FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 mei 2003

Eerste FIFA finale op kunstgras

De finale van het WK onder 17 zal de eerste internationale finale zijn die op kunstgras wordt gespeeld. De wedstrijd zal plaatsvinden in het Töölö Stadium te Helsinki, Finland.

Vandaag is begonnen met de aanleg van de 'grasmat'. Het stadion zal tijdens het WK onder 17 jaar 10 wedstrijden te verwerken krijgen, geen probleem voor het kunstgras. Het kunstgras is er gekomen op iniatief van de Finse bond, het stadionbestuur en de FIFA. De FIFA heeft voor 250000 euro aan het project bijgedragen.
De wereldbond werkt vanaf 2001 aan de introductie van het kunstgras, tot nu toe werden alleen in de Caribbean enkele WK kwalificatiewedstrijden op deze ondergrond gespeeld. De Nederlandse clubs Heracles Almelo en Cambuur Leeuwarden, uitkomend in de Gouden Gids divisie, doen mee aan een project van de UEFA met kunstgras.

Café 'De drie gezusters' in Breda in brand

blubikbeneenknoop en Januzzz melden ons via de newssubmit dat het café 'De drie gezusters' in Breda in brand staat.

Het café was net een aantal weken open nadat er maanden aan gebouwd was. Op dit moment mag er niemand meer de grote markt op en iedereen moet in de cafés blijven waar hij of zij op dat moment is. Tot op ongeveer 300 meter is het verduisterd door de rookontwikkeling. De brand werd om 20.30 uur ontdekt door een brandweerman en vertegenwoordiger van een brandbeveiligingsbedrijf. Die
zaten in De Drie Gezusters te eten. Ze zagen rook uit de schoorsteen komen en sloegen meteen groot alarm.

Uit voorzorg zijn ongeveer veertien omliggende panden ontruimd, waaronder een aantal restaurants.

Brand in Breda Rond half negen kreeg de brandweer een melding van een schoorsteenbrand in het horecabedrijf. Het bleek echter om een grote brand te gaan. De brandweer heeft veel moeite het vuur te bestrijden omdat de brandhaard zich tussen het plafond bevindt. Met man en macht trachten brandweerlieden de bovenliggende kantoren te sparen. Voorzover bekend zijn er geen gewonden.
Brand in Breda Het café staat op de Grote Markt, het historische centrum van Breda met veel monumentale panden. Het is erg druk in de stad vanwege de wekelijkse koopavond. De brand trekt dan ook veel bekijks. Ook de Grote Kerk in Breda loopt gevaar. De kerk staat naast het café en wordt enkel gescheiden met een straatje. Volgens de laatste berichten zouden de vlammen de zijramen van de kerk al raken.

Haank: "niemand degradeert!"

Voorzitter Haank van de Graafschap zit niet stil, hij vindt dat er dit seizoen geen clubs moeten degraderen.

De preses stelt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie: "verschillende clubs worden op een oneigenlijke manier financieel overeind gehouden door de gemeentes, terwijl De Graafschap -de nummer laatst- helemaal zelf de broek ophoudt."
De voorzitter wil een gesprek met de KNVB aangaan, mocht die geen gehoor geven, dan overweegt Haank naar de Europese commissie te stappen om a la Bosman in dit geval de 'competitievervalsing' aan te pakken. De Europese Unie heeft Nederland al eens op de vingers getikt vanwege het verstrekken van overheidssteun aan Betaald Voetbal-organisaties.

Taiwan: Beha's in de strijd tegen SARS

Dorpelingen in Zuid-Taiwan houden sinds kort beha's tegen hun gezicht om zich te beschermen tegen de dodelijke longziekte SARS. Deze rare methode komt voort uit een tekort aan de klinische gezichtsmaskers.

"Ik ben naar elke apotheek in het dorp geweest, maar nergens is een goed masker te krijgen," aldus een man van middelbare leeftijd, wiens gezicht deels is gehuld in een donkerrode beha-cup. "Iemand kwam op dit idee, dus ik heb besloten om het een kans te geven."

Een kleine beha-fabriek produceert de speciale maskers. Werknemers snijden beha's in twee stukken en maken aan elk stuk extra elastieken vast om de wanhopige dorpelingen te helpen.

In Taiwan zijn de afgelopen twee weken 360 gevallen van SARS ontdekt. Dit is het hoogste aantal ter wereld na China en Hong Kong.

