antiracisme-organisatie MRAP. Volgens de MRAP werd de samenwerking in maart beëindigd als gevolg van onenigheid over de oorlog in Irak.

Van 2001 tot 2003 werden ongeveer 1.000 boodschappen per dag verzonden, waarin werd opgeroepen tot aanvallen op moskeeën. Ook moest president Chirac het ontgelden, die vermoord zou moeten worden.

Volgens de MRAP doet de regering veel te weinig tegen de vele boodschappen op internet waarin tot haat tegen bepaalde groepen wordt opgeroepen. Het zou niet alleen ontbreken aan wetten, maar ook aan politieke wil.

Bredase straat siddert voor terreur

Bewoners van de Hendrik Berlagestraat in Breda voelen zich ernstig bedreigd door criminele jeugdbendes die de straat terroriseren. Volgens hen durft de politie nauwelijks iets te doen aan de terreur van de bendes, die voor 80% bestaan uit Marokkanen.

Een agent van een ander korps die in de straat woont wordt zelfs kapot getreiterd door groepen jongeren. ''Ze denken dat hij homoseksueel is, en die combinatie ligt niet lekker bij Marokkanen", zegt een buurtbewoonster. "Hoe vaak die man gepest en geterroriseerd is. Ze lopen over zijn auto, dagen hem uit. Twee weken geleden stond er honderd man bij hem voor de deur. De politie was in geen velden of wegen te bekennen. Als de politie haar eigen mensen al niet kan beschermen, waar blijf je dan?"

De agent heeft van de Bredase politie maar het advies gekregen om te verhuizen. In de krant sommen buurtbewoners de zaken op waarmee ze te maken hebben: bedreigingen, vernielingen, pistolen in de straat, drugsdeals; mensen die nauwelijks meer over straat durven, die hun raamwering hermetisch gesloten houden uit angst voor de jeugdbendes. Winkels die dicht zijn gegaan vanwege de onveilige situatie, medewerkers van de plantsoenendienst die worden belaagd. Het beeld dat de mensen in de krant van hun straat schetsen is schokkend.

Burgemeester Rutten en politiechef Martens van het district Breda kondigden vandaag aan dat er meer harde maatregelen op komst zijn. Volgens Rutten en Martens is er de afgelopen jaren wel degelijk iets gebeurd, maar hebben die maatregelen niet afdoende geholpen.

Eigenaar Abdel van de belshop, zelf van Marokkaanse afkomst heeft zelf nergens last van, maar kent de problemen. Hij beaamt dat er veel Marokkaanse jongeren bijzitten: "Het ligt veelal aan de opvoeding." De krant moet eigenlijk niet over de problemen schrijven en de politie moet niet te provocerend optreden, vindt Abdel. Veel buurtbewoners willen dat de verhoudingen in de wijk worden hersteld: "Op elke buitenlander twee Nederlanders. Zo moet het zijn", zeggen niet alleen de autochtone maar ook de allochtone wijkbewoners.

Zie ook artikel in BN/De Stem.

De Groot weer dichtbij zege

Bram de Groot is zo lijkt het Neerlands Trots in bange dagen. De dag voor de rustdag werd de Nederlander nog 3de, nu 2de.

Bram de Groot werd vandaag 2de, na weer een vluchtpoging waar hij bij zat. 1x eerder gebeurde dat, toen werd hij 3de. De stijgende lijn zit erinzo vind ook de Groot. "Ik ben alweer een plek opgeschoten, nog 1 plek, dat moet toch kunnen in deze Tour" aldus de positieve de Groot.

"Toch ben ik ook wel teleurgesteld natuurlijk, ik zit er al 2x dichtbij, en dat maak je niet vaak mee, zeker niet 2x in 1 Tour. In de Pyreneeen kan ik geen rol van betekenis spelen. Daar is het gewoon overleven, maar na de Pyreneeen hoop ik nog wat kansjes te krijgen. 3x is scheepsrecht".

Massagraf met vrouwen en kinderen in Irak

Militairen van de VS hebben in Irak bij al-Hatra, ten noorden van Mosul, een massagraf gevonden waarin mogelijk 400 lichamen liggen. Zo'n 25 lichamen van vrouwen en kinderen, allen met schotwonden in het hoofd, zijn inmiddels uit het graf geborgen.

Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten gaat het waarschijnlijk om Koerden. De afgelopen tijd zijn er al meerdere massagraven in Irak aangetroffen (zie bericht 1, 2 en 3).

Amnesty International verwacht dat er nog veel meer aan het licht zullen komen; in de afgelopen 20 jaar zijn volgens Amnesty namelijk 17.000 mensen in Irak spoorloos verdwenen.

Armstrong had pech op Galibier

Lance Armstrong had op de Col du Galibier problemen met zijn fiets, zo meldde ploegleider Dirk DeMol van de US Postal formatie.

Armstrong was in die etappe niet op zijn best. Hij verloor geen tijd op de grote namen, maar kon ook niet demarreren, zoals we dat van Armstrong gewend waren de laatste tijd. Nu meld ploegleider Dirk DeMol van US Postal dat het aan zijn fiets lag.

Het grootste gedeelte van de Galibier heeft Lance omhoog gereden met een aanlopende achterrem. Dit heeft hem veel energie gekost en hij merkte het pas toen hij van fiets wisselde. Armstrong had te weinig energie meer om te knallen op de Alp D'Huez.

Flecha wint etappe 11

Juan Antonio Flecha van iBanesto.com heeft de etappe van Narbonne naar Toulouse gewonnen. Bram de Groot zat wederom mee in de kopgroep, maar hij kon dit keer niet weg komen. Hij werd wel knap tweede.

