Snellere uitlevering door Europees arrestatiebevel

Het Kabinet wil per 1 januari 2004 een Europees arrestatiebevel invoeren. Het gaat hier om een formulier, waarop alle relevante informatie omtrent een uitlevering aan een ander EU-land kan worden ingevuld. Hierdoor kunnen verdachten in de toekomst sneller uitgeleverd worden.

Naast de invoering van dit arrestatiebevel wordt ook een aantal procedures vereenvoudigd. Zo gaan de justitiële autoriteiten van de lidstaten rechtstreeks met elkaar samenwerken, zodat een uitleveringsbesluit niet meer door de Minister van Justitie, maar door de rechter genomen wordt. Daarnaast worden alle uitleveringszaken door de Rechtbank in Amsterdam behandeld. Hierdoor is het mogelijk om het cassatieberoep (hoger beroep bij de Hoge Raad in Den Haag) af te schaffen.
Bij delictscategoriën als terrorisme, mensenhandel en kinderpornografie vervalt bovendien de toets van dubbele strafbaarheid. Deze toets houdt in dat, wil een verdachte uitgeleverd kunnen worden, hij een daad moet hebben begaan die in zowel het uitleveringsland als het ontvangstland strafbaar is gesteld. Voor andere delicten blijft deze toets wel bestaan.

Nu duurt het gemiddeld acht maanden om een verdachte uit te leveren, de nieuwe maatregelen moeten er voor zorgen dat dit voor de EU binnen 60 dagen gaat gebeuren.

Het wetsvoorstel, dat in de ministerraad op initatief van minister Donner van Justitie is aangenomen, moet nog wel door de Tweede Kamer goedgekeurd worden.