Vrouw schiet man dood op Tilburgs terras

-Mk-, Tukkerclan, VaagOH, mastergeek, innuendo, BlackBokz, Jimbolino en Harvester_of_Sorrow had denons via de newssubmit het volgende te melden:

Op een terras bij het winkelcentrum Westermarkt in Tilburg heeft zich vanmiddag een schietpartij voorgedaan. Daarbij is een man doodgeschoten door de 40-jarige eigenaresse van de Lunchroom waar het terras bijhoort. Zij is door de politie aangehouden. Wie het slachtoffer is, is nog niet bekend.

Rond kwart over drie kwam er bij de politie een melding binnen over een vechtpartij op de markt. Die ruzie leidde uiteindelijk tot een schietpartij, waarbij diverse schoten werden gelost. Het terras bij het winkelcentrum zat op dat moment vol, maar niemand van de omstanders is gewond geraakt.

De aanleiding van de schietpartij en het motief van de dader is nog onduidelijk. De politie is een onderzoek gestart.

Pikant detail is dat woensdag in dezelfde lunchroom politie, gemeente en winkeliers een convenant ondertekenden om van winkelcentrum Westermarkt het veiligste winkelcentrum van Nederland te maken.

Enschede helpt FC Twente

De gemeente Enschede is alsnog bereid om FC Twente een lening te verstrekken, de club blijft hiermee behouden voor het betaald voetbal.

Het college leent FC Twente 4.5 miljoen euro. Voorwaarde is dat de gemeente niet als enige de schuld helpt op te lossen. Twente dient zelf geld op te halen door middel van een obligatielening om de schuld van 14 miljoen te saneren. Ook andere partners wordt om medewerking gevraagd. Het Arke Stadion blijft van de club. Er is niet bekend gemaakt of en zo ja hoeveel het plan de Enschedese burger kost.

Festivalnieuws: North Sea Jazz, Lowlands

North Sea Jazz Festival
Volgende week wordt pas de volledige line-up van de 28e editie van het North Sea Jazz Festival, maar de eerste namen zijn al bekend:
Wynton Marsalis, Chick Corea, Dave Holland, John Zorn, Jimi Tenor Big Band, Dave Douglas, Stefano Di Battista, Tony Allen, Randy Weston, Fay Claassen & The Milennium Jazz Orchestra, Lizz Wright en The Roots
Het North Sea Jazz Festival vindt plaats van 11 t/m 13 juli in het Nederlands Congres Centrum in Den Haag. De kaartverkoop start zaterdag 17 mei.

Lowlands
Deze week worden er, via radio 3FM en VPRO 3VOOR12, tien nieuwe namen bekend gemaakt voor dit driedaagse festival. De eerste zeven hiervan zijn inmiddels bevestigd, namelijk: Lamb, Feeder, Calexico, Turin Brakes, Guano Apes, Apparat Organ Quartet en Starsailor. In een advertentie in de Volkskrant van donderdag wordt daarnaast de komst van The Datsuns bevestigd. Lowlands vindt plaats op 29, 30 en 31 augustus in Biddinghuizen.

Find-a-drug

JeRa meldde ons het volgende:
Weer een serieuze log. Maar wel een interessante.

Op deze site kun je een client downloaden die zoekt naar medicijnen voor SARS, kanker, het HIV-virus en allerlei andere vervelende dingen.

aanvulling RJ: er zijn ook andere sites die een soort van seti-achtige programma's hebben die helpen zoeken tegen ziektes, als je er weet: reageer gerust.

Roken in Duitsland duurder

Slecht nieuws voor de Duitse rokers. Binnenkort wordt in hun land de prijs voor een pakje sigaretten met één euro verhoogd. Dit heeft de Duitse regering vandaag besloten. De sigaretten worden daarmee meteen eenderde duurder en komen uit op 4 euro per pakje.

Het is de bedoeling dat de accijnsverhoging de staat ongeveer vier miljard euro per jaar oplevert. Het geld zal worden besteed aan de hervorming van het ziekenfondsstelsel. Het Duitse parlement moet het besluit nog goedkeuren.

Met dank aan aashaas voor het herschrijven en submitten van dit bericht!

Man gewond na carjacking in Rotterdam

Een 46-jarige Rotterdammer is vandaag gewond geraakt, toen hij de diefstal van zijn auto wilde voorkomen. Dat heeft de politie gemeld.

De automobilist stond voor een stoplicht te wachten toen er een auto achterop de zijne reed. Hij ging vervolgens kijken of de aanrijding schade had aangericht, maar merkte al snel dat de bijrijder van de andere auto in zijn auto was gaan zitten en optrok.

Om de carjacking te voorkomen rende de Rotterdammer achter zijn auto aan. Hij kon nog net het portier grijpen en probeerde de sleutel uit het contact te halen, maar dat mislukte. De man werd een paar honderd meter meegesleurd voordat hij losliet. Hij heeft diverse schaafwonden en kneuzingen opgelopen en is naar een ziekenhuis gebracht.