De uitslag:

1 FLECHA Juan Antonio ESP BAN in 3h 29' 33"
2 DE GROOT Bram NED RAB at 00' 04"
3 NOZAL Isidro ESP ONE at 00' 04"
4 CUESTA Inigo ESP COF at 00' 15"
5 DA CRUZ Carlos FRA FDJ at 00' 23"
6 O'GRADY Stuart AUS C.A at 00' 23"
7 PORTAL Nicolas FRA A2R at 00' 23"
8 ROGERS Michael AUS QSD at 00' 23"
9 MC EWEN Robbie AUS LOT at 00' 42"
10 COOKE Baden AUS FDJ at 00' 42"
11 GUIDI Fabrizio ITA TBI at 00' 42"
12 ZABEL Erik GER TEL at 00' 42"
13 HUSHOVD Thor NOR C.A at 00' 42"
14 PAOLINI Luca ITA QSD at 00' 42"
15 NAZON Jean-Patrick FRA DEL at 00' 42"
16 NAZON Damien FRA BLB at 00' 42"
17 RODRIGUEZ Fred USA CAL at 00' 42"
18 GLOMSER Gerrit AUT SAE at 00' 42"
19 LIESE Thomas GER TBI at 00' 42"
20 VAN BON Leon NED LOT at 00' 42

Pistool gevonden in teddybeer

Tomzev had ons via de newssubmit het volgende te melden:

beer Veiligheidsmensen van het Orlando vliegveld in de Verenigde Staten hebben vorige week vrijdag een geladen pistool gevonden in een teddybeer van een 10-jarige jongen. De jongen was met zijn familie op vakantie in Orlando geweest en was op weg naar huis. De familie heeft verklaard dat het jongetje de teddybeer twee dagen geleden in een hotel heeft gekregen.

Volgens een beveiliging was de '.22 kaliber Derringer' goed verborgen in het knuffeldier. Men ontdekte het pistool door middel van een röntgenapparaat. Ook was er een klein gaatje zichtbaar aan de onderkant van het beertje. De familie mocht na ondervraging naar huis. De FBI gaat onderzoeken wie de knuffelbeer heeft gegeven en waarom.

In de afgelopen weken is het al vaker voorgekomen dat mensen op de meest vreemde manieren wapens probeerden mee te smokkelen. Zo had een 67-jarige man een groot mes in zijn kunstbeen verborgen en probeerde een vader een mes onder het T-shirt van zijn zoontje te verstoppen.

Studie wiskunde weer populair

Macnificent had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voor de studie wiskunde hebben zich dit jaar duidelijk meer studenten aangemeld dan het afgelopen jaar. Tot nu toe hebben zich 113 mensen aangemeld. Vorig jaar waren er 82 mensen die wiskunde gingen studeren. Dit alles blijkt uit voorlopige cijfers die de Informatie Beheer Groep (IBG) in Groningen publiceerde. De IBG is de instantie die de inschrijving van studenten registreert. Tot 1 september kunnen zich nog nieuwe studenten melden, maar er kunnen ook nog mensen afvallen.

Dit lijkt goed nieuws voor de mensen in bedrijfsleven en politiek die zich zorgen maken over het steeds kleinere aantal studenten in de bètarichting. Toch zijn de cijfers niet voor de hele 'exacte vakken-sector' zo positief. Voor de studies informatica en natuurkunde loopt de belangstelling nog steeds terug. Voor informatica meldden zich vorig jaar nog 240 studenten aan, maar dit jaar slechts 182. 155 mensen gaan dit jaar natuurkunde studeren, terwijl dat er vorig jaar nog 229 waren. Bij de studie scheikunde is het aantal aanmeldingen (139) ongeveer even hoog als vorig jaar.

Er is wel meer interesse voor bepaalde kleine bètastudies. Voor moleculaire wetenschappen schreven zich bijvoorbeeld 24 mensen in, vorig jaar waren dat er nog 14. Ook bij de nieuwe studie Life Science and Technology, een samenwerking tussen Universiteit Leiden en de TU Delft, verwacht men meer studenten.

Niet alleen in Nederland maakt men zich zorgen om de dalende interesse in bètastudies. Ook in andere Europese landen speelt dit probleem. Europese ministers van onderwijs werken dan ook samen om te zorgen dat er in 2010 minstens 15 procent meer mensen afstuderen in een bètavak.

Bankbiljet van 60 gulden gevonden

brillie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tijdens taxatiedagen van de Munten- en Postzegel Organisatie (MPO) is een zeldzaam bankbiljet van 60 gulden opgedoken. De waarde van het biljet, dat waarschijnlijk stamt uit 1860, wordt geschat op zo'n 5000 euro.

De eigenaar van het biljet wenst anoniem te blijven. Een medewerker van de MPO vertelt dat het waarschijnlijk om een zeer zeldzaam exemplaar gaat. In december zal het biljet verhandeld worden op een veiling van de MPO.

Uit dezelfde serie als dit biljet werd twee jaar geleden door de MPO een bankbiljet van 200 gulden gevonden. "We hadden het biljet aan de voorzichtige kant geschat. Op de veiling bracht het uiteindelijk 34.000 gulden op," aldus de MPO-medewerker.

Klik hier voor een foto van het zestig gulden biljet.
Het tweehonderd gulden biljet vind je hier

Kink FM mogelijk zonder Mojo

Mojo Concerts overweegt om te stoppen met hun deelname aan het alternatieve commerciële radiostation Kink FM. Momenteel is Mojo voor 25 procent eigenaar van het radiostation. Mojo directeur Ramakers is kwaad op mede eigenaar Veronica, omdat is besloten om met Kink FM niet mee te doen aan de frequentieverdeling. Kink FM was met ID&T Radio in de race voor het alternatieve kavel.

Ramakers: "We hebben nu een conflict met Veronica. Vijf jaar hebben we meebetaald aan het verlies, wachtend op het moment dat we zouden kunnen bieden op een frequentie. Maar toen het zover was, werd er niet geboden. Tegen die strategie hebben we bezwaar aangetekend."

Veronica erkent het conflict met Mojo. Volgens Veronica zijn er nu drie opties voor Kink FM: stoppen, zelfstandig doorgaan of toch samen met Mojo doorgaan. Mojo Concerts zelf houd de mogelijkheid nog open dat men het belang in Kink FM juist vergroot.

Over acht weken zal Veronica waarschijnlijk meer duidelijkheid kunnen verschaffen. Kink FM draait sinds de start in 1995 al met verlies. Veronica heeft meerdere malen gedreigd de stekker uit het station te trekken.

Man rijdt 16 jaar zonder rijbewijs

s7eph4n had ons via de newssubmit een herschreven bericht gestuurd, waarvoor onze dank!

Een rijbewijs halen is voor veel mensen belangrijk. Jaarlijks worden er duizenden examens door het CBR afgenomen. Niet iedereen schijnt het halen van een rijbewijs belangrijk te vinden. Zo hadden we al eerder gemeld, dat er een iemand was aangehouden, die al tien jaar zonder rijbewijs bleek te rijden. Uit onderstaand bericht blijk dat het nog extremer kan.

Bij een alcoholcontrole in Nijmegen is een man aangehouden, die al zestien jaar zonder rijbewijs bleek te rijden. Bovendien had hij té veel gedronken. De auto, die niet APK gekeurd was, is in beslag genomen.

