PvdA kiest zijde geallieerden

Nu de aanval op Irak is ingezet, kan de PvdA niet meer neutraal blijven, maar kiest het partij voor de geallieerden, zo heeft het PvdA-Kamerlid Koenders vanochtend laten weten. Hij zei dat de PvdA de oorlog opzich wel betreurt. Koenders benadrukte dat de VS het principe van proportionaliteit moet naleven; hetgeen wil zeggen dat het geweld in verhouding met het nagestreefde doel moet staan.

Het is onduidelijk of de PvdA nu ook politieke steun geeft aan de oorlog, zoals het CDA eiste. Koenders wilde op die vraag niet ingaan. De eerdere weigering van de PvdA om politieke steun uit tespreken heeft geleid tot een crisis in de kabinetsformatie.

Wouter Bos

PvdA-leider Bos heeft in een vraaggesprek met Nederland 2 de uitspraak van Koenders bevestigd. Hij zei dat de PvdA onmogelijk neutraal kan blijven, nu een actie om het dictatoriale regime van Saddam Hussein te ontmantelen, is ingezet.

Bos benadrukte dat Nederland niet militair mee mag gaan doen aan de oorlog. Het opvullen van andere posities, zoals langer in Afghanistan blijven, vindt hij wel bespreekbaar. Bos zei verder te hopen dat er snel zaken kan worden gedaan met het CDA in de kabinetsformatie. Hij zei wel dat daarbij niet zomaar over meningsverschillen moet worden heengestapt.