Waarschijnlijk ook vogelpest in Duitsland

Ook Duitsland lijkt niet te ontkomen aan de vogelpest. Bij het Duitse Viersen, net over de Nederlandse grens, zijn 32.000 mesthaantjes afgemaakt. Dit hebben de autoriteiten gisteren gelast op verdenking van de besmettelijke vogelpest.

De autoriteiten in de deelstaat Noordrijnland-Westfalen doen zo veel mogelijk om de haard te isoleren. Of er ook echt vogelpest is uitgebroken is nog onzeker, maar volgende week zal er meer duidelijkheid worden gegeven. Mocht er vogelpest worden geconstateerd, dan is dit het eerste geval in Duitsland sinds lange tijd.

Al twee maanden lang houdt de vogelpest Nederland en België bezig. Bärbel Höhn, minister van Landbouw in Noordrijnland-Westfalen, wilde eerder vanwege de verbeterende situatie in beide landen het verbod om pluimvee in stallen te houden vanaf zaterdag opheffen.

Vooralsnog zal het ministerie van Landbouw in Nederland geen maatregelen nemen naar aanleiding van het eerste Duitse vogelpest-geval. "De Duitse besmettingshaard grenst aan het buffergebied bij Roermond waar het pluimvee voor alle zekerheid al is geruimd", aldus het ministerie gisteravond.