Tevens bij deze controle werd er ook een man aangeouden die 760 UG/L (ruim drie keer zoveel als toegestane hoeveelheid) blies. De man reed tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid, omdat hij al vier keer eerder met te veel alcohol achter het stuur zat.

Restauranthouder stroopt kreeften

Movinghead, Dave, hardcorealways en Teffa hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Zeeuwse restauranthouder is bij Wemeldinge betrapt op illegale kreeftenvangst in de Oosterschelde. De stroper had samen met een andere duiker elf opgedoken kreeften onder een laag kokkels verborgen.

Sinds 15 juli is het vangstseizoen van kreeften voorbij. Een kreeft levert 25 euro op. De restauranthouder verkocht de kreeften in zijn bedrijf voor een aanzienlijk hoger bedrag.

De stropers kunnen een fikse boete tegemoet zien. Ook is de duikuitrusting ter waarde van 3000 euro in beslag genomen.

Christina Aguilera beleeft acteerdebuut

Zangeres Christina Aguilera gaat waarschijnlijk binnenkort een rol spelen in een Amerikaanse televisiefilm. Aguilera debuteert hiermee als actrice.

De film is gebaseerd op een roman van bestseller-auteur Jackie Collins, genaamd Hollywood Wives: The New Generation. De popster zal, op eigen verzoek, in de huid kruipen van een slechterik.

Aguilera zal in de film te zien zijn naast onder anderen Robin Givens, Farrah Fawcett en Melissa Gilbert.

Vrouw (18) uit handen verkrachter gered

Een Amerikaanse hotelgast heeft gisteren in het Zuid-Hollandse Brielle geprobeerd een jonge vrouw te verkrachten. De 18-jarige was in het hotel werkzaam als kamermeisje toen de Amerikaan een injectiespuit in haar arm leegspoot in een poging haar te overmeesteren.

Een ouder kamermeisje dat toevallig voorbij liep op het moment dat de Amerikaan de deur sloot -toen het slachtoffer op zijn kamer was-, vertrouwde het niet en opende de deur met een loper. Voor haar ogen ontvouwde zich een angstaanjagend tafereel waarbij haar jongere collegaatje een mes op de keel gedrukt kreeg. Vervolgens duwde de Amerikaan met kracht een injectiespuit in haar arm leeg. Het oudere kamermeisje holde hierop snel naar de gang en sloeg alarm.

Twee andere hotelgasten spurtten daarop de kamer in en wisten het doodsbenauwde kamermeisje te bevrijden. De Amerikaan sprong uit het raam van zijn hotelkamer en sloeg in een witte Ford Transit op de vlucht.

Volgens de Telegraaf gaat het om de 27-jarige Wesley Blake J. uit Las Vegas, die werkzaam is op het boorplatform Kizomba van Exxon Mobile; dat ligt afgemeerd in het naburige Callandkanaal. Bij de Brielse horeca staat Blake J. bekend als een lastig en uitermate arrogant persoon. De Amerikaan zou door overmatig alcohol- en cocaïnegebruik regelmatig voor grote problemen zorgen.

RTV Rijnmond meldt dat de dader spijt heeft gekregen en zichzelf inmiddels heeft gemeld bij de politie.

Festivalnieuws: Pukkelpop, Lowlands

Pukkelpop
Hoewel de organisatie van Pukkelpop eerder Underworld aankondigde als headliner op donderdag, zal het dance duo toch niet spelen op het Belgische festival. Massive Attack neemt hun plaats in. Eerder werd al bekend dat Adema, The Coral en Ladytron naar Pukkelpop komen. Anticon Package en Him hebben afgezegd. Pukkelpop vindt plaats van 28 t/m 30 augustus in Kiewit, Hasselt.

Lowlands
Het programma van Lowlands is nagenoeg compleet, hoewel er nog enkele namen bekend gemaakt zullen worden. De afgelopen dagen werden Heleen van Royen, Max Normal, The Cleaning Women en VSOP (met DAC, ADHD en MC Pmode) bevestigd. A Campingflight To Lowlands Paradise 2003 vindt plaats van 29 t/m 31 augustus in Biddinghuizen.

Aangeklaagd voor uitvaart naar de hel

In de Amerikaanse staat New Mexico is een priester aangeklaagd door de familie van een overledene, wiens uitvaartdienst hij had geleid. Volgens de familie Martinez zou de priester hebben gezegd dat de dode in zonde had geleefd en daarom naar de hel zou gaan.

Een van de familieleden voelt zich sinds de uitvaardienst ,,aangestaard door stadsgenoten die denken dat haar vader in de hel is''. Negen familieleden eisen een schadevergoeding voor de geleden emotionele schade.

Het aartsbisschop van de rooms-katholieke priester ontkent dat hun priester dergelijke dingen heeft gezegd. Hij is wel overgeplaatst.

Button hekelt Bridgestone

jar_trulli wist ons vandaag het volgende te melden:
Jenson Button is niet blij met zijn banden van Bridgestone. Volgens hem zijn alle Bridgestone-coureurs in het nadeel. Ook de slechte prestaties van de Ferrari F2003-GA zijn te wijten aan het Japanse rubber, aldus de jonge Brit.

"Michelin heeft momenteel een grote voorsprong. Leuk voor het kampioenschap, maar zeker niet voor ons", zegt Button. "Ferrari presteert niet zoals ze zouden moeten presteren. Ze gaven zo hoog op over de nieuwe auto en nu worden ze verslagen door de McLaren van vorig jaar. Dat mag je best vreemd noemen!"

"Je kan een auto en een motor op alle gebieden zo goed mogelijk maken, maar als je er een stel banden onderzet die niet goed werken, ben je nergens. Dat zie je bij Ferrari".

Jenson button ligt momenteel tiende in het wereldkampioenschap. Hij deelt die positie samen met Jordan-coureur Giancarlo Fisichella. Beide heren hebben tien punten.

Verstappen past stoeltje A23

jar_trulli wist ons vandaag het volgende te melden:
Jos Verstappen zal deze week een stoeltje passen voor de Arrows A23: de auto die ooit bij Arrows aan de Nederlander was beloofd, maar waar hij nooit in gereden heeft.

Minardi kwam in het bezit van de A23's toen teambaas Paul Stoddart enkele weken terug op een veiling een deel van de inboedel van het failliet gegane Arrows kocht.