'Bush en Blair moeten Nobelprijs krijgen'

De Britse premier Blair en zijn Amerikaanse vriend George Bush zouden de Nobelprijs voor de Vrede moeten krijgen. Dat is althans de mening van het Noorse parlementslid Jan Simonsen. Hij heeft beide heren kandidaat gesteld voor de prijs in 2004.

Volgens Simonsen zouden Bush en Blair de prijs moeten krijgen omdat zij het hebben aangedurfd een oorlog tegen Irak te beginnen zonder de goedkeuring van de Verenigde Naties. "Die oorlog heeft er zonder twijfel voor gezorgd dat talrijke mensenlevens werden gespaard. Hij heeft een catastrofe in het Midden Oosten verhinderd. Indien Saddam erin was geslaagd nucleaire wapens of andere massavernietigingswapens te ontwikkelen, dan had men in de regio binnen vijf of tien jaar een grote ramp kunnen beleven," aldus de Noor.

Leden van een parlement mogen personen of organisaties nomineren voor de Nobelprijzen. Dat Simonsen de mannen niet voor 2003 kandidaat heeft gesteld komt omdat de termijn voor de nominaties al was verstreken. Daarom doen ze nu mee voor de editie van 2004.

Computerspel Hezbollah enorm populair

Een nieuw computerspel waarin de speler zich als een lid van de Libaneese guerrillabeweging Hezbollah op Israëlische doelen moet storten blijkt een grote hit te zijn.

In het spel gaat de speler aan de slag als guerrillastrijder. Met een mes, een pistool, een kalasjnikov en handgranaten kunnen Israëlische militairen in Zuid-Libanon onschadelijk worden gemaakt. Maar dat gaat niet zomaar, want ook de tegenstander is goed bewapend, met landmijnen, tanks en een Apache-helikopter.

Het spel is in twee jaar tijd gemaakt door de computerafdeling van Hezbollah, nadat Israël zich in 2000 uit het land terugtrok. De groepering gebruikte onder andere landkaarten en videobeelden om de strijd, die zich gedurende achttien jaar in Zuid-Libanon heeft afgespeeld, om te zetten naar een spel.

Volgens één van de makers is het spel een alternatief voor de Westerse spellen. "De held is altijd een Amerikaan, en hij moet de terroristen vermoorden, die altijd een Arabier is. Wij wilden onze jongeren een alternatief bieden," aldus Mahmoud Rayya.

Bontmantels van Belgische katten gemaakt

j0han, whie en Okto hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wanneer je in Brussel of Gent een leuk artikel van bont gaat kopen dan kan je je maar beter twee keer bedenken volgens de Amerikaanse organisatie The Humane Society. De organisatie zegt videobeelden te hebben waarop staat hoe bonthandelaren in Brussel en Gent huiden van straathonden en -katten in jassen, souvenirs en dekens verwerken.

Het is echter volledig legaal wat de handelaren doen in alle EU-lidstaten, op Italië na dan. Dit maakt het voor de organisatie moeilijk de beelden zomaar te kunnen publiceren of naar de politie te gaan.

Stevenson en Davies, twee Britse europarlementariërs, en Vlaamse links-liberale EP-afgevaardigde Maes stelden vandaag vragen over de zaak. De drie willen binnenkort de beelden toch vrijgeven. De gezichten van de personen op de beelden worden dan onherkenbaar gemaakt.

Ook overwegen de drie gerechtelijke stappen. "Als dit op één of andere wijze is aan te pakken, stap ik naar de rechter", aldus Maes.

Kleine aanvulling : Mogen de reacties _iets_ fansoenlijker ? Bij voorbaat dank.

16 miljoen dollar boete voor spammer

Roel's Weblog, Kuuk en Frogstomp hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Earthlink, een Amerikaanse internetprovider, heeft een rechtszaak tegen een notoire spammer gewonnen. De rechter oordeelde dat de spammer zestien miljoen dollar moest betalen.

Howard Carmack, de spammer, was door Earthlink voor de rechter gedaagd omdat hij op grote schaal ongevraagde mailtjes stuurde. Hij zou meer dan 825 miljoen ongevraagde berichten hebben verzonden. Om dat te kunnen doen heeft Carmack, die aan het hoofd van een 'spamorganisatie' staat, meerdere malen de wet overtreden.

De spamorganisatie van Carmack zou diverse internetaccounts hebben betaald met gestolen creditcards. Ook draait de groep z'n hand niet om voor bankfraude en identiteitsdiefstal, aldus de Earthlink. Carmack misbruikte de internet abonnementen van familieleden om zo zijn illegale activiteiten te verbergen.

