Universiteiten willen af van HBO'ers

Idi00t had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De universiteiten willen een verbod op de toelating van mensen met een HBO-propaedeuse tot de universiteit. Dit staat in een brief aan demissionair staatssecretaris Nijs van Onderwijs, gestuurd door universiteitenvereniging VSNU.
Volgens de vereniging halen de meeste HBO'ers het eerste jaar van de universiteit al niet. "De studievertraging en -uitval is niet leuk voor de studenten, maar ook niet voor de universiteiten die op rendement beoordeeld worden", stelt de woordvoerster van VSNU. Daarom wil de vereniging dat de wettelijke plicht om mensen met een HBO-propaedeuse aan te nemen, wordt omgezet in een verbod.

De meeste universitaire studenten komen rechtstreeks van het VWO. Er zijn echter duizenden studenten die na de HAVO hun HBO-propaedeuse halen en zo de universiteit binnenstromen, meestal naar studies als economie, rechten en talen.
Dat levert echter weinig resultaat op. "De meesten redden het gewoon niet", aldus de zegsvrouw van VSNU.

De universiteiten vinden wel dat de wet ruimte moet bieden voor uitzonderingen. Als mensen met een HBO-propaedeuse bijvoorbeeld slagen voor een toelatingstest moeten ze alsnog op de universiteit aan de slag kunnen. HBO'ers met een VWO-diploma kunnen altijd terecht op een universiteit.