Verwacht wordt dat Verstappen op de dinsdag na de Engelse GP een proefrit zal maken met de A23. Het zal sowieso een test worden zonder de gezelligheid van andere teams, omdat er op dat moment een officieel testverbod van kracht is. Dat Minardi toch met de voormalige Arrows-auto kan rijden, komt door het feit dat het niet Minardi's officiële wagen is.

De langverwachte back to back-test, waarin de A23 het simpelweg zal opnemen tegen Minardi's huidige PS03 om uit te vinden welke van de twee auto's sneller is, zal hoogstwaarschijnlijk pas later plaatsvinden, omdat de PS03 natuurlijk wél is gebonden aan het testverbod.

Joling ontkent, Quote rectificeert

Gerard Joling ontkent dat hij beslag heeft laten leggen op de complete Quote-editie van augustus. Joling had wel verzocht om juridische actie tegen Quote, omdat die een onjuist citaat bij een foto van hem plaatste, maar stond niet achter de beslaglegging.

Gerard Joling zegt zich rot te zijn geschrokken van de hele affaire. De inbeslagname van de Quote-editie gebeurde ten onrechte uit naam van de zanger en is gisteren opgeheven. Volgens Jort Kelder van Quote zat zakenman Jos Geerts achter de beslaglegging. Die zou boos zijn omdat Quote een serie artikelen plaatst over het criminele verleden van de Montfoorder.

Het zakenblad Quote zal in zijn septembernummer rectificeren dat Joling zich negatief heeft uitgelaten over multimiljonair Jos Geerts.

Beslag blijft

Het beslag op de augustus editie van Quote blijft overigens wel van kracht omdat Quote behalve van Gerard Joling ook zonder toestemming beeldmateriaal gepubliceerd heeft van Karin Bloemen en Frans Bauer.

Het gaat om beelden die zijn gemaakt tijdens een van de privé-feestjes van multimiljonair Jos Geerts op zijn landgoed Kooilust in Montfoort en die ter beschikking waren gesteld aan de NET5-serie Van pindakaas tot kaviaar. Het beslag dat deze productiemaatschappij had gelegd blijft vooralsnog van kracht.

Zakenman GeertsDe omstreden serie in Quote gaat over de achtergronden van zakenman Geerts. In het verleden heeft de nu succesvolle zakenman jaren in de bak gezeten voor diverse misdrijven. Zo veroordeelde de rechtbank in Den Bosch Geerts in 1990 tot vier jaar en zes maanden wegens oplichting, afpersing, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Geerts kwam er overigens achter dat Quote met die reportage bezig was en holde snel naar de Telegraaf om 'openhartig' een interview te geven over zijn criminele verleden. Afgelopen weekend stond deel 1 in de krant, komende zaterdag deel 2.

Quote heeft de complete serie over het duistere verleden van zakenman Geerts wel on-line gezet via haar website.

Williams: Silverstone beslissend

Sir Frank Williams, de baas van het gelijknamige F1-team, zegt dat de Britse Grand Prix van aanstaande zondag zal bepalen of zijn team kanshebber is voor het wereldkampioenschap.

"Als we Silverstone winnen, kunnen we voorzichtig gaan denken aan het winnen van de wereldtitel", vertelt Williams in een persconferentie.

"De laatste vier races waren erg goed voor ons", refereert hij naar de recente overwinningen van Ralf Schumacher. "Maar dat waren niet heel erg ingewikkelde circuits."

De echte tests voor de FW25 zijn circuits zoals die van Barcelona en Melbourne, waar de auto overigens niet bijzonder snel was. "Silverstone en ook Suzuka zijn net zulke uitdagingen", meent Williams. "De komende GP kan nog weleens een wake up call worden".

Toch verliest Williams de realiteit geen moment uit het oog. Het werk dat Ferrari en Bridgestone de laatste twee weken hebben geleverd, is hem niet ontgaan. "En ook McLarens oude wagen was nog steeds snel in de laatste test. Maar als we op Silverstone gewoon eerlijk winnen, betekent het dat onze auto minstens net zo goed is als die van de anderen".

Verstandelijk gehandicapte overvalt bank

Nita had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een volgens de politie mongoloïde man (een gehandicapte met het zgn. `Down-Syndroom`) zou in Hamburg een bank hebben overvallen. In een filiaal van de 'Haspa bank' nam de ongeveer 30-jarige man een klant onder schot en eiste geld van de bankmedewerker.

De man wilde alleen kleine briefjes. De kassier gaf de overvaller 1200 euro, die hij in zijn broekzak stopte. Vervolgens vluchtte de 1.70 meter lange man naar buiten, waar hij door de voetgangerszone tot aan het station van het Hamburger stadsdeel Altona werd gevolgd.

Het station, dat inmiddels door de gealarmeerde politie omsingeld was, werd uitgekamd. Ook treinen werden doorzocht, maar van de dader ontbreekt tot nog toe ieder spoor.

Coulthard krijgt steun van Lauda

David Coulthard mag op steun rekenen van Niki Lauda als het gaat om zijn ietwat tegenvallende prestaties. Lauda zegt namelijk dat hem zo'n twintig jaar geleden hetzelfde overkwam.

De voormalig wereldkampioen uit Oostenrijk zegt dat Coulthard in de kwalificatie wordt 'voorbijgestormd' door zijn jongere McLaren-teammaatje Kimi Räikkönen. Lauda haalt een oude doos van zolder: "Ik weet nog dat Alain Prost naar McLaren kwam in 1984. Hij was in de kwalificatie standaard gemiddeld 1,2 seconde sneller dan ik." Toch wist Lauda in dat seizoen met een minimale voorsprong van een half punt het kampioenschap te winnen.

Lauda vervolgt zijn verhaal: "Ondanks het verschil in kwalificatie, was ik in de race even sterk als Prost. David zit nu in hetzelfde parket en zal hard moeten werken om er overheen te komen".

Lauda's eindconclusie is zoals altijd helder: "Hij zit gewoon in de shit. Ik weet hoe moeilijk hij het heeft. Hij moet echt een oplossing vinden."

Met de auto naar eerste rijles

wouterwouter2 en Movinghead hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 49-jarige man uit Krimpen aan den IJssel is gisteren aangehouden, omdat hij hevig slingerend over de weg reed. Al gauw bleek dat de man geen rijbewijs had. Hij vertelde juist op weg te zijn naar de rijschool voor zijn eerste rijles.

De man kreeg een bekeuring en moest het laatste stuk naar de rijschool lopen.

