Zieke man detecteert detectors

Een 34 jaar oude man heeft ontdekt dat de politie van New York in het geheim detectoren voor radioactiviteit in de metrostations heeft aangebracht om zo tegen eventuele terroristische aanvallen te kunnen waarschuwen.

De man lijdt aan de ziekte van Graves. Een symptoom van deze ziekte is dat de schildklier teveel hormonen produceert. Die teveel hormonen kunnen zich uitten in de vorm van diarree, een opgejaagd gevoel, hartkloppingen of uitpuilende ogen. De ziekte kan soms met medicijnen worden behandeld, maar vaak worden er radioactieve jodium deeltjes in de klier gebracht om deze in het geheel uit te schakelen. Dit gebeurde ook bij de man uit New York.

De man werd toen in drie weken tijd twee keer door de politie van New York opgepakt toen hij de metro wilde gebruiken. Beide keren moest de man zich volledig ontkleden van de politie, omdat hij volgens de detectoren straling zou afgeven. De man vertelde de agenten over zijn behandeling maar werd niet geloofd en in de cel gegooid. De man is toen naar de artsen terug gegaan voor een brief met daarin een verklaring over zijn behandeling.

De ontdekking van de man brengt voor het eerst een verborgen detectie systeem aan het licht dat bedoeld is tegen aanslagen. De brandweer heeft ook beschikking over de detectoren zodat ook op andere locaties gecontroleerd kan worden.

De detectoren zijn niet het enige verborgen middel tegen terrorisme, ook lopen er elke dag 22 soldaten in burger van een speciale eenheid langs zo'n dertig kantoren, hotels en andere openbare gelegenheden in Manhattan. De soldaten nemen monsters voor onderzoek en controleren onder andere ventilatiesystemen.

De politie verklaarde dat het hebben van een brief echter geen reden voor directe vrijlating is, er zal eerst worden nagegaan of de brief echt is.