Massale aanval op Irak moet nog komen

IrakDe grote massale aanval op Irak, met zo'n 3.000 kruisraketten, is nog niet ingezet.

De eerste aanvallen vanochtend waren direct tegen Saddam Hussein gericht, en waren niet vooraf gepland. De CIA beschikte ineens over informatie dat Saddam Hussein en enkele hoge Irakese leiders zich bijeen op een locatie in Bagdad bevonden. Die gelegenheid kon de VS niet voorbij laten gaan om een precisie bombardement uit te voeren, met als doel de onmiddellijke uitschakeling van Hussein.

Het is niet bekend of de actie succesvol is geweest. Saddam verscheen kort na de aanval op de Irakese tv met een toespraak. Het is echter onduidelijk of dit een live optreden was, of een eerder opgenomen standaard rede.

Voor de uitschakeling van de top van het Irakese regime werd gebruik gemaakt van 42 kruisraketten, die vanuit de Perzische Golf werden afgevuurd. Ook werd gebombardeerd vanuit F117-jachtvliegtuigen. Irak meldt zelf dat er bij de aanval op Bagdad tien doden zijn gevallen, maar deze berichten zijn nog niet bevestigd door westerse journalisten.

Basra

In het uiterste zuidoosten van Irak zijn er ook bombardementen geweest en beschietingen met artillerie. Deze vonden plaats bij de stad Basra en bij de grens met Koeweit. Volgens onbevestigde berichten zouden twee Irakese divisies, met 20.000 man dienstplichtigen soldaten, zich nabij Basra willen overgeven.

De massale 'shock-wave' die het Irakese leger murw moet beuken, zal waarschijnlijk nog 12, 24 of zelfs 48 uur op zich laten wachten.