Trulli: Wat hij kan, kan ik ook

Jarno Trulli weet zeker dat hij net zo snel is als Fernando Alonso, zijn Spaanse teamgenoot bij het Franse team van Renault.

Met name bij de eerste GP's leek Trulli zijn teamgenoot niet bij te kunnen houden. Naar mate het 2003-seizoen verloopt, lijkt het tij echter te keren, omdat Alonso's prestaties wat terugzakken. Op de vooravond van de Britse GP, voelt Trulli de noodzaak om zichzelf te verdedigen.

"Al sinds het begin van dit seizoen doe ik het best goed", vertelt Trulli, die last lijkt te hebben van het Jos Verstappen-syndroom, aan het tijdschrift Autosport. "Het enige probleem is dat ik nauwelijks de kans krijg om het te laten zien".

De Italiaan klaagt over de vele technische problemen die hij heeft gehad, "waardoor ik een slechte coureur leek en veel mensen kritiek hadden". Ondertussen wist teamgenoot Alonso drie podiums binnen te slepen en éénmaal van pole position te vertrekken. Trulli zegt echter dat hij die bewuste pole position op het F1-circuit in Maleisië alleen maar aan zijn neus voorbij zag gaan, omdat hij voor één ronde meer brandstof bij zich had dan Alonso. "De kwalificatie draait heel sterk om de hoeveelheid brandstof".

Toch draait het bij Jarno allemaal niet om de pole. Hij zal nooit met extreem weinig brandstof rijden tijdens de kwalificatie, zodat het lijkt alsof hij snel gaat. "Nee, dat vind ik niet nodig. Alonso doet het heel goed en hij is ontzettend snel. Ik wil alleen maar zeggen dat ik even goed ben als hem. Wat hij kan, kan ik ook."

FC Twente denkt aan Machlas

FC Twente is nog op zoek naar aanvallende versterking. Voorzitter Herman Wessels verklaart in de Twentse Courant Tubantia dat de Tukkers nog graag een spits aan de selectie willen toevoegen. "Maar we willen niet zomaar een spits, het moet iemand zijn die bij ons past en ook echt beter maakt." Ajacied Nikos Machlas is één van de kandidaten.

Machlas, die vorig seizoen een half jaar op huurbasis bij Sevilla FC speelde, stond tussen 1996 en 1999 onder contract bij Vitesse. Na een moeilijk eerste jaar, waarin hij zelfs werd omgedoopt tot 'Lachgas', maakte hij in het seizoen 1997/1998 furore in Arnhem door met 34 treffers topscorer in de Eredivisie te worden. Ajax haalde hem in 1999 naar Amsterdam, maar daar brak hij nooit echt door. Ondanks 38 doelpunten in 74 competitiewedstrijden was hij nooit onomstreden. Vorig seizoen verloor hij de concurrentieslag met Mido en Zlatan Ibrahimovic en ook dit seizoen hoeft de Griekse spits, ondanks een nog doorlopend contract, niet op veel speeltijd te rekenen. Hij kreeg namelijk niet eens een rugnummer toegewezen en maakte derhalve ook geen deel uit van de selectie.

Twente kan overigens wel een ervaren spits gebruiken, want de huidige aanvallers Thijs Houwing (22), Collins John (17) en Kim Cristensen (23) hebben niet veel ervaring op het hoogste niveau.

Man met XTC opgepakt op Schiphol

FamousRose stuurde ons via de newssubmit dit geheel herschreven bericht:

De marechaussee heeft op Schiphol een 40-jarige man uit Breda aangehouden met 30.000 XTC-pillen in zijn koffer.

De man wilde de XTC naar Venezuela smokkelen. Hij gedroeg zich verdacht toen zijn koffer door het röntgenapparaat gescreend moest worden. De beveiliging wilde zijn koffer controleren, op dat moment vluchtte de man met koffer en al de vertrekhal uit.

Uiteindelijk heeft een motoragent van de marechaussee de man kunnen arresteren. De 30.000 pillen zaten in 12 pakjes in een dubbele wand van de koffer. De straatwaarde in Nederland is 120.000 euro. In Venezuela brengen de pillen behoorlijk meer op, zo ongeveer 750.000 euro.

AIVD wilde de VMO oprollen

PIM4EVER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De AIVD, (indertijd nog de BVD), heeft volgens CDA-Tweede Kamerlid Aart Mosterd plannen gehad om de Vereniging Milieu Offensief (VMO) op te rollen vóór de moord op Pim Fortuyn. Om onduidelijke redenen is dit niet doorgegaan. Volkert van der Graaf was tot zijn arrestatie werkzaam voor de milieuclub.

Gisteren meldde 2Vandaag al dat een aantal rechercheurs zeker weten dat Van der Graaf de moordenaar is van de Veluwse milieuambtenaar Chris van der Werken. Meteen na de moord op Fortuyn kwamen er al berichten dat Van der Graaf de milieuambtenaar omgebracht zou hebben. Justitie vond daar echter geen bewijs voor. Van der Graaf is ook nooit verhoord door de politie over deze moord omdat zij daar onvoldoende concrete aanleiding voor zou hebben gehad.

Tweede Kamerlid Joost Eerdmans van de LPF gaat minister Donner van Justitie vragen om het onderzoek naar de moord te heropenen.

Morgen is de uitspraak in het hoger beroep in de moordzaak Fortuyn. Er is een kans dat de rechter besluit dat er nog nader onderzoek naar de geestesvermogen van Van der Graaf nodig is.


-
Uitzending 2 Vandaag over contacten van Van der Graaf met radicale milieu-activisten.

Matterhorn zakt in elkaar door hitte

Sperwer, broit, hardcorealways, ikke en NeoGenic hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

matterhorn Door de aanhoudende hitte begint de hoogste berg van Zwitserland langzaam af te brokkelen. De sneeuw die ooit de toppen van de 4478 meter hoge 'Matterhorn' bedekte, is gesmolten. Ook de permanent bevroren grond begint nu te ontdooien. De geologen zijn bezorgd.

Het is niet meer veilig voor bergbeklimmers om de berg te bestijgen. Dinsdag hebben helikopters ongeveer negentig man van de berg af gehaald. Van 3400 meter hoogte kwam een groot aantal rotsen en stenen naar beneden vallen. Voor het eerst in de geschiedenis werd de berg voor toeristen en klimmers gesloten. Een berggids zei dat het "pure zelfmoord" is de berg nu te willen trotseren. matterhorn2

De bevroren ondergrond hield de rotswanden altijd bij elkaar. Door het smelten, wordt veel materiaal mee naar beneden gesleurd. Het gevolg is dat de berg langzaam in elkaar begint te zakken. Men probeert nu met gecontroleerde explosies de gevaarlijke rotsblokken weg te halen.