Alle 'work at home' en 'get rich quick' mailtjes die mensen hebben ontvangen zijn door Carmack verstuurd, aldus de provider. Ook werd er per mail apparatuur aangeboden om gratis kabeltelevisie te kunnen ontvangen.

Run op Jim-poppen

Blueman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jim Bakkum (Idols)Fans van Jim, verliezend finalist van Idols, struinen stad en land af, om een 'Jim pop' in bezit te krijgen. De levensgrote poppen worden door chocoladefabrikant Mars aan supermarkten geleverd als reclamemateriaal voor de actie rondom de cd-single Tell her? van de Idols-ster.

Vaak krijgen de fans nul op het rekst bij de winkeliers, omdat de poppen al beloofd zijn aan anderen. Om die fans tegemoet te komen heeft Mars besloten de laatste 50 poppen weg te geven.

Nieuwe kroonprins Marokko

Bazza had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op donderdagochtend is prinses Lalla Salma van Marokko bevallen van een zoon. Het jongentje, Moulay Al Hassan, is het eerste kind van koning Mohammed IV en de prinses en daarmee meteen de nieuwe kroonprins van het Afrikaanse land.

Moeder en zoon maken het goed aldus het koningshuis. Moulay Al Hassan is als eerbetoon vernoemd naar zijn opa, koning Hassan II, door zijn vader . Moulay neemt de plaats van troonopvolger over van zijn 37 jaar oude oom, Moulay Rachid.

De 39 jaar oude koning en zijn veertien jaar jongere vrouw die computerdeskundige is zijn in maart 2002 getrouwd. Dit huwelijk werd in juli gevierd. Het was voor het eerst dat een koninklijk huwelijk tot een publiek toegankelijke viering leidde. In Marokko werd dit gezien als bereidheid van het koningshuis om te moderniseren.

Nieuw soort reuzenkwal ontdekt

whie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

'Tiburanunia granrojo', bijgenaamd Big Red, is de naam van een nieuw soort reuzenkwal, die een doorsnede heeft van één meter. Amerikaanse biologen ontdekten de kwal op anderhalve kilometer diepte in de Stille Oceaan. Het is niet bekend of het om mannetjes of vrouwtjes gaat.

In totaal heeft het team biologen, van het Monterey Bay Aquarium Research Institute in Californië, 23 Big Reds zien rondzwemmen. Dit valt te lezen in de nieuwste editie van het tijdschrift Marine Biology.

'Nando Rafael bij Angola'

Nando Rafael wordt mogelijk geselecteerd voor het nationale team van Angola. De speler van Hertha BSC zou in dat geval een Nederlandse werkvergunning kunnen krijgen.

Rafael ontvluchtte 9 jaar geleden zijn geboorteland, waar een burgeroorlog heerste. Ajax begeleidde de talentvolle asielzoeker, maar de speler kreeg geen werkvergunning. Met de status van international is dat nu wel mogelijk. Rafael vertrok naar Hertha BSC in Duitsland, waar dat meteen mogelijk was. Bij de ploeg van trainer Huub Stevens breekt de negentienjarige aanvaller langzaam door. Ajax heeft de eerste optie bij verkoop van de speler.

Aangepast virus verwijdert dodelijkste vorm hersenkanker

Kixtart had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een genetisch gemanipuleerd virus kan een hersentumor, bij muizen, vernietigen. Dit lieten Amerikaanse wetenschappers dinsdag weten. De effecten waren zo verbazingwekkend dat de Amerikaanse Kankerstichting het zo snel mogelijk op mensen wil testen. Als het werkt, dan hebben ze het eerste medicijn tegen de dodelijkste vorm van hersenkanker ontdekt.

Uit onderzoek bleek dat 60 procent van de zieke muizen genezen was door deze methode. De dieren leefden zo'n 140 dagen. Na het overlijden werden de hersens eruit gehaald, waarna het aan een grondig onderzoek werd blootgesteld. Er was geen spoor meer te vinden van de tumor. Normaal gesproken overlijden de zieke muizen al na 20 dagen. Er wordt nog onderzocht waarom 40 procent van de muizen niet genezen is.

Ultradun scherm krijgt papierachtige eigenschappen

osado had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onderzoekers van E-ink, een bedrijf in Cambridge, hebben een scherm ontwikkeld dat makkelijk opgerold en uitgevouwen kan worden, net zoals papier. Het schermpje is gemaakt op een folie van roestvrij staal; daarop hebben de onderzoekers een film met elektronische inkt aangebracht, met daaronder de elektronische circuits om de inkt aan te sturen. Het geheel is slechts 0,3 millimeter dik. Ook het oprollen tast de leesbaarheid niet aan.

