Rusland gaat sonde naar Venus lanceren

Rusland gaat in 2005 een ruimtesonde naar de planeet Venus sturen, aldus woordvoerder Alain Fournier-Sicre van de European Space Agency. De Europese sonde zal vanaf het Baikonur kosmodroom in Kazachstan gelanceerd worden met een Russische Soyuz raket.

Het doel van de lancering is de atmosfeer van Venus te bestuderen. Het is nog onduidelijk waarom het wolkendek op Venus in beweging is. De sonde zal dit onderzoeken. Er is gekozen voor een Russische Soyuz raket omdat de European Mars Express vorige maand succesvol met dit type raket is gelanceerd.

De Mars Express werd 2 juni van lanceerbasis Baikonur gelanceerd, en zal in december Mars bereiken. Aldaar zal de marslander Beagle-2 neerdalen op het oppervlak van Mars op een plek waar aan de hand van gegevens van Amerikaanse sondes sterk vermoed wordt dat zich daar vloeibaar water bevindt. De lander zal eventuele modder verzamelen en dit analyseren op levensvormen.

Venus is net zo groot als de aarde, heeft dezelfde zwaartekracht, en is uit dezelfde componenten samengesteld als de Aarde, en ze doet 225 dagen over een rondje om de zon. Venus staat net iets dichter bij de zon dan de Aarde. Eerdere sondes raakten kort na de landing defect. De nieuwe Venus sonde zal begin november 2005 in de atmosfeer van Venus afdalen.


Venus (Foto: NASA)