De Matterhorn is een geliefde toeristenplek. Jaarlijks trekt de berg ongeveer drie miljoen mensen.

Bewakers geschorst na incident opslag

Er zijn betere tijden en plaatsen om te gamen. In de wachtkamer bij de tandarts? Prima. Op de achterbank bij een lange rit? Waarom niet? Wachten tot de film eindelijk begint? Logisch! Werken als beveiliger bij een van Amerika's oudste nucleaire opslagplaatsen? Nee, natuurlijk niet (DUH)

Een nieuwszender in Knoxville, Tennesee maakte melding van drie beveiligers die recent op onbetaald verlof werden gestuurd van hun werkplek, de Y-12 nuclieare opslag in Oak Ridge, Tennesee. Wat hadden de slimmeriken gedaan? Ze brachten een 'apparaat met zendmogelijkheden' mee naar hun werk ( het originele artikel vermeldt expliciet PSP) in de "beschermde zone" van de opslag, op een plek waar zelfs "mobiele telefoons niet zijn toegelaten", omdat (ja DUH), dat nou net de plek is waar nucleaire wapens worden gemaakt.
We hopen dat dat ene potje Lumines riskant genoeg waren voor een nucleaire holocaust, stelletje rotzakken!

Champions League alweer van start

Woensdag is de Champions League alweer begonnen. Twintig ploegen begonnen aan de eerste voorronde. Ajax begint namens Nederland in de derde voorronde aan het toernooi. Dit zijn de uitslagen:

FC Pyunik (Arm) - Reykjavik (IJs) 1-0
S.Tiraspol (Mol) - FC Flora (Est) 1-0
HB Torshavn (Far) - Kaunas (Lit) 0-1
BATE Borisov (WRus) - Bohemians (Ier) 1-0
Vardar (Mac) - Barry Town (Wal) 3-0
Grevenmacher (Lux) - FK Leotar (Bos) 0-0
Glentoran (NIe) - Helsinki (Fin) 0-0
S.Wanderers (Mal) - Skonto Riga (Let) 2-0
Omonia (Cyp) - P.Irtysh (Kaz) 0-0
Dinamo Tbilisi (Geo) - KF Tirana (Alb) 3-0

De returns worden op 23 juli gespeeld.

Indurain actief op rustdag

Op de rustdag in de Tour reden een hoop beroemdheden de jaarlijkse Etape du Tour mee. Onder hen was ook vijfvoudig Tourwinnaar Miquel Indurain.

Elk jaar kan een groot aantal amateurfietsers (8000) deelnemen aan de Etape du Tour, die georganiseerd wordt op de rustdag in de Tour. De fietsers volgen hierbij exact een parcours dat de Tour ook volgt. Dit jaar koos de Tourdirectie voor dat van Etappe 16, welke van Pau naar Bayonne voert.

Miquel Indurain was in het gezelschap van onder andere Abraham Olano, Alain Prost (ex Formule 1 kampioen), Takuma Sato (ex Formule 3 kampioen) en de allereerste winnaar van een Etape du Tour Christophe Rineiro. Ook Bart Veldkamp fietste mee en deed de etappe 20 minuten sneller dan Olano. Indurain finishte niet, hij gaf onderweg op.

Kluivert blijft bij Barcelona

Patrick Kluivert heeft een akkoord bereikt met FC Barcelona over het uitdienen van zijn contract.

Hij heeft na weken van onzekerheid besloten zijn tot medio 2005 lopende contract uit te dienen tegen de reeds bestaande voorwaarden. Kluivert moet afzien van een bonus van drie miljoen euro en zijn transfersom blijft 1,8 miljoen.

Juist door die verlaagde transfersom leek een vertrek van de 27-jarige international ophanden. Kluivert had een voorkeur voor de FA Premiership, maar de geïnteresseerde clubs in Engeland, waaronder Arsenal, Manchester United en Newcastle United, waren niet van plan hetzelfde salaris als Barça te betalen. Er was interesse vanuit Italië, maar dat zag de oud-Ajacied zelf niet zitten.

De verlaagde transfersom is een tegenprestatie voor het mislopen van de bonus. De spits dient zijn nog twee jaar lopende contract uit, maar blijft door zijn prijs van slechts 1,8 miljoen aantrekkelijk voor andere clubs.

Klaarkomen middel tegen prostaatkanker

S7eph4n, hardcorealways, Dyon, Spotter2, nothandy, broit, killerkef, Uberlamer, WaSteiL, Jasper en osado hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Goed nieuws voor mannen die graag met zichzelf spelen: mannen tussen de 20 en 50 die dagelijks masturberen hebben minder kans op prostaatkanker. Ook seks met je partner volstaat trouwens. Hoe vaker mannen namelijk ejaculeren, des te kleiner is het risico op kanker in de prostaat.

Een en ander blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Australische Cancer Council Victoria. ''Twintigers die minimaal één keer per dag seks hebben of masturberen, kunnen het risico op prostaatkanker met 30% verminderen. Voor mannen in de vijftig is dat vaak niet haalbaar", zo zegt de onderzoeksleider.

Een verklaring voor bovenstaande is dat zaadcellen een kankerverwekkend effect kunnen hebben op de zaadleiders. Dat kan worden verkleind door die afvoerbuisjes regelmatig te legen.
- - -


Prostaatkanker is na longkanker de meest voorkomende kanker bij mannen in de Westerse wereld.

In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer 6.000 mannen ermee te maken. Daarvan zijn er 4.000 ouder dan 69. Veelal wordt prostaatkanker bij toeval ontdekt, zonder dat er klachten zijn. Maar de mogelijkheden voor een tijdige diagnose komen dichterbij en er is meer kans op genezing.

Bron: NKF Contactgroep prostaatkanker.

[Update] Moorden Sittard gepleegd uit geldgebrek

De man die vastzit op verdenking van het neerschieten van het echtpaar Jo en Ine Zwakhalen (59) en hun kleinkind Audrey (9), heeft waarschijnlijk gehandeld uit geldgebrek, zo meldt de Telegraaf. De man meldde zich eergisteren bij de politie nadat men sinds zaterdag massaal naar hem op zoek was. De 30-jarige truckchauffeur Olaf H., inwoner van de wijk Overhoven in Sittard, heeft volgens buurtgenoten veel schulden; zo stonden er het afgelopen jaar met regelmaat deurwaarders op zijn stoep en was ook zijn stroom afgesloten.