Het scherm is op dit moment nog maar 7,6 centimeter groot en kan dus zonder kwaliteitsverlies opgerold worden tot een cilinder met een diameter van 1,3 centimeter. Als het papier volledig ontwikkeld is dan zou het ook kleuren moeten kunnen weergeven. De huidige vorm is echter alleen nog maar geschikt voor tekst; het scherm is te sloom voor bewegende beelden.

Roger Moore stort in tijdens optreden

Voormalig James Bond acteur Roger Moore, inmiddels 75 jaar oud, is woensdagmiddag tijdens een optreden op Broadway in New York ingestort. Dat heeft één van zijn naaste medewerkers donderdag bevestigd.

Toen Roger Moore instortte duurde het even voordat de toeschouwers doorhadden dat de val niet bij het stuk hoorde, aldus aanwezigen. Toen zijn verschrikte medeacteurs hem vroegen hoe het ging, antwoorde Moore kalm: ,,Ik geloof dat ik ben flauwgevallen.'' Na een korte pauze kon het stuk verder gaan en worstelde Moore zich door de laatste minuten van zijn optreden. Na de opvoering werd Moore ter observatie overgebracht naar een ziekenhuis.

De Britse acteur, die jarenlang de rol van geheim agent 007 vertolkte, doet het de laatste jaren wat rustiger aan. Hij speelt af en toe nog bijrolletjes en trekt als ambassadeur van Unicef de wereld over.

Voetbal: Groningen krijgt schadevergoeding

De KNVB heeft FC Groningen een schadevergoeding van 15.000 euro toegekend voor de gemaakte kosten rond de afgelaste thuiswedstrijd tegen NAC. De 15.000 euro die Groningen nu op de rekening krijgt bijgeschreven is 3000 euro minder dan het bedrag dat de club van de voetbalbond gevraagd had.

Op 20 april kon de wedstrijd niet doorgaan, omdat NAC door een griepvirus geen representatief elftal op de been kon brengen. Twee dagen voor de wedstrijd gespeeld zou worden verleende de KNVB de Bredase club uitstel. FC Groningen vond dat de club daarna recht had op een schadevergoeding en diende een claim in van 18.000 euro voor de gemaakte kosten voor catering, drukwerk en reclame.

De wedstrijd FC Groningen - NAC Breda werd een week later gespeeld en eindigde in 0-0.

Voor meer voetbalnieuws kijk je op de FOK! voetbalmanager

Voetbalshirt wordt historisch monument

Dunk vertaalde voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

Een voetbalshirt en een paar voetbalschoenen zijn woensdag tot nationaal historisch monument verklaard door de regering van Uruquay.

De spullen, die gedragen zijn door de captain van Uruguay Obdulio Varela tijdens de Wereldbeker in 1950 tegen Brazilie, zijn tot monument verklaard omdat ze in het buitenland geveild dreigden te worden.

Het voetbalelftal met Varela als captain, werd wereldberoemd na de 2-1 zege op Brazilie in Rio de Janeiro in de finale om het wereldkampioenschap in 1950. Varela overleed in 1996 op 79 jarige leeftijd.

Veel meer voetbalnieuws vind je op de FOK! Voetbalmanager.

NBA: Jordan weg bij Wizards

Volgend seizoen zal basketballegende Michael Jordan niet terugkeren in een bestuursfunctie bij NBA-club Washington Wizards. In een verklaring liet de teamdirectie weten dat zij geen prijs meer op zijn diensten stellen. Vorige maand stopte Jordan definitief als speler bij de Wizards. Hij reageerde boos en geschokt op de verrassende afwijzing.

"Het was absoluut de bedoeling dat ik mijn oude bestuursfunctie bij de club opnieuw zou oppakken zodra ik als speler was gestopt", aldus de 40-jarige basketballegende. "Dat was duidelijk zo afgesproken met de clubleiding. Ik ben verbijsterd dat ik nu plotseling niet meer welkom ben. Ik weet ook niet waarom ik niet meer gewenst ben."

Van januari 2000 tot oktober 2001 was Jordan bij de Wizards directeur spelerszaken. Hij legde die functie neer toen hij voor de tweede keer in zijn loopbaan terugkeerde als speler in de NBA. In de afgelopen twee jaar slaagde hij er niet in de Wizards voor de eerste keer in zes jaar naar de playoffs te leiden. Wel waren alle 82 thuiswedstrijden in de afgelopen twee seizoenen uitverkocht, vooral dankzij de aanwezigheid van Jordan.

Mogelijk wil de directie Jordan niet meer terug omdat hij de afgelopen maanden stevige kritiek uitte op zijn ploeggenoten en een aantal directieleden van de Wizards.

Naar alle waarschijnlijkheid hoeft Jordan niet bang te zijn niet meer in het Amerikaanse basketbal aan de slag te kunnen. Een aantal clubs zouden staan te springen om de legende binnen te halen. Er zou al contact zijn geweest tussen Jordan en de Atlanta Hawks en ook met de Chicago Bulls (waar Jordan 13 jaar speelde) zou hij gesproken hebben.

KLM wil 3000 banen schrappen

De KLM is van plan om zeker 3000 banen te schrappen. Van die 3000 moeten er ongeveer 1000 gedwongen uit. Dat is donderdag bekend gemaakt door bestuursvoorzitter L. van Wijk van de luchtvaartmaatschappij. Hij deed dat tijdens de presentatie van een recordverlies van 416 miljoen euro over het eind maart afgesloten boekjaar.

Voorts verklaarde Van Wijk dat de KLM al weet wie op welke plek het bedrijf moet verlaten. Met de vakbonden is echter nog geen overeenstemming over de ontslagen. FNV Bondgenoten verzet zich tegen gedwongen ontslagen, de andere vakbonden niet. Donderdagmiddag overleggen bonden en KLM opnieuw.

Al begin april kondigde de KLM de reorganisatie aan, maar meldde toen nog dat er tussen de 2000 en 3000 banen moesten verdwijnen. Ruim een maand later gaat Van Wijk uit van minimaal 3000.

Duitse bus in botsing met trein: 25 doden

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Donderdagochtend is een Duitse toeristenbus in botsing gekomen met een trein in Midden-Hongarije. Bij het ongeval vonden zeker vijfentwintig, en mogelijk zelfs meer dan dertig mensen de dood. Ook raakten zeker 50 mensen gewond, van wie 12 zeer ernstig.

Eén van de doden is de machinist van de trein. Volgens de eerste berichten zijn alle andere doden afkomstig uit de bus. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend.

Het ongeluk gebeurde bij de plaats Siofok aan het Balatonmeer. In een file zou de dubbeldeksbus op een spoorwegovergang tot stilstand zijn gekomen. De machinist van de aanstormende trein kon niet meer tijdig remmen en kwam in botsing met de bus. De bus werd 150 meter meegesleurd, brak in twee stukken en vloog in brand. De trein ontspoorde.

Op de Duitse ambassade in Boedapest is inmiddels een crisiscentrum ingericht.
De bus is van de maatschappij Ursel-Reisen uit het Westfaalse Löhne. De meeste buspassagiers zijn gepensioneerden uit de deelstaten Niedersachsen en Schleswig-Holstein.

Ajax zonder supporters naar NEC

Ajax heeft besloten geen kaarten te verkopen aan de eigen fans, dit nadat de burgemeester van Nijmegen verplicht had gebruik te maken van een buscombiregeling.

De Amsterdamse club is het niet eens met die maatregel aangezien haar supporters zich goed hebben gedragen bij recente wedstrijden.
Algemeen directeur Arie van Eijden: "In deze allesbepalende fase van de competitie heeft Ajax de steun van zijn supporters meer dan nodig. Het is erg jammer dat het goede gedrag van onze fans niet wordt beloond. Ajax doet er alles aan om wedstrijden op een veilige en zo plezierig mogelijke manier te laten verlopen. Restrictieve maatregelen zijn niet de enige manier om goed gedrag te stimuleren. De Ajax-fans hebben dit seizoen aangetoond zich uitstekend te kunnen gedragen. Dat behoort te worden beloond". Ajax zal het dus zonder aanhang moeten stellen in het lastige uitduel met NEC.

Praatpaalfunctie verdwijnt in Heerenveen

Wim Suurbier zal na dit seizoen vertrekken bij SC Heerenveen, de club meent dat hij de spelers niet meer bravoure heeft gegeven, dat was de bedoeling van zijn praatpaalfunctie.

Suurbier trad een jaar geleden in dienst als assistent van SC Heerenveen. Hij zegt zich nooit echt welkom te hebben gevoeld in de trainersstaf. Daardoor mislukte zijn missie om de Heerenveense spelers wat extra's te geven. De praatpaalfunctie verdwijnt met het vertrek van Suurbier. Voortaan luisteren de spelers weer naar trainer Foppe de Haan.

Japanner fietst door Siberië

Midden in de winter heeft een Japanse avonturier Siberië op de fiets doorkruist. Hiromasa Ando, 33 jaar oud, belde woensdag vanuit de Oost-Siberische stad Magadan naar zijn vrouw en meldde dat hij zijn op 1 september begonnen missie had uitgevoerd.

Tijdens de acht maanden die de Japanner op de fiets doorbracht, legde hij 14.900 kilometer af. Hij deed dat bij temperaturen tot 42 graden Celsius onder nul.

De Japanner begon zijn barre tocht in de stad Moermansk in het Russische poolgebied. Hij had contact met zijn vrouw via brieven, en in één van hen schreef hij dat hij erg bang was om 's nachts dood te vriezen.

Het plan voor zijn onderneming kreeg Ando in 1991 tijdens een reis met de Transsiberië-Expres.

Archeologen vinden dorp van Pocahontas

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Archeologen hebben in Amerika de mogelijke woonplaats van de vader van indianenprinses Pocahontas ontdekt. Volgens de Amerikaanse geschiedschrijving heeft zij er in de zeventiende eeuw twee keer voorkomen dat een Engelse nederzetting van kolonisten uitstierf.

Pocahontas voorkwam dat haar vader de Engelse kapitein John Smith zou doden. In 1616 werd ze door de Engelse koning ontvangen. Vlak voordat vanuit Engeland wilde terugkeren naar haar geboorteplaats stierf ze. Pocahontas is daarom ook in Engeland begraven. Haar leven inspireerde de Disney-studio's in 1995 tot het maken van een tekenfilm over haar leven.

In Virginia menen wetenschappers nu aan de oever van de rivier York, het dorp Werowocomoco te hebben gelokaliseerd. Tussen 1607 en 1609 woonde in deze nederzetting de vader van Pocahontas, opperhoofd Powhatan.

Film over SARS in de maak

Rivendell had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Chinese filmmaker Steve Cheng gaat een film maken over de longziekte SARS die op dit moment in Azië veel doden veroorzaakt. Of de mensen in China en Hong Kong hier op zitten te wachten is maar de vraag, maar Cheng zet toch door. De film gaat 'City Of SARS' heten.

De film zal een komedie worden en is opgedeeld in drie stukken, die elk een eigen verhaal vertellen over het gevecht van de bevolking van Hong Kong tegen de ziekte. In de film zullen de hoofdrollen vertolkt worden door een aantal populaire stand up comedians. De nadruk zal daarbij echter ook liggen op de bewondering die de filmmakers hebben voor de medische hulp in Hong Kong, die met gevaar voor eigen leven de patiënten probeert te redden. De opnamen beginnen over twee weken.

20.000 ambtenaren weg bij volgend kabinet

Zo'n 20.000 rijksambtenaren zullen de komende kabinetsperiode hun baan verliezen. Medewerkers van de ministeries van Onderwijs en Defensie en het beleidsterrein van veiligheid, hoeven niet te vrezen voor hun baan. Dit meldt te Volkskrant donderdag naar aanleiding van bronnen rond de onderhandelaars van CDA, VVD en D66.

De budgetten van de ministeries moeten, volgens de drie beoogde coalitiepartijen, met ongeveer 16 procent verlaagd worden, om zo 700 miljoen euro te bezuinigen. Sommige beleidsterreinen zullen echter worden ontzien. Bij de ministeries zal een vacaturstop afgekondigd worden en bepaalde diensten en bureaus zullen worden opgeheven. Ook zullen er gedwongen ontslagen vallen.

Abdelkader Benali wint Libris-prijs

DiviNe- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 28 jaar oude Abdelkader Benali die in 1979 naar Nederland toe kwam vanuit Marokko heeft gisteravond de Libris-prijs in ontvangst mogen nemen. Benali kreeg de prijs voor zijn tweede roman 'De Langverwachte'.

De prijs werd uitgereikt in Amsterdam tijdens de Avond van het Boek. Tot grote verrassing versloeg Benali Oek de Jong. Zijn roman, 'Hokwerda's kind' was door verschillende kranten al op voorhand tot winnaar uitgeroepen.

De Jong kreeg net als Doeschka Meijsing, Rob van der Linden, Allard Schröder en Marek van der Jagt een troostprijs van 2.500,- euro , Benali ontving 50.000,- euro.

'De langverwachte' is een roman over een Marokkaanse jongen van zeventien en zijn Nederlandse vriendin Diana Doorn. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van het ongeboren dochtertje van de twee.

Staatsloterij komt met sms-loterij

Naar verwachting zal de Staatsloterij nog dit jaar beginnen met de sms-loterij Sevens. Mensen die mee willen doen aan de loterij kunnen voor een euro (en 55 cent sms-kosten) met hun mobieltje een lot kopen. Via de berichtenservice ontvangen zij de uitslag.

De stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij (SENS) heeft het College van Toezicht op de Kansspelen om advies gevraagd. Volgens een woordvoerder van de Staatsloterij wordt er "nog gesleuteld" aan de reglementen.

Wel is al bekend dat deelnemers per dag maximaal vijf loten kunnen kopen. Per week zal er een hoofdprijs te winnen zijn van 250.000 euro. De dagelijkse prijzen variëren van 1 tot en met 77.777 euro.

De woordvoerde verklaarde dat de Staatsloterij al jaren bezig is met het idee van een speciale sms-loterij. Het zou in Nederland de eerste zijn.

Infogrames verandert naam in Atari

Infogrames, de Frans-Amerikaanse uitgever van videogames, gaat zijn naam veranderen in Atari. Het bedrijf doet dit in een poging zich sterker te profileren op de consumentenmarkt door terug te grijpen naar de game-geschiedenis. Infogrames is onder meer uitgever van de 15 mei te verschijnen game Enter the Matrix.

De naam Atari is al populair sinds de jaren '70, toen de spelletjesmaker de populaire arcade videogame Pong introduceerde. Het merk is sindsdien continu van eigenaar gewisseld. Zo is het onder meer een onderdeel geweest van Warner Communications, het huidige AOL Time Warner.

Atari hield op te bestaan als zelfstandig bedrijf in 1996, toen het werd overgenomen door JTS Corp. Begin 1998 verkocht JTS de Atari rechten door naar speelgoedfabrikant Hasbro.

Begin 2001 verwierf Infogrames de rechten op de naam Atari, toen het bedrijf Hasbro overnam. Sinds oktober 2001 gebruikt Infogrames de merknaam Atari als gameslabel.

Uitslag Champions League (07/05/03)

We zijn bezig in de halve finale van de Champions League, met vanavond de tweede wedstrijd in de halve finale op het programma. Hieronder vind je de uitslag.


Uitslag Champions League (07/05/03)
AC Milan - Internazionale (0-0)

In het typisch Italiaans duel werd niet gescoord. Nederlander Clarence Seedorf speelde de hele wedstrijd voor de Rossoneri. Voor rust had Inter de beste kansen, na rust ging AC Milan voor de winst. Scheidsrechter Ivanov hield de kaarten op zak.

De return van deze wedstrijd is op 13 mei. Internazionale heeft dan het 'thuisvoordeel'.

Voor meer voetbalnieuws kijk je op de FOK! Voetbalmanager

Veel gestolen kunst uit museum Bagdad gevonden

Ongeveer 700 objecten die gestolen waren uit het Nationaal Museum in Bagdag zijn door Amerikaanse militairen en douanebeambten teruggevonden. Ook zijn bijna 40.000 manuscripten uit het museum zijn terecht, aldus het Amerikaanse Bureau voor Immigratie en Douane (ICE).

Eerder werd door de Amerikaanse autoriteiten verklaard dat de verdwijning van de objecten uit het museum niet het werk was van 'gewone' plunderaars, maar van de georganiseerde criminaliteit.

Door de functionarissen van het ICE, waarin onder meer de voormalige immigratie- en naturalisatiedienst INS en de Amerikaanse douane zijn opgegaan, werd nauw samen gewerkt met Iraakse specialisten.

Veel van de als gestolen opgegeven voorwerpen bleken uiteindelijk gewoon te zijn opgeslagen om te voorkomen dat ze tijdens de gewelddadigheden zouden worden vernield.

Playboy maakt weer winst

In het eerste kwartaal van dit jaar heeft Playboy een winst geboekt van $0,6 miljoen. Vorig jaar leed het bedrijf in dezelfde periode een verlies van $9,4 miljoen.

Het bedrijf maakte voorts bekend dat de omzet met 12% steeg naar $74,3 miljoen. De verbetering van het resultaat was onder meer te danken aan de prestaties van de internetdivisie. Hier werd een winst van $0,3 miljoen neergezet, terwijl in het eerste kwartaal vorig jaar nog een verlies van $3,6 miljoen werd genoteerd. De internetomzet steeg 45% naar $9,2 miljoen, waarvan $4,1 miljoen opbrengst uit internetabonnementen.

Uitslag CL (07/05/03)

We zijn bezig in de halve finale van de Champions League, met vanavond de tweede halve finale wedstrijd op het programma.

Uitslag Champions League (07/05/03)
AC Milan - Internazionale (0-0)

In het typisch Italiaans duel werd niet gescoord. Nederlander Clarence Seedorf speelde de hele wedstrijd voor de Rossoneri. Voor rust had Inter de beste kansen, na rust ging AC Milan voor de winst. Scheidsrechter Ivanov hield de kaarten op zak.

De return van deze wedstrijd is op 13 mei. Internazionale heeft dan het 'thuisvoordeel'.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.