'Bush en Blair moeten Nobelprijs krijgen'

De Britse premier Blair en zijn Amerikaanse vriend George Bush zouden de Nobelprijs voor de Vrede moeten krijgen. Dat is althans de mening van het Noorse parlementslid Jan Simonsen. Hij heeft beide heren kandidaat gesteld voor de prijs in 2004.

Volgens Simonsen zouden Bush en Blair de prijs moeten krijgen omdat zij het hebben aangedurfd een oorlog tegen Irak te beginnen zonder de goedkeuring van de Verenigde Naties. "Die oorlog heeft er zonder twijfel voor gezorgd dat talrijke mensenlevens werden gespaard. Hij heeft een catastrofe in het Midden Oosten verhinderd. Indien Saddam erin was geslaagd nucleaire wapens of andere massavernietigingswapens te ontwikkelen, dan had men in de regio binnen vijf of tien jaar een grote ramp kunnen beleven," aldus de Noor.

Leden van een parlement mogen personen of organisaties nomineren voor de Nobelprijzen. Dat Simonsen de mannen niet voor 2003 kandidaat heeft gesteld komt omdat de termijn voor de nominaties al was verstreken. Daarom doen ze nu mee voor de editie van 2004.