Olaf H. kocht afgelopen zaterdagochtend een BMW 740i uit bouwjaar 1994 bij de autohandel JOIN van het echtpaar Zwakhalen. Volgens goed ingevoerde bronnen betaalde hij de bijna tien jaar oude wagen contant, waarna het tweetal naar het postkantoor reed om het kenteken te laten overschrijven. Weer bij het huis van Zwakhalen aangekomen zag een buurtbewoner hen naar binnengaan. Even later werden schoten gehoord.

Jo Zwakhalen is vermoedelijk zittend aan zijn bureau in het hoofd geschoten; hij overleed in het ziekenhuis. Zijn vrouw Ine werd door haar slaap geschoten en overleed ter plekke. Kleinkind Audrey werd op uiterst laffe wijze van achter door het hoofd geschoten en verkeert nog steeds in levensgevaar.

Olaf H. heeft zelf een zoontje van vier jaar. Zo'n twee jaar geleden is zijn vriendin bij hem weggegaan. Ook zij heeft een forse claim tegen hem lopen, zo meldt een kennis.

Update 10:00

Het ANP radionieuws meldt dat de man alle betrokkenheid bij de dubbele moord ontkent. Volgens zijn advocaat zou hij zich echt niet vrijwillig bij de politie gemeld hebben als hij de dader zou zijn.

Eigenaar van "nazi-hond" gearresteerd

JeOma had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Berlijn kan de eigenaar van een hond mogelijk 6 maanden de cel in, omdat hij zijn hond de Hitlergroet had aangeleerd. De 53-jarige man werd gearresteerd toen de labrador zijn rechterpoot omhoog stak in de buurt van een basisschool. Wanneer de man de hond commandeerde met "Adolf gruss" stak de hond zijn rechterpoot omhoog.

Dagelijks stond de man met zijn hond aan het schoolhek om racistische leuzen te verspreiden. Hij schold de kinderen uit wanneer ze niet Arisch waren.

De hond, Adolf, is nog op vrije voeten. Het baasje hangt naast de mogelijke gevangenisstraf ook nog een boete van 7000 euro boven het hoofd.

Akkoord over prijsstijging treinkaartje

De Nederlandse Spoorwegen mogen de tarieven van de treinkaartjes verhogen, wanneer zij een bepaald percentage treinen op tijd laten rijden. De NS heeft daartoe woensdag definitief een akkoord bereikt met de reizigers- en consumentenorganisaties, zo maakte zij bekend. Eerder was er al een principe-akkoord bereikt.

Wanneer in een jaar tijd 84,4 procent van de treinen op tijd rijdt, mag de prijs van het treinkaartje omhoog met 2,075 procent. Indien de NS er in slaagt een percentage van 86,8 procent te behalen, volgt nogmaals een stijging met hetzelfde percentage. Met deze overeenkomst, streeft de NS ernaar dezelfde punctualiteit te behalen als in 1999, toen ook 86,8 procent van de treinen volgens het spoorboekje reed.

De tariefstijgingen komen overigens bovenop de standaardverhoging van het treinkaartje.

Zwemmers vinden explosieven

Een groepje jongeren, dat aan het zwemmen was, heeft woensdagmiddag een mortiergranaat en zeker honderd patronen gevonden in de Oude Rijn bij Bodegraven. Het oorlogsmateriaal stamt uit de Tweede Wereldoorlog.

De Explosieven Opruimingsdienst werd ingeschakeld om de munitie onschadelijk te maken. Ook de Koninklijke Marine werd ingezet. Gespecialiseerde duikers van de marine uit Den Helder hebben woensdagavond de bodem van de Oude Rijn bij Bodegraven afspeurd, om te kijken of er nog meer munitie was.

In verband met de vondst werd er door de gemeente Bodegraven een gebied van honderd meter lengte afgezet. Daarnaast geldt er per direct een zwemverbod ronde de plek. Omwonenden lopen volgens de gemeente geen gevaar.

Iraanse journaliste werd doodgeslagen

Iran heeft toegegeven dat de Canadese fotojournaliste Kazemi in gevangenschap werd doodgeslagen. Een aantal dagen geleden nog zei Iran dat de vrouw was overleden aan een beroerte.

"De mensen die voor de moord verantwoordelijk zijn, zullen worden gestraft," zegt vice-president Abtahi. Vrienden en familie drongen aan op een autopsie, omdat ze het niet vertrouwden. Vier ministers zijn nu met de zaak bezig.

Zhara Kazemi, een Canadese vrouw van Iraanse afkomst, werd 23 juni opgepakt. Ze nam destijds foto's van de beruchte Evin-gevangenis In Teheran. Daar zitten veel dissidenten vast. Het nemen van foto's van gevangenissen in Iran is volgens de wet spionage

Onweer veroorzaakt overlast en schade

X-Rey en Maan_man bedankt voor jullie bijdrage!

De Achterhoek is woensdagavond door zeer zware onweersbuien getroffen. Ook Flevoland en het gebied rond Amsterdam hadden last van zwaar onweer.

Het KNMI meldt dat windstoten van 125 kilometer per uur, zware hagelbuien en een wolkbreuk schade hebben aangericht aan bomen en gewassen. Het onweer trok over de regio tussen Zutphen en Winterswijk.

Het was niet alleen de achterhoek die last had van zwaar onweer. Ook het zuiden van Flevoland en het gebied rond Amsterdam kregen te maken met zware onweersbuien. Even werd gevreesd dat Schiphol was getroffen door blikseminslag, maar het ging slechts om een 'dip in het spanningsveld'.De spanning op de luchthaven werd continu gemeten. De gemeten verschillen in de spanning kwamen waarschijnlijk door het onweer in de omgeving.

Volgens het KNMI is het onweer naar het noordwesten weggetrokken. Blikseminslag zorgde op veel plaatsen voor branden.

Duitsland en Zwitserland

Ook het zuiden van Duitsland en delen van Zwitserland hebben woensdag te lijden gehad onder noodweer. Dit ging gepaard ging zware windstoten en overvloedige neerslag. In Zwitserland kwam een 38-jarige vrouw om, zo meldde de lokale politie.

Zuid-Duitsland kreeg het woensdag ook zwaar te verduren. Bomen werden ontworteld, kelders liepen onder en branden braken uit door blikseminslagen. De autoriteiten in Duitsland maakten geen melding van gewonden.

Auto rijdt over markt: negen doden.

RedDevil085 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 86-jarige man heeft in Santa Monica een ravage veroorzaakt. Volgens de autoriteiten van Californië reed de man afgelopen woensdag met een auto dwars door een druk bezochte boerenmarkt. Negen mensen kwamen om het leven, waaronder een drie jaar oud kind. Meer dan 55 mensen zijn gewond geraakt, waaronder veertien kritiek.

De chef van de politie in Santa Monica, James T. Butts Jr, zei dat de bestuurder van de wagen in hechtenis is genomen. De bejaarde man is naar het lokale ziekenhuis gebracht voor onderzoek. Butts zei dat er geen alcohol of psychiatrische medicijnen in het spel waren bij het ongeluk.

Waarschijnlijk heeft de man het gaspedaal ingetrapt, in plaats van het rempedaal. De politie kon dit nog niet met zekerheid zeggen. Het onderzoekt is nog in volle gang.

Kritiek op Amerikaanse en Britse regering

De regeringen van de V.S. en Groot-Brittannië zijn vandaag opnieuw door oppositieleden aangesproken op hun optreden in de aanloop naar de oorlog in Irak. In beide landen trokken hoge politici openlijk de geloofwaardigheid van de regeringen van Bush en Blair in twijfel.

Blair onder vuur in Lagerhuis

Iain Duncan Smith, de leider van de conservatieven in het Britse Lagerhuis, zei vandaag in de laatste zitting voor het zomerreces dat hij vond dat premier Blair zijn communicatiechef Alastair Campbell moet ontslaan. Als Blair dat niet doet, dan zal "niemand nog een woord geloven van wat u zegt", aldus Smith.

De BBC heeft Campbell in verband gebracht met het overdrijven van rapporten over het gevaar van massavernietigingswapens in Irak. Op die manier wilde men zorgen dat het publiek voor een oorlog tegen Saddam Hussein was. Naast die rapporten, liggen Blair en zijn medewerkers ook onder vuur vanwege 'uraniumgate', het verhaal dat Saddam Hussein uranium probeerde te kopen in Niger.

De premier zelf verklaarde woensdag in het Lagerhuis dat hij de mededelingen die hij in september vorig jaar over Irak deed "geheel handhaaft". Volgens Blair is de band tussen Niger en Irak geen uitvinding van de CIA of Groot-Brittannië. "Wij weten dat Irak in de jaren tachtig 270 ton uranium heeft gekocht dat afkomstig was uit Niger. Daarom is het niet onwaarschijnlijk dat de Irakezen naar Niger zijn teruggegaan en daarom handhaaf ik mijn verklaring van september geheel," aldus Blair.

"Saddam heeft geen uranium om nucleaire wapens te maken"

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) meldde woensdag dat bijna al het nucleaire materiaal dat dit voorjaar werd gestolen bij de plundering van het al-Tuwaithacomplex, ten zuiden van Bagdad, teruggevonden is. Het enige dat nog ontbreekt is tien kilo laagverrijkt, natuurlijk uranium, dat overigens niet geschikt is voor de productie van nucleaire wapens. Dat stond in een rapportage van het IAEA aan de VN-veiligheidsraad.

Mohammed El-Baradei, de directeur van het IAEA, schrijft verder dat het uranium dat nog vermist wordt ook niet bruikbaar is om een 'vuile bom' mee te maken. Het doel van zo'n 'vuile bom' is om radioactief materiaal door middel van een gewone explosie over een groot gebied te verspreiden.

Het uranium dat Saddam onlangs in Niger gekocht zou hebben, en de massavernietigingswapens die hij zou bezitten, zijn tot op heden nog niet gevonden, ondanks de stelligheid waarmee Bush en Blair de oorlog verdedigden.

Vorige week werd door het Witte Huis toegegeven dat de CIA haar twijfels had over de informatie over Niger, en dat president Bush die informatie niet naar buiten had moeten brengen. Het verhaal over Niger was genoemd door slechts één bron, en niet bevestigd.

"Geloofwaardigheid van Amerika in de hele wereld aangetast"

Ook de Amerikaanse senator Edward Kennedy had kritiek op de zwakke onderbouwing die de regering van Bush had voor de oorlog tegen Irak. "Zij heeft de prestige en de geloofwaardigheid van Amerika in de hele wereld aangetast," verklaarde hij dinsdagavond.

Naast Kennedy leveren nu ook andere democraten kritiek op de manier waarop de regering de situatie met Irak aangepakt heeft. Volgens senator Levin zijn "de misleidende uitspraken over Afrikaans uranium geen op zichzelf staande zaak". De uitspraken van Bush over de mogelijke aankoop van uranium door Irak "was slechts een van de twijfelachtige uitspraken en overdrijvingen", aldus Levin.

Budweiser sponsort Williams

Het Amerikaanse Budweiser sponsort het Williams F1 BMW team. Dat heeft teambaas Frank Williams officieel bevestigd. Williams lijkt hierdoor het enige topteam te zijn met een groot budget, dat volledig zonder steun van sigarettenfabrikanten tot stand komt.

Het logo van het Amerikaanse biermerk zal vanaf de volgende GP in Engeland op de auto's en kleding van het team zichtbaar zijn. De deal heeft een waarde van 50 miljoen Britse pond, verspreid over vijf en een half jaar.

"Vanaf vrijdag profiteren we mee van de 'global radiation' van Formule 1. Geen enkele sport heeft zo'n mondiaal bereik, kent zo'n hoge kijkdichtheid en heeft zo'n hoge uitzendfrequentie als Formule 1. We zijn blij daar nu eindelijk deel van uit te maken", zegt Marketing Director Tony Ponturo van Anheuser Busch', Budweisers moederbedrijf.

Teambaas Frank Williams onthulde dat er een onderhandelingstijd van twee maanden nodig was om deze deal tot stand te brengen. Dat is niet gek, aangezien de huidskleur van Budweiser rood is, terwijl de Williams BMW strikt blauw met wit is. Budweisers logo op de auto zal hier dan ook niet van afwijken.

Over de geruchten dat Budweiser ook geïnteresseerd was in Ferrari, maar tóch met Williams in zee ging, wilde de teambaas niets kwijt.

Laatste reviews en specials
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
©FOK.